Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού με νέες υποσχέσεις

Στην προσπάθειά της να δείξει ότι "πήρε το μήνυμα" των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση ξαναθυμήθηκε και προβάλλει τις -ξεχασμένες- υποσχέσεις για αύξηση των φορολογικών ελαφρύνσεων ("θα" δοθούν σε δόσεις το 2000 και 2001), του ΕΚΑΣ, των αγροτικών συντάξεων κλπ

"Επεα πτερόεντα" αποδεικνύονται τελικά οι περίφημες φορολογικές ελαφρύνσεις, που είχαν επεξεργαστεί οι διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου". Η όλη ιστορία των φορολογικών ελαφρύνσεων - που φρόντισαν να μας τις υπενθυμίσουν και στις παραμονές των ευρωεκλογών στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - εξελίσσεται σε πρωτοφανή εμπαιγμό και κοροϊδία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τις άγριες πολιτικές λιτότητας.

Και αποτελεί διπλό εμπαιγμό, καθώς η κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει ότι "πήρε το μήνυμα της λαϊκής ψήφου" από τις ευρωεκλογές, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μοιράζοντας - ενόψει και των εθνικών βουλευτικών τεκλογών του 2000 - υποσχέσεις για αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει την πρόθεσή της να προωθήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που υπόσχεται εδώ και τρία χρόνια στους εργαζόμενους.

Στα πλαίσια αυτά, ανακοινώθηκε επίσημα ότι στη χτεσινή πρωινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ και υπηρεσιακούς παράγοντες, αποφασίστηκε οι λεγόμενες φορολογικές παροχές να δοθούν σε δόσεις... Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο, το ύψος των ελαφρύνσεων, συνολικού ύψους περίπου 300 δισ. δραχμών, θα επιμεριστεί τη διετία 2000 - 2001 (200 δισ. δραχμές το 2000 και 100 δισ. δραχμές το 2001). Τις τελικές προτάσεις θα παρουσιάσει ο Γ. Παπαντωνίου την ερχόμενη βδομάδα στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα επιληφθεί για τα περαιτέρω...

Στην ανακοίνωση γίνεται γενικώς λόγος για "ελαφρύνσεις στα αφορολόγητα όρια, τα αντικειμενικά κριτήρια και τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις (οι τελευταίες θα είναι ίσως οι μόνες ωφελημένες) οι οποίες και θα καθοριστούν επακριβώς το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια...". Πάντως, η όλη ιστορία των "φορολογικών ελαφρύνσεων" αγγίζει τα όρια της απάτης, και αυτό γιατί τόσο η αύξηση των αφορολόγητων ορίων, όσο και η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, αποτελούν δεσμεύσεις παρελθόντων ετών... Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1998 (Νοέμβρη 1997) η κυβέρνηση υποσχέθηκε τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων και αύξηση του αφορολόγητου για το "επόμενο έτος" (δηλαδή φέτος) και σήμερα παραπέμπει σε αλλαγές... με δόσεις για το 2000 και το 2001.

Ακόμη κανείς δε γνωρίζει σήμερα αν στο περίφημο πακέτο υπάρχουν και πρόσθετα φορολογικά, φορομπηχτικά για το λαό, μέτρα,μια και για το θέμα αυτό οι αρμόδιοι τηρούν "σιγήν ιχθύος". Το σίγουρο πάντως είναι ότι το λεγόμενο πακέτο έχει μικρύνει πολύ και με βάση τα γενικά αυτά στοιχεία μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για μισθωτούς - συνταξιούχους, αναμένεται να το αυξήσουν γύρω στα 2.000.000 δραχμές. Σίγουρο μπορεί να θεωρηθεί ότι με το λεγόμενο φορολογικό πακέτο δεν αποκαθίστανται ούτε στο ελάχιστο οι απώλειες εισοδήματος των εργαζόμενων που προήλθαν από τη φορολογική πολιτική των τελευταίων χρόνων.Από επεξεργασία στοιχείων της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας που έκανε ο "Ρ" προκύπτει ότι την περίοδο 1993 - 1998, μόνο από τη φορολογία εισοδήματος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υφάρπαξε 1.150 δισ. δραχμές επιπλέον φόρους, λόγω της συνεχούς αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, ως προς το επίπεδο βάσης, δηλαδή το 1993. Μάλιστα τα 820 δισ. δραχμές επιπλέον φόρου προήλθαν τη διετία 1997 - 1998.

Και τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διυλίζει τον κώνωπα και - όταν πρόκειται για τα λαϊκά στρώματα - υποστηρίζει πως "δεν αντέχει η οικονομία", την ίδια ώρα καταπίνει την κάμηλο, αφού όταν πρόκειται για φοροελαφρύνσεις, φοροπρονόμια προς τη χρηματιστική ολιγαρχία, τότεανακαλύπτουν πως... η οικονομία αντέχει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις τον προηγούμενο Μάη, η κυβέρνηση Σημίτη - παράλληλα με τις εξαγγελίες για τις φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε να προωθήσει για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα το 2000 - γνωστοποίησε την πρόθεσή της να επιχορηγήσει γενναιόδωρα με φορολογικά κίνητρα και άλλες κρατικές επιχορηγήσεις τις επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις στην κατεστραμμένη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες των Βαλκανίων, εντάσσοντας τις επενδύσεις αυτές... στα "αναπτυξιακά κίνητρα" που προβλέπονται για τις επενδύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ