Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Στη διάθεση των ΝΑΤΟικών

Η ελληνική ταξιαρχία, που θα ξεπεράσει τους 1.500 άνδρες, τίθεται υπό τις διαταγές αμερικανικής μεραρχίας

Πορεία προς το άγνωστο ξεκίνησε χτες στις 2 τα ξημερώματα, που αναχώρησε από τα Γιαννιτσά, το πρώτο τμήμα του 501ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, το οποίο αποτελεί τμήμα της ελληνικής ταξιαρχίας που στέλνεται στο Κοσσυφοπέδιο για να ενταχτεί στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής. Οι πρώτοι 108 άνδρες έφθασαν, ήδη, από χτες στο Ουρόσεβατς που απέχει 270 χιλιόμετρα από τα Γιαννιτσά, ενώ το κύριο μέρος του τάγματος θα έχει εγκατασταθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα. Ομως, ούτε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος ούτε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Παραγιουδάκης,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, μπόρεσαν ν' απαντήσουν στα ερωτήματα για το ποια είναι τα όρια αυτής της εμπλοκής.

Ουσιαστικά, αυτό που επιβεβαίωσαν είναι ότι η ελληνική ταξιαρχία τίθεται στη διάθεση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής. Συγκεκριμένα, η 34η ελληνική μηχανοκίνητη ταξιαρχία εγκαταστάθηκε στην περιοχή της πόλης Ουρόσεβατς, μια πόλη 35.000 κατοίκων νότια της Πρίστινας πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου με τα Σκόπια και θα ενταχθεί στην αμερικανική μεραρχία που αναπτύσσεται στο νοτιοανατολικό Κοσσυφοπέδιο. Η περιοχή αυτή, που θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες λόγω γνωστών και αγνώστων ναρκοπεδίων, αποτελεί κέντρο των "Ουτσεκάδων", αλλά και σταυροδρόμι στη διακίνηση των ναρκωτικών.

Τις επόμενες μέρες, θα έχει φθάσει στην περιοχή το σύνολο της 34ης ταξιαρχίας, αποτελούμενη, εκτός από το 501ο ΜΤΠ, και από ένα τάγμα Μηχανικού και ένα λόχο Υγειονομικού, που θα αριθμούν 1.200 άνδρες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλεί και δεύτερο μηχανοκίνητο τάγμα, οπότε η ΕΛΔΥΚΟ θα ξεπεράσει τους 1.500 άνδρες. Το κόστος μόνο για τους μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα της ταξιαρχίας ανέρχεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα 22 δισ. δραχμές το χρόνο. Να σημειωθεί ότι στη δύναμη συμμετέχουν και στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Ηδη, με το πρώτο τμήμα, αναχώρησαν περίπου 60 από αυτούς και έχουν προετοιμαστεί τουλάχιστον 150 στρατιώτες. Υποτίθεται πως όλοι είναι εθελοντές με μισθό που ξεκινάει από 750.000 μεικτά για τους απλούς στρατιώτες, για να φθάσει στο 1.200.000 για τους ανώτερους αξιωματικούς, πέραν του κανονικού τους μισθού.

Οσον αφορά την αποστολή της ελληνική δύναμης, και αυτό είναι ασαφές και ο υπουργός Αμυνας, όπως και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, περιορίστηκαν σε μισόλογα. Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι ατυχήματα και μεμονωμένες συγκρούσεις θα υπάρχουν και ο Α. Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε ότι "έχουμε συναίσθηση των κινδύνων που υπάρχουν". Ο δε αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η αποστολή. Πάντως, μια από τις βασικές αποστολές της δύναμης θα είναι η άρση ναρκοπεδίων. Επίσης αναφέρθηκε ότι από το Κοσσυφοπέδιο έχουν ήδη αποχωρήσει 12.000 Σέρβοι στρατιώτες από συνολικά 47.000 και 60 άρματα μάχης που αποτελούν το 1/3 του συνολικού αριθμού που υπήρχε στην περιοχή.

Οσον αφορά τους κανόνες εμπλοκής της ελληνικής δύναμης, ο Α/ΓΕΕΘΑ είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα εχθρικό περιβάλλον, με την τεχνική έννοια του όρου, και για το λόγο αυτό θα πυροβολούν αν δεχτούν πυροβολισμό και όλοι θα είναι οπλισμένοι με το όπλο γεμάτο, ακόμα και ο μάγειρας και ο νοσοκόμος. Στη διάθεση της δύναμης θα είναι και 6 ελικόπτερα (2 "Σινούκ" και 4 "Χιούι"). Οσον αφορά τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, αυτή θα ενταθεί και αναμένεται, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, να περάσουν από τη Βόρεια Ελλάδα άλλες περίπου 25.000 στρατιώτες, με εξαίρεση την τουρκική δύναμη 800 ανδρών που έχει ζητήσει άδεια για διέλευση από τη Βουλγαρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ