Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η σύγκρουση...

ΝΤΡΑΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται, ενώ η διπλωματία εξακολουθεί να μοιάζει "παγωμένη"...

Σε μια (ακόμη) ελαφριά κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Κασμίρ, ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι πλήττει πακιστανικές θέσεις πυροβολικού και "διοικητικές βάσεις", οι οποίες παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην υποστήριξη των Πακιστανών εισβολέων. Ο ινδικός στρατός ισχυρίστηκε δι' εκπροσώπων του ότι "βελτίωνε" τα κέρδη που έδρεψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και προσπαθούσε να αποκόψει εντελώς τις γραμμές ανεφοδιασμού των εισβολέων. "Πλήττουμε αυτούς τους στόχους με πυροβολικό, χωρίς να περνάμε τη γραμμή ελέγχου", είπε ο Ταγματάρχης Μπικράμ Σινχ. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν συστοιχίες του πακιστανικού πυροβολικού και ενισχύσεις, είπε.

Το πυροβολικό ένθεν κακείθεν των συνόρων είναι "πολυάσχολο" εδώ και πέντε βδομάδες, και οι άμαχοι της περιοχής έχουν βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά - γεγονός που έχει προκαλέσει μαζική έξοδο προσφύγων.

Οι διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης εξακολουθούν να είναι "κολλημένες" από τη Δευτέρα, όταν ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δήλωσε πως οι εισβολείς - που χαρακτήρισε και πάλι "στρατιώτες του Πακιστάν" - θα απωθηθούν με τη βία και ότι δε θα υπάρξουν νέες συνομιλίες με το Ισλαμαμπάντ έως ότου "αποφασίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του". Εάν το Πακιστάν θέλει να επιλύσει την κρίση, είπε, "οφείλει να σεβαστεί τη Γραμμή Ελέγχου". Η δήλωση ήρθε σε απάντηση ενός τηλεφωνήματος από τον Πακιστανό ομόλογό του, ο οποίος εξέφρασε τη θέλησή του να αποκλιμακωθεί η κρίση πριν "καταλήξει σε χάος". Και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, τηλεφώνησε στον Βάτζπαϊ τη Δευτέρα, για να εκφράσει "την εκτίμησή του" για την "αυτοσυγκράτηση" της Ινδίας, και κάλεσε για επανάληψη των διμερών διαπραγματεύσεων, όπως είπε ο Τζο Λόκχαρτ στην Ουάσιγκτον.

Ο Ταγματάρχης Σινχ είπε χτες πως 23 Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 36 τραυματίστηκαν στο Τολολίνγκ, που ο Ινδικός στρατός κατέλαβε το Σάββατο. Στο μεταξύ κονβόι που μετέφεραν βαρύ πυροβολικό και νέες ενισχύσεις συνέχιζαν να εισρέουν στην περιοχή, όπου οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι απώλειες του ινδικού στρατού από τις αρχές Μάη έχουν φτάσει τους 104 νεκρούς και τους 242 τραυματίες, ενώ η άλλη πλευρά εκτιμάται πως έχει χάσει 297 εισβολείς.

Μια ακόμη ανησυχητική ένδειξη καταγράφηκε στο Παντζάμπ, όπου οι χωρικοί που διαμένουν σε χωριά της μεθορίου μετακινούνταν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην ενδοχώρα, ενώ την αντίθετη πορεία ακολουθούσαν τανκς, μηχανοκίνητο πυροβολικό και συστοιχίες αντιαεροπορικών.

Την ίδια ώρα, ο ΥπΕξ της Ινδίας Γιασουάντ Σινχ συνέχιζε την επίσκεψή του στο Πεκίνο και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζου Ρονγκτζί. Αναφορές από την κινεζική πρωτεύουσα έδιναν την εντύπωση "προόδου" σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις. Ενώ η κινεζική ηγεσία συνέχιζε να καλεί για "ειρηνική επίλυση" των διαφορών Ινδίας - Πακιστάν.

Στο Πακιστάν, αξιωματούχοι επέμεναν ότι στις προθέσεις του Ισλαμαμπάντ είναι "να αποκλιμακώσει άμεσα" την κατάσταση.

Εκατοντάδες γηραιοί κάτοικοι της περιοχής των Ιμαλαϊων προσεύχονταν και καλούσαν τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ "να επιλέξει την ειρήνη".

Ο Χάρμπανς Σινχ, ένας 91χρονος κάτοικος του χωριού του Σαρίφ, του Τζάτι Ούμρα, στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ, θύμισε στον πρωθυπουργό του ότι κατά την επίσκεψη του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ στο Πακιστάν μερικούς μήνες πριν, ο Σαρίφ είχε πει ότι "θα τον καλούσε να δει το χωριό του". Αν η κρίση συνεχιστεί, είπε ο 91 ετών κάτοικος, "δε θ' απομείνει χωριό να δει"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ