Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Τα διαπλεκόμενα απαιτούν νέο διαγωνισμό

Την ακύρωση του, εν εξελίξει, διαγωνισμού για τις ΕΠΑ προανάγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης

Ακόμα πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της ανοιχτής συναλλαγής με ομάδες επιχειρηματιών και ιδιωτικά συμφέροντα σύρεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως έγινε χτες γνωστό η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να επαναπροκηρύξει τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την ίδρυση των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα συγκεκριμένων ιδιωτών, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει (για άγνωστο πόσο) η εισαγωγή του νέου καυσίμου στην κατανάλωση. Την ανακοίνωση για την επικείμενη ουσιαστικά ακύρωση του διαγωνισμού, την έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος, με την αιτιολογία ότι εάν προκύπτουν λόγοι νομικής ασφάλειας από τις παρατηρήσεις που έχουν καταθέσει οι υποψήφιες εταιρίες και τις οποίες μελετάει η ΔΕΠΑ, τότε είναι προτιμότερο να κηρύξουμε ένα νέο διαγωνισμό. Ετσι, για μια ακόμα φορά θα δούμε το πολύπαθο έργο του φυσικού αερίου να γίνεται αντικείμενο διαπάλης ξένων και ντόπιων συμφερόντων με χαμένους τον ελληνικό λαό, την εθνική οικονομία τον ενεργειακό σχεδιασμό και την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μία μέρα μετά από τη σύσκεψη των υποψήφιων επενδυτών, της ΔΕΠΑ και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, για να εκτιμηθεί εκατέρωθεν η πορεία των εξελίξεων.

Ο προαναφερθείς λόγος για την επικείμενη ακύρωση του διαγωνισμού είναι προφανώς μια ακόμα δικαιολογία προκειμένου να εξυπηρετηθούν και με το νόμο τα συμφέροντα συγκεκριμένων ιδιωτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η και με το νόμο συμμετοχή του Κοπελούζου στο διαγωνισμό, ο οποίος έχει απορριφθεί διότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Η όλη υπόθεση δεν πρέπει να είναι άσχετη και με την προχτεσινή συνάντηση του προέδρου της ΓΚΑΖΠΡΟΜ, κ. Βιάχιρεφ, και με τη συμφωνία για"φιλική" διευθέτηση της διαφοράς για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Προφανώς, γι' αυτή τη "φιλική" διευθέτηση να μεσολάβησε με το αζημίωτο και ο εν λόγω επιχειρηματίας, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο φανερή η συναλλαγή της κυβέρνησης με ιδιωτικά συμφέροντα ακόμα και στους στρατηγικής σημασίας τομείς της χώρας, αλλά και η εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική, εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων που εφαρμόζει ο κάθε υπουργός.

Οσον αφορά το θέμα της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου που απαιτούν οι Ρώσοι, παρά τις προχθεσινές διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΓΚΑΖΠΡΟΜ, ότι τελικά δεν προσφεύγουν στη διαιτησία και ότι το πρόβλημα θα λυθεί φιλικά, εντούτοις η ελληνική πλευρά από ό,τι φαίνεται, είναι υποχρεωμένη να ορίσει και αυτή το διαιτητή της, επειδή το έχουν πράξει μονομερώς οι Ρώσοι. Αυτή η φιλική διαδικασία είναι σίγουρο ότι θα φέρει και αύξηση της τιμής του αερίου. Αν όχι στο 30% που απαιτούν οι Ρώσοι, ωστόσο η αύξηση της τιμής είναι δεδομένη. Με βάση τις κατά καιρούς λεόντειες υπέρ των Ρώσων συμφωνίες, τότε γίνεται πασιφανές ότι τα όποια "παζάρια" της ελληνικής πλευράς θα έχουν τυπικό χαρακτήρα.

Κατά τα άλλα, η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής να ιδιωτικοποιήσει και τις ενεργειακές δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, δίνοντας, έτσι την ευκαιρία σε ιδιώτες κερδοσκόπους να κάνουν χρυσοφόρες μπίζνες με επιχειρήσεις που γιγαντώθηκαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης εντός του '99 θα μετοχοποιηθεί και άλλο πακέτο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), ενώ μετά από το 2000 έρχεται η σειρά της ΔΕΗ. Για τα ΕΛΠΕ, αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί μέχρι και το 49%, αφού ο κ. Βενιζέλος μας "καθησυχάζει" ότι δε θα χάσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους...

Μετά το 2000 θα ξεκινήσει και η ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση της ΔΕΗ, κανείς όμως δεν ξέρει τον τρόπο, αφού όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Για να μετοχοποιηθεί όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων που κατά πάσα πιθανότητα θα καταληχτεί το φθινόπωρο, αλλά και η κατάθεση για ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη διάλυσή της, που αναμένεται εντός του καλοκαιριού. Η μελέτη για τη λύση του ασφαλιστικού έχει ανατεθεί σε διεθνή εταιρία, οι προτάσεις τις οποίας θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Με έμμεσο όμως τρόπο θα ιδιωτικοποιηθεί και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, αφού ο έλεγχος θα περάσει στα χέρια των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ. Ηδη τα ΕΛΠΕ είναι έτοιμα να ενεργοποιήσουν το δικαίωμα προτίμησης και να αγοράσουν ποσοστό από το μετοχικό της κεφάλαιο 20%. Τα ΕΛΠΕ ως αυτή τη στιγμή κατέχουν το 15% της ΔΕΠΑ και με το νέο πακέτο μετοχών θα έχουν τον έλεγχο του 35% της ΔΕΠΑ. Από την πλευρά της το ίδιο στοχεύει να πράξει και η ΔΕΗ και να αποσπάσει και αυτή άλλο ένα 20%. Ετσι ΕΛΠΕ και ΔΕΗ θα κατέχουν το 55% της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να δούμε το πρωτοφανές, μία κατ' επίφασιν δημόσια επιχείρηση να διαλύει την άλλη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ