Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
"Φήμες" οι άρρωστες αγελάδες

Οι εκπρόσωποι της χώρας παραδέχονται ότι και φέτος και πέρσι εντοπίστηκαν αρρωστες αγελάδες, αλλά υποστηρίζουν πως τα προϊόντα τους είναι ασφαλή

Απροσδιόριστος αριθμός από ολλανδικές αγελάδες εμβολιάστηκαν το 1998 με μολυσμένα εμβόλια με αποτέλεσμα να αρρωστήσουν και να πεθάνουν. Φέτος τουλάχιστον 12 κτηνοτρόφοι στην Ολλανδία εμβολίασαν τα ζώα τους με επίσης μολυσμένα εμβόλια, με αποτέλεσμα απροσδιόριστος αριθμός ζώων να αρρωστήσει και να πεθάνει. Απροσδιόριστες ποσότητες ύποπτων κρεάτων και γάλακτος της Ολλανδίας δεσμεύτηκαν στη χώρα. Τα φερόμενα ως ολλανδικά κοτόπουλα που εντοπίστηκαν στη Γερμανία δεν είναι της συγκεκριμένης χώρας, αλλά του Βελγίου και σφάχτηκαν "σε μικρό σφαγείο στα Βελγο - ολλανδικά σύνορα". Οι έλεγχοι στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές στην Ολλανδία ξεκίνησαν μόλις στις 4 του Ιούνη, αφού δηλαδή ξέσπασε το σκάνδαλο των μολυσμένων τροφίμων.

Τα παραπάνω είναι μέρος των στοιχείων που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι της ολλανδικής πρεσβείας στη χώρα μας, ωστόσο παρά το γεγονός ότι από μόνα τους υποδηλώνουν μια - τουλάχιστον - έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει στη βιομηχανία κρέατος της χώρας, οι Ολλανδοί εκπρόσωποι επιχείρησαν να δώσουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των ολλανδικών κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Στα πλαίσια των δηλώσεων που έγιναν διατυπώθηκε η άποψη ότι οι πληροφορίες για την εμφάνιση του "Εϊτζ των αγελάδων" και μολυσμένων από διοξίνη τροφίμων στην Ολλανδία, είναι ανακριβείς και αδικαιολόγητες.

Τόσο ο Ολλανδός πρέσβης Π. Μπράουερ, όσο και ο γεωργικός σύμβουλος Ρ. Σχάαπ υποστήριξαν πως η ασθένεια και ο θάνατος αγελάδων που εμφανίστηκε στο τέλος του Φλεβάρη σε δώδεκα βοοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας, δεν προκλήθηκαν από τον ιό BIV - το λεγόμενο "Εϊτζ των αγελάδων" - αλλά από τη χρήση μολυσμένων εμβολίων κατά της γρίπης των βοοειδών. Το εμβόλιο αυτό δημιούργησε έξαρση του επιθετικού ιού BVD (διάρροια) στις αγελάδες, αρκετές από τις οποίες πέθαναν, ενώ μετά από εξετάσεις που έγιναν σε αυτές διαπιστώθηκε ότι είχαν μειωμένη αντίσταση. Οι εκπρόσωποι της ολλανδικής πρεσβείας υποστήριξαν πως η ασθένεια αυτή δε σχετίζεται με το Εϊτζ και δεν προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό και ότι όλες οι μονάδες παραγωγής αποκλείστηκαν και οι "ύποπτες" ποσότητες γάλακτος και άλλων ζωικών προϊόντων δεσμεύτηκαν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εντοπισμό από τις γερμανικές αρχές μολυσμένων με διοξίνη κοτόπουλων ολλανδικής εταιρίας - ποσότητα που είχε διαφύγει από τις ολλανδικές υπηρεσίες ελέγχου - ο Ρ. Σχάαπ, προκειμένου να πείσει για την ασφάλεια των ολλανδικών προϊόντων ξεπέρασε και τον εαυτό του, λέγοντας ότι τα κοτόπουλα αυτά ήταν βελγικής προέλευσης, και ότι η συγκεκριμένη ποσότητα διέφυγε γιατί "ήταν αδύνατο να εξετάζεται κάθε κοτόπουλο"!

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ολλανδικής πρεσβείας χαρακτήρισαν "φήμες" τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ολλανδικές αρχές σταμάτησαν φορτία κρεάτων στα ελληνικά σύνορα και απέδωσαν την ακύρωση παραγγελιών και τηνεπιστροφή φορτίων ολλανδικού κρέατος στον "αβάσιμο πανικό των Ελλήνων πελατών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ