ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού με νέες υποσχέσεις

Στην προσπάθειά της να δείξει ότι "πήρε το μήνυμα" των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση ξαναθυμήθηκε και προβάλλει τις -ξεχασμένες- υποσχέσεις για αύξηση των φορολογικών ελαφρύνσεων ("θα" δοθούν σε δόσεις το 2000 και 2001), του ΕΚΑΣ, των αγροτικών συντάξεων κλπ

"Επεα πτερόεντα" αποδεικνύονται τελικά οι περίφημες φορολογικές ελαφρύνσεις, που είχαν επεξεργαστεί οι διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου". Η όλη ιστορία των φορολογικών ελαφρύνσεων - που φρόντισαν να μας τις υπενθυμίσουν και στις παραμονές των ευρωεκλογών στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - εξελίσσεται σε πρωτοφανή εμπαιγμό και κοροϊδία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τις άγριες πολιτικές λιτότητας.

Και αποτελεί διπλό εμπαιγμό, καθώς η κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει ότι "πήρε το μήνυμα της λαϊκής ψήφου" από τις ευρωεκλογές, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μοιράζοντας - ενόψει και των εθνικών βουλευτικών τεκλογών του 2000 - υποσχέσεις για αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει την πρόθεσή της να προωθήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που υπόσχεται εδώ και τρία χρόνια στους εργαζόμενους.

Στα πλαίσια αυτά, ανακοινώθηκε επίσημα ότι στη χτεσινή πρωινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ και υπηρεσιακούς παράγοντες, αποφασίστηκε οι λεγόμενες φορολογικές παροχές να δοθούν σε δόσεις... Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο, το ύψος των ελαφρύνσεων, συνολικού ύψους περίπου 300 δισ. δραχμών, θα επιμεριστεί τη διετία 2000 - 2001 (200 δισ. δραχμές το 2000 και 100 δισ. δραχμές το 2001). Τις τελικές προτάσεις θα παρουσιάσει ο Γ. Παπαντωνίου την ερχόμενη βδομάδα στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα επιληφθεί για τα περαιτέρω...

Στην ανακοίνωση γίνεται γενικώς λόγος για "ελαφρύνσεις στα αφορολόγητα όρια, τα αντικειμενικά κριτήρια και τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις (οι τελευταίες θα είναι ίσως οι μόνες ωφελημένες) οι οποίες και θα καθοριστούν επακριβώς το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια...". Πάντως, η όλη ιστορία των "φορολογικών ελαφρύνσεων" αγγίζει τα όρια της απάτης, και αυτό γιατί τόσο η αύξηση των αφορολόγητων ορίων, όσο και η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, αποτελούν δεσμεύσεις παρελθόντων ετών... Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1998 (Νοέμβρη 1997) η κυβέρνηση υποσχέθηκε τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων και αύξηση του αφορολόγητου για το "επόμενο έτος" (δηλαδή φέτος) και σήμερα παραπέμπει σε αλλαγές... με δόσεις για το 2000 και το 2001.

Ακόμη κανείς δε γνωρίζει σήμερα αν στο περίφημο πακέτο υπάρχουν και πρόσθετα φορολογικά, φορομπηχτικά για το λαό, μέτρα,μια και για το θέμα αυτό οι αρμόδιοι τηρούν "σιγήν ιχθύος". Το σίγουρο πάντως είναι ότι το λεγόμενο πακέτο έχει μικρύνει πολύ και με βάση τα γενικά αυτά στοιχεία μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για μισθωτούς - συνταξιούχους, αναμένεται να το αυξήσουν γύρω στα 2.000.000 δραχμές. Σίγουρο μπορεί να θεωρηθεί ότι με το λεγόμενο φορολογικό πακέτο δεν αποκαθίστανται ούτε στο ελάχιστο οι απώλειες εισοδήματος των εργαζόμενων που προήλθαν από τη φορολογική πολιτική των τελευταίων χρόνων.Από επεξεργασία στοιχείων της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας που έκανε ο "Ρ" προκύπτει ότι την περίοδο 1993 - 1998, μόνο από τη φορολογία εισοδήματος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υφάρπαξε 1.150 δισ. δραχμές επιπλέον φόρους, λόγω της συνεχούς αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, ως προς το επίπεδο βάσης, δηλαδή το 1993. Μάλιστα τα 820 δισ. δραχμές επιπλέον φόρου προήλθαν τη διετία 1997 - 1998.

Και τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διυλίζει τον κώνωπα και - όταν πρόκειται για τα λαϊκά στρώματα - υποστηρίζει πως "δεν αντέχει η οικονομία", την ίδια ώρα καταπίνει την κάμηλο, αφού όταν πρόκειται για φοροελαφρύνσεις, φοροπρονόμια προς τη χρηματιστική ολιγαρχία, τότεανακαλύπτουν πως... η οικονομία αντέχει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις τον προηγούμενο Μάη, η κυβέρνηση Σημίτη - παράλληλα με τις εξαγγελίες για τις φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε να προωθήσει για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα το 2000 - γνωστοποίησε την πρόθεσή της να επιχορηγήσει γενναιόδωρα με φορολογικά κίνητρα και άλλες κρατικές επιχορηγήσεις τις επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις στην κατεστραμμένη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες των Βαλκανίων, εντάσσοντας τις επενδύσεις αυτές... στα "αναπτυξιακά κίνητρα" που προβλέπονται για τις επενδύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα!

ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Οι τραπεζίτες "ροκανίζουν" τον προϋπολογισμό

Αύξηση 26,5% (ο ετήσιος στόχος είναι 2,4%) παρουσίασαν στο πεντάμηνο τα κονδύλια για την πληρωμή τόκων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Στην άλλη όχθη το σύνολο των άλλων κρατικών δαπανών, που αυξήθηκαν 2,4%, έναντι στόχου 5,5%

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αύξησης "τρέχουν" οι δαπάνες για τους τόκους που πληρώνει το δημόσιο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σε αντίθεση βέβαια με τις πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες σφαγιάζονται ανελέητα στο όνομα της επίτευξης του κριτηρίου μείωσης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Οι παραπάνω διαπιστώσεις- που συνιστούν πλέον μια πάγια κατάσταση στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε έτους - προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης για την πορεία του σκέλους των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο του 1999.

Στο διάστημα Γενάρη - Μάη οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν 26,5% έναντι ετήσιου στόχου 2,4%! Ο υφυπουργός απέδωσε την παραπάνω εξέλιξη στις αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων το πρώτο τετράμηνο του 1999 και στο γεγονός ότι την ίδια περίοδο εξοφλήθηκαν τόκοι zero - coupon διετούς διάρκειας ύψους 239 δισ. δρχ. Παρά τη δυσμενή εξέλιξη ο υφυπουργός διατύπωσε την υπεραισιόδοξη άποψη ότι οι συνολικές δαπάνες τόκων σε όλο το 1999 θα τερματίσουν χαμηλότερα από τις προβλεπόμενες, τουλάχιστον κατά 30 δισ. δρχ.!

Αντίθετα, το σύνολο των υπολοίπων δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν 2,4% έναντι ετήσιου στόχου 5,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι επιχορηγήσεις, οι δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, οι καταναλωτικές δαπάνες, οι δαπάνες προσωπικού και γενικά εκείνες οι κατηγορίες δαπανών που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα) κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης 3% έναντι ετήσιου στόχου 4,6%.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας από την 1η Ιούλη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με τη σύσταση του οποίου ουσιαστικά η κυβέρνηση παραδίδει και τυπικά άνευ όρων τη διαχείριση του δημοσίου χρέους στις τράπεζες. Γενικός διευθυντής του Οργανισμού ορίστηκε, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, ο Χρ. Σαρδελής, στέλεχος μέχρι σήμερα της Bank of America, ενώ ένα μεγάλο μέρος (αν όχι η πλειοψηφία) του προσωπικού που θα στελεχώσει τον Οργανισμό, προέρχεται από τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Ο ΟΔΔΗΧ (που θα λειτουργεί ως αυτόνομος οργανισμός υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών) θα υλοποιεί τα προγράμματα εσωτερικού και εξωτερικού δανεισμού της χώρας, εξέλιξη με την οποία αποψιλώνεται από τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα η αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

"Εύσημα" από το ΔΝΤ για την αντιλαϊκή πολιτική

"Εύσημα" για την ασκούμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική φέρεται να απέσπασε η ελληνική κυβέρνηση από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία κατέφθασε χτες στην Αθήνα. Το κλιμάκιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού, είχε κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα επαφές με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκε λεπτομερώς η πορεία των διαφόρων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, οι εκτιμήσεις των ελεγκτών του ΔΝΤ υπήρξαν θετικές για την πορεία των διαφόρων οικονομικών μεγεθών, εκφράζοντας ορισμένες ανησυχίες για την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στα επίπεδα που απαιτεί το κριτήριο σύγκλισης. Από την πλευρά τους τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, φέρονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να διαβεβαίωσαν την ομάδα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων (μείωσης έμμεσων φόρων) στην περίπτωση που ο πληθωρισμός στους επόμενους μήνες δεν ακολουθήσει την προσδοκώμενη πορεία.

Σήμερα, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα συναντηθεί με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχουν ανάλογες επαφές με παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στα δικαστήρια το σκάνδαλο της ΑΛΚΗ ΑΧΕ

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε χτες η αίτηση που κατέθεσαν οι νομικοί σύμβουλοι της χρηματιστηριακής εταιρίας ΑΛΚΗ ΑΧΕ για την άρση των προσωρινών διαταγών που αφορούν την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων.

Την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της χρηματιστηριακής εταιρίας ΑΛΚΗ ΑΧΕ είχε καταθέσει ο δικηγόρος των τριών επενδυτών, Α. Βασιλειάδη, Ι. Σιδηρόπουλου και Δ. Νικιτίδη, οι οποίοι απαιτούν από την εταιρία να τους επιστρέψει τα χρήματα που της είχαν εμπιστευτεί.

Στη δίκη εμφανίστηκαν και άλλοι δύο επενδυτές και μέσω των δικηγόρων τους ζήτησαν και αυτοί ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρίας, ενώ οι διαδικασίες χρειάστηκε να διακοπούν για λίγα λεπτά λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Υπολογίζεται ότι συνολικά το ποσό που φαίνεται να υπεξαίρεσε ο χρηματιστής της εταιρίας Η. Τεζαψανίδης φτάνει περίπου το 1 δισεκατομμύριο.

Εκ μέρους της ΑΛΚΗ ΑΧΕ κατέθεσε ο σύμβουλος επενδύσεων κ. Πετρολέκης, ο οποίος δήλωσε ότι η εταιρία έχει πρόθεση να αποζημιώσει εξ ολοκλήρου τους επενδυτές, υπό τον όρο ότι αυτοί θα ανακαλέσουν τις προσωρινές διαταγές κατά της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ