Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναχώρησε το πρώτο ελληνικό τμήμα της ΝΑΤΟικής κατοχής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Υπό αμερικάνικη διοίκηση θα τεθούν οι Ελληνες στρατιώτες που αναχώρησαν χτες για το Ουρόσεβακ της Γιουγκοσλαβίας, στα νότια της Πρίστινα. Την ώρα που αναχωρούσε σχεδόν ολόκληρο το 501 ΜΤΠ, από το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά, κομμουνιστές και αγωνιστές της ειρήνης, διαδήλωναν έξω από το χώρο, απαιτώντας καμία εμπλοκή της χώρας στον βρώμικο πόλεμο, κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Χτες αναχώρησαν 450 από τους 1.200 Ελληνες που θα αναπτυχθούν σε πρώτη φάση στο Κόσσοβο, με στόχο να φτάσουν σταδιακά τους 1.500. Περισσότεροι από 100 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες έφυγαν στις 2 τα χαράματα με 40 οχήματα και άρματα. Το απόγευμα είχαν ήδη φτάσει στο Ουρόσεβακ, προκειμένου να ελέγξουν και να προετοιμάσουν το χώρο όπου θα στρατοπεδεύσει η ελληνική δύναμη. Οι υπόλοιποι 340 αναχώρησαν μέχρι και τις 11 το πρωί, με αρχικό προορισμό το Πέτροβετς των Σκοπίων, όπου θα διανυκτερεύσουν, με στόχο σήμερα το μεσημέρι θα μπουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Από το σύνολο της δύναμης οι περίπου 150 είναι εθελοντές στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Ως ελάχιστη διάρκεια παραμονής έχει ανακοινωθεί το 6μηνο και το μεροκάματο του "φόνου" για κάθε μέρα "δουλιάς" έχει οριστεί ανάμεσα στα 80-110 δολάρια ή τα αντίστοιχα ΕΥΡΩ.

Αγανακτισμένη, και συνάμα φοβισμένη, μάνα κατήγγειλε πως ενώ την τελευταία ώρα ο γιος της ζήτησε να μη συμμετέχει, δεν του επέτρεψαν να μείνει εκτός της δύναμης που μετακινήθηκε ήδη.

Αντισταθείτε

Σε αντίσταση και αγώνα κάλεσαν γονείς και στρατευμένους, οι κομμουνιστές που συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο των Γιαννιτσών. Προειδοποίησαν τους φαντάρους για το ρόλο που τους στέλνει να παίξουν η ελληνική κυβέρνηση, παραβιάζοντας κατάφωρα για άλλη μια φορά το Σύνταγμα της χώρας.

"Τα παιδιά σας στη Γιουγκοσλαβία θα κινδυνέψουν. Γονείς αντισταθείτε. Απαιτείστε απεμπλοκή της χώρας μας από τον βρώμικο πόλεμο", το κάλεσμα προς τους γονείς που παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη ανησυχία την αναχώρηση των παιδιών τους. "Δεν είναι ειρηνευτική η αποστολή σας. Ο όρκος που δώσατε λέει να φυλάτε τα σύνορα της πατρίδας μας, την ακεραιότητα της χώρας μας και όχι να γίνεται κομμάτι του στρατού κατοχής που στέλνουν οι ΝΑΤΟικοί στο Κοσσυφοπέδιο. Τα χρήματα, τους μισθούς, τη δουλιά πρέπει να τα διεκδικήσουμε με αγώνες, από τις κυβερνήσεις και όχι πηγαίνοντας μισθοφόροι να μακελέψουμε τους λαούς των Βαλκανίων", το κάλεσμα και συνάμα η προειδοποίηση για τους Ελληνες στρατιώτες.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση που, χωρίς κανένα πρόσχημα και κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου, θέτει το στρατό κάτω από τις εντολές ΝΑΤΟ. "Ο ελληνικός στρατός υποταγμένος στις εντολές του ΝΑΤΟ, στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Του έχει ανατεθεί ρόλος βρώμικος. Γνωρίζουμε καλά πως θα αποτελέσει μέρος του στρατού κατοχής που βαφτίστηκε "ειρηνευτική" δύναμη. Εμείς μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο καιρό η κυβέρνηση επιμένει να εμπλέκει ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα στον βρώμικο πόλεμο. Απαιτούμε να μη φύγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα και να επιστρέψουν όσοι βρίσκονται στη Βοσνία και αλλού".

Εντείνεται η επιχείρηση διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων

Περισσότεροι από 10.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες θα περάσουν από τη Θεσσαλονίκη μέσα στις επόμενες μέρες, με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο. Ετσι μέσα στην εβδομάδα εντείνεται η επιχείρηση διέλευσης της πολυεθνικής δύναμης τόσο από το λιμάνι όσο και από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι και αύριο Πέμπτη θα καταπλεύσουν τουλάχιστον 7 πλοία, επιπλέον των δύο που έφτασαν χτες. Νωρίς χτες το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι το "Στροφάδες", που μετέφερε οχήματα και κοντέινερ για την ιταλική δύναμη, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έφτασαν αεροπορικώς και 250 Ιταλοί στρατιώτες. Χτες μετά τις 4 το μεσημέρι άρχισε να ξεφορτώνει και το γαλλικό "Σιρόκο", αμέσως μετά την άφιξη 200 Γάλλων μισθοφόρων. Σήμερα Τετάρτη αναμένονται τουλάχιστον 3 ολλανδικά και 1 γαλλικό πλοίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ