ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
"Αθωωτικά" πιστοποιητικά για τα διοξινωμένα τρόφιμα!

Επιτρέπουν στο Βέλγιο να εξάγει προϊόντα του, αρκεί να εμφανίζει κάποια "πιστοποιητικά υγείας"

Με "πιστοποιητικό" της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τρώνε οι καταναλωτές από δω και στο εξής διοξίνες! Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε χτες ότι το Βέλγιο θα μπορεί να εξάγει ζωοκομικά προϊόντα και παράγωγά τους, αρκεί να συνοδεύονται από ένα νέου τύπου πιστοποιητικό υγείας, το οποίο θα υπογράφουν οι αρμόδιες βελγικές υπηρεσίες και θα αναφέρει απλώς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με διοξίνες. Ομως, είναι σίγουρο ότι το πιστοποιητικό αυτό σε τίποτα δε διασφαλίζει τους καταναλωτές της ΕΕ και της χώρας μας και τα επιτελεία των Βρυξελλών πήραν την απόφαση αυτή, ώστε να βγάλουν το Βέλγιο από τη δύσκολη θέση και παράλληλα κάνοντας τη διευκόλυνση αυτή να "κουκουλώσουν" το πρόβλημα των διοξινών, αφού όλα δείχνουν ότι δεν αφορά μόνο το Βέλγιο, αλλά και άλλες βόρειες χώρες της ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι τα προϊόντα που δεσμεύτηκαν ή αποσύρθηκαν στην Ελλάδα, θα ριχτούν ξανά στην κατανάλωση με την εμφάνιση ενός νέου βελγικού πιστοποιητικού, ενώ νέες ποσότητες βελγικών προϊόντων, ανεξάρτητα από το αν είναι "διοξινωμένες" ή όχι, θα μπούνε στην ελληνική αγορά. Πάντως, η "πατέντα" αυτή των επιτελείων των Βρυξελλών άνοιξε την όρεξη σε κάποιους Ελληνες εισαγωγείς, και από χτες κιόλας άρχισαν να εμφανίζουν νέα πιστοποιητικά αμφιβόλου πιστότητας, ώστε να ξαναρίξουν στην αγορά τη βελγική πραμάτεια τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να αντιδράσει στην προκλητική αυτή μεθόδευση των επιτελείων της ΕΕ, έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή να συμφωνήσει χωρίς αντιρρήσεις. Και για να δημιουργηθούν κάποιες εντυπώσεις, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι δόθηκε εντολή να οδηγηθούν στην καταστροφή τα νωπά κρέατα (βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλα) που δεσμεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες. Πράγμα που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να γίνει, αφού τα νωπά κρέατα δεν μπορούσαν να συντηρηθούν άλλο στα ψυγεία.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών και από κοντά η ελληνική κυβέρνηση "θυσιάζουν" την υγεία των καταναλωτών στο βωμό της εξυπηρέτησης των βρώμικων και "μολυσματικών" συμφερόντων των πολυεθνικών. Παράλληλα, δείχνουν ότι επιδιώκουν να "κλείσουν" όπως - όπως το θέμα, ώστε να αποφευχθεί ο σάλος, ενόψει των ευρωεκλογών.

Ανησυχεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ανακοίνωσε χτες ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας - δηλαδή μέχρι πέντε μηνών - που διατίθενται αποκλειστικά απ' τα φαρμακεία, αφού, όπως υποστηρίζει ο ΠΦΣ, "κανένα απ' αυτά δε βρέθηκε να ενοχοποιείται σε σχέση με τις επιβαρυμένες ζωοτροφές".

Οσον αφορά τα γάλατα δεύτερης βρεφικής ηλικίας και τις παιδικές τροφές, ο ΠΦΣ επισημαίνει πως, αν και δεν υπήρξε επίσημα ειδοποίηση από τις αρμόδιες αρχές, τα φαρμακεία - όσα είχαν - απομόνωσαν και απέκλεισαν από κάθε πώληση εκείνα που ενοχοποιήθηκαν ως βελγικής προέλευσης αμέσως μόλις ξέσπασε ο θόρυβος.

Ο ΠΦΣ, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι ιδιαίτερα ανήσυχος από τα φαινόμενα αυτά, που δυστυχώς θα συνεχιστούν και στο μέλλον. "Η παγκοσμιοποίηση και το κυνήγι του κέρδους έχουν το τίμημά τους. Οι πολίτες, όμως, πρέπει να είναι προστατευμένοι", υπογραμμίζει ο ΠΦΣ και τονίζει: "Η κυβέρνηση με υπευθυνότητα έναντι της Δημόσιας Υγείας θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει και προωθήσει Κέντρο Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων, αντί να υποβαθμίζει διαρκώς τον ΕΟΦ".

Τέλος, ο ΠΦΣ δράττεται της ευκαιρίας για να επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία - με δικά του μέσα - Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Φαρμακευτικών και Συναφών Ειδών, το οποίο, στην ουσία, θα υποκαταστήσει τον ΕΟΦ.

"Για ένα φανάρι μόνο"

Αποκλεισμός της Αγ. Νικολάου στο Ιλιον από αγανακτισμένους γονείς, μαθητές, δασκάλους του 25ου Δημοτικού, μετά από τραυματισμό μαθήτριας

Σε αποκλεισμό της λεωφόρου Αγ. Νικολάου στο Ιλιον για μια ώρα, προχώρησαν χτες το πρωί γονείς, δάσκαλοι και μαθητές του 25ου Δημοτικού Σχολείου, αγανακτισμένοι για την αδιαφορία των αρμοδίων που εδώ και δυο χρόνια, καλυπτόμενοι πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν έχουν... καταφέρει να βάλουν ένα φανάρι, για να περνούν με ασφάλεια οι μαθητές.

Η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" ήταν ο τραυματισμός μιας μαθήτριας προχτές το μεσημέρι από διερχόμενο ταξί. Η μαθήτρια της Δ τάξης Ευγενία Γκικουρία, μετά το σχόλασμα επιχείρησε να διασχίσει τη λεωφόρο και να περάσει απέναντι, αλλά πριν κάνει δυο βήματα παρασύρθηκε από ταξί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον ώμο. Στη σύγχυση που ακολούθησε, βρήκε την ευκαιρία ο οδηγός του ταξί να εξαφανιστεί.

Εδώ και δυο χρόνια, όταν ακόμη κατασκευαζόταν το κτίριο, όπου μετεγκαταστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη το σχολείο, ο Σύλλογος Γονέων με αλλεπάλληλα έγγραφα, υπομνήματα και παραστάσεις ζητάει να μπει φανοστάτης στη λεωφόρο μπροστά στο σχολείο. Ομως έμπλεξε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, από το Δήμο στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για να κολλήσει στη συνέχεια στη ΔΕΗ. Η τελευταία, λόγω χρεών από εργολαβίες του ΥΠΕΧΩΔΕ προς αυτήν, αρνιόταν να δώσει ρεύμα για το φωτεινό σηματοδότη. Τον περασμένο μήνα υποτίθεται ότι λύθηκε και αυτό το πρόβλημα, ωστόσο ο σηματοδότης είναι ακόμα άφαντος. Στο μεταξύ το κτίριο φτιάχτηκε και το σχολείο λειτουργεί εκεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Αγανακτισμένοι γονείς, δάσκαλοι και μαθητές βγήκαν και απέκλεισαν χτες τη λεωφόρο. Δίπλα τους βρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Ενότητας", ο αντιδήμαρχος παιδείας και εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων Ιλίου.Ολα αυτά, όπως θα πει η Κωνσταντίνα, συμμαθήτρια της Ευγενίας "για ένα μόνο φανάρι, να μη σκοτώνονται τα παιδιά"...

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει ως σκοπό την ανέγερση ενός κέντρου υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα, στον αριθμό 155/344494 - 57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Νέα "επίσκεψη" του Εγκέλαδου

Ενας πολύ ισχυρός σεισμός, συγκλόνισε χτες το πρωί ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, χωρίς όμως ευτυχώς να σημειωθούν κάποιες καταστροφές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 10.50 το πρωί, είχε μέγεθος 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προερχόταν από απόσταση 230 χιλιομέτρων Δυτικά - Νοτιοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά της Ζακύνθου, πολύ κοντά στον εστιακό χώρο που πριν από δύο χρόνια είχε δώσει τον πολύ μεγάλο σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σεΖάκυνθο,Λευκάδα,Πάτρα,Πύργο, Τρίπολη,Σπάρτη, ακόμη και στην Αθήνα, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους, αν και δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Οπως τόνιζαν οι σεισμολόγοι, η περιοχή αυτή είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του ελλαδικού χώρου. Πρόσθεταν επίσης ότι θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα 24ωρο για να διευκρινιστεί αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή μπορεί να ακολουθήσει και κάποιος άλλος μεγαλύτερος. Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, δεν απέκλειαν να υπάρξει και νέα μετασεισμική δόνηση γύρω στα 5 Ρίχτερ.

Την "κότα" κάνουν τώρα κυβέρνηση και ΕΕ για τις διοξίνες

Θα πληρώσουν τη "μεταρρύθμιση"

Την πεποίθηση ότι η "μεταρρύθμιση" δε θα κοστίσει ψήφους στο ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης σε περιοδεία που έκανε χτες μαζί με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο της Αθήνας.

Και ενώ χιλιάδες μαθητές της Β Λυκείου ετοιμάζονται για τις εξετάσεις, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι "οι εξετάσεις είναι διαπιστωτικές", ενώ όπως είπε τα θέματα "θα είναι θέματα που βγαίνουν από την εμπειρία της διδασκαλίας". Ερωτώμενος αν η μεταρρύθμιση θα έχει κόστος για το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι "δε θα έχει, γιατί έχει γίνει ευρύτατα κατανοητό ότι επιτέλους έπρεπε να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και γίνεται". Ωστόσο η μεταρρύθμιση και μετά τους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες, είναι πλέον καταδικασμένη στις συνειδήσεις του λαού. Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης όλοι εκείνοι που κατάλαβαν τους στόχους της και που βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο τον αυταρχισμό - είτε αυτός προερχόταν από τα ΜΑΤ του "εκσυγχρονισμού" είτε από τους "μηχανισμούς" που επιστρατεύτηκαν ενάντια σε εκείνους που αγωνίζονται, προκειμένου να κάνει η κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση "κατανοητή" - όταν θα προσέρχονται στις κάλπες, δε θα ξεχάσουν.

Και ο ΟΣΕ στο παιγνίδι της ψηφοθηρίας

"Αγρια" ψηφοθηρία και στα ΚΑΠΗ (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) εξαπέλυσε η κυβέρνηση δύο μόλις μέρες πριν τις ευρωεκλογές μέσω του ΟΣΕ, που έσπευσε να ανακοινώσει την... προσφορά "ομαδικής κάρτας" για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς και έκπτωση στους κατόχους Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού.

Πρόκειται για μια ακόμα κατάπτυστη ενέργεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία πέραν της υποκρισίας και του εμπαιγμού προς τους συνταξιούχους, που τους έχει καταδικάσει σε συντάξεις πείνας, υποδηλώνει και τον πανικό της εν όψει των εκλογών. Για το λόγο αυτό επιχειρεί, με κάθε μέσο και τρόπο, να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και να υφαρπάσει την τελευταία στιγμή την ψήφο του με παροχολογίες άνευ αντικρίσματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η παροχή - εμπαιγμός προς τα μέλη των ΚΑΠΗ, αφορά αποκλειστικά ομαδικές μετακινήσεις πάνω από έξι άτομα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ