Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Νέα σοβαρή όξυνση
  • Νοτιοκορεατικά στρατιωτικά πλοία βύθισαν μια βορειοκορεατική τορπιλάκατο στην αμφισβητούμενη θαλάσσια ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας
  • Αυξημένες περιπολίες και ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή διέταξε η Ουάσιγκτον

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κλιμακώνεται επικίνδυνα, για άλλη μια φορά, η ένταση ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Κορέα μετά τη βύθιση μιας τορπιλακάτου, της πρώτης από νοτιοκορεατικά πυρά, στη διεκδικούμενη και από τις δύο πλευρές ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες, ενώ σχετικές δηλώσεις έκαναν και μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη θαλάσσια περιοχή, που παρεμβαίνοντας αποκαλύπτουν το ρόλο του "προειδοποιώντας" την Πιονγκ Γιανγκ να μην "επιμείνει στις προκλήσεις".

Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, σημειώθηκε το σοβαρότατο επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας. Αν και η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στα στρατιωτικά πλοία των δύο πλευρών δε διάρκεσε, όπως ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι, περισσότερο από μερικά λεπτά, μία βορειοκορεατική τορπιλάκατος βυθίστηκε και ένα στρατιωτικό περιπολικό πλοίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, που τήρησαν την ανωνυμία τους, αμέσως μετά την ανταλλαγή πυρών, τα πλοία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας απομακρύνθηκαν από την αμφισβητούμενη περιοχή και εισήλθαν στα χωρικά τους ύδατα. Οπως υποστηρίζουν, πάντα, οι ίδιες πηγές, από το επεισόδιο έχασαν τη ζωή τους 30 Βορειοκορεάτες ναύτες, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ή αγνοούνται.

Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και ο ναύαρχος Τσα Γιουνγκ Κου, εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, ο οποίος κατηγόρησε την Πιονγκ Γιανγκ ότι προκάλεσε το επεισόδιο, υποστηρίζοντας πως "τα στρατιωτικά της πλοία εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας και άρχισαν να πυροβολούν όταν τους ζητήθηκε από νοτιοκορεατικά στρατιωτικά περιπολικά να απομακρυνθούν". Ο Τσα Γιουνγκ Κου χαρακτήρισε τη στάση των στρατιωτικών πλοίων της Νότιας Κορέας "νόμιμη αυτοάμυνα" και ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, το πλοίο που βυθίστηκε είναι μια, σοβιετικής κατασκευής, τορπιλάκατος "Ρ-6", 80 τόνων. Ο στρατηγός Χουάνγκ Ντονγκ Κίου, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ υποστήριξε ότι, κατά τη διάρκεια των "αψιμαχιών" της τελευταίας εβδομάδας στην Κίτρινη Θάλασσα τραυματίστηκαν 7 ναύτες.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, το οποίο υπογραμμίζει ότι το "επεισόδιο αποτελεί μια ξεκάθαρη πρόκληση ενάντιά μας και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πολεμική σύρραξη",ενώ ζητά από τη Σεούλ "να δώσει άμεσες εξηγήσεις για την πρόκληση και να απολογηθεί". Το KCNA δεν κάνει καμία αναφορά σε νεκρούς ή τραυματίες, και αναφέρει, απλώς, τις υλικές απώλειες.

Η Ουάσινγκτον ενισχύει τις δυνάμεις της

Τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον και του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, εξέφρασε ο Μάικ Χάμερ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο Χάμερ ανακοίνωσε ότι η Ούασιγκτον βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση της Σεούλ, και προσπαθεί να επικοινωνήσει και με την Πιονγκ Γιανγκ, συστήνοντας "αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία" και στις δύο πλευρές. Αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει, ήδη, αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης, ο Χάμερ φρόντισε να επιρρίψει τις ευθύνες της όξυνσης στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και το ρόλο των ΗΠΑ στην όξυνση.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και το, επίσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Π. Τζ. Κρόουλεϊ, ο οποίος τόνισε ότι "για κάποιον περίεργο λόγο η Βόρεια Κορέα δεν απομάκρυνε τα πλοία της από την επίμαχη ζώνη παρά τις νοτιοκορεατικές προειδοποιήσεις, σε αντίθεση με τη στάση που τηρούσε σε όλα τα ανάλογα περιστατικά". Ο Κρόουλεϊ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε διαρρεύσει ανώνυμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με τις οποίες επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας περιπολούν διαρκώς την περιοχή απογειωνόμενα από τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία, ενώ διέψευσε ότι οι 37.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Νότια Κορέα έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας.

Αφορμή διαρκούς έντασης

Το χθεσινό περιστατικό ήταν η κορύφωση μίας, ακόμη, περιόδου έντασης (που διαρκεί τις τελευταίες 8 ημέρες) ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και στη Νότια Κορέα με αφορμή την αμφισβητούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας, μια περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε ψάρια και καβούρια. Από το 1970 και μετά, οι αψιμαχίες και αντεγκλήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι δεκάδες κάθε χρόνο, καθώς η κάθε μία χώρα διεκδικεί για τον εαυτό της την αμφισβητούμενη περιοχή και εκατέρωθεν αποστέλλουν στρατιωτικά πλοία για να προστατεύουν τα αλιευτικά που ψαρεύουν στην περιοχή. Τυπικά, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και η Νότια Κορέα βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1945, ενώ η ανακωχή, με την οποία έληξε ο μεταξύ τους πόλεμος (1950 - 1953), και επιτεύχθηκε με την παρέμβαση του ΟΗΕ δεν αποσαφηνίζει το καθεστώς της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής, ούτε τα ακριβή της σύνορα. Εντούτοις, είναι γεγονός ότι η αμφισβητούμενη ζώνη περιλαμβάνεται στα νόμιμα χωρικά ύδατα, των 12 μιλίων, και των δύο χωρών.Το χτεσινό περιστατικό σημειώθηκε, μόλις 40 λεπτά πριν από την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο χωρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο συνοριακό χωριό Πανμρογιόν, με θέμα την αποκλιμάκωση της πρόσφατης διμερούς έντασης. Οι συνομιλίες δεν επαναλήφτηκαν, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφραζαν την ανησυχία ότι η βύθιση του βορειοκορεατικού πλοίου επισκιάζει τις διμερείς συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί, για τη Δευτέρα, στο Πεκίνο με θέμα την επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του τρίχρονου πολέμου. Το πλέον πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες, στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, είχε σημειωθεί τον περασμένο Δεκέμβρη όταν νοτιοκορεατικά σκάφη βύθισαν ένα βορειοκορεατικό πολεμικό πλοίο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα για ... κυρώσεις (2009-06-06 00:00:00.0)
Δεκάδες και όχι εκατοντάδες οι νεκροί απ' την έκρηξη στο Ριόν τσον (2004-04-27 00:00:00.0)
Κινήσεις για εκτόνωση της έντασης... (2003-01-03 00:00:00.0)
Παραβίαση των χωρικών υδάτων της! (2002-07-09 00:00:00.0)
Επίσκεψη του ηγέτη της ΛΔ Κορέας στην Κίνα (2000-06-02 00:00:00.0)
Σε ΛΔ Κορέας - Κίνα (1998-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ