ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 1999
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Τυπική διαδικασία

Το ενδιαφέρον στην αυλαία του πρωταθλήματος εστιάζεται στο στάδιο Καραϊσκάκη, όπου ο Ολυμπιακός θα γιορτάσει τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο του. Για λόγους γοήτρου θέλει τη νίκη, όπως και η αντίπαλός του, ΑΕΚ

Διαδικαστικό χαρακτήρα έχει η τελευταία αγωνιστική του φετινού... μαραθωνίου στην Α Εθνική κατά τα 7/8, αφού όλα ξεκαθάρισαν πριν από μια βδομάδα. Ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε πρωταθλητής και μαζί με την ΑΕΚ θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη νέα του μορφή (συμπεριλαμβάνει και το Κυπελλούχων) θα πάρουν μέρος Παναθηναϊκός, Αρης, Ιωνικός και ΠΑΟΚ. Τα... μεγάλα σαλόνια αποχαιρέτησαν Ελευσίνα, Βέροια και φυσικά ο Εθνικός.

Ετσι ουσιαστικό ενδιαφέρον για παράγοντες, αγωνιζόμενους και φιλάθλους δεν υπάρχει. Μοναδική εξαίρεση στην πραγματικότητα της αδιαφορίας, τουλάχιστον θεωρητικά, αποτελεί για δύο λόγους η συνάντηση του σταδίου Καραϊσκάκη ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ (το υπόλοιπο 1/8). Αφ' ενός οι γηπεδούχοι θα γιορτάσουν την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου τίτλου. Αφ' ετέρου σε τέτοιους αγώνες αμφότεροι οι αντίπαλοι ενδιαφέρονται για το γόητρο.

Την αίσθηση της αγγαρείας στ' άλλα παιχνίδια, ίσως, μετριάσει η χρησιμοποίηση παιχτών με μικρή ή μηδαμινή συμμετοχή όλη τη χρονιά. Επίσης η προοπτική οι αντίπαλοι να παρουσιάσουν θέαμα απαλλαγμένοι από κάθε άγχος και σκοπιμότητα.

Το πλήρες πρόγραμμα της 34ης αγωνιστικής έχει ως εξής: Ολυμπιακός - ΑΕΚ (20.00, SUPERSPORT), ΟΦΗ - Παναθηναϊκός (20.00 SUPERSPORT), Ηρακλής - Πανελευσινιακός (16.45). Στις 17.30 αρχίζουν τα παιχνίδια ΠΑΟΚ - Πανιωνίου, Εθνικού Αστέρα - Ιωνικού, Ξάνθης - Απόλλωνα, Προοδευτικής - Αρη, Πανηλειακού- Καβάλας.

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Ανοδος ομάδων, υποβιβασμός του θεσμού

Εντονο ενδιαφέρον, συμφέροντα, παρασκήνιο και αμφισβήτηση είναι τα χαρακτηριστικά της αυλαίας που... πέφτει και στη Β Εθνική κατηγορία. Η έκβαση ορισμένων από τις σημερινές συναντήσεις θα κρίνει τις τρεις θέσεις που οδηγούν στη... μεγάλη κατηγορία. Οπως εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κάποιος, "έχει απ' όλα ο μπαξές"... Οι πόλοι της προσοχής θα είναι κυρίως δύο. Η Πάτρα, όπου η Παναχαϊκή υποδέχεται την Καλλιθέα, και τα Γιάννενα, όπου ο ΠΑΣ υποδέχεται τον Αθηναϊκό. Από τους αγώνες αυτούς και τα παιχνίδια Τρικάλων - Παναιτωλικού, Καλαμάτας - Εδεσσαϊκού θα κριθεί ποιες ομάδες θα προβιβαστούν.

Τα ενδεχόμενα είναι αρκετά. 1) Σε πενταπλή ισοβαθμία (Τρίκαλα, Παναχαϊκή, Καλαμάτα, Καλλιθέα, Γιάννενα) προάγονται οι τρεις τελευταίες. 2) Τα Τρίκαλα κατακτούν την πρώτη θέση και ανεβαίνουν. Θα τα συνοδεύσουν: α) Ισοβαθμία των άλλων τεσσάρων. Στην Α Εθνική προάγονταιΚαλλιθέα, Καλαμάτα. β) Ισοβαθμία Παναχαϊκής, Καλλιθέας, Καλαμάτας. Την άνοδο παίρνουν οι δύο πρώτες. γ) Ισοβαθμία Παναχαϊκής, Καλλιθέας, Ιωαννίνων. Μένει εκτός νυμφώνος η Παναχαϊκή. 3) Πρωτιά για Τρίκαλα, Παναχαϊκή και ισοβαθμία για Καλαμάτα, Γιάννενα. Την τριάδα ανόδου θα συμπληρώσει η μεσσηνιακή ομάδα. 4) Πρωτιά για την Παναχαϊκή και ισοβαθμία για Τρίκαλα, Καλαμάτα, Γιάννενα. Μαζί με τους Πατρινούς προβιβάζονται οι δύο τελευταίες. Τα παραπάνω μπορεί να φαντάζουν γοητευτικά και συναρπαστικά, αλλά δεν είναι ικανά να εξωραϊσουν την πραγματικότητα. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι τραγική. Επιβεβαιώνει πως τα διαπλεκόμενα και τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι η καταστροφή του αθλήματος. Αναδύεται βρώμα και απλά μεγιστοποιείται η αναξιοπιστία της διοργάνωσης.

Στους "ψίθυρους" που κατά καιρούς ακούγονται για διάφορες έκνομες πράξεις ήρθαν να προστεθούν άλλα δύο γεγονότα. Ο πρόεδρος των Λύκων, Κ. Ηλιάδης, σχολιάζοντας την ισοπαλία Καλαμαριάς - Παναιτωλικού που ικανοποίησε τις δύο ομάδες, αλλά "έκαψε" τη δική του, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Τ' αποτέλεσμα ήρθε κατόπιν συμφωνίας και ήταν συμπαιγνία και των δύο ομάδων"... Να σημειώσουμε πως οι Λύκοι, λόγω προσφυγής σε πολιτικά δικαστήρια, μ' απόφαση της αρμόδιας αρχής υποβιβάστηκαν στη Γ Εθνική και δε θ' αγωνιστούν σήμερα. Η έφεσή τους εκτιμάται πως δε θα 'χει αποτέλεσμα. Το ΔΣ της ΠΑΕ Καλλιθέα αποφάσισε η ομάδα να μην κατέβει στο σημερινό αγώνα, αν για το κρίσιμο παιχνίδι με την Παναχαϊκή: Δεν αντικατασταθεί ο διαιτητής Π. Κωνσταντινίδης (σσ που κατά παράβαση των κανονισμών δεν ορίστηκε αλλά κληρώθηκε!), δεν παραστούν μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας και δε μεταδοθεί τηλεοπτικά η συνάντηση...

Αν παρ' όλα αυτά εμπιστεύεστε τα δρώμενα και τους υπεύθυνους γι' αυτά και θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιον από τους αγώνες της Β Εθνικής, αρχίζουν στις 17.30. Το πλήρες πρόγραμμα είναι: Παναχαϊκή - Καλλιθέα, Τρίκαλα - Παναιτωλικός, Καλαμάτα - Εδεσσαϊκός, Δόξα Βύρωνα - Πιερικός, Καλαμαριά - Νίκη Βόλου, Γιάννενα - Αθηναϊκός, Πανσερραϊκός - Ιάλυσος,

ΜΠΑΣΚΕΤ
Τέλος εποχής και... περιορισμών

Η ΦΙΜΠΑ επισημοποίησε την απόφασή της για ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων αθλητών στις ομάδες της αρεσκείας τους. Ετσι ολοκληρώνεται η δημιουργία ομάδων - πολυεθνικών

Στην ιστορία αναμένεται να μείνει η συνάντηση που είχαν πριν από λίγο καιρό στη Μάλτα οι εκπρόσωποι 41 Ομοσπονδιών (από τις 50) που ανήκουν στη διεθνή συνομοσπονδία μπάσκετ (ΦΙΜΠΑ). Σε αυτή τη συνάντηση πάρθηκαν πολλές και σημαντικές αποφάσεις, κυρίως για τη δομή των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Ομως δεν έμειναν μόνο εκεί... Προχώρησαν ακόμα πιο πέρα, θέτοντας τις βάσεις για μια ολοκληρωτική αλλαγή στην εικόνα που μπορεί να παρουσιάζουν στο μέλλον οι ομάδες μπάσκετ της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, τα 41 μέλη της ΦΙΜΠΑ που παρέστησαν στη συνεδρίαση αποφάσισαν ομόφωνα ότι από την 1 Ιούλη του 2000 όλοι οι Ευρωπαίοι μπασκετμπολίστες θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς στο σύλλογο της αρεσκείας τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι θα μειωθεί σε δύο ο αριθμός των μη Ευρωπαίων παικτών που θα μπορεί να έχει στη δύναμή του κάθε σύλλογος, ενώ θα γίνει η εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο της FIBA να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για τους παίκτες που αρνούνται να ενισχύσουν της Εθνικές τους ομάδες.

Αυτό πρακτικά λοιπόν σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από τώρα κάποια ομάδα μπάσκετ που έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να αγοράσει όσους παίκτες από κάποιο άλλο κράτος θέλει, χωρίς να έχει κανέναν περιορισμό. Ετσι μπορεί να δούμε μια ομάδα να αποτελείται εξ ολοκλήρου από παίκτες άλλων χωρών χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάποιες διαδικασίες ώστε να χαρακτηριστούν ομογενείς, κοινοτικοί κλπ., πράγματα δηλαδή που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Εθνικά πρωταθλήματα... τέλος

Η διάβρωση των εθνικών πρωταθλημάτων μπάσκετ που είχε αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια πριν, με τους κοινοτικούς και τους ομογενείς πλέον ολοκληρώνεται και τυπικά. Αλλωστε στη χώρα μας το φαινόμενο με τους ελληνοποιημένους, ομογενείς, κοινοτικούς το έχουμε ζήσει για τα καλά. Οπως και την αντίδραση των φιλάθλων, αφού φέτος είδαμε να διεξάγονται αγώνες πρωταθλήματος (το καλύτερο της Ευρώπης για πολλούς) μεταξύ... συγγενών και φίλων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε το ειρωνικό σύνθημα που κυριαρχούσε την περσινή περίοδο "βάλτε μέσα τους Ελληνες". Ομως δεν είναι μόνο αυτό.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον χιλιάδων ημεδαπών παιδιών που θέλουν να ακολουθήσουν το άθλημα του μπάσκετ. Η περίπτωση να παραμείνουν αιώνια ταλέντα πλέον φαντάζει πιο σοβαρή από ποτέ... Οπως και η περίπτωση απλώς να κάθονται στον πάγκο μιας ομάδας βλέποντας ξένους παίκτες να παίζουν. Και βέβαια όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στις εθνικές ομάδες, αφού όταν χρειαστεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δε θα έχουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Οσο και εάν η ΦΙΜΠΑ διατυμπανίζει ότι γίνονται όλα αυτά για το καλό του αθλήματος, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια το μπάσκετ συνεχώς κατεβαίνει στις προτιμήσεις και το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Και σίγουρα μια από τις βασικές αιτίες είναι η αλλοτρίωση των ομάδων. Μια αλλοτρίωση που τώρα πλέον γίνεται και με επίσημη διαταγή...

Αλλαγές και στα Κύπελλα Ευρώπης.

Οσον αφορά τα πράγματα στην Ευρωλίγκα, δεν αλλάζουν. Μετέχουν 24 ομάδες και ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης παραμένει ο ίδιος. Η επιλογή των ομάδων θα γίνει ως εξής: Κάτοχος του τίτλου και φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης. Μία ομάδα από τις 12 καλύτερες χώρες της ευρωπαϊκής κατάταξης. Μία επιπλέον ομάδα από τις 4 πρώτες χώρες της κατάταξης. Μία επιπλέον ομάδα για τις 4 χώρες που θα εκπροσωπηθούν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Σαπόρτα. Δύο ομάδες κατ' επιλογή από τη ΦΙΜΠΑ. Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει παραπάνω από τρεις ομάδες στην Ευρωλίγκα.

Κύπελλο Σαπόρτα

Οι ομάδες μειώνονται από 48 σε 24. Αυτές θα χωρίζονται σε 4 ομίλους των 6 ομάδων. Η υπόλοιπη πορεία της διοργάνωσης δεν αλλάζει. Οι 24 ομάδες θα επιλέγονται ως εξής: Μία ομάδα από τις 18 καλύτερες χώρες της ευρωπαϊκής κατάταξης (18). Μία ομάδα από τις χώρες, οι ομάδες των οποίων θα πάρουν την 3η και 4η θέση στην Ευρωλίγκα της προηγούμενης περιόδου (2). Μία ομάδα από τις χώρες που θα εκπροσωπηθούν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς της προηγούμενης περιόδου.

Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει παραπάνω από δύο ομάδες στο Κύπελλο Σαπόρτα Κύπελλο Κόρατς

Συνολικά 128 ομάδες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Κόρατς. Θα γίνονται δύο προκριματικοί γύροι προκειμένου να μειωθούν οι ομάδες στις 32. Στη συνέχεια θα χωρίζονται σε 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

Καμία χώρα δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί με περισσότερες από τέσσερις ομάδες στο Κύπελλο Κόρατς. Παράλληλα, υπάρχει ο περιορισμός ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μετέχει με περισσότερες από 7 ομάδες στις διασυλλογικές διοργανώσεις.

Ευρωλίγκα γυναικών

Στην Ευρωλίγκα των γυναικών ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης αλλάζει. Μετέχουν 16 ομάδες που θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων, ενώ θα υπάρχουν δύο και όχι ένας γύρος πλέι οφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ