Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αργεί η καταμέτρηση των ψήφων

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 7ης Ιούνη στην Ινδονησία εξακολουθεί να γίνεται με αργούς ρυθμούς - 52% των ψήφων έχει τύχει διαλογής επί συνόλου 113 εκατ. ψηφισάντων - τα κόμματα της νέας Βουλής προσπαθούν να διαβλέψουν τις νέες ισορροπίες στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο η σύνθεση της νέας Βουλής είναι δύσκολο να προβλεφτεί, αφού το αναλογικό σύστημα δεν αποκλείεται να προκαλέσει "εκπλήξεις" έως και την τελευταία στιγμή. Ηδη, υπάρχει εντεταμένο κλίμα "μαγειρέματος" πίσω από κλειστές πόρτες.

Η νίκη όμως του Ινδονησιακού Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται η Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, κόρη του πρώην Προέδρου Σουκάρνο που ανατράπηκε από τον δικτάτορα Σουχάρτο, θεωρείται σίγουρη. Το Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα προηγείται σχεδόν με το διπλάσιο ποσοστό του κυβερνώντος Γκολκάρ, συγκεντρώνοντας το 36% έναντι περίπου 20%. "Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι πυρηνική φυσική", είπε ένας βουλευτής.

Πάντως, μοιάζει απίθανο το να μπορέσει οποιοσδήποτε μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός να δώσει κάποιες απαντήσεις ή λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απέραντη νησιωτική χώρα. Προβλήματα κυρίως οικονομικά, αφού βρίσκεται επί μακρό χρονικό διάστημα σε βαθύτατη κρίση - έστω κι αν η ρουπία (τοπικό νόμισμα) την Τρίτη βρισκόταν στο "καλύτερο επίπεδο" εδώ και ένα χρόνο.

Η κρίση έχει οξύτατες κοινωνικές διαστάσεις, και οδήγησε στην αναταραχή του περασμένου έτους που εκδίωξε και τον Σουχάρτο. Από εκείνη τη στιγμή οι "φυλετικές συγκρούσεις" είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλες τις επαρχίες της χώρας και σε όλα τα πολυάριθμα νησιά. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πέντε ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά πανικόβλητων χωρικών που έτρεχαν να σωθούν από... υποτιθέμενους πυροβολισμούς που ακούγονταν, όπως αποκάλυψε στρατιωτική πηγή την Κυριακή. Ο λοχαγός Ντένι Ιραβάν, αρχηγός του στρατεύματος του Ανατολικού Ακέχ, υποστήριξε ότι οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν όταν το λάστιχο ενός στρατιωτικού οχήματος, μέρος ενός κονβόι, έσκασε από πυροβολισμούς αγνώστων τη στιγμή που πέρναγε από το χωριό Αλούε Νέρε, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να αρχίσουν να πυροβολούν στο πλήθος!

Αυτή είναι δυστυχώς η καθημερινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Ινδονήσιοι. Μία ζοφερή πραγματικότητα με έντονη τη σκιά της Θανατηφόρας δράσης του στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ