ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέες επιδρομές κατά της ιρακινής αεράμυνας

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέα πλήγματα σε βάρος εγκαταστάσεων ραντάρ της ιρακινής αεράμυνας κατάφεραν, χτες, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης των περιπολιών ρουτίνας πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ. Τα πλήγματα σημειώθηκαν σε περιοχή ανατολική της Μοσούλης, περίπου 400 χλμ βόρεια της Βαγδάτης. Οπως ανακοινώθηκε λακωνικά από την ευρωπαϊκή διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που είναι εγκατεστημένη στη Γερμανία, τα αμερικανικά "F-16" και "F-15" που πήραν μέρος στην επιχείρηση επέστρεψαν όλα "ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, μετά την αντιμετώπιση της νέας πρόκλησης εκ μέρους του Ιράκ".

Λίγη ώρα αργότερα, η Βαγδάτη κοινοποίησε ότι απορρίπτει τη βρετανική πρόταση που διατυπώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "ανασταλούν υπό όρους" οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ. Οπως τόνισε ο Αμπντουλγκάνι Αμπντουλγκαφούρ, ανώτερος αξιωματούχος του καθεστωτικού κόμματος "Μπάαθ", η πρόταση της Βρετανίας αποτελεί άλλη μια προσπάθεια παράτασης του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ και δεν ανοίγει καμία προοπτική οριστικής άρσης του.

ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ G8
Επεμβάσεις εφ' όλης της ύλης

ΚΟΛΩΝΙΑ.-

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, έφθασαν, χτες, στη γερμανική πόλη οι οκτώ ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου για να συμμετάσχουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής της ομάδας. Λίγες ώρες πριν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών, οι διμερείς συναντήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, και όπως έγινε γνωστό, εκτός από το θέμα της ανοικοδόμησης των Βαλκανίων και των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο, οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη θα επικεντρώσουν την προσοχή τους τόσο στην πρόληψη των οικονομικών κρίσεων όσο και στις εξελίξεις στις μάχες που μαίνονται ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, όπως και στην ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η γιορταστική ατμόσφαιρα, στην Κολωνία, επισκιάστηκε κάπως από την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν να μη συμμετάσχει στη σύνοδο και να στείλει ως αντικαταστάτη του τον πρωθυπουργού Σεργκέι Στεπάσιν. Οπως έγινε γνωστό, ο Γιέλτσιν θα μεταβεί στη γερμανική πόλη, την τελευταία μέρα της συνόδου, την Κυριακή, οπότε και φαίνεται πιθανό να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη δικαιοδοσία και τη θέση των ρωσικών δυνάμεων στο Κόσσοβο.

Εντατικοποίηση των ελέγχων για να "προληφθούν" οι κρίσεις

Ενα πακέτο οικονομικών μέτρων παγκόσμιας ισχύος, που θα έχουν στόχο την πρόληψη των οικονομικών κρίσεων, όπως αυτές που συγκλόνισαν την Ασία τον περασμένο χρόνο, απειλώντας το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, πρόκειται να εξετάσουν αλλά και ανακοινώσουν με τη λήξη των εργασιών στην Κολωνία, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Καναδά, της Ιταλίας και της Ρωσίας. Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των μέτρων αυτών, έχει γίνει γνωστό ότι η G8 θα απαιτήσει από τις αναπτυσσόμενες χώρες να δημοσιοποιούν με ακρίβεια τους δείκτες της οικονομίας τους, θα αυξήσει τους ελέγχους στις τράπεζες σε όλο τον κόσμο και θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των κερδών των επενδυτών από τις συνέπειες που ακολουθούν τις κρίσεις σε μεμονωμένες οικονομίες παγκοσμίως. Στόχος της G8, όπως υποστήριζαν συνεργάτες των 8 ηγετών, είναι να επιτύχει τον αποτελεσματικό έλεγχο του, περίπου, 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που κινείται στις παγκόσμιες αγορές και στις επενδύσεις, καθημερινά.

Εντούτοις, οι οικονομικές συζητήσεις φαίνεται ότι έμειναν στο περιθώριο των διμερών συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν, χτες, στην Κολωνία. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχαν ολιγόωρη συνάντηση, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό στους δημοσιογράφους, αν και εκτιμάται ότι επικέντρωσαν στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κέιζο Ομπούτσι. Οι δύο άνδρες μίλησαν για τις προσπάθειες ανόρθωσης της ιαπωνικής οικονομίας αλλά και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας των πτώσης της τιμής της αγοράς αμερικανικού σιδήρου από την Ιαπωνία. Ο Μπιλ Κλίντον εξήρε τα αποτελέσματα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει ο Ομπούτσι, στον οποίο απέδωσε όλη την πρόοδο που έχει πετύχει η ιαπωνική οικονομία, το πρώτο τρίμηνο του 1999.

Συζητήσεις για Ινδία - Πακιστάν και Κορεατική Χερσόνησο

Από την πλευρά του, ο Ομπούτσι δήλωσε ότι θα ζητήσει από την G8 να λάβει απόφαση, με την οποία θα καλείται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να τερματίσει τις δοκιμές και την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και να σεβαστεί την ασφάλεια και την ηρεμία της Κορεατικής Χερσονήσου. Επίσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κασμίρ και τόνισε ότι η G8 θα πρέπει να λάβει σχετική δυναμική απόφαση.

Οπως έγινε γνωστό, οι εξελίξεις ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν δεν περιλαμβάνονται μέσα στον κατάλογο των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών, αντίθετα με το θέμα της όξυνσης ανάμεσα στη ΛΔ Κορέας και τη Νότια Κορέα. Εντούτοις, εκτός από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το θέμα του Κασμίρ έφερε στο προσκήνιο και μία επιστολή του Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ προς την G8, την οποία, όπως έγινε γνωστό, μετέφερε στην Κολωνία ειδικός απεσταλμένος του Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Σαρίφ ζητά από την G8 να παρέμβει δυναμικά για να αποκλιμακωθεί η κρίση στο Κασμίρ, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, θα αποτελεί μόνιμα εστία έντασης, αν δε ληφθεί οριστική απόφαση για το καθεστώς του. Πάντως, ο Σαρίφ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι εισβολείς είναι "μαχητές της ελευθερίας" και ότι το Ισλαμαμπάντ δεν τους υποστηρίζει στρατιωτικά.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνεται διαρκώς η σύγκρουση

ΝΤΡΑΣ.-

Πυροβολικό, αεροπορία και πεζικό συνέχιζαν τη γιορτή του θανάτου στα υψίπεδα των Ιμαλαϊων χτες, καθώς ο ινδικός στρατός πλησίαζε σε ένα σχεδόν κάθετο βράχο που αποτελεί οχυρό των ισλαμιστών εισβολέων, που εξακολουθούν να κρατούν στρατηγικής σημασίας περιοχές.

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την απαρχή της σύγκρουσης, η κατάσταση μοιάζει να χειροτερεύει. Το Πακιστάν - που αρνείται ότι στρατιώτες του είναι ανάμεσα στους εισβολείς - παραδέχτηκε τουλάχιστον 30 θανάτους σε διασυνοριακές συγκρούσεις. Οι μάχες κορυφώνονται σε τρεις τομείς - κυρίως στην Εθνική Οδό 1, παράλληλα προς τη Γραμμή Ελέγχου, από την Κοιλάδα του Κασμίρ ως το Λε, κοντά στα κινεζικά σύνορα. Χτες μόνο, μια τηλεχειριζόμενη νάρκη έσκασε καθώς ένα κονβόι ινδικών οχημάτων περνούσε. Ακολούθησε μια βροχή από ρουκέτες. Επτά νεκροί, δεκάδες τραυματίες.

Οι απώλειες είναι τεράστιες, αλλά δεν επιβεβαιώνονται. Ο λόγος: οι νεκροί μένουν εκεί που πέφτουν - δε γίνεται περισυλλογή τους.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Γιασουάντ Σινχ είπε χτες: "δεν προβλέπω πόλεμο μεγάλης κλίμακας". Ωστόσο, το κατευναστικό του ύφος δεν έπεισε και πολύ. Ισως να φταίει ότι στην Αραβική Θάλασσα το ινδικό ναυτικό είναι σε συναγερμό, όπως και αυτό του Πακιστάν, που κάνει ελιγμούς. Και οι δηλώσεις των αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού. Χτες ένας είπε πως δεν αποκλείεται ο πόλεμος "να επεκταθεί στη θάλασσα". Προχτές, ένας άλλος είπε: "είμαστε έτοιμοι ακόμα και για χρήση πυρηνικών"...

Χτες η Ρωσία ένωσε τη φωνή της με αυτή των ΗΠΑ, ζητώντας από το Πακιστάν να "αποσύρει τις δυνάμεις του" από το Κασμίρ.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία στο Ισλαμαμπάντ επιμένει ότι "δεν ελέγχει" τους ισλαμιστές αντάρτες. Και η σύγκρουση κινδυνεύει όλο και περισσότερο να καταστεί στ' αλήθεια ανεξέλεγκτη.

ΛΕΤΟΝΙΑ
"Αγνωστη" η καινούρια Πρόεδρος

ΡΙΓΑ. -

Η πρώην καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Βάιρα Βίκε - Φράιμπεργκε,61 ετών, εκλέχτηκε χτες Πρόεδρος της Λετονίας, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη 53 από τους 100 βουλευτές του Κοινοβουλίου. Για την ανάδειξη της Προέδρου ήταν αρκετές 51 ψήφοι. Η Βάιρα Βίκε - Φράιμπεργκε, που είχε επιστρέψει πέρυσι στη Λετονία από τον Καναδά, παρουσιάστηκε ως ανεξάρτητη υποψήφια και εκλέχτηκε στην προεδρία στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας. Την υποψηφιότητά της υποστήριξαν τρία κόμματα - το Λαϊκό, το συντηρητικό"Πατρίδα και Ελευθερία" και το Σοσιαλδημοκρατικό. Η υποψηφιότητά της αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήταν σχεδόν άγνωστη στη Λετονία. Μάλιστα το κυβερνών κόμμα "Ο δρόμος της Λετονίας" υποστήριξε ότι μόνον ένας πολιτικός που θα ήταν πολύ γνωστός στη χώρα και ενήμερος για τα προβλήματά της θα έπρεπε να εκλεγεί στην προεδρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις εκλέχτηκε η νέα Πρόεδρος της Λετονίας, η τοπική τηλεόραση άρχισε έναν αγώνα δρόμου για να συλλέξει στοιχεία για την προσωπικότητά της και την παρουσίασε αργότερα ως παγκοσμίου φήμης επιστήμονα, ανεξάρτητη και λάτρη της λετονικής παράδοσης. Πάντως, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Βίλις Κρίστοπανς, όταν ρωτήθηκε αν γνώριζε τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο, απάντησε αρνητικά: "Ποτέ δεν έχω μιλήσει μαζί της. Διάβασα το βιογραφικό της σε τηλεγράφημα του τοπικού πρακτορείου ειδήσεων".

Χαμόγελα και χειραψίες από Κλίντον και Σρέντερ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ