ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναχώρησε το πρώτο ελληνικό τμήμα της ΝΑΤΟικής κατοχής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Υπό αμερικάνικη διοίκηση θα τεθούν οι Ελληνες στρατιώτες που αναχώρησαν χτες για το Ουρόσεβακ της Γιουγκοσλαβίας, στα νότια της Πρίστινα. Την ώρα που αναχωρούσε σχεδόν ολόκληρο το 501 ΜΤΠ, από το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά, κομμουνιστές και αγωνιστές της ειρήνης, διαδήλωναν έξω από το χώρο, απαιτώντας καμία εμπλοκή της χώρας στον βρώμικο πόλεμο, κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Χτες αναχώρησαν 450 από τους 1.200 Ελληνες που θα αναπτυχθούν σε πρώτη φάση στο Κόσσοβο, με στόχο να φτάσουν σταδιακά τους 1.500. Περισσότεροι από 100 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες έφυγαν στις 2 τα χαράματα με 40 οχήματα και άρματα. Το απόγευμα είχαν ήδη φτάσει στο Ουρόσεβακ, προκειμένου να ελέγξουν και να προετοιμάσουν το χώρο όπου θα στρατοπεδεύσει η ελληνική δύναμη. Οι υπόλοιποι 340 αναχώρησαν μέχρι και τις 11 το πρωί, με αρχικό προορισμό το Πέτροβετς των Σκοπίων, όπου θα διανυκτερεύσουν, με στόχο σήμερα το μεσημέρι θα μπουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Από το σύνολο της δύναμης οι περίπου 150 είναι εθελοντές στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Ως ελάχιστη διάρκεια παραμονής έχει ανακοινωθεί το 6μηνο και το μεροκάματο του "φόνου" για κάθε μέρα "δουλιάς" έχει οριστεί ανάμεσα στα 80-110 δολάρια ή τα αντίστοιχα ΕΥΡΩ.

Αγανακτισμένη, και συνάμα φοβισμένη, μάνα κατήγγειλε πως ενώ την τελευταία ώρα ο γιος της ζήτησε να μη συμμετέχει, δεν του επέτρεψαν να μείνει εκτός της δύναμης που μετακινήθηκε ήδη.

Αντισταθείτε

Σε αντίσταση και αγώνα κάλεσαν γονείς και στρατευμένους, οι κομμουνιστές που συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο των Γιαννιτσών. Προειδοποίησαν τους φαντάρους για το ρόλο που τους στέλνει να παίξουν η ελληνική κυβέρνηση, παραβιάζοντας κατάφωρα για άλλη μια φορά το Σύνταγμα της χώρας.

"Τα παιδιά σας στη Γιουγκοσλαβία θα κινδυνέψουν. Γονείς αντισταθείτε. Απαιτείστε απεμπλοκή της χώρας μας από τον βρώμικο πόλεμο", το κάλεσμα προς τους γονείς που παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη ανησυχία την αναχώρηση των παιδιών τους. "Δεν είναι ειρηνευτική η αποστολή σας. Ο όρκος που δώσατε λέει να φυλάτε τα σύνορα της πατρίδας μας, την ακεραιότητα της χώρας μας και όχι να γίνεται κομμάτι του στρατού κατοχής που στέλνουν οι ΝΑΤΟικοί στο Κοσσυφοπέδιο. Τα χρήματα, τους μισθούς, τη δουλιά πρέπει να τα διεκδικήσουμε με αγώνες, από τις κυβερνήσεις και όχι πηγαίνοντας μισθοφόροι να μακελέψουμε τους λαούς των Βαλκανίων", το κάλεσμα και συνάμα η προειδοποίηση για τους Ελληνες στρατιώτες.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση που, χωρίς κανένα πρόσχημα και κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου, θέτει το στρατό κάτω από τις εντολές ΝΑΤΟ. "Ο ελληνικός στρατός υποταγμένος στις εντολές του ΝΑΤΟ, στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Του έχει ανατεθεί ρόλος βρώμικος. Γνωρίζουμε καλά πως θα αποτελέσει μέρος του στρατού κατοχής που βαφτίστηκε "ειρηνευτική" δύναμη. Εμείς μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο καιρό η κυβέρνηση επιμένει να εμπλέκει ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα στον βρώμικο πόλεμο. Απαιτούμε να μη φύγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα και να επιστρέψουν όσοι βρίσκονται στη Βοσνία και αλλού".

Εντείνεται η επιχείρηση διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων

Περισσότεροι από 10.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες θα περάσουν από τη Θεσσαλονίκη μέσα στις επόμενες μέρες, με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο. Ετσι μέσα στην εβδομάδα εντείνεται η επιχείρηση διέλευσης της πολυεθνικής δύναμης τόσο από το λιμάνι όσο και από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι και αύριο Πέμπτη θα καταπλεύσουν τουλάχιστον 7 πλοία, επιπλέον των δύο που έφτασαν χτες. Νωρίς χτες το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι το "Στροφάδες", που μετέφερε οχήματα και κοντέινερ για την ιταλική δύναμη, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έφτασαν αεροπορικώς και 250 Ιταλοί στρατιώτες. Χτες μετά τις 4 το μεσημέρι άρχισε να ξεφορτώνει και το γαλλικό "Σιρόκο", αμέσως μετά την άφιξη 200 Γάλλων μισθοφόρων. Σήμερα Τετάρτη αναμένονται τουλάχιστον 3 ολλανδικά και 1 γαλλικό πλοίο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Στη διάθεση των ΝΑΤΟικών

Η ελληνική ταξιαρχία, που θα ξεπεράσει τους 1.500 άνδρες, τίθεται υπό τις διαταγές αμερικανικής μεραρχίας

Πορεία προς το άγνωστο ξεκίνησε χτες στις 2 τα ξημερώματα, που αναχώρησε από τα Γιαννιτσά, το πρώτο τμήμα του 501ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, το οποίο αποτελεί τμήμα της ελληνικής ταξιαρχίας που στέλνεται στο Κοσσυφοπέδιο για να ενταχτεί στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής. Οι πρώτοι 108 άνδρες έφθασαν, ήδη, από χτες στο Ουρόσεβατς που απέχει 270 χιλιόμετρα από τα Γιαννιτσά, ενώ το κύριο μέρος του τάγματος θα έχει εγκατασταθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα. Ομως, ούτε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος ούτε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Παραγιουδάκης,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, μπόρεσαν ν' απαντήσουν στα ερωτήματα για το ποια είναι τα όρια αυτής της εμπλοκής.

Ουσιαστικά, αυτό που επιβεβαίωσαν είναι ότι η ελληνική ταξιαρχία τίθεται στη διάθεση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής. Συγκεκριμένα, η 34η ελληνική μηχανοκίνητη ταξιαρχία εγκαταστάθηκε στην περιοχή της πόλης Ουρόσεβατς, μια πόλη 35.000 κατοίκων νότια της Πρίστινας πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου με τα Σκόπια και θα ενταχθεί στην αμερικανική μεραρχία που αναπτύσσεται στο νοτιοανατολικό Κοσσυφοπέδιο. Η περιοχή αυτή, που θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες λόγω γνωστών και αγνώστων ναρκοπεδίων, αποτελεί κέντρο των "Ουτσεκάδων", αλλά και σταυροδρόμι στη διακίνηση των ναρκωτικών.

Τις επόμενες μέρες, θα έχει φθάσει στην περιοχή το σύνολο της 34ης ταξιαρχίας, αποτελούμενη, εκτός από το 501ο ΜΤΠ, και από ένα τάγμα Μηχανικού και ένα λόχο Υγειονομικού, που θα αριθμούν 1.200 άνδρες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλεί και δεύτερο μηχανοκίνητο τάγμα, οπότε η ΕΛΔΥΚΟ θα ξεπεράσει τους 1.500 άνδρες. Το κόστος μόνο για τους μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα της ταξιαρχίας ανέρχεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα 22 δισ. δραχμές το χρόνο. Να σημειωθεί ότι στη δύναμη συμμετέχουν και στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Ηδη, με το πρώτο τμήμα, αναχώρησαν περίπου 60 από αυτούς και έχουν προετοιμαστεί τουλάχιστον 150 στρατιώτες. Υποτίθεται πως όλοι είναι εθελοντές με μισθό που ξεκινάει από 750.000 μεικτά για τους απλούς στρατιώτες, για να φθάσει στο 1.200.000 για τους ανώτερους αξιωματικούς, πέραν του κανονικού τους μισθού.

Οσον αφορά την αποστολή της ελληνική δύναμης, και αυτό είναι ασαφές και ο υπουργός Αμυνας, όπως και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, περιορίστηκαν σε μισόλογα. Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι ατυχήματα και μεμονωμένες συγκρούσεις θα υπάρχουν και ο Α. Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε ότι "έχουμε συναίσθηση των κινδύνων που υπάρχουν". Ο δε αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η αποστολή. Πάντως, μια από τις βασικές αποστολές της δύναμης θα είναι η άρση ναρκοπεδίων. Επίσης αναφέρθηκε ότι από το Κοσσυφοπέδιο έχουν ήδη αποχωρήσει 12.000 Σέρβοι στρατιώτες από συνολικά 47.000 και 60 άρματα μάχης που αποτελούν το 1/3 του συνολικού αριθμού που υπήρχε στην περιοχή.

Οσον αφορά τους κανόνες εμπλοκής της ελληνικής δύναμης, ο Α/ΓΕΕΘΑ είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα εχθρικό περιβάλλον, με την τεχνική έννοια του όρου, και για το λόγο αυτό θα πυροβολούν αν δεχτούν πυροβολισμό και όλοι θα είναι οπλισμένοι με το όπλο γεμάτο, ακόμα και ο μάγειρας και ο νοσοκόμος. Στη διάθεση της δύναμης θα είναι και 6 ελικόπτερα (2 "Σινούκ" και 4 "Χιούι"). Οσον αφορά τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, αυτή θα ενταθεί και αναμένεται, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, να περάσουν από τη Βόρεια Ελλάδα άλλες περίπου 25.000 στρατιώτες, με εξαίρεση την τουρκική δύναμη 800 ανδρών που έχει ζητήσει άδεια για διέλευση από τη Βουλγαρία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Καταφτάνουν μισθοφόροι του "UCK". Φεύγουν οι Σέρβοι...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Γιουγκοσλαβία το μόνο που δεν επικρατεί είναι η τάξη και η ηρεμία. Ανάμεσα στα εκατοντάδες τανκς και στρατιωτικά οχήματα των Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων που κατευθύνονται προς το Κοσσυφοπέδιο, υπάρχουν αυτοκίνητα κάθε λογής γεμάτα Κοσσοβάρους Αλβανούς πρόσφυγες που επιχειρούν να επιστρέψουν στις εστίες, παρά την προειδοποίηση αξιωματούχων της "Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες" να περιμένουν έως ότου καθαριστούν οι περιοχές από τις νάρκες και ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των ξένων στρατευμάτων στην επαρχία. Ηδη, οι πρώτοι Κοσσοβάροι Αλβανοί πρόσφυγες έπεσαν χτες θύματα σε ναρκοθετημένες μεθοριακές περιοχές (δύο έως τρεις), ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Οσο για τα άλλα θύματα στην πλευρά των Σέρβων Κοσσοβάρων ή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων, που αποχωρούν σταθερά από το Κοσσυφοπέδιο, αυτά μέσα στο τελευταίο 48ωρο ανέρχονται σε τέσσερα. Ολοι τους έπεσαν θύματα βίας τρομοκρατών του "UCK", οι οποίοι με την ανοχή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων καταλαμβάνουν σημεία - κλειδιά του Κοσσυφοπεδίου και αυτοαναγορεύουν εαυτούς σε "αστυνομικούς" ζητώντας ελέγχους ταυτότητας από Σέρβους Κοσσοβάρους κατοίκους. Ως εκ τούτου και με δεδομένο το γεγονός πως οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις ουδεμία πρόθεση και σχέδιο έχουν να προβούν στον αφοπλισμό των αυτονομιστών ανταρτών, πολλοί απ' τους τελευταίους δε διστάζουν να καταφύγουν στη βία, που οδηγεί στην επόμενη αλυσιδωτή αντίδραση: στο αυξανόμενο μέρα με τη μέρα κύμα Σέρβων, αυτή τη φορά, προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου...

Ολοένα και πιο δυναμική παρουσία στην Πρίστινα, αλλά και σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου κάνουν οι τρομοκράτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Στόχος τους ένα κομμάτι της "πίτας" από το προτεκτοράτο που δημιουργούν στο Κοσσυφοπέδιο οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής... Αλλωστε, κανείς δεν τους εμποδίζει να επωφεληθούν όσο, βεβαίως, μπορούν, από τη διαδικασία αποχώρησης των χιλιάδων γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων... Ολα αυτά μέχρις ότου η δράση τους ενοχλήσει τους "πραγματικούς" επικυρίαρχους: τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής. Ετσι, χτες, για παράδειγμα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κατέγραφαν πως οι αντάρτες του "UCK" κινούνται ολοένα και περισσότερο σε θέσεις νευραλγικές, εκ των οποίων πολλές εμπίπτουν σε εκείνες που το ΝΑΤΟ έχει σχεδιάσει για να αναπτύξει πλήρως τα στρατεύματά του.

Χαρακτηριστικές σκηνές εκτυλίχτηκαν το πρωί της Τρίτης, οπότε εκατοντάδες αντάρτες Κοσσοβάροι Αλβανοί ξεφύτρωσαν από τα βουνά του κεντρικού Κόσσοβου και κραυγάζοντας μπήκαν στην περιοχή της Ντρένιτσα, αρχίζοντας να στήνουν καταφύγια από πλαστικό (που προφανώς είχαν πάρει από τα προσφυγικά στρατόπεδα της ΠΓΔΜ ή της Αλβανίας).

Πάντα με τα όπλα στα χέρια, αντάρτες του "UCK" εθεάθησαν να κινούνται σε αλβανικές γειτονιές της πόλης Πρίζρεν. Σύμφωνα με Σέρβους δημοσιογράφους που ήταν στην περιοχή, οι αντάρτες φορούσαν πολιτικά ρούχα με τα διακριτικά του "UCK" στους ώμους. Οι ίδιοι "στρατοπέδευσαν" σε περιοχή ενός μιλίου από το κέντρο της Πρίστινας και άρχισαν να υποδύονται τους αστυνομικούς: Σταματούσαν τους πεζούς προβαίνοντας στη διαδικασία ελέγχου ταυτότητας.

  • Ηταν περασμένες 7.30, απόγευμα Δευτέρας. Ενας Σέρβος, που εργαζόταν στον τηλεοπτικό σταθμό της Πρίστινας, πυροβολείται έξω από την πόρτα του σπιτιού του στην περιοχή Τασλίτζε. Πέθανε μέσα σε ελάχιστη ώρα, έλεγε ανακοίνωση του "σερβικού κέντρου Τύπου" που φωτογράφιζε ως μοναδικούς δράστες "Κοσσοβάρους Αλβανούς τρομοκράτες", ήτοι αντάρτες του "UCK".

Νωρίτερα (μεσημέρι Δευτέρας) είχε προηγηθεί άλλη μία επίθεση τέτοιου τύπου στον ανατολικό τομέα της Πρίστινας. Οπως έγινε γνωστό, Κοσσοβάροι Αλβανοί ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον Σέρβων που κινούνταν στην οδική αρτηρία που συνδέει το Βράνγεβατς με το Τασλίτζε. Αποτέλεσμα; Τρεις νεκροί και αρκετοί άλλοι (άγνωστου αριθμού) που βρέθηκαν σε καθεστώς ομηρίας... Σύμφωνα με μαρτυρία Σέρβου αξιωματικού, οι δράστες ήταν πέντε ή έξι ένοπλοι που φορούσαν τα διακριτικά του "UCK". Αυτοί σταμάτησαν αυτοκινητοπομπή των Σέρβων στο Κογλιόβιτσε, δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πρίστινας, απομάκρυναν τρεις Σέρβους από την αυτοκινητοπομπή και τους εκτέλεσαν μπροστά στους συντρόφους τους, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το τελευταίο κρούσμα του περασμένου 24ώρου σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, όταν αντάρτες αναφέρθηκε πως επιτέθηκαν κατά σπιτιών Κοσσοβάρων Σέρβων στην περιοχή Σλόβινιε (20 χλμ νοτιοδυτικά της Πρίστινας). Το Σερβικό Κέντρο Πληροφόρησης μετέδωσε πως κατά τις επιθέσεις αυτές τραυματίστηκαν "αρκετά" άτομα...

  • Ωστόσο, το περασμένο 24ωρο, σημειώθηκε και ένα κρούσμα βίας με θύμα Κοσσοβάρο Αλβανό Ιμάμη. Σύμφωνα με μαρτυρίες Κοσσοβάρων Αλβανών, ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον μουσουλμάνο κληρικό στην πόλη Γκντζίναλε και πυρπόλησαν ένα τέμενος του 12ου αιώνα κοντά στην πόλη. Νωρίτερα (αργά βράδυ Δευτέρας) Γάλλοι στρατιώτες της KFOR είχαν ανακοινώσει πως Σέρβοι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα, δίχως ωστόσο να προβούν σε άλλη ενέργεια.
  • Με ραγδαίους ρυθμούς και παρά τις προειδοποιήσεις για πολλαπλούς κινδύνους από την "Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες", διογκώνεται ώρα με την ώρα το κύμα Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων που επιχειρούν να επιστρέψουν στις εστίες τους με όποιον τρόπο και όποιο... κόστος!

Εως χτες βράδυ οι Κοσσοβάροι Αλβανοί πρόσφυγες (κυρίως άνδρες) που εγκατέλειπαν τη μεθόριο της ΠΓΔΜ με τη Γιουγκοσλαβία ξεπερνούσαν τις 3.000. Το χάος που επικρατούσε στα μεθοριακά φυλάκια ήταν απερίγραπτο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα προσφύγων πολεμούσαν να μπουν στο Κοσσυφοπέδιο ανάμεσα σε αμερικανικά τανκς και στρατιωτικά οχήματα. Χτες απόγευμα, εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για πρόσφυγες" ανακοίνωσε το θάνατο ενός Κοσσοβάρου πρόσφυγα και τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων άλλων από έκρηξη νάρκης. Ωρες νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί και ο θάνατος - από την ίδια ακριβώς αιτία - άλλων δύο Κοσσοβάρων Αλβανών...

Ωστόσο, παρά τον άδικο χαμό των παραπάνω και παρά τις προειδοποιήσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ότι διατρέχουν κινδύνους και θα έπρεπε να επιδείξουν υπομονή, ο αριθμός των προσφύγων που βιάζονται να επιστρέψουν στις εστίες τους αυξάνει ολοένα και περισσότερο. Εως το απόγευμα χτες, περισσότεροι από 2.500 με 3.000 άτομα είχαν περάσει από το συνοριακό φυλάκιο Μπλάτσε στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου. Η πλειοψηφία αυτών ήταν άνδρες, που μέχρι πρότινος διέμεναν σε καταυλισμούς ή φιλοξενούνταν σε σπίτια σε πόλεις κοντά στα σύνορα.

Την ίδια ώρα οι αρχές της ΠΓΔΜ καταβάλλουν μάλλον απεγνωσμένες προσπάθειες για να περιορίσουν το συνωστισμό χιλιάδων στα μεθοριακά φυλάκια με το Κόσσοβο, απαγορεύοντας τη διέλευση των συνόρων σε όσους δεν έχουν κανένα επίσημο έγγραφο (διαβατήριο, ταυτότητα ή την πράσινη κάρτα του ατόμου που χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας).

Η Υπατη Αρμοστεία επιχείρησε να λύσει κατά κάποιο τρόπο το παραπάνω θέμα, αρχίζοντας από προχτές την καταγραφή των προσφύγων, δίνοντάς τους συγχρόνως την πράσινη κάρτα του προσωρινού πρόσφυγα. Εως τη Δευτέρα, δόθηκαν 10.000 τέτοιες κάρτες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αποκτήσουν αυτή την κάρτα όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς.

  • "Μην εγκαταλείπετε τα σπίτια σας!". Αυτή τη φράση επαναλάμβαναν χτες αρκετές φορές πολιτικοί παράγοντες από το Βελιγράδι που μετέβησαν σε σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, με βασικό σκοπό να καθησυχάσουν τους φόβους των ομοεθνών τους και να τους πείσουν να μην πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, όπως έχουν κάνει ήδη τουλάχιστον 30.000... Μεταξύ των περιοχών που επισκέφθηκαν οι πολιτικοί παράγοντες περιλαμβάνεται και το μοναστήρι της Γκραγκάνιτσα, που συνιστά έναν από τους πόλους της σερβικής ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη άκουσαν την ηγουμένη να τους τονίζει πως η συγκεκριμένη μοναχική κοινότητα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το μοναστήρι, όσα και να είναι τα δεινά που πρόκειται να υπομείνει.

Μάλιστα σε σχετικό ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού "Στούντιο Β", αναφέρθηκε έκκληση του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" προς τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, προκειμένου αυτές να προστατεύσουν τη... σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο! Σε ανάλογη δήλωσή του ο Βουκ Ντράσκοβιτς τόνιζε: "Δεν πρόκειται να υπάρξει Κοσσυφοπέδιο, εάν δεν υπάρχουν Σέρβοι εκεί. Εις το όνομα των επερχομένων γενεών, και εις πείσμα όλων των κινδύνων, απευθύνω έκκληση στον σερβικό πληθυσμό να παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο".

Αμφίβολο είναι, πάντως, εάν τέτοιου είδους εκκλήσεις ή προτροπές θα πείσουν τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να μην πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Πριν τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, οι Σέρβοι αποτελούσαν μόλις το 10% των 2 εκατ. κατοίκων του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου. Αύριο;

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η Σερβική Εκκλησία καλεί τον Μιλόσεβιτς σε παραίτηση!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ωρες αφότου ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος εξήρε το ήθος και τις ικανότητες του γιουγκοσλαβικού στρατού "για την ηρωική προάσπιση του έθνους", στη διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης αξιωματικών ή εξέφραζε σε άλλες δηλώσεις του την πεποίθησή του για την ταχεία αποκατάσταση των σχέσεων του Βελιγραδίου με την Ευρώπη, ήρθε η ανακοίνωση - "βόμβα" της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας: "Ζητούμε από τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο και την κυβέρνησή του να παραιτηθούν για το συμφέρον και τη σωτηρία του λαού και να αναλάβουν την εξουσία νέοι αξιωματούχοι"!

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε σχετικώς το πρακτορείο ειδήσεων "ΜΠΕΤΑ", η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ζητεί, οι "νέοι αξιωματούχοι" να συγκροτήσουν "μία νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας" και "να είναι αποδεκτοί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό"...

Στην ίδια ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ιδιαίτερα όσον αφορά το κύμα των Σέρβων Κοσσοβάρων προσφύγων και την παροχή εγγυήσεων και προστασίας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε όσους απ' αυτούς μείνουν στις εστίες τους.

Σε άλλα σημεία της ανακοίνωσης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

"Κάθε νοήμων άνθρωπος πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα αναρίθμητα εσωτερικά προβλήματα και η απομόνωση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή δεν μπορούν να λυθούν ή να ξεπεραστούν με αυτού του είδους την κυβέρνηση και υπό τις παρούσες καταστάσεις...". Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται στην απόφαση ποινικού δικαστηρίου της Χάγης για την παραπομπή του Προέδρου Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου, σημειώνοντας την "πεποίθηση πως η τελική κρίση είναι στα χέρια του Θεού και όχι στα χέρια κανενός ενορχηστρωμένου δικαστηρίου στη Χάγη"...

Στο μεταξύ, το ίδιο 24ωρο (και δίχως να είναι σίγουρο εάν χρονικά επόταν της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου) ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς εξέφραζε, σε ομιλία του στο Αλέξινατς, την πεποίθησή του πως η Σερβία "θα συμφιλιωθεί με τις άλλες χώρες και την Ευρώπη μετά τον τερματισμό της μακράς διένεξης με το ΝΑΤΟ για το Κόσσοβο"... Στην ίδια ομιλία ο Μιλόσεβιτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό όχι μόνον "θα γίνει με επιτυχία" αλλά και "θα ανοίξουν οι σχέσεις της χώρας μας σ' ολόκληρο τον κόσμο και θα ενταχθούμε στις διαδικασίες ενοποίησης στην περιοχή μας και σ' ολόκληρη την Ευρώπη, με τη δημιουργία χρήσιμων και ισότιμων σχέσεων".

ΚΚΕ
"Ο λαός σε επαγρύπνηση και αντίσταση"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο

"Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο υπερτονίζουν την ανάγκη να μη σταματήσει ούτε στιγμή ο ελληνικός λαός τον αγώνα του στο πλευρό του λαού της Γιουγκοσλαβίας που βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή και κάτω από την τρομοκρατική δράση του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την αποστολή της ελληνικής ταξιαρχίας από την ελληνική κυβέρνηση, που συνεχίζει τη συμμετοχή της στο έγκλημα, αυτή τη φορά και με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, που κατήγγειλαν την "εθνοκάθαρση" και με κροκοδείλια δάκρυα συμπαραστάθηκαν στους Αλβανούς πρόσφυγες, δε βρίσκουν κουβέντα να πουν για το διωγμό που υφίστανται οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου. Δείχνει κι αυτό το γεγονός τις πραγματικές προθέσεις τους και την ουσία της στάσης τους στον επεκτατικό πόλεμο των Ευρωαμερικανών, που φρόντιζαν να την καλύπτουν με αντιπολεμικές κορόνες.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι η "ειρηνευτική" συμφωνία δε διασφαλίζει την ειρήνη, αποτελεί γενικότερη απειλή για τα Βαλκάνια και λόγω των ανταγωνισμών για το μοίρασμα του Κοσσυφοπεδίου. Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση και αντίσταση στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων". Ο πόλεμος, δυστυχώς, δεν τελείωσε, όπως συνειδητά παραπλανούν ορισμένοι το λαό. Τα συνθήματα που πρέπει να κυριαρχήσουν είναι ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ που διαιρεί για να βασιλεύει, ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ".

Οι ΝΑΤΟικοί "ανακάλυψαν" ήδη μαζικούς τάφους...

ΤΖΑΚΟΒΙΤΣΑ.-

Προτού καλά καλά αναπτυχθούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις και πριν καλά καλά στήσουν τα διοικητήριά τους στις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, άνδρες της "KFOR" ανακοινώνουν πως... ανακάλυψαν ήδη τρεις μαζικούς τάφους.

Ενα τέτοιου είδους "εύρημα" εντοπίστηκε χτες από Ολλανδούς στρατιώτες σε δρόμο έξω από την Κορόνιτσα (10 χλμ δυτικά της Τζακόβιτσα). Κάτοικοι της περιοχής είπαν στους στρατιώτες πως οι τάφοι περιέχουν πάνω από 150 πτώματα χωρικών..

Ξένοι δημοσιογράφοι που έσπευσαν στην περιοχή ισχυρίστηκαν πως μπήκαν σε ένα πυρπολημένο σπίτι Κοσσοβάρου Αλβανού, όπου μέσα κείτονταν πέντε απανθρακωμένα πτώματα. Ενδιαφέρον στοιχείο της σχετικής είδησης που αναμετέδωσε το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ήταν η ικανότητα (ή σπουδή;) των δημοσιογράφων να βγάλουν το συμπέρασμα πως τα πέντε απανθρακωμένα (!) πτώματα ήταν άνδρες που... μάλιστα "είχαν πυροβοληθεί έως θανάτου"...

Σε ένα άλλο κοσσοβάρικο χωριό, το Βέλικα Κρούσα (15 χλμ βόρεια του Πρίζρεν), περίπου 140 Ολλανδοί στρατιώτες "ανακάλυψαν" και άλλα 20 απανθρακωμένα πτώματα... ανακοινώνοντας πως τα θύματα έχασαν τις ζωές τους από εκτελέσεις Σέρβων. Στην περιοχή έφθασαν μετά από υποδείξεις Κοσσοβάρων Αλβανών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ