Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Νέο εξαμηνιαίο ανθρωπιστικό πρόγραμμα

Δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση αξιωματούχων του ο Κόφι Ανάν, για έκτακτη οικονομική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής ξηρασία που πλήττει το Ιράκ

NEA ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αλλο ένα εξάμηνο πρόγραμμα "πετρελαίου αντί τροφίμων" ενέκρινε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με προορισμό του Ιράκ, επισημαίνοντας, όμως, ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που θα έχει η Βαγδάτη από τις ορισμένες πωλήσεις πετρελαίου θα πρέπει να διατεθεί για τρόφιμα, φάρμακα και ανθρωπιστικές ανάγκες.

Ουσιαστικά, ο Κόφι Ανάν ανανέωσε το, ήδη, υπάρχον ανθρωπιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, στα πλαίσια του οποίου το Ιράκ δικαιούται να πωλήσει πετρέλαιο αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά 6μηνο, προκειμένου να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα, στα οποία έχει σημαντική έλλειψη, εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βαγδάτη από το 1991. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν απέρριψε την πρόταση του Ιράκ, σύμφωνα με την οποία 300 εκατομμύρια από τα έσοδα των πωλήσεων πετρελαίου θα διατεθούν για αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, από τους βομβαρδισμούς της "καταιγίδας της Ερήμου". Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 1996 και μετά που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων", το Ιράκ δεν έχει καταφέρει να πωλήσει, ανά εξάμηνο, πετρέλαιο αξίας υψηλότερης των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας της ελλιπούς υποδομής της βιομηχανίας του.

Στο μεταξύ, ο Κόφι Ανάν απέφυγε να σχολιάσει το αίτημα του ειδικού συντονιστή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, Χανς φον Σπόνεκ, ο οποίος, πριν από 20 μέρες, είχε ζητήσει να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια στο Ιράκ, εκτός του πλαισίου του προγράμματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πρωτοφανούς ξηρασίας που έπληξε, φέτος, τη χώρα. Ο φον Σπόνεκ είχε υπογραμμίσει ότι, εξαιτίας της λειψυδρίας, έχει καταστραφεί το 70% της συνολικής αγροτικής παραγωγής στο Ιράκ και το 90% της παραγωγής σιταριού και ζαχαροκάλαμου.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μίλησε για "καταστροφή πρωτοφανούς εμβέλειας" και τόνισε ότι, εκτός από την επιπλέον έλλειψη τροφίμων, στην ένδεια βυθίζονται και οι χιλιάδες Ιρακινοί που ζούσαν από την αγροτική παραγωγή, ενώ εκατοντάδες βοσκοί και νομάδες Βεδουίνοι που ζούσαν στις κεντρικές περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς τις δυτικές κουρδικές περιοχές, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Ο Χανς φον Σπόνεκ απηύθυνε, εκ νέου, έκτακτη έκκληση προς τον ΟΗΕ και τον Κόφι Ανάν να χορηγήσουν έκτακτη βοήθεια προς το Ιράκ, για να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες η χειρότερη ξηρασία που πλήττει τη χώρα από το 1903.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολέμου» συνέχεια για το ιρακινό πετρέλαιο (2003-04-18 00:00:00.0)
Ενας πόλεμος που δεν τελείωσε ποτέ... (2002-01-27 00:00:00.0)
Σκοτώνουν, χωρίς διακρίσεις και έλεος, οι κυρώσεις (2000-04-14 00:00:00.0)
Επανεξετάζεται το θέμα της «χαλάρωσης» του εμπάργκο; (2000-02-26 00:00:00.0)
Νέος γύρος «μετασεισμών» για τις κυρώσεις (2000-02-23 00:00:00.0)
Διογκώνεται το κύμα αντιδράσεων από τις παραιτήσεις (2000-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ