ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φόβοι για επέκταση των συγκρούσεων και στη θάλασσα

Σε κατάσταση συναγερμού οι πολεμικοί στόλοι των δύο χωρών

ΒΟΜΒΑΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έθεσε, χτες το πρωί, και το πολεμικό της ναυτικό, στην περιοχή της Αραβικής Θάλασσας, το Νέο Δελχί, ανακοινώνοντας ότι υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις από την πλευρά του Πακιστάν πως οι συγκρούσεις στο Κασμίρ είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν και "στη θάλασσα". Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ απέρριπτε τις εκκλήσεις τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Μόσχας για άμεση απομάκρυνση των ισλαμιστών εισβολέων στο ινδικό Κασμίρ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της περί μη ανάμειξής της στην όλη ιστορία.

"Το πακιστανικό ναυτικό έχει προχωρήσει σε σειρά στρατηγικών κινήσεων, έχει παραταχθεί σε κομβικές θέσεις και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση εναντίον μας", υποστήριξε, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Βομβάη, ο αρχηγός του ινδικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Σουσίλο Κουμάρ. Ο Ινδός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι το σύνολο του ινδικού στόλου έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ στη δικαιοδοσία του πολεμικού ναυτικού περιήλθε από χτες και η ακτοφυλακή. Ο Κουμάρ υπογράμμισε ότι, ακόμη και σε περίπτωση εμπλοκής, το ινδικό ναυτικό υπερέχει σαφώς καθώς αριθμεί 60 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ το πακιστανικό δεν έχει παραπάνω από 16 πολεμικά σκάφη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μάχες στα υψώματα των Ιμαλαϊων, στον ινδικό τομέα του Κασμίρ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού, στρατηγός Μπικράμ Σινγκ, τα ινδικά στρατεύματα κατέλαβαν, χτες, ένα στρατηγικό ύψωμα στην ευρύτερη περιοχή της εγκαταλειμμένης, πλέον, από τους κατοίκους της, πόλης Ντρας, ενώ υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των σφοδρών χτεσινών μαχών έχασαν τη ζωή τους 2 Ινδοί στρατιώτες και 8 εισβολείς. Αν και ο Σινγκ απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα, πηγές του ινδικού στρατού υποστήριζαν ότι η κατάληψη του υψώματος στο Ντρας είναι η αρχή μιας μεγάλης εμβέλειας αντεπίθεσης που σχεδιάζουν, για τις επόμενες μέρες, οι Ινδοί στρατηγοί με στόχο να καταλάβουν το, μείζονος σημασίας, Λόφο της Τίγρης. Πάντως, ο Σινγκ υποστήριξε ότι, τα τελευταία 24ωρα, ο ινδικός στρατός έχει αναγκάσει σε μεγάλη υποχώρηση τους εισβολείς.

Την ίδια στιγμή, καμία ανταπόκριση δε βρήκαν από την κυβέρνηση του Πακιστάν οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις από Ουάσιγκτον και Μόσχα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, είχε μακροσκελή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Ναουάζ Σαρίφ, από τον οποίο ζήτησε να αποσύρει άμεσα τους εισβολείς από το ινδικό Κασμίρ. Ανάλογο αίτημα διατυπώνεται και σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της πακιστανικής κυβέρνησης, στην οποία επιρρίπτει ανοιχτά όλες τις ευθύνες της κλιμάκωσης. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, το Ισλαμαμπάντ επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με τους εισβολείς και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να επέμβει με κανέναν τρόπο.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία

ΣΕΟΥΛ.-

Ηρεμία επικράτησε, και χτες, στην αμφισβητούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας, δύο ημέρες μετά τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στα πολεμικά πλοία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Νότιας Κορέας, που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί μια βορειοκορεατική τορπιλάκατος και να υποστούν σοβαρές ζημιές, τουλάχιστον, άλλα 4 βορειοκορεατικά πολεμικά πλοία. Εντούτοις, ο αμερικανικός στόλος ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή υποστηρίζοντας τα συνήθη περί "διαφύλαξης της ειρήνης", ενώ κατέστη σαφές ότι τα αμερικανικά πλοία θα παραμείνουν στην περιοχή "μέχρις ότου κριθεί ότι έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση".

Αργά χτες το απόγευμα, έφθασαν στην αμφισβητούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας τα αμερικανικά καταδρομικά "Vincennes" και "Mobile Bay". Το πρώτο απέπλευσε, την Τετάρτη, από τη βάση του στη Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας, ενώ το δεύτερο βρισκόταν, ήδη, στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα. Στη νοτιοκορεατική ναυτική βάση Τσινχαέ έφθασαν, χτες, και δύο αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια, το "Kamehameha" και το "Buffallo". Ο εκπρόσωπος του 7ου Στόλου των ΗΠΑ, Τζεφ Ντέιβις, ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία θα παραμείνουν στην περιοχή "μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα", ισχυρίστηκε ότι στόχος τους είναι "η διατήρηση της ειρήνης" και χαρακτήρισε "άσχετη με την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, την άφιξη στη Νότια Κορέα των δύο υποβρυχίων". Εκτός, όμως, από τις θαλάσσιες δυνάμεις, ο Μάικ Ντάμπλντέι, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ανακοίνωσε ότι στην περιοχή θα αποσταλεί και "μικρός αριθμός αμερικανικών μαχητικών τύπου "ΕΑ 6Β", τα οποία θα πραγματοποιούν αλλεπάλληλες περιπολίες πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα". Ο Ντάμπλντέι δε διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των αεροσκαφών αυτών.

Εκτός, όμως, από την έντονη αμερικανική στρατιωτική κινητικότητα, στην επίμαχη περιοχή επικρατούσε, χτες, ηρεμία και κανένα στρατιωτικό πλοίο, είτε της Λαϊκής Δημοκρατίας είτε της Νότιας Κορέας δεν εμφανίστηκε. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, στρατηγός Τσα Γιουνγκ Κου, στην περιοχή έπλεαν, μόνο, βορειοκορεατικά αλιευτικά χωρίς να προκαλούν πρόβλημα, και εκτίμησε ότι "οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών αποδεικνύουν πως η κρίση αποκλιμακώθηκε". Παρά την ηρεμία, όμως, ομιχλώδες παρέμενε και χθες το τοπίο σχετικά με τη συνάντηση κυβερνητικού επιπέδου ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στο Πεκίνο, και είναι η πρώτη τους τελευταίους 14 μήνες.

ΡΩΣΙΑ
Ο Γιέλτσιν κοστίζει ακριβά

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Πάρα πολύ ακριβά κοστίζει στο δημόσιο, στην ουσία στο ρωσικό λαό, ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν. Σχετικά μ' αυτό, η βουλευτής της Κρατικής Δούμας Νίνα Ντανίλοβα παρουσίασε στους δημοσιογράφους ορισμένα στοιχεία από ανεξάρτητους ειδικούς οικονομολόγους. Ετσι, για παράδειγμα, μόνο για την εξυπηρέτηση και τη θεραπεία του Γέλτσιν καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του πλήρωσαν οι Ρώσοι πολίτες 283.000.000 δολάρια. Μόνο η μια μέρα παραμονής στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας του μονίμως ασθενή προέδρου κοστίζει 300 περίπου δολάρια και, όπως είναι γνωστό, ο Γέλτσιν περνάει τον περισσότερο καιρό στο νοσοκομείο, παρά στο Κρεμλίνο. Στη συνέχεια, η Ντανίλοβα ανέφερε ακόμα ένα πιο ουσιαστικό κονδύλι (ζημιών) από μια σειρά επισκέψεις που έπρεπε να πραγματοποιήσει στο εξωτερικό ο "ακριβός πρόεδρος" και αναβλήθηκαν. Ορισμένες φορές αυτές οι επισκέψεις ματαιώνονταν σχεδόν την τελευταία στιγμή, όταν δεν μπορούσε πλέον να διορθωθεί κάτι. Απ' αυτό η χώρα ζημιώθηκε με πάνω από 3 δισ. ρούβλια. Επίσης, οι οικονομολόγοι υπολόγισαν και τις απώλειες από την πτώση των μετοχών στην αγορά αξιών, τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις του ρουβλιού που έχουν σχέση με τις διακυμάνσεις της υγείας του Γέλτσιν, απώλειες που ανέρχονται στο ποσό των 50 δισ. δολαρίων.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο έλεγχος των πιστώσεων που χορήγησε το ΔΝΤ και η Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, έδειξε ότι "ουσιαστικά καμία πίστωση δεν πήγε στον προορισμό της". Η Επιτροπή παρέδωσε όλα τα σχετικά υλικά στη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας.

Μέσα σ' αυτό το φόντο της ριζωμένης στη χώρα πρακτικής της σπατάλης και της καταλήστευσης σε υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρήματος, η Κρατική Δούμα ψήφισε με την πρώτη ανάγνωση το κυβερνητικό νομοσχέδιο "Το καταναλωτικό καλάθι στο σύνολο της Ρωσικής Ομοσπονδίας". Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, το μερίδιο προϊόντων διατροφής στη δομή του κατά μέσον όρο κατώτερου ορίου διαβίωσης κατά κεφαλήν θα μειωθεί από το 62,4% στο 51,5%. Αυτό σημαίνει ότι μ' έναν πάρα πολύ ακριβό πρόεδρο και σε συνθήκες συνεχιζόμενης καταλήστευσης του λαού, η πλειονότητα των Ρώσων θα χρειαστεί για άλλη μια φορά να σφίξει ακόμα περισσότερο το λουρί.

Το Ιν

Το ινδικό ναυτικό βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού

Ν. ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Διήμερο αδιάκοπων επιδρομών

ΡΑΣΑΓΙΑ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ο ισραηλινός στρατός σφυροκόπησε τόσο από εδάφους όσο και από αέρος πιθανές θέσεις των εξτρεμιστών σιιτών μαχητών της "Χεζμπολάχ" στην κοιλάδα Ζιλάγια, 20 χιλιόμετρα βορείως των ισραηλινών συνόρων.

Χθες, δύο ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν 3 διαφορετικά κύματα πυραυλικών επιδρομών στη Ζιλάγια, ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση σε περίπολο της φιλο - ισραηλινής πολιτοφυλακής, την Τετάρτη το βράδυ, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Λιβανέζοι πολιτοφύλακες. Ενα 24ωρο νωρίτερα, το ισραηλινό πυροβολικό είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στα νοτιοδυτικά των συνόρων της κατεχόμενης, από το Ισραήλ, ζώνης του Ν. Λιβάνου και κατά μήκος της συνοριακής αυτής γραμμής, ως αντίποινα για την επίθεση που πραγματοποίησαν, νωρίς την Τετάρτη, με ελαφρά όπλα και όλμους, μαχητές της "Χεζμπολάχ" κατά 3 ισραηλινών φυλακίων, στη Ζιλάγια, στην Καουκάμπα και στη Ζεμαρίγια. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα από τις αλλεπάλληλες επιδρομές, οι οποίες δε σχολιάστηκαν από τον ισραηλινό στρατό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ