ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "δίκαιο" των... πειρατών

Μετά τους βομβαρδισμούς οι "ισχυροί" σπεύδουν, μέσα από διασκέψεις, να "μοιράσουν" τα λάφυρα και, κυρίως, να επιβάλουν το "νόμο" τους σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων

Μετά την "πειρατική" επιχείρηση για την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας, οι "νικητές" σπεύδουν, μέσα από διασκέψεις, να διαμορφώσουν το νέο τοπίο σε ολόκληρη την περιοχή. Με άλλα λόγια, να επιβάλουν το "δίκαιό" τους. Το περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας, που προώθησε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών η γερμανική προεδρία της ΕΕ και υιοθετήθηκε χτες, αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αποκλείει και απομονώνει τη Γιουγκοσλαβία και επιχειρεί να οδηγήσει όλες τις χώρες της περιοχής στις "ευρωατλαντικές δομές".

Η "φιλοσοφία" του εγχειρήματος συνίσταται κατ' αρχήν στη διαμόρφωση των όρων συμβίωσης και επιβίωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, και δρομολογήθηκε - τυπικά τουλάχιστον - την 1η Απρίλη με πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, με μία συνάντηση της "τρόικα" της ΕΕ με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της περιοχής. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε "επισήμως" στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, στις 8 Απρίλη, υποστηρίχτηκε ακολούθως ως "ιδέα" από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στα τέλη Απρίλη και πήρε το ευρωπαϊκό "χρίσμα" από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στα μέσα Μάη, στις Βρυξέλλες και τελικά από την "Ομάδα των Οκτώ" (G8) στο Πέτερσμπεργκ, πριν από δύο βδομάδες.

Το "Σύμφωνο Σταθερότητας", ωστόσο, δεν αφορά κυρίως την οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής, για την οποία γίνεται πολύς λόγος, αλλά πρόκειται για τον καθορισμό των "κανόνων του παιχνιδιού" στις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής (απαραβίαστο των συνόρων, καλή γειτονία κλπ.), αλλά και τον εσωτερικό μετασχηματισμό τους (!) (εκδημοκρατισμός, σεβασμός δικαιωμάτων των μειονοτήτων, οικονομία της αγοράς), ως προϋπόθεση, προκειμένου να ενταχθούν στη στρατηγική της σταδιακής ενσωμάτωσής τουςστις λεγόμενες ευρωατλαντικές δομές, για τη μελλοντική ένταξή τους, δηλαδή, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ.

H αναφορά στον όρο "ευρωατλαντικές δομές" έχει προκαλέσει προβλήματα από την πλευρά της Ρωσίας - που βλέπει σε αυτήν την πριμοδότηση της διεύρυνσης της επιρροής του ΝΑΤΟ και της επέκτασης της "Συμμαχίας" - τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής επιλυθεί.

Για την υλοποίηση του οικονομικού σκέλους της ανασυγκρότησης - η οποία αποτελεί, μαζί με "τον εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα" και "τα θέματα ασφαλείας", ένα από τα τρία βασικά αντικείμενα των εργασιών του "Συμφώνου" - επιφορτίζονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Διεθνής Τράπεζα να αναλάβουν την πρωτοβουλία σύγκλησης μιας "Διάσκεψης Δωρητών/Χορηγών", που θα χρηματοδοτήσει το εγχείρημα, το κόστος του οποίου βρίσκεται ακόμα στο χώρο της εικοτολογίας και κυμαίνεται σε "τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια", για την επόμενη τριετία. Στο ίδιο το κείμενο, πάντως, δεν υπάρχει αναφορά σε ποσά.

Εκτός "παιδιάς", ως προς το πρόγραμμα της ανασυγκρότησης, βρίσκεται - παρά τους περί του αντιθέτου "εξορκισμούς" - η Γιουγκοσλαβία και θα παραμείνει "όσο ο Μιλόσεβιτς βρίσκεται στην εξουσία", με εξαίρεση την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της "Ομάδας των Οκτώ".

Αντίθετα, για το Μαυροβούνιο - που συμμετέχει στη Διάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Μπράνκο Πέροβιτς, ως "προσκεκλημένο" της προεδρίας - υπάρχει "ειδική μέριμνα" οικονομικής υποστήριξης, που θα προσαρμοστεί στις πολιτικές εξελίξεις μετά τον τερματισμό του πολέμου...

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι 15 χώρες της ΕΕ, οι οκτώ "όμορες" χώρες της Γιουγκοσλαβίας - Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία - οι "ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες", όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Τουρκία, τα υπόλοιπα μέλη του "G8", Καναδάς και Ιαπωνία, καθώς και εκπρόσωποι όλων σχεδόν των διεθνών οργανισμών, πολιτικών (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, διαδικασία Ρουαγιαμόν - SECI, Ισλαμική Διάσκεψη κλπ.) και οικονομικών (Διεθνής Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης κλπ.).

Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος ένας "νεοτερισμός" που αναφέρεται στο "άμεσο και νόμιμο συμφέρον" κάθε μετέχουσας χώρας για το σεβασμό των αρχών και των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ - όπως, π.χ., η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, η ελευθερία του Τύπου κλπ. - στο εσωτερικό της καθεμίας, δεδομένου, όπως αναφέρεται, ότι αυτά τα ζητήματα "δεν ανήκουν αποκλειστικά στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, αλλά αποτελούν ένα από τα θεμέλια της διεθνούς τάξης"...

Η οργάνωση του "Συμφώνου Σταθερότητας" ως διαρκούς θεσμού προβλέπεται κατά το πρότυπο της ΔΑΣΕ το 1975 - που μετεξελίχθηκε και μετονομάστηκε σε ΟΑΣΕ - δηλαδή σε τρία θεματολογικά "καλάθια", που ονομάζονται "τραπέζια εργασίας" υπό το γενικό "περιφερειακό τραπέζι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", του οποίου επικεφαλής θα τεθεί μία "ευρωπαϊκή πολιτική προσωπικότητα", με τον τίτλο του "ειδικού συντονιστή", που μένει ακόμη να βρεθεί.

Το πρώτο "τραπέζι εργασίας" αφορά τον εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δεύτερο την οικονομική ανασυγκρότηση και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το τρίτο "θέματα ασφαλείας", στα οποία - σύμφωνα με το παράρτημα που επισυνάπτεται - συμπεριλαμβάνονται η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, οι περιφερειακοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, αλλά και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο στρατιωτικο-αμυντικό τομέα μεταξύ των συμβεβλημένων χωρών.

Ιδιαίτερη έκταση, τέλος, στο Κεφάλαιο V, δίδεται στον επακριβή προσδιορισμό των ρόλων που καλούνται να διαδραματίσουν τα διάφορα συμβαλλόμενα μέρη, δίκην καταμερισμού εργασίας μεταξύ ΕΕ, ΟΑΣΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσίας και διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Να βάλουμε τον πόλεμο στη φυλακή

Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, συντάραξε την ελληνική κοινή γνώμη. Το 98% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τάχθηκαν κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Οι φρικαλεότητες όμως των ευρωατλαντικών δολοφόνων, δε συνέγειραν μόνο τις συνειδήσεις των "μεγάλων" και "σκεπτόμενων" πολιτών. Τα όσα έλαβαν χώρα τις προηγούμενες 78 μέρες στη γειτονική μας χώρα, άγγιξαν μέχρι και τις ευαίσθητες, τρυφερές παιδικές ψυχές. Οι διάλογοι που ακολουθούν, αφορούν πιτσιρικάδες 3,5 - 4 χρόνων, που έβγαλαν τη δική τους ετυμηγορία - καταδίκη των υπεύθυνων του πολέμου.

Θέλω να τις δουν οι φίλοι μου...

Ολα ξεκίνησαν μία Τετάρτη πρωί, ώρα 11.15 στο τμήμα προνηπίων...

Ο Γιάννης βγάζει απ' την τσάντα του μερικές φωτογραφίες.

- Τις έκοψα από εφημερίδες, μας λέει και μας τις δίνει. Τις βλέπουμε. Είναι σκηνές από τον πόλεμο στη Σερβία.

- Θέλω να τις δουν οι φίλοι μου, συνεχίζει ο Γιάννης. Οι φωτογραφίες περνούν από χέρι σε χέρι. Κοιτάζουμε τα πρόσωπα των παιδιών. Φρύδια που σμίγουν, βλέμματα που γεμίζουν απορία.

- Δείχνουν τον πόλεμο, λέει ο Σεραφείμ.

- Στη Σερβία προσθέτει ο Γιάννης.

- Στη Γιουγκοσλαβία συμπληρώνει η Μαρία - Χριστίνα.

- Τα σπίτια γκρεμίζονται από τον πόλεμο, γιατί πέφτουν βόμβες παρατηρεί ο Παύλος.

Ο Μπάμπης και η Ελισάβετ κοιτούν τη φωτογραφία μίας γιαγιάς με σημάδια οδύνης στο πρόσωπό της.

- Η γιαγιά είναι λυπημένη, λέει η Ελισάβετ.

- Γιατί δεν έχει σπίτι, γιατί οι στρατιώτες πετάξανε βόμβες και της πήραν τ' αδέλφια της, αιτιολογεί ο Μπάμπης.

Σε λίγο απλώνεται σιωπή. Αλλά η παιδική ψυχή ψάχνει τρόπους. Η Ηλιάνα θυμάται ότι πήγε σε μία πορεία που φώναζαν για την ειρήνη. Και τότε έγινε καταιγισμός από ιδέες.

- Να φωνάξουμε ειρήνη έλα εδώ, προτείνει η Μαρία - Χριστίνα.

- Να φωνάξουμε όμως πολύ δυνατά - τονίζει η Ελισάβετ - γιατί η ειρήνη μπορεί να μην ακούει απ' τις βόμβες.

- Να βάλουμε τον πόλεμο στη φυλακή, συνεχίζει ο Αγγελος.

- Κι όλους τους κακούς, φωνάζει με ενθουσιασμό ο Σεραφείμ.

- Μα πόσες φυλακές πρέπει να έχουμε ρε παιδία; Δέκα; Οι κακοί είναι πολλοί, αναφωνεί ο Γιάννης

Τμήμα Προνηπίων

Απρίλης '99

Αντιγραφή από την εφημερίδα "Καραμέλα" του βρεφονηπιακού σταθμού...

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Υπέρ της ΝΑΤΟικής "ειρήνης" και της "ανεμπόδιστης" λιτότητας

"Εχουμε ειρήνη"! Πρόκειται για χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Ο κ. Σημίτης, ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι τώρα - αν και υπέγραψε τους βομβαρδισμούς - απόφευγε πάση θυσία να προφέρει τη λέξη "πόλεμος", τώρα που τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής εισβάλλουν στο Κοσσυφοπέδιο, μιλά για "ειρήνη"! Υπεραμυνόμενος, δε, της μετατροπής της χώρας σε προγεφύρωμα της απόβασης των Αμερικανών πεζοναυτών, αναρωτήθηκε: "Εμείς θα σταθούμε στην μπάντα; Εμείς δε θα βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία;"!

Πέρα, όμως, από τα παραπάνω φιλοΝΑΤΟικά, χτες ο Κ. Σημίτης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα "βρίσκεται στο σωστό δρόμο της ευημερίας και της προκοπής για όλους" (!) επιχείρησε να πείσει τους Ελληνες ψηφοφόρους να ψηφίσουν το κόμμα του την Κυριακή. Ο κ. Σημίτης - κατά τη διάρκεια ραδιοτηλεοπτικού του μηνύματος - προσέδωσε για μια ακόμα φορά στις εκλογές το γνωστό διλημματικό χαρακτήρα του "εγώ ή το χάος", με το οποίο πορεύεται το ΠΑΣΟΚ καθόλη την προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε πολλές φορές το "πρώτα η Ελλάδα", που υποτίθεται ότι καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι "η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης και ειρήνης για όλη την περιοχή"...

Βεβαίως, όσο κι αν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής, δεν απέφυγε για μια ακόμα φορά να εμφανιστεί προκλητικός έναντι της κοινής νοημοσύνης. Ως κυβέρνηση "προστατεύσαμε την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των μισθωτών" (!), είπε ο κ. Σημίτης, ενώ, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για το τι σημαίνει ψήφος υπέρ του ΠΑΣΟΚ, "υποσχέθηκε" στον ελληνικό λαό ότι, εφόσον υπερψηφιστεί το κόμμα του, "θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα" η ακολουθούμενη πολιτική.

Γιόσκα Φίσερ, Μαντλίν Ολμπράιτ και Λαμπέρτο Ντίνι, χαμογελούν για την

Γιόσκα Φίσερ, Μαντλίν Ολμπράιτ και Λαμπέρτο Ντίνι, χαμογελούν για την "ειρήνη" που επέβαλαν, μετά την "πειρατική" επιχείρηση για την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας. Αριστερά τους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Στέλνουν και στρατεύσιμους

Με τη συμμετοχή και στρατεύσιμων, νέων που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, συγκροτείται η Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ). Ως πιθανότερη ημερομηνία αναχώρησης της ελληνικής ταξιαρχίας, θεωρείται η Δευτέρα, μετά τις εκλογές, για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει αυτή την απόφασή της με συνοπτικές διαδικασίες, εγκρίνοντας τη σχετική απόφαση διά περιφοράς ανάμεσα στα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Ο συνολικός αριθμός της δύναμης της ΕΛΔΥΚΟ αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.200 άνδρες. Η εν λόγω ταξιαρχία θα αποτελείται από το 501 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, ένα τάγμα Μηχανικού και ένα τάγμα Υγειονομικού. Στις μονάδες αυτές έχουν ενταχθεί και περισσότεροι από 100 έφεδροι δόκιμοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες, που δήλωσαν "εθελοντικά" συμμετοχή. Σήμερα το 501 ΜΤΠ θα επισκεφθεί ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΣ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, η ελληνική Ταξιαρχία, στην οποία δεν αποκλείεται να ενταχθούν και δυνάμεις άλλων χωρών, θα αναπτυχθεί στη νοτιοανατολική περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ των περιοχών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά, παράλληλα, η Ελλάδα διεκδικεί αυτοτελή αρμοδιότητα σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ