Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
"Διοξινωμένα" φούμαρα και αοριστίες
  • Επιμένει η κυβέρνηση να εμπαίζει με προκλητικό τρόπο τους καταναλωτές στο θέμα της προστασίας από τις διοξίνες και τα άλλα πολυεθνικά δηλητήρια
  • Ακόμα δεν έστειλαν για έλεγχο τα ύποπτα προϊόντα

Την καθησυχαστική "μάσκα" του φόρεσε, για άλλη μια φορά χτες, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, με σκοπό να παραπλανήσει τους καταναλωτές, δηλώνοντας ότι οι έλεγχοι απέδωσαν και πως δεν υπάρχει πλέον λόγος ανησυχίας... Την ίδια στιγμή, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το υπουργείο, η γενική γραμματέας Καταναλωτή ομολογούσε πως η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει στείλει προς έλεγχο τα ύποπτα κρέατα!

Ο Γ. Ανωμερίτης άρχισε να αραδιάζει τις ποσότητες που δεσμεύτηκαν μέχρι τις 16 Ιούνη, ανακοινώνοντας ξανά ότι έχει ελεγχθεί και δεσμευτεί το σύνολο σχεδόν των εισαγόμενων από το Βέλγιο προϊόντων. Μόνο που αυτό το "σχεδόν", ο υπουργός Γεωργίας το αναφέρει συνεχώς από την περασμένη βδομάδα, ενώ ο ίδιος λίγες μέρες πριν τις εκλογές είχε δηλώσει ότι μέχρι τις 10 Ιούνη η αγορά θα είχε καθαρίσει... Σχετικά με το θέμα αυτό, είπε ακόμα πως ήδη άρχισαν να καταστρέφονται τα νωπά κρέατα προέλευσης Βελγίου και πως η θέση της κυβέρνησης είναι να καταστραφούν τα υπόλοιπα δεσμευμένα προϊόντα. Αν όμως τελικά η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ πει να επιστραφούν στο Βέλγιο, όπως απαιτεί η κυβέρνηση της χώρας αυτής, τότε όλα τα δεσμευμένα θα πάνε πίσω.

Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά παραγωγής ελληνικών προϊόντων και στις επιχειρήσεις ζωοτροφών. Απέφυγε, όμως, να απαντήσει επί της ουσίας σε ερώτημα για τον καταιγισμό διαφημίσεων στα ΜΜΕ από εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις τροφίμων, που επιχειρούν να"πείσουν" τους καταναλωτές ότι χρησιμοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες, ενώ είναι γνωστό ότι, μετά την ένταξη στην ΕΟΚ, η χώρα μας, από πλεονασματική, κατάντησε ελλειμματική σε μια σειρά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Εδώ ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι το νωπό γάλα είναι 100% ελληνικό και με μισόλογα παραδέχτηκε πως γίνονται εισαγωγές από χώρες της ΕΕ για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα ολλανδικών κρεάτων και πως τέτοιο θέμα δεν τέθηκε μέχρι προχτές στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή στις Βρυξέλλες, επειδή πρόκειται για ζωονόσο που δε 'χει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία... Ομως, ακόμα κι αν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται για μια ζωονόσο που προκάλεσαν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών, αφού έγινε γνωστό ότι στην Ολλανδία χιλιάδες αγελάδες αρρώστησαν μετά από χρήση εμβολίων της "Μπάγιερ".

Ο Γ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε ακόμα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που έγινε 14 - 16/7 στο Λουξεμβούργο, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ύψωσε τη φωνή του για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών και πως εκεί δεν αποφασίστηκε κανένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των καταναλωτών, από διοξίνες και άλλα πολυεθνικά δηλητήρια. Είπε σχετικά ότι στο Συμβούλιο ασκήθηκε σκληρή κριτική στη βελγική πλευρά και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το πώς θα γίνει στο όρια της ΕΕ ο συντονισμός των ελέγχων...

Δεν έστειλαν ακόμα τα δείγματα

Για "νέο σκάνδαλο εκτεταμένης επιμόλυνσης της διατροφικής αλυσίδας που μέχρι στιγμής ούτε η ακριβής αιτία της προέλευσής του ούτε η έκτασή του έχουν προσδιοριστεί", έκανε λόγο χτες η γενική γραμματέας Καταναλωτή Χρ. Παπανικολάου, αναφερόμενη στα όσα καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια για επικίνδυνα τρόφιμα, που είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας των πολυεθνικών, οι οποίες μπροστά στο κέρδος τους δεν υπολογίζουν ούτε τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η παραδοχή, ουσιαστικά καταλήγει να είναι κοροϊδία και χλευασμός, αφού η ίδια ομολόγησε ότι, τρεις βδομάδες μετά το ξέσπασμα του προβλήματος με τις μολυσμένες με διοξίνες ζωοτροφές και τις αλυσιδωτές συνέπειες στη διατροφή, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη στείλει σε εξειδικευμένα εργαστήρια προς εξέταση δείγματα προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά! Η ομολογία αυτή αποκαλύπτει το μέγεθος των κινδύνων που ενέχει για την υγεία των καταναλωτών η αντιμετώπιση της εγκληματικής ασυδοσίας των πολυεθνικών από τη μεριά της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να αρκείται στις ανακοινώσεις των ίδιων των επιχειρήσεων και να περιμένει τις... επίσημες ανακοινώσεις της ΕΕ. Οταν ολόκληρη κυβέρνηση δεν έχει ακόμη φροντίσει τουλάχιστον να στείλει δείγματα προς εξέταση, μόνο χλευαστικά μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τα όσα είπε η γενική γραμματέας Καταναλωτή περί υστέρησης και σοβαρών ελλειμμάτων στο σύστημα ελέγχων και τη συνολική πολιτική αντίληψη και πρακτική της ΕΕ για τα τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιχειρώντας προφανώς να εμφανιστεί σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου" και να υποβαθμίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι στην παραγωγή και διακίνηση τροφίμων "υπάρχουν κενά", τα οποία απέδωσε στην "ενιαία αγορά". Ο ίδιος συμπλήρωσε πως "η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ δεν έχει εκείνους τους μηχανισμούς που να επιτρέπει έναν έλεγχο. Επαφίεται πάρα πολύ στην ευθύνη των επιχειρήσεων ή στην ευθύνη των κρατών - μελών". Δεν παρέλειψε, μάλιστα, με άλλες δηλώσεις του, να φορτώσει, για άλλη μια φορά, στους καταναλωτές την ευθύνη να ...ελέγχουν την αγορά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για την έναρξη της "πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την ασφάλεια των τροφίμων", ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Χ. Κουρής τόνισε ότι στην πράξη οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο ίδιος κατήγγειλε την ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στην επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κερδοσκοπία των επιχειρήσεων, στις οποίες, με την πολιτική που εφαρμόζει, τους παρέχει την ασυλία να διοχετεύουν στην αγορά σκουπίδια, στο βωμό της μεγιστοποίησης των κερδών τους και της συγκράτησης των τιμών.

  • Για "απάθεια στο εισαγόμενο έγκλημα" καταγγέλλει την κυβέρνηση, με χτεσινή δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας, αναφερόμενος στο θέμα των διοξινών και των μολυσμένων αγελάδων.

"Οφείλουν οι αρμόδιοι να γνωρίζουν ότι η ανοχή στο έγκλημα δεν είναι δικαίωμα κανενός" και "οφείλουν προπάντων να αντιληφθούν ότι εάν έχουν άλλα στοιχεία υπόψη τους και τα αποκρύπτουν, τότε ευθέως η ανοχή τους μεταβάλλεται σε ενοχή", αναφέρει σε οξείς τόνους ο Δ. Σιούφας, ο οποίος αποσιωπά εντελώς ότι υπήρξαν ανοιχτές θύρες για το εισαγόμενο έγκλημα, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΚΑΠ και της ΟΝΕ.

Ο Δ. Σιούφας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δε συγκάλεσε ακόμα το Ανώτατο Επιστημονικό Ειδικό Συμβούλιο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και ζητά τη σύσταση Εθνικού Φορέα για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των τροφίμων, των ποτών και των προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ