ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δύναμη για αντιλαϊκούς "βομβαρδισμούς"

"Ηρθε η ώρα να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας και να την κάνουμε Ελλάδα της ευημερίας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής περηφάνιας και της εθνικής αξιοπρέπειας". (Κ. Καραμανλής ξεκινώντας την ομιλία του στη Λάρισα).

Οποτεδήποτε άλλοτε και αν έλεγε τα παραπάνω ο Κ. Καραμανλής, ασφαλώς θα προκαλούσε κύματα ευθυμίας και τρανταχτών γέλιων, ακόμα και στο ακροατήριό του. Ομως, στο πλαίσιο του προεκλογικού δικομματικού θεάτρου σκιών - όπου ακόμα και ο Κ. Σημίτης δηλώνει ότι η στάση του απέναντι στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ είναι η σύγχρονη εκδοχή της μάχης της Κρήτης (!) - "νομιμοποιείται" να δημαγωγεί ασύστολα και να εμφανίζεται ακόμα και θιασώτης της "κοινωνικής δικαιοσύνης" και της "εθνικής περηφάνιας".

Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι αν θα βρεθούν εργαζόμενοι που θα χάψουν τα "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" που πουλάει και προεκλογικά η ηγεσία της ΝΔ και της εμπιστευτούν την ψήφο τους. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους όχι απλά θα το μετανιώσουν, αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα ενισχύσουν την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική που βομβαρδίζει ανηλεώς, εδώ και χρόνια, τα δικά τους συμφέροντα.

Το "νέο ξεκίνημα" που υπόσχεται ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια "ανανεωμένη", περισσότερο ορμητική και γενικευμένη, αντιλαϊκή επίθεση. Και σε αυτό δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την ηγεσία της ΝΔ ότι δεν έχει "προειδοποιήσει" για το τι θα συμβεί αν βγει ενισχυμένη από την κάλπη των ευρωεκλογών, που τις θεωρεί ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Μπορεί βέβαια να δημαγωγεί και μάλιστα θρασύτατα επιχειρώντας να πλασάρει τη βαθύτατα ταξική και απάνθρωπη πολιτική της ως τη... "μόνη σωτηρία" για τα λαϊκά στρώματα, αλλά, ταυτόχρονα, δεν έχει κρύψει ότι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα εξαπολύσει νέο πιο σκληρό γύρο επίθεσης ενάντια στα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Δεν επιτρέπεται δηλαδή να υπάρχει καμία αυταπάτη στις λαϊκές μάζες ότι η ψήφος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μετρήσει ως ψήφος διαμαρτυρίας, πολύ περισσότερο αντίστασης στην εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Μόνο αφελείς ή όσοι εθελοτυφλούν δεν μπορούν να διακρίνουν ότι η ψήφος στη ΝΔ θα μετρήσει στο κοινό ταμείο που έχει με το ΠΑΣΟΚ, το ταμείο του δικομματισμού, το ταμείο της πλουτοκρατίας.

Καμία αυταπάτη

Είναι ολοφάνερο ότι η ηγεσία της ΝΔ θα χρησιμοποιήσει την όποια ενίσχυσή της και πολύ περισσότερο την πρωτιά της στις ευρωεκλογές για να ασκήσει, από ισχυρότερη θέση, εντονότερες πιέσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην εφαρμογή των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Γι' αυτό δεν επιτρέπεται να παραπλανηθούν από τις πυκνές δημαγωγικές αναφορές που κάνει σε αυτά, ιδιαίτερα ανεργία, παιδεία, υγεία, γιατί πίσω από τις "διαπιστώσεις" και την "περιγραφή των προβλημάτων" προβάλλει ξεκάθαρα το αποκρουστικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού.

Ο Κ. Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει τους άξονες της πολιτικής του: Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, όπου ακόμα δεν έχουν γίνει, με έμφαση στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες κ. λπ. Συρρίκνωση του κράτους, δηλαδή σφαγιασμός σ' ό,τι απέμεινε από τις ισχνές κοινωνικές δαπάνες, όπως τις κατάντησε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Η "ανάπτυξη" και η αντιμετώπιση της ανεργίας ανατίθενται "στην αγορά" και η οικονομική ολιγαρχία θα "κινητροδοτηθεί" με μείωση φόρων, αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως το ασφαλιστικό κ. λπ. Η ηγεσία της ΝΔ, δηλαδή, θα εφαρμόσει εκείνη την πολιτική που θα συνεχίσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αν θα επανεκλεγεί.

Ταυτόχρονα, δε θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο και στη στάση του απέναντι στους δολοφόνους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για την εγκληματική στάση της στον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία αποδεικνύει περίτρανα ότι την ίδια ακριβώς στάση θα κρατούσε αν ήταν στην κυβέρνηση. Ποτέ ο Κ. Καραμανλής δεν κατήγγειλε το ΝΑΤΟ, ποτέ δεν του χρέωσε ευθύνες για τη γενοκτονία του γιουγκοσλαβικού λαού, ποτέ δεν είπε ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να συνυπογράψει τους βομβαρδισμούς, ποτέ δεν αντιτάχθηκε στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για τα ΝΑΤΟικά τάγματα θανάτου. Επιπλέον, η "απογοήτευσή" του για τη στάση των - κεντροαριστερών - κυβερνήσεων εκφράστηκε μόνο και μόνο για να υποστηρίξει την ανάγκη για γρήγορη δημιουργία του ΕυρωΝΑΤΟ, κάνοντας ταυτόχρονα άσφαιρη κριτική στην κυβέρνηση ότι δε διασφαλίζει τα "εθνικά συμφέροντα".

Οι εργαζόμενοι δεν είναι καταδικασμένοι να παγιδευτούν στο δίλημμα "ποιο από τα δύο κακά" θα διαλέξουν. Εκτός από τον ανήφορο και τον κατήφορο υπάρχει και ίσωμα... Η ψήφος στο ΚΚΕ.

Οσο για τον υποκριτικό ισχυρισμό του Κ. Καραμανλή ότι έχουν καταργηθεί οι "διαχωριστικές γραμμές", μια ματιά στο ευρωψηφοδέλτιό του είναι αρκετή για να φανεί ότι έχουν επιλεγεί αυστηρά άνθρωποι στοχοπροσηλωμένοι και δοκιμασμένοι στην προβολή και εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Από την Μ. Γιαννάκου μέχρι τον Γ. Μαρίνο... Επιπλέον, θυμάται ποτέ κανείς τον Κ. Καραμανλή να έχει στηρίξει κανένα λαϊκό αγώνα, των αγροτών, των μαθητών, των εργατοϋπαλλήλων; Η ηγεσία της ΝΔ δεν κάνει "λάθη" που θα τα βρει μπροστά της.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Επιμένει στα "φτιασιδώματα"

"Μήπως με τη ΝΑΤΟική επιδρομή επιχειρείται η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Η αν όχι η διάλυση, τουλάχιστον να παρεμποδιστεί η πορεία της, η συγκρότηση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδιακής οντότητας, που βασική της παράμετρος είναι η, ανύπαρκτη για την ώρα, Κοινή Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας; Ηδη με το ΝΑΤΟ, το πάνω χέρι έχουν οι Αμερικανοί". ("ΣΥΝ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ", τεύχος 19, Μάρτης - Απρίλης 1999).

Είναι αλήθεια ότι ένα τέτοιο επιχείρημα υπεράσπισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), δε θα ήταν εύκολο να διατυπωθεί ούτε από τις δυνάμεις εξουσίας των κρατών - μελών της. Να λοιπόν που πολιτικές σαν αυτή που προβάλλει η ηγεσία του ΣΥΝ, δεν είναι απλά χρήσιμες στο κατεστημένο, αλλά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών του, όταν πλέον είναι αυταπόδεικτο ότι δολοφονούν λαούς με τον πόλεμο, αλλά στις λαϊκές μάζες πρέπει να εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παραπάνω εκτίμηση σημαίνει ότι η ΕΕ συμμετέχει στον πόλεμο γιατί αποφάσισε να... αυτοκτονήσει. Επομένως κάποιος πρέπει να την προλάβει, να την προστατεύσει και να τη γλιτώσει. Τέτοια υπηρεσία προσφέρει, όχι για την αποφυγή της αυτοκτονίας της ΕΕ, αλλά για την αποφυγή, όσο γίνεται, των λαϊκών αντιδράσεων ενάντιά της.

Η πιο πάνω εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΝ, δε γίνεται από αφέλεια. Οι κεντρικές πολιτικές επιλογές ενός κόμματος, απαιτούν λαϊκή στήριξη. Αλλωστε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για ευρωεκλογές. Επομένως, η επιδίωξη να πειστεί ο λαός ότι η ΕΕ μπορεί να παίξει προοδευτικό ρόλο, απαιτεί την άμβλυνση της αποστροφής που αναπτύσσεται ενάντια σ' αυτήν, με τη συγκάλυψη του πραγματικού ρόλου και του χαρακτήρα της. Σε συνδυασμό με την καλλιέργεια αυταπατών ότι με την ΚΕΠΠΑ θα μετατραπεί σε παράγοντα ειρήνης! Γι' αυτό αναφωνούν: "Το ΝΑΤΟ εκτός από τη Γιουγκοσλαβία, βομβαρδίζει και οποιαδήποτε εναλλακτική λύση ενοποίησης της Ευρώπης"! ("Αυγή" 27/5/99). Ετσι καλούν το λαό να μην εναντιωθεί στην ΕΕ, γιατί ψηφίζοντας το ΣΥΝ, θα συμβάλλει στην προοδευτική στροφή αυτού του αντιδραστικού οργανισμού! Βεβαίως, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ψήφισαν ομόφωνα και από κοινού με τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ την απόφαση για τον πόλεμο, τον διεξάγουν από κοινού και προσδοκούν οφέλη από το μοίρασμα της λείας. Αν πράγματι τα κράτη - μέλη της ΕΕ ήταν φιλειρηνικά, δε θα ψήφιζαν τον πόλεμο. Η ΕΕ δολοφονεί μαζί με τις ΗΠΑ τους Γιουγκοσλάβους, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών, με το μοίρασμα των Βαλκανίων.

* * *

Η ΕΕ σαν διακρατική συμφωνία, είναι ένα παραπέρα βήμα της ενίσχυσης της δράσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, σε συνθήκες έντασης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια, για την παγκόσμια αγορά. Θεμέλιο της λειτουργίας και δράσης της είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ο ΣΥΝ ψήφισε στη Βουλή το 1992 και την οποία συνεχίζει να στηρίζει ακόμη και τώρα. Πυρήνας αυτής της Συνθήκης είναι οι τέσσερις ελευθερίες και πρώτη απ' όλες η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και προσώπων. Αυτό σημαίνει ανεμπόδιστη μετακίνησή τους σ' όποιο κράτος στον πλανήτη μπορούν τα μονοπώλια να αποκομίζουν περισσότερα κέρδη. Αν κάποιο κράτος δε δέχεται αυτή την επιδίωξη των μονοπωλίων, τότε μπορεί να γίνει και πόλεμος. Μια από τις αιτίες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία είναι και αυτή.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στο ζήτημα του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και όχι μόνο, ακολουθούν κοινή εξωτερική πολιτική, η οποία είναι εξίσου αντιδραστική με την εσωτερική, που καθορίζεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο, τους δείκτες για την ΟΝΕ. Πρόκειται για πολιτική, που πηγάζει, επίσης, από τον κεφαλαιοκρατικό ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, η οποία προωθεί και υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου, με το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών τομέων, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του 8ωρου, την κατεδάφιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη σχεδιαζόμενη επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, το ξεκλήρισμα των αγροτών και των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση κλπ. Αυτή την πολιτική προωθούν και με την πολιτική των βομβαρδιστικών που στέλνουν οι ευρωατλαντικοί εταίροι ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται στον εξανδραποδισμό που επιβάλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

* * *

Λογική συνέχεια αυτής της τακτικής ήταν και η στάση του Συνασπισμού σχετικά με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Παρακάμπτοντας την ουσία του, πρόβαλλε την πολιτική του ίσου καταμερισμού ευθυνών, της καταδίκης των ΗΠΑ, αλλά και του Μιλόσεβιτς για τη διαβόητη "εθνοκάθαρση" δίνοντας ένα ακόμη άλλοθι στην αντιδραστική προπαγάνδα στήριξης του πολέμου και στον εκβιασμό των ιμπεριαλιστών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το σχέδιο της υποτιθέμενης διευθέτησης του G7, το χαρακτήρισε ακτίνα φωτός για την ειρήνη, παρά το ότι ήταν παραλλαγή των ΝΑΤΟικών εκβιασμών, αλλά και παραπλάνηση για την ένταση των βομβαρδισμών. Γι' αυτά λοιπόν ζητά ψήφο η ηγεσία του ΣΥΝ.

Ομως κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεχνά. Και δεν πρέπει να ξεχνά πως μόνον το ΚΚΕ σταθερά, από την αρχή μέχρι σήμερα, προειδοποίησε και συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στις αρνητικές αυτές εξελίξεις στα πλαίσια της ΕΕ και ουσιαστικά ενάντια στον πόλεμο στα Βαλκάνια. Η ενίσχυσή του είναι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας για τα λαϊκά συμφέροντα.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΔΗΚΚΙ
Ο δρόμος της αυταπάτης

Οσο περνά ο χρόνος απ' την εκδήλωση της δολοφονικής επίθεσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, τόσο φαίνεται να εδραιώνεται και να αυξάνει στη χώρα μας η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν πλέον αρκετοί αστοί αναλυτές και τα περισσότερα προεκλογικά γκάλοπ.

Η εικόνα ενός πρωθυπουργού που δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα διαφορετικό απ' το να συνυπογράφει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα πολέμου, μεγαλώνει τη διάθεση για διαμαρτυρία και αντίσταση.

Ποιος είναι όμως ο δρόμος της πραγματικής, αποτελεσματικής αντίστασης σήμερα; Δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσκολεύονται να διακρίνουν τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που ασκούν κριτική στη σημερινή κυβέρνηση.

Η περίπτωση του ΔΗΚΚΙ είναι χαρακτηριστική. Το συγκεκριμένο κόμμα ασκεί κριτική στη σημερινή μορφή της ΕΕ, στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, στη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στην επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Στελέχη του συμμετέχουν στην αγωνιστική προσπάθεια του ΠΑΜΕ και ορισμένων αντιπολεμικών συσπειρώσεων.

Δεν υποστηρίζουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν σημασία, ούτε βάζουμε τις ηγεσίες όλων των κομμάτων στο ίδιο τσουβάλι. Ομως πιστεύουμε ότι κάθε λαϊκός αγωνιστής, κάθε ψηφοφόρος θα πρέπει να αναρωτηθεί αν αρκούν αυτές οι διακηρύξεις για τη χάραξη μιας ελπιδοφόρας και ρεαλιστικής διεξόδου προς όφελος των εργαζομένων.

Φτάνουμε λοιπόν στο βασικό ερώτημα: ΠΡΟΣ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ θα πρέπει να κινηθεί ο αγώνας αυτών που θέλουν να αντισταθούν; Η απάντηση του ΔΗΚΚΙ στο κρίσιμο αυτό ερώτημα δίνεται στις θέσεις του για την ΕΕ (28/3/99) και δυστυχώς δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Συγκεκριμένα:

1.Μέσα απ' το σύνολο των στόχων του ΔΗΚΚΙ είναι ολοφάνερη η αδυναμία κατανόησης του ρόλου και του χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού των Βρυξελλών, καθώς και η αυταπάτη για τη δυνατότητα εσωτερικής του μετεξέλιξης προς όφελος των λαών της Ευρώπης.

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

"Πιστεύει το ΔΗΚΚΙ, ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, πρέπει να καλύψει το δημοκρατικό έλλειμμα στους θεσμούς της και ότι θα πρέπει να είναι παράγοντας ειρήνης σε όλη την περιοχή της Ευρώπης". Ο κ. Τσοβόλας φαίνεται πως αγνοεί την αντιδραστική φύση του ιμπεριαλισμού, η οποία έχει αποδειχθεί περίτρανα από την ιστορική πείρα. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πτυχή της κοινοτικής πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια που να μην οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συγκρότηση, η δομή και η λειτουργία της ΕΟΚ και στη συνέχεια της ΕΕ, έχει σαν στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κοινοτικών μονοπωλίων. Οι οργανισμοί του ιμπεριαλισμού θα είναι πάντα αντιδημοκρατικοί, αντιλαϊκοί και φιλοπόλεμοι, εξαιτίας της αποστολής τους. Αποτελεί επικίνδυνη αυταπάτη για το λαϊκό κίνημα η θέση ότι μπορούν να μετασχηματιστούν προς όφελος των εργαζομένων.

2.Το ΔΗΚΚΙ επιχειρεί να εγκλωβίσει το λαό στο ψευτοδίλλημα επιλογής μεταξύ του αμερικανικού και του κοινοτικού ιμπεριαλισμού.

Διαβάζουμε σε πρόσφατη συνέντευξη του Δημ. Τσοβόλα ("Εθνος" 16/5/99):

"Γιατί θέλουμε η Ευρώπη να προχωρήσει προωθώντας όμως μαζί με τη σύγκλιση των αριθμών και την ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική ως απαραίτητο αντίβαρο έναντι της παντοδυναμίας των ΗΠΑ".

Φαίνεται πως οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας και η προηγούμενη τραγωδία στη Βοσνία, δε δίδαξαν και ιδιαίτερα πράγματα την ηγεσία του ΔΗΚΚΙ. Οι προαναφερθείσες περιπτώσεις είναι αρκετές για να αντιληφθεί κανείς ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων πηγαίνει χέρι - χέρι με τη συστράτευσή τους ενάντια στους μικρούς λαούς και στην εργατική τάξη όλων των χωρών. Φυσικά το εργατικό κίνημα προσπαθεί πάντα να αξιοποιήσει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Δεν μπορεί όμως να έχει την αυταπάτη ότι υπάρχουν ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που είναι πραγματικοί και προνομιακοί φίλοι του. Η κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική του κοινοτικού ιμπεριαλισμού στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, μέσα και έξω από την Ευρώπη, π.χ. η αποστολή στρατιωτών των κρατών - μελών της ΕΕ στο μέτωπο της Γιουγκοσλαβίας.

3.Ο κ. Δ. Τσοβόλας θεωρεί ότι η προώθηση της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της ΕΕ θα συμβάλλει στη θωράκιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Στην εισήγησή του για την ΕΕ αναφερόμενος στην ανάγκη διαχωρισμού της εθνικής πολιτικής για την ΕΕ, με την πολιτική της χώρας, που αφορά συνολικά την Ευρώπη, τόνισε ότι αυτό είναι αναγκαίο μέχρι τότε που "η ΕΕ θα αποκτήσει ενιαία αμυντική πολιτική, της οποίας καίριο στοιχείο θα είναι η κατοχύρωση των εξωτερικών συνόρων των κρατών - μελών έναντι τρίτων μη μελών".

Εκτός απ' όσα αναφέραμε προηγουμένως πιστεύουμε ότι μια ματιά στην πρόσφατη ιστορική εμπειρία των ελληνοτουρκικών σχέσεων (Ιμια, Συμφωνία Μαδρίτης, "S-300" κλπ.) καθώς και στην πορεία του Κουρδικού και του Κυπριακού, θα βοηθούσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ να αντιληφθεί ποια ήταν και θα είναι η στάση της ΕΕ απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Σε κάθε περίπτωση η προσδοκία ότι ο λύκος θα αποδειχθεί καλός φύλακας για τα πρόβατα, μάλλον δεν είναι ρεαλιστική...

4.Το ΔΗΚΚΙ ζητά επιτάχυνση της εφαρμογής κοινών πολιτικών της ΕΕ.Παραθέτουμε το ακόλουθο απόσπασμα των θέσεών του, για να μη νομίσει ο αναγνώστης ότι υπερβάλλουμε:

"Πιστεύει το ΔΗΚΚΙ ότι πρέπει να προηγηθεί η εμβάθυνση όλων των πολιτικών για τα σημερινά μέλη της ΕΕ, πριν επεκταθεί η Ευρ. Ενωση σε νέα διεύρυνση".

Στο ίδιο κείμενο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κάνει και τη διαπίστωση ότι σε οικονομικό επίπεδο η ΕΕ έχει μόνο μια κοινή πολιτική, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), γεγονός που το θεωρεί αρνητικό.

Δεν έχει νόημα να θυμίσουμε πλήθος κοινών πολιτικών της ΕΕ όπως της Λευκής Βίβλου για την εργασία, της ΟΝΕ, του νέου ρόλου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Το κύριο ζήτημα όμως είναι η αυταπάτη του ΔΗΚΚΙ ότι μπορούν να υπάρξουν κοινές πολιτικές του κοινοτικού ιμπεριαλισμού, σε φιλολαϊκή και προοδευτική κατεύθυνση.

Στις ερχόμενες εκλογές, λοιπόν, ο εργαζόμενος που θέλει να στείλει με την ψήφο του μήνυμα αντίστασης και διαμαρτυρίας, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά. Θα ενισχύσει εκλογικά δυνάμεις που αρθρώνουν έναν αντιφατικό λόγο, που καλλιεργούν αυταπάτες, που ρίχνουν άσφαιρα πυρά;

Η θα ενισχύσει το ΚΚΕ, που με αγωνιστική συνέπεια και ιστορική σταθερότητα δίνει τη μάχη, με ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό;

Η εκλογική και πολιτική ενίσχυση του ΚΚΕ θα συμβάλλει επίσης σε θετικές διεργασίες μέσα στις γραμμές δυνάμεων, όπως αυτής του ΔΗΚΚΙ, για το ξεπέρασμα αυταπατών, ταλαντεύσεων και λαθεμένων αντιλήψεων σχετικά με τον προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος. Θα διευκολύνει την προσπάθεια για το χτίσιμο ενός πλατιού λαϊκού μετώπου αντιιμπεριαλιστικής πάλης στα χρόνια που έρχονται.

Μάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ