ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατ' εντολήν καταδίκη για το άγαλμα Τρούμαν
  • Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών καταδικάστηκε ο Παύλος Ιατρού
  • ΚΝΕ: Διάτρητη, προκλητική και ανιστόρητη απόφαση. Αυτοί που επιστρατεύουν τον αυταρχισμό, τρομοκρατημένοι από την απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ στη νεολαία, θα πάρουν για μια ακόμη φορά πιο δυναμική και μαζική απάντηση

Με μια πρωτοφανή απόφαση, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας έκρινε χτες ένοχο για φθορά ξένης περιουσίας (ξήλωμα του αγάλματος του Τρούμαν) τον Παύλο Ιατρού,μέλος της ΚΝΕ και φοιτητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 4 μηνών με 3ετή αναστολή, παρά το γεγονός ότι ο αστυνομικός - μάρτυρας κατηγορίας περιέπεσε σε αντιφάσεις και δεν κατέθεσε στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή του κατηγορουμένου. Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώο λόγω αμφιβολιών για την ίδια κατηγορία τον Ιούλιο Διακογιάννη,επίσης μέλος της ΚΝΕ και φοιτητή στο Πολιτικό της Νομικής. Οι δύο νέοι είχαν συλληφθεί στις 28 Μάη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αθωωτική και για τους δύο, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή του ενός. Με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ καταγγέλλει την απόφαση ως κατ' εντολήν, προκλητική, ανιστόρητη και διάτρητη και υπογραμμίζει ότι αυτοί που, τρομοκρατημένοι από τη δυναμική που κατακτά το ΚΚΕ και την ευρύτατη απήχηση που συναντούν οι θέσεις του στη νέα γενιά, καταφεύγουν στον αυταρχισμό, για μία ακόμη φορά θα διαψευστούν.

Στη διάρκεια της εξέτασής του, ο αστυνομικός Δημήτριος Γιοβανίδης,επικεφαλής της ομάδας "ΖΗΤΑ", έπεφτε συνεχώς σε αντιφάσεις, ενώ αρκετές φορές επικαλέστηκε το "επιχειρησιακό απόρρητο", αποφεύγοντας να απαντήσει με σαφήνεια στις ερωτήσεις του δικαστηρίου και των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο ΚΝιτών.

Ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,ο οποίος τόνισε ότι η σύλληψη των δύο ΚΝιτών έγινε για να "ικανοποιηθεί" η αμερικάνικη πρεσβεία, επειδή, όπως είπε, θορυβήθηκε από το γεγονός και ζήτησε να γίνουν συλλήψεις. "Ντροπή στους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία, εντοπισμού, καταδίωξης και σύλληψης των δύο ΚΝιτών", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι το άγαλμα του Τρούμαν αποτελεί σύμβολο υποταγής, υποτέλειας και υποδούλωσης της χώρας στις ΗΠΑ. "Είναι ντροπή για τη χώρα μας η παρουσία του, γιατί ο Τρούμαν ήταν εκείνος που έδωσε εντολή για τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, για τη σφαγή χιλιάδων αμάχων στο Βιετνάμ, για το μακαρθισμό". Ηταν μια πράξη πολιτική της ΚΝΕ, που χαιρετίστηκε από το ΚΚΕ, μια πράξη διαμαρτυρίας κατά της βαρβαρότητας του πολέμου και των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ο Στρ. Κόρακας, προσθέτοντας ότι αν του δινόταν η ευκαιρία θα έπαιρνε και ο ίδιος μέρος στο γκρέμισμά του. "Αξίζει έπαινος και τιμή σ' αυτούς που το έριξαν", επισήμανε.

Η ΚΝΕ

Πρόκειται για "πρωτοφανή απόφαση - κατ' εντολήν" επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.Αναφέρει συγκεκριμένα:"Δύο μόλις μέρες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση Σημίτη φρόντισε να αποδείξει με ποιο τρόπο αντιλαμβάνεται το μήνυμα της λαϊκής καταδίκης που εισέπραξε στις 13 Ιούνη.

Με μια πρωτοφανή απόφαση - κατ' εντολήν - το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 4 μηνών μέλος της ΚΝΕ, με την κατηγορία της φθοράς ξένης περιουσίας. Πρόκειται για μια απόφαση:

Διάτρητη,γιατί στηρίζεται σε ανακριβείς, αναξιόπιστες πληροφορίες, ενός μάρτυρα αστυνομικού, ο οποίος αποδείχτηκε ότι ψευδόταν.

Απαράδεκτη,αφού ο ίδιος ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση και των δύο μελών της ΚΝΕ.

Παράνομη,αφού, κόντρα στους ίδιους τους νόμους, τα μέλη της ΚΝΕ κλήθηκαν από το δικαστήριο να αποδείξουν με στοιχεία την αθωότητά τους και όχι οι διωκτικές αρχές και οι μάρτυρες κατηγορίας την ενοχή τους.

Προκλητική,γιατί στην καθ' υπαγόρευση δικαστική απόφαση, τολμούν να αποκαλούν δημόσια περιουσία το άγαλμα του λαομίσητου Τρούμαν, προκαλώντας συνολικά τον ελληνικό λαό, που γνωρίζει πολύ καλά όλες τις συνέπειες του περίφημου δόγματος Τρούμαν.

Τρομακτική,γιατί επιχειρεί να ποινικοποιήσει την πολιτική πάλη, να τρομοκρατήσει όποιον αντιστέκεται, φέρνοντας για άλλη μια φορά στο στόχαστρό της την καρδιά του νεολαιίστικου κινήματος, την ΚΝΕ.

Ανιστόρητη,γιατί δεν παίρνει υπόψη της την ιστορική πείρα και την κατάληξη όλων των ανάλογων αντιδημοκρατικών - τρομοκρατικών δικαστικών αποφάσεων του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση Σημίτη, μπορεί να θεωρεί δική της περιουσία τα σύμβολα της υποτέλειας, δεν αποτελούν όμως περιουσία του ελληνικού λαού και της νεολαίας του. Οι υπάλληλοι του ΝΑΤΟ και της δολοφονικής συμμορίας του, μπορεί να αποδείχνονται πέραν κάθε ορίου δουλοπρεπείς, η νεολαία και ο λαός μας όμως αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι, αντιστέκονται και θα δυναμώσουν την αντίστασή τους, κουρελιάζοντας κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης από τη μεριά της κυβέρνησης.

Είναι τρομοκρατημένοι από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, από τη δυναμική που κατακτά το ΚΚΕ, την ευρύτατη απήχηση που συναντούν οι θέσεις του στη νέα γενιά, γι' αυτό και καταφεύγουν στον αυταρχισμό, προκειμένου να γονατίσουν το νεολαιίστικο κίνημα.

Για ακόμη μια φορά θα διαψευστούν. Η απάντηση θα είναι ακόμη πιο δυναμική, ακόμη πιο αποφασιστική, ακόμη πιο μαζική".

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Αρχίζουν σήμερα οι προφεστιβαλικές

Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη, απόψε στις 8 το βράδυ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης,ξεκινούν οι εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή",του μεγάλου, ζωντανού θεσμού, που κάθε χρόνο η νεολαία αγκαλιάζει όλο και πιο πλατιά. Κεντρικός ομιλητής αυτής της πρώτης προφεστιβαλικής εκδήλωσης θα είναι ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.Θα ακολουθήσει συναυλία και στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, αυτού του μεγάλου ραντεβού της ΚΝΕ με χιλιάδες νέους και νέες, είναι φέτος αφιερωμένες στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Είναι μια συνέχεια του μεγάλου αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος, που η νεολαία στήριξε μαζικά όλο το προηγούμενο διάστημα, γιατί μπορεί οι βομβαρδισμοί να σταμάτησαν, αλλά οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρελαύνουν από τη χώρα μας, ο στρατός του θανάτου γίνεται τώρα στρατός κατοχής, με το πρόσχημα της διασφάλισης της "ειρήνης" κάτω από την απειλή των όπλων.

Με ανακοίνωσή της, η ΟΒ Ν. Σμύρνης της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, "γιατί οι νέοι δεν είναι για σφαγή! Η ειρήνη είναι υπόθεση όλων". Με την αισιοδοξία και τον αέρα της σημαντικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, με σύνθημα "οι νέοι στο δρόμο της σύγκρουσης και της νίκης μαζί με το ΚΚΕ", σήμερα θα γεμίσει κόκκινες σημαίες και νεανικές φωνές ειρήνης η πλατεία της Ν. Σμύρνης κι αύριο όλη η Ελλάδα στο ρυθμό του 25ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, την πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική συνάντηση στους Ευζώνους στις 10 και 11 Ιούλη, ως και την κορύφωσή του με τις τετραήμερες εκδηλώσεις στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια στις 16 - 19 Σεπτέμβρη.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδρούν στο νέο πρόγραμμα σπουδών

Τις διοικητικές διαδικασίες του τμήματος της Ιατρικής παρεμπόδισαν χτες το πρωί οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για το νέο πρόγραμμα σπουδών, που επιβλήθηκε με φασιστικούς τρόπους από την πλευρά του προέδρου του τμήματος, Αχιλλέα Τουρκαντώνη.

Οι φοιτητές, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, έκλεισαν με λουκέτο την πόρτα της αίθουσας συνεδριάσεων του τμήματος, παρεμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διεξαγωγή της συνέλευσης των καθηγητών. Βασικό αίτημα των φοιτητών είναι να αποσυρθεί άμεσα το νέο πρόγραμμα σπουδών. Ενα πρόγραμμα που επιβάλλει προαπαιτούμενα μαθήματα, αύξηση ωρών διδασκαλίας και υποχρεωτικές παρουσίες στα αμφιθέατρα, χωρίς όμως να διασφαλίζει το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ τονίζει ότι το πρόβλημα των φοιτητών είναι η αξιοποίηση των ωρών διδασκαλίας που ήδη υπάρχουν. Οπως καταγγέλλουν, "έχουν εντοπιστεί ατέλειωτες χαμένες αμφιθεατρικές ώρες, χωρίς καθηγητές, ώρες ξεκομμένες από την κλινική πράξη, διδασκαλία με 20 φοιτητές ανά θάλαμο, αυθαιρεσίες των μελών ΔΕΠ, αναγωγή των εξετάσεων ως τη σπουδαιότερη στιγμή του εξαμήνου κλπ.".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος, Α. Τουρκαντώνης,έχασε την ψυχραιμία του και άρχισε να απειλεί τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί. Μάλιστα συνεχίζει να παραβλέπει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών, η οποία επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία καταπάτηση των δικαιωμάτων των φοιτητών στη μόρφωση και τη δουλιά.

Οι φοιτητές, απαντώντας στις απειλές του Α. Τουρκαντώνη, δηλώνουν ότι θα επανέλθουν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη, αποτρέποντας την εγγραφή των νέων φοιτητών στη σχολή και τη διανομή του νέου προγράμματος σπουδών.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει ως σκοπό την ανέγερση ενός κέντρου υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494 - 57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ