ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να είναι στο πόδι...

Σε συνέχιση του αγώνα για να σταματήσει η κατοχή των Βαλκανίων από τους ΝΑΤΟικούς και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες που στάλθηκαν στο Κόσσοβο, καλεί τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Παράλληλα καλεί τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ αναφέρει:

"Η Γιουγκοσλαβία σήμερα βρίσκεται κάτω από ΝΑΤΟική κατοχή και απειλείται με νέους κινδύνους από τις "ειρηνευτικές" δυνάμεις και το αποκαλούμενο "σύμφωνο σταθερότητας" στα Βαλκάνια, που έχει στόχο τη ληστεία των λαών και την πλήρη χειραγώγησή τους.

Ο λαός, η νεολαία πρέπει να είναι στο πόδι για ένα πρόσθετο ακόμα λόγο. Στο Κόσσοβο ως τμήμα του στρατού κατοχής είναι το ελληνικό στρατιωτικό σώμα, που έστειλε η κυβέρνηση, ώστε να πάρει ενεργό μέρος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την περιοχή.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σέρνει τη χώρα και τα στρατευμένα της παιδιά σε περιπέτειες. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να είναι η πύλη εξόδου των δυνάμεων κατοχής. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σταματήσει η κατοχή των Βαλκανίων από τους ΝΑΤΟικούς.

Χωρίς αυτή την προϋπόθεση η ειρήνη δε διασφαλίζεται στην περιοχή. Να απεμπλακεί τώρα η χώρα από το σχέδιο των ιμπεριαλιστών για κατοχή των Βαλκανίων. Να γυρίσουν πίσω όλα τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα. Να πάρουν τώρα θέση όλα τα κόμματα για το ζήτημα αυτό".

Αντιδράσεις φορέων

Την κυβέρνηση Σημίτη που παραβιάζοντας το Σύνταγμα της χώρας στέλνει Ελληνες φαντάρους ως στρατό κατοχής έξω από τα σύνορα, καταγγέλλει το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νομού Θεσσαλονίκης και προειδοποιεί: "Πριν περίπου 50 χρόνια, Ελληνες φαντάροι στάλθηκαν στη μακρινή Κορέα. Οταν όμως επέστρεψε η ταξιαρχία, έφερε μαζί της και 280 φέρετρα.

Αυτό θέλει σήμερα η υποταγμένη και στα ξένα αφεντικά κυβέρνηση Σημίτη;".

Και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί τους γονείς των στρατευμένων να αντιδράσουν και να ενταχθούν στο αντιπολεμικό κίνημα. Να απαιτήσουν επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από το Κόσσοβο και τη Βοσνία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι δυσκολίες των δυνάμεων κατοχής

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Μπορεί να έχει περάσει μια βδομάδα μετά την παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, αλλά η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει εξίσου βαριά και ιδιαίτερα τεταμένη...

Η διαδικασία αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων, καθώς και η ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής είναι τα μόνα που εξελίσσονται "σύμφωνα με το πρόγραμμα". Ομως, ακόμη και αυτές οι εξελίξεις δε σημειώνονται δίχως πόνο ή δίχως προβλήματα. Ιδιαίτερα όταν κάθε μέρα που περνά, οι δυνάμεις της "KFOR" συνειδητοποιούν σιγά - σιγά πως η "αποστολή" - κατοχής και όχι ειρήνης... - δεν είναι εύκολη: Το βράδυ της Τετάρτης σε περιοχή κοντά στο Πετς δύο Ιταλοί στρατιώτες πάτησαν σε ναρκοπέδιο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά, άλλοι δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές και ένας πολίτης στο Κόσσοβο τραυματίστηκε σοβαρά πάλι από πυρά άγνωστου ελεύθερου σκοπευτή.

Ομως, παράλληλα, με την ανάπτυξη των ξένων στρατευμάτων κατοχής η ειδησεογραφία τροφοδοτείται από πληθώρα "πληροφοριών" για... εντοπισμό μαζικών τάφων, εκτελέσεων ή υποβολή Κοσσοβάρων Αλβανών σε βασανιστήρια. Αίσθηση προκάλεσαν οι χτεσινές δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζοφ Χουν, για την εκτέλεση τουλάχιστον 10.000 Κοσσοβάρων Αλβανών από τις σερβικές δυνάμεις, ενώ διαρκούσαν οι 11 βδομάδες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών!

Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα, η ανεπίλυτη ουσιαστικά υπόθεση της λεγόμενης "αποστρατιωτικοποίησης" των ανταρτών του "UCK" περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς οι άνδρες των πολυεθνικών στρατευμάτων φαίνεται να δρουν κατά βούληση: Οι μεν Βρετανοί και Γερμανοί όταν έρχονται αντιμέτωποι με τους αντάρτες περιορίζονται σε "συστάσεις", οι δε Αμερικανοί πεζοναύτες, αφού δοκιμάσουν να πείσουν με λόγια τους αντάρτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους, προβαίνουν στην άσκηση βίας (όχι όμως και χρήση όπλων)...

Ικανοποιημένο το ΝΑΤΟ από την αποχώρηση των Γιουγκοσλάβων

Γρηγορότερα και από το χρονοδιάγραμμα της γιουγκοσλαβο-ΝΑΤΟικής στρατιωτικής συμφωνίας εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων από το Κεντρικό Κόσσοβο. Σ' αυτή τη διαπίστωση προέβη χτες εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Πρίστινα, Βρετανός Ρόμπιν Κλίφορντ. Δεν ήταν ο μόνος, καθώς ο σεβασμός της συμφωνίας από τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα αναγνωρίζεται όχι μόνον από το ΝΑΤΟ, αλλά και από αξιωματούχους της αμερικανικής και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων...

Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι έως χτες περισσότεροι από 26.000 άνδρες των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων είχαν αποχωρήσει, ενώ έως την Κυριακή προβλέπεται η απομάκρυνση άλλων 14.000 στρατιωτών από το Κεντρικό και Βόρειο Κόσσοβο.

Σύμφωνα πάντα με τον Κλίφορντ, εξίσου ικανοποιητική είναι η διαδικασία ανάπτυξης των δυνάμεων της "KFOR", μέρος των οποίων είχε φθάσει χτες το μεσημέρι στο Ποντούγεβο και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τα εσωτερικά σύνορα της επαρχίας με την υπόλοιπη Σερβία.

Κρούσματα βίας και άλλα "παρατράγουδα"...

Το περασμένο 48ωρο η περιπολία Ιταλών στρατιωτών σε περιοχή κοντά στο Πετς επιφύλασσε μία "έκπληξη". Δύο απ' αυτούς πάτησαν σε νάρκη, η οποία εξερράγη και προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό τους. Πάλι, προχτές, (και σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ντέιλι Ρέκορντ" της Γλασκόβης) δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι (εκ των οποίων ο ένας μόλις 25 χρόνων) τραυματίστηκαν σοβαρά, μαζί και ο Κοσσοβάρος Αλβανός οδηγός και μεταφραστής τους, από άγνωστους ένοπλους λίγο έξω από το χωριό Στίμλγιε. Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε στρατιωτικό νοσοκομείο των δυνάμεων της "KFOR" του ίδιου χωριού...

Επιπλέον, χτες, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στην Πρίστινα γνωστοποίησε πως ένας ελεύθερος σκοπευτής που πυροβολούσε από συγκρότημα διαμερισμάτων σε δρόμο της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου τραυμάτισε σοβαρά έναν άνδρα (αγνώστων λοιπών στοιχείων) την ώρα που αυτός οδηγούσε αυτοκίνητο με σέρβικες πινακίδες της πόλης Νις! Βρετανοί αλεξιπτωτιστές απέκλεισαν την περιοχή και μετέφεραν τον τραυματία με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο...

Την ίδια ώρα, ο ορθόδοξος χριστιανός επίσκοπος του Κοσσυφοπεδίου, Αρτέμιγε, που έφθασε χτες στην Πρίστινα συνοδεία Γερμανών στρατιωτών κατήγγειλε την ένοπλη τρομοκρατική δράση ανταρτών του "UCK" στο Πρίζρεν, το Μοζουτίστε και στην Κορίζα. Ο επίσκοπος Αρτέμιγε κατήγγειλε ότι αντάρτες πυρπόλησαν δύο μεσαιωνικά μοναστήρια, αυτό της Αγίας Τριάδας στη Μοζουτίστεκαι εκείνο του Αγίου Παύλου στην Κορίζα, καταλήγοντας πως όλοι οι ορθόδοξοι ναοί της επαρχίας είναι "στόχος της εκδικητικότητας του UCK".

Την ώρα που ο επίσκοπος Αρτέμιγε έκανε τις παραπάνω καταγγελίες, Αμερικανοί πεζοναύτες στο Βλάντοβο έρχονταν σε αντιπαράθεση με περίπου 120 αντάρτες του "UCK". Πρώτα δοκίμασαν τις πολύωρες διαπραγματεύσεις προκειμένου να τους πείσουν με το καλό να παραδώσουν τον οπλισμό τους, Το οποίο δεν είχε το παραμικρό αποτέλεσμα πέρα από την ανταλλαγή ύβρεων μεταξύ των δύο πλευρών. Στη συνέχεια συνέλαβαν πέντε ηγετικά στελέχη τους, αναγκάζοντας και τους υπόλοιπους να παραδώσουν τα όπλα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σχετικά είπε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός συνταγματάρχης Κένεθ Γκλουκ: "Τους ζητήσαμε να μας παραδώσουν τα όπλα. Είπαν ότι έπρεπε να πάρουν πρώτα την άδεια από ανώτερους διοικητές. Τους δώσαμε άφθονο χρόνο, αλλά όταν η διορία εξέπνευσε τους είπα πως "οι συνομιλίες τελείωσαν"! Οι πεζοναύτες συνέλαβαν πέντε ηγετικά στελέχη των ανταρτών και αναγκάσαμε τους άλλους να δώσουν τα όπλα. Νομίζω πως γίναμε κατανοητοί στους σωστούς τόνους. Τους δείξαμε ότι μπορεί να είμαστε συνεννοήσιμοι, αλλά και κατηγορηματικοί όταν τους λέμε ότι δεν επιτρέπουμε όπλα στην πόλη"!

Η ώρα της έντασης της προπαγάνδας

Δεν έχει κλείσει βδομάδα από τη μέρα άφιξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και οι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προβαίνουν σε επίσημες ανακοινώσεις για τη διάπραξη αποκρουστικών εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και εκτιμήσεις για την εκτέλεση ή σφαγή περίπου 10.000 Αλβανών κάθε ηλικίας και φύλου στην επαρχία. Κάτι που προκαλεί σκεπτικισμό εάν όχι την εξής απορία: Μήπως είχαν έτοιμα από καιρό τα "στοιχεία"; Αντίθετα, στο Παρίσι, ο Γάλλος στρατηγός Ξαβιέ Ντελκούρ ήταν πιο συγκρατημένος, ανακοινώνοντας πως ακόμη "δεν έχουν εντοπιστεί μαζικοί τάφοι" και εστιάζοντας την προσοχή των δημοσιογράφων στη "μεγάλη ένταση που υπάρχει στο Κόσσοβο ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς πολίτες"...

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζοφ Χουν, ήταν κατηγορηματικός στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδινε το μεσημέρι στο Λονδίνο: Στη διάρκεια των 11 βδομάδων ΝΑΤΟικών επιδρομών, περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περισσότερες από 100 σφαγές στο Κόσσοβο!

"Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει κυρίως από τους πρόσφυγες, προκύπτει ότι περίπου 10.000 σκοτώθηκαν σε περισσότερες από 100 σφαγές, γεγονός που μαρτυρεί την αγριότητα των σερβικών δυνάμεων. Ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι ακόμα βαρύτερος", είπε συγκεκριμένα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζοφ Χουν.

Σύμφωνα με τον Χουν, οι δυνάμεις της KFOR ανακαλύπτουν "όχι μέρα με τη μέρα, αλλά ώρα με την ώρα" στοιχεία για τις "αγριότητες που έχουν διαπραχθεί σε βάρος των Αλβανών Κοσσοβάρων". Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικότερη περίπτωση την προχτεσινή ανακάλυψη ενός πενταώροφου κτιρίου του γενικού επιτελείου της σερβικής αστυνομίας στην Πρίστινα από Βρετανούς πεζοναύτες. Ο Χουν είπε πως επρόκειτο για "ένα κέντρο βασανιστηρίων" της αστυνομίας, προσθέτοντας πως ανακαλύφθηκαν στο υπόγειο του κτιρίου "μαχαίρια, ρόπαλα του μπέιζ - μπολ στα οποία ήταν χαραγμένα σερβικά συνθήματα, αμερικανικές σιδερογροθιές, βάρβαρο υλικό πορνογραφίας, γκλομπ και ναρκωτικά".

Πάντως, στο Παρίσι, ο στρατηγός Ξαβιέ Ντελκούρ υπαρχηγός επιχειρήσεων του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, αφού δήλωσε ότι Γάλλοι στρατιώτες της KFOR ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη ομαδικών τάφων στη γαλλική ζώνη ελέγχου της Μιτροβίτσα, υπογράμμισε πως ακόμη "ούτε έχουν εντοπιστεί ομαδικοί τάφοι, ούτε έχει προσδιοριστεί ο αριθμός τους"!

"Υπάρχει ένταση μεταξύ του σερβικού πληθυσμού εξαιτίας φόβων για τη δράση του UCK" πρόσθεσε ο Γάλλος στρατηγός, διευκρινίζοντας με νόημα πως αποστολή των Γάλλων στρατιωτών είναι "η προστασία του πληθυσμού του Κοσσόβου στο σύνολό του, χωρίς διάκριση".

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
"Πρόοδος", αλλά όχι ακόμη συμφωνία για τους Ρώσους στο Κόσσοβο...

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Παρά τις αντίθετες εντυπώσεις περί "σημαντικής προόδου" που επιχείρησε να καλλιεργήσει χτες με δηλώσεις του στο Παρίσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, οι αμερικανορωσικές διαπραγματεύσεις στο Ελσίνκι μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών εξακολουθούν να "σκοντάφτουν" σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη δράση και διοίκηση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο. Ως εκ τούτου, έως χτες βράδυ στο Ελσίνκι, καμία τελική συμφωνία δεν είχε επιτευχθεί.

"Οι υπουργοί των δύο πλευρών έχουν σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο σήμερα και είμαι ικανοποιημένος. Τους προέτρεψα να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη", είπε ο Κλίντον σε δημοσιογράφους, ενώ στις αμέσως επόμενες φράσεις του περιέγραφε, αν μη τι άλλο, τις σοβαρές δυσκολίες στην εξεύρεση μιας συμφωνίας: "Υπάρχουν ίσως ένα, ίσως δύο θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Τις επόμενες μέρες νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλιά"!

"Περιεχόμενο" στις αισιόδοξες δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον προσέθετε αργότερα και υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον Κλίντον στην περιοδεία του στην Ευρώπη. Σύμφωνα μ' αυτόν, οι δύο πλευρές επικεντρώνουν τις συνομιλίες τους στο εάν οι Ρώσοι θα παίξουν "μεγάλο ρόλο σε έναν ΝΑΤΟικό τομέα ή μικρότερο σε αρκετούς άλλους".

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον,τηρούσε στάση μεγαλύτερης επιφυλακτικότητας, ξεκαθαρίζοντας πως στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας στο Ελσίνκι δεν έχει επιτευχθεί καμία τελική συμφωνία! Πρόσθεσε δε ότι τα θέματα τριβής είναι η διοίκηση των δυνάμεων της Ρωσίας στο Κόσσοβο (όπως και προ της έναρξης των συνομιλιών) και η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της Πρίστινας (όπως επίσης προ των συνομιλιών στο Ελσίνκι).Επομένως, τι λύθηκε; Η απάντηση που επιχείρησε ο Μπέικον μάλλον δεν έριξε φως στα κοινά σημεία των δύο πλευρών, αλλά στις απαιτήσεις των ΗΠΑ: "Η αμερικανική πλευρά διατύπωσε μια πολύ λεπτομερή πρόταση στους Ρώσους σχετικά με τα θέματα που εκκρεμούν"...

Επιπλέον, "λάδι στη φωτιά" (όπως άλλωστε συνηθίζει...) έριξε με σχετικές δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.Πριν τη συνάντησή της με το Ρώσο ομόλογό της, είπε πως το ΝΑΤΟ δε θα ενδώσει στο αίτημα της Μόσχας για δική της ζώνη στη δύναμη της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε: "Εχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δεν θα υπάρξει ξεχωριστός ρωσικός τομέας. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση τρόπου ένταξης των Ρώσων στην όλη διαδικασία"...

Νωρίτερα, πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωνε στον υπουργό Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγεφ ότι η Ρωσία πρέπει να εμμείνει στις συνομιλίες στο Ελσίνκι να έχει δική της ζώνη ελέγχου στο Κόσσοβο. Τα σχόλια του Γιέλτσιν έγιναν, ενώ ο Σεργκέγεφ και ο Ιβανόφ είχαν για δεύτερη συνεχή ημέρα συνομιλίες στη φιλανδική πρωτεύουσα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Ολμπράιτ και τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Κόεν σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στο Κόσσοβο.

Ο Μπορίς Γιέλτσιν προέβη σε "κορόνες" του τύπου: "Απορρίπτω κατηγορηματικά τη μη ανάθεση ενός τομέα (στη Ρωσία) και ο υπουργός Αμυνας θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει τρόπο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό"... Μάλιστα, πριν τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πουτίν (γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου Αμυνας), υπογράμμιζε πως "παραμένει ανεπίλυτο το βασικότερο θέμα, που είναι η άρνηση του ΝΑΤΟ να αναλάβουμε έναν τομέα".

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η χτεσινή δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στη Σόφια, Λεονίντ Κερεστεντζιάντς, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την άρνηση της βουλγαρικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη διέλευση μέσω του βουλγαρικού FIR σε αεροπλάνο της Ρωσίας που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα για τη ρωσική στρατιωτική μονάδα στο αεροδρόμιο της Πρίστινας, δίχως να έχει τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, Μάικ Τζάκσον.

Μάλιστα, ο Κερεστεντζιάντς χαρακτήρισε τη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης ως "απόλυτα αδικαιολόγητη", σχολιάζοντας πως "το γεγονός αυτό αποτελεί μαρτυρία για την απουσία ανεξαρτησίας στην επίσημη Σόφια κατά τη λήψη αποφάσεων για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας".

ΟΓΕ
"Εχουμε υποχρέωση να καταγγείλουμε την ελληνική κυβέρνηση"

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί για ανάκληση των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων

Η ΟΓΕ από την πρώτη στιγμή της άγριας ΝΑΤΟικής επιδρομής σε μία κυρίαρχη χώρα, στάθηκε αλληλέγγυα στο γιουγκοσλαβικό λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες της Γιουγκοσλαβίας, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στο βρώμικο αυτό πόλεμο.

Ως πανελλαδική γυναικεία οργάνωση, είμαστε καθημερινά αποδέκτες της ανησυχίας και της αγωνίας των Ελληνίδων μητέρων και ιδιαίτερα αυτών που τα παιδιά τους είναι στρατευμένα. Εχουμε υποχρέωση, να καταγγείλουμε την ελληνική κυβέρνηση και ν' απευθυνθούμε στις μανάδες των στρατευμένων και να τις ενημερώσουμε για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά τους.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αυτός ο πόλεμος δεν τελείωσε, αντίθετα οι δήθεν ειρηνευτικές δυνάμεις είναι στην πραγματικότητα στρατός κατοχής.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα Ελληνόπουλα που στέλνει σαν ειρηνευτική δύναμη θα κινδυνεύσουν σ' ένα έδαφος γεμάτο νάρκες και τοξικές ουσίες.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η περιοχή του Κόσσοβου αποτελεί κέντρο λαθρεμπορίου ναρκωτικών και βρίσκεται κάτω από την τρομοκρατική δράση του UCK. Ηδη άρχισαν να μετρούν τα πρώτα θύματα.

Καλούμε τις γυναίκες της χώρας μας και ιδιαίτερα τις μητέρες των στρατευμένων:

- Να επαγρυπνούν γιατί ο βρώμικος πόλεμος δεν τελείωσε.

- Ν' αντισταθούν και να γίνουν φραγμός στα σχέδια των αρχιτεκτόνων της "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή των Βαλκανίων.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση:

- Να σεβαστεί την αντίθεση του 98% του ελληνικού λαού στο βρώμικο αυτό πόλεμο και να απεμπλακεί από κάθε είδους συμμετοχή.

- Να ανακαλέσει όλα τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα από τη γειτονική μας χώρα.

- Να εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των νέων στην εργασία και στη ζωή και όχι να τα παγιδεύσει με οικονομικά κίνητρα να προωθούν τα άνομα σχέδια των ισχυρών, απειλώντας γειτονικούς λαούς.

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες ΗΠΑ και ηγετών του "UCK"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι ΗΠΑ λένε πως, από τις συνομιλίες που έχουν στην Ουάσιγκτον με ηγετικά στελέχη των ανταρτών του "UCK", επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση της οργάνωσης να παραδώσει το βαρύ οπλισμό στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, αρνείται πως έχει συναφθεί κάποια συμφωνία με τους αντάρτες σε σχέση με τον αφοπλισμό και την αποστρατιωτικοποίησή τους.

"Η στάση μας έναντι του UCK είναι να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους" είπε χτες ο Τζέιμς Ντόμπινς (αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια). Ο ίδιος ανακοίνωνε πως μέσα στα άμεσα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι η εκπαίδευση περίπου 3.000 μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) για να αναλάβουν καθήκοντα... αστυνομικών.

Αργότερα, πάντως, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, επικαλούμενο βρετανικές κυβερνητικές πηγές, μετέδιδε από το Λονδίνο πως ΝΑΤΟ και "UCK" έφθασαν σε τελική συμφωνία για το πρόγραμμα αφοπλισμού των ανταρτών. Το ίδιο πρακτορείο, ωστόσο, προσέθετε στο ίδιο τηλεγράφημα και την αντιφατική δήλωση εκπροσώπου των Κοσσοβάρων ανταρτών στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία οι αντάρτες "δε θα παραδώσουν τα όπλα στο βόρειο Κόσσοβο έως ότου η Ρωσία συμφωνήσει να θέσει τα στρατεύματά της κάτω από την ενιαία διοίκηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων".

Πάντως, το ΝΑΤΟ από την πλευρά του διέψευσε πως έχει συναφθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με τον εκπρόσωπο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, Τζέιμι Σι, να εκφράζει "αισιοδοξία πως θα επιτευχθεί σχετική συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες".

Εγινε επίσης γνωστό πως ο ΝΑΤΟικός στρατηγός και διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Γουέσλεϊ Κλαρκ, υπέβαλε ήδη στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ ένα λεπτομερές σχέδιο για την αποστρατιωτικοποίηση του "UCK", το οποίο ήδη εγκρίθηκε από τους πρεσβευτές και θα χρησιμεύσει ως βάση για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Ο Κλαρκ είπε πως οι ηγέτες του "UCK" πήραν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει προθεσμία 30 ημερών για την έναρξη του πρώτου σταδίου αποστρατιωτικοποίησης της οργάνωσης.

Ο Τζέιμς Ντόμπινς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε τρόπους ένταξης του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" στην κοινωνία".

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι δε θα μετεξελιχθεί ο "UCK" στο σύνολό του σε αστυνομική δύναμη, "αλλά περίπου 3.000 πρώην μέλη του μπορεί να εκπαιδευτούν και να αναπτυχθούν ως αστυνομία στο Κόσσοβο φέτος, μαζί με άλλους που θα εκπαιδευτούν αργότερα".

Ο Ντόμπινς και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλεϊ, δήλωσε ότι ο "UCK" έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι δε θα έρθει σε αντιπαράθεση με τις σερβικές δυνάμεις που αποσύρονται από το Κοσσυφοπέδιο και δε θα προβεί σε προκλήσεις. Πάντως ο Φόλεϊ παραδέχτηκε ότι έχουν αναφερθεί ορισμένα επεισόδια μεταξύ Σέρβων και μελών του "UCK".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κέντρο διερχομένων ΝΑΤΟικών

Τουλάχιστον δύο γαλλικά ΝΑΤΟικά πλοία αναμένονται σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και περίπου 200 επιπλέον στρατιώτες που θα προωθηθούν στο Κόσσοβο για να προστεθούν στη δύναμη κατοχής που ήδη έχει εγκατασταθεί στη Γιουγκοσλαβία.

Χθες, Πέμπτη, κατέπλευσαν δύο πλοία. Ενα αγγλικό, το "Ν.V. Τόκιο" που ξεφόρτωσε 157 οχήματα μηχανικού και 23 κοντέινερ και ένα γαλλικό, το "Βέρα Κουρούσαγια" που μετέφερε οχήματα μηχανικού, 79 φορτηγά, 2 κοντέινερ, 18 τζιπ, 20 τρέιλερ, 10 βυτιοφόρα, 1 όχημα και 1 άρμα περισυλλογής, 1 λεωφορείο και 2 ασθενοφόρα.

Παράλληλα, μέσω του εμπορευματικού σταθμού του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης πέρασαν για τη Γιουγκοσλαβία, 320 Αγγλοι και 140 Γάλλοι στρατιώτες.

Μέλη του UCK οπλισμένοι επιστρέφουν - πάνε για κατάληψη - στο Πρίζρεν

Γερμανικό τανκ συνοδεύει Σέρβους πρόσφυγες που φεύγουν από το Πρίζρεν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ