Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Τέλος εποχής και... περιορισμών

Η ΦΙΜΠΑ επισημοποίησε την απόφασή της για ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων αθλητών στις ομάδες της αρεσκείας τους. Ετσι ολοκληρώνεται η δημιουργία ομάδων - πολυεθνικών

Στην ιστορία αναμένεται να μείνει η συνάντηση που είχαν πριν από λίγο καιρό στη Μάλτα οι εκπρόσωποι 41 Ομοσπονδιών (από τις 50) που ανήκουν στη διεθνή συνομοσπονδία μπάσκετ (ΦΙΜΠΑ). Σε αυτή τη συνάντηση πάρθηκαν πολλές και σημαντικές αποφάσεις, κυρίως για τη δομή των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Ομως δεν έμειναν μόνο εκεί... Προχώρησαν ακόμα πιο πέρα, θέτοντας τις βάσεις για μια ολοκληρωτική αλλαγή στην εικόνα που μπορεί να παρουσιάζουν στο μέλλον οι ομάδες μπάσκετ της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, τα 41 μέλη της ΦΙΜΠΑ που παρέστησαν στη συνεδρίαση αποφάσισαν ομόφωνα ότι από την 1 Ιούλη του 2000 όλοι οι Ευρωπαίοι μπασκετμπολίστες θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς στο σύλλογο της αρεσκείας τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι θα μειωθεί σε δύο ο αριθμός των μη Ευρωπαίων παικτών που θα μπορεί να έχει στη δύναμή του κάθε σύλλογος, ενώ θα γίνει η εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο της FIBA να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για τους παίκτες που αρνούνται να ενισχύσουν της Εθνικές τους ομάδες.

Αυτό πρακτικά λοιπόν σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από τώρα κάποια ομάδα μπάσκετ που έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να αγοράσει όσους παίκτες από κάποιο άλλο κράτος θέλει, χωρίς να έχει κανέναν περιορισμό. Ετσι μπορεί να δούμε μια ομάδα να αποτελείται εξ ολοκλήρου από παίκτες άλλων χωρών χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάποιες διαδικασίες ώστε να χαρακτηριστούν ομογενείς, κοινοτικοί κλπ., πράγματα δηλαδή που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Εθνικά πρωταθλήματα... τέλος

Η διάβρωση των εθνικών πρωταθλημάτων μπάσκετ που είχε αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια πριν, με τους κοινοτικούς και τους ομογενείς πλέον ολοκληρώνεται και τυπικά. Αλλωστε στη χώρα μας το φαινόμενο με τους ελληνοποιημένους, ομογενείς, κοινοτικούς το έχουμε ζήσει για τα καλά. Οπως και την αντίδραση των φιλάθλων, αφού φέτος είδαμε να διεξάγονται αγώνες πρωταθλήματος (το καλύτερο της Ευρώπης για πολλούς) μεταξύ... συγγενών και φίλων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε το ειρωνικό σύνθημα που κυριαρχούσε την περσινή περίοδο "βάλτε μέσα τους Ελληνες". Ομως δεν είναι μόνο αυτό.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον χιλιάδων ημεδαπών παιδιών που θέλουν να ακολουθήσουν το άθλημα του μπάσκετ. Η περίπτωση να παραμείνουν αιώνια ταλέντα πλέον φαντάζει πιο σοβαρή από ποτέ... Οπως και η περίπτωση απλώς να κάθονται στον πάγκο μιας ομάδας βλέποντας ξένους παίκτες να παίζουν. Και βέβαια όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στις εθνικές ομάδες, αφού όταν χρειαστεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δε θα έχουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Οσο και εάν η ΦΙΜΠΑ διατυμπανίζει ότι γίνονται όλα αυτά για το καλό του αθλήματος, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια το μπάσκετ συνεχώς κατεβαίνει στις προτιμήσεις και το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Και σίγουρα μια από τις βασικές αιτίες είναι η αλλοτρίωση των ομάδων. Μια αλλοτρίωση που τώρα πλέον γίνεται και με επίσημη διαταγή...

Αλλαγές και στα Κύπελλα Ευρώπης.

Οσον αφορά τα πράγματα στην Ευρωλίγκα, δεν αλλάζουν. Μετέχουν 24 ομάδες και ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης παραμένει ο ίδιος. Η επιλογή των ομάδων θα γίνει ως εξής: Κάτοχος του τίτλου και φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης. Μία ομάδα από τις 12 καλύτερες χώρες της ευρωπαϊκής κατάταξης. Μία επιπλέον ομάδα από τις 4 πρώτες χώρες της κατάταξης. Μία επιπλέον ομάδα για τις 4 χώρες που θα εκπροσωπηθούν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Σαπόρτα. Δύο ομάδες κατ' επιλογή από τη ΦΙΜΠΑ. Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει παραπάνω από τρεις ομάδες στην Ευρωλίγκα.

Κύπελλο Σαπόρτα

Οι ομάδες μειώνονται από 48 σε 24. Αυτές θα χωρίζονται σε 4 ομίλους των 6 ομάδων. Η υπόλοιπη πορεία της διοργάνωσης δεν αλλάζει. Οι 24 ομάδες θα επιλέγονται ως εξής: Μία ομάδα από τις 18 καλύτερες χώρες της ευρωπαϊκής κατάταξης (18). Μία ομάδα από τις χώρες, οι ομάδες των οποίων θα πάρουν την 3η και 4η θέση στην Ευρωλίγκα της προηγούμενης περιόδου (2). Μία ομάδα από τις χώρες που θα εκπροσωπηθούν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς της προηγούμενης περιόδου.

Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει παραπάνω από δύο ομάδες στο Κύπελλο Σαπόρτα Κύπελλο Κόρατς

Συνολικά 128 ομάδες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Κόρατς. Θα γίνονται δύο προκριματικοί γύροι προκειμένου να μειωθούν οι ομάδες στις 32. Στη συνέχεια θα χωρίζονται σε 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

Καμία χώρα δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί με περισσότερες από τέσσερις ομάδες στο Κύπελλο Κόρατς. Παράλληλα, υπάρχει ο περιορισμός ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μετέχει με περισσότερες από 7 ομάδες στις διασυλλογικές διοργανώσεις.

Ευρωλίγκα γυναικών

Στην Ευρωλίγκα των γυναικών ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης αλλάζει. Μετέχουν 16 ομάδες που θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων, ενώ θα υπάρχουν δύο και όχι ένας γύρος πλέι οφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ