Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ G8
Επεμβάσεις εφ' όλης της ύλης

ΚΟΛΩΝΙΑ.-

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, έφθασαν, χτες, στη γερμανική πόλη οι οκτώ ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου για να συμμετάσχουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής της ομάδας. Λίγες ώρες πριν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών, οι διμερείς συναντήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, και όπως έγινε γνωστό, εκτός από το θέμα της ανοικοδόμησης των Βαλκανίων και των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο, οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη θα επικεντρώσουν την προσοχή τους τόσο στην πρόληψη των οικονομικών κρίσεων όσο και στις εξελίξεις στις μάχες που μαίνονται ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, όπως και στην ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η γιορταστική ατμόσφαιρα, στην Κολωνία, επισκιάστηκε κάπως από την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν να μη συμμετάσχει στη σύνοδο και να στείλει ως αντικαταστάτη του τον πρωθυπουργού Σεργκέι Στεπάσιν. Οπως έγινε γνωστό, ο Γιέλτσιν θα μεταβεί στη γερμανική πόλη, την τελευταία μέρα της συνόδου, την Κυριακή, οπότε και φαίνεται πιθανό να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη δικαιοδοσία και τη θέση των ρωσικών δυνάμεων στο Κόσσοβο.

Εντατικοποίηση των ελέγχων για να "προληφθούν" οι κρίσεις

Ενα πακέτο οικονομικών μέτρων παγκόσμιας ισχύος, που θα έχουν στόχο την πρόληψη των οικονομικών κρίσεων, όπως αυτές που συγκλόνισαν την Ασία τον περασμένο χρόνο, απειλώντας το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, πρόκειται να εξετάσουν αλλά και ανακοινώσουν με τη λήξη των εργασιών στην Κολωνία, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Καναδά, της Ιταλίας και της Ρωσίας. Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των μέτρων αυτών, έχει γίνει γνωστό ότι η G8 θα απαιτήσει από τις αναπτυσσόμενες χώρες να δημοσιοποιούν με ακρίβεια τους δείκτες της οικονομίας τους, θα αυξήσει τους ελέγχους στις τράπεζες σε όλο τον κόσμο και θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των κερδών των επενδυτών από τις συνέπειες που ακολουθούν τις κρίσεις σε μεμονωμένες οικονομίες παγκοσμίως. Στόχος της G8, όπως υποστήριζαν συνεργάτες των 8 ηγετών, είναι να επιτύχει τον αποτελεσματικό έλεγχο του, περίπου, 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που κινείται στις παγκόσμιες αγορές και στις επενδύσεις, καθημερινά.

Εντούτοις, οι οικονομικές συζητήσεις φαίνεται ότι έμειναν στο περιθώριο των διμερών συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν, χτες, στην Κολωνία. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχαν ολιγόωρη συνάντηση, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό στους δημοσιογράφους, αν και εκτιμάται ότι επικέντρωσαν στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κέιζο Ομπούτσι. Οι δύο άνδρες μίλησαν για τις προσπάθειες ανόρθωσης της ιαπωνικής οικονομίας αλλά και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας των πτώσης της τιμής της αγοράς αμερικανικού σιδήρου από την Ιαπωνία. Ο Μπιλ Κλίντον εξήρε τα αποτελέσματα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει ο Ομπούτσι, στον οποίο απέδωσε όλη την πρόοδο που έχει πετύχει η ιαπωνική οικονομία, το πρώτο τρίμηνο του 1999.

Συζητήσεις για Ινδία - Πακιστάν και Κορεατική Χερσόνησο

Από την πλευρά του, ο Ομπούτσι δήλωσε ότι θα ζητήσει από την G8 να λάβει απόφαση, με την οποία θα καλείται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να τερματίσει τις δοκιμές και την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και να σεβαστεί την ασφάλεια και την ηρεμία της Κορεατικής Χερσονήσου. Επίσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κασμίρ και τόνισε ότι η G8 θα πρέπει να λάβει σχετική δυναμική απόφαση.

Οπως έγινε γνωστό, οι εξελίξεις ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν δεν περιλαμβάνονται μέσα στον κατάλογο των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών, αντίθετα με το θέμα της όξυνσης ανάμεσα στη ΛΔ Κορέας και τη Νότια Κορέα. Εντούτοις, εκτός από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το θέμα του Κασμίρ έφερε στο προσκήνιο και μία επιστολή του Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ προς την G8, την οποία, όπως έγινε γνωστό, μετέφερε στην Κολωνία ειδικός απεσταλμένος του Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Σαρίφ ζητά από την G8 να παρέμβει δυναμικά για να αποκλιμακωθεί η κρίση στο Κασμίρ, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, θα αποτελεί μόνιμα εστία έντασης, αν δε ληφθεί οριστική απόφαση για το καθεστώς του. Πάντως, ο Σαρίφ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι εισβολείς είναι "μαχητές της ελευθερίας" και ότι το Ισλαμαμπάντ δεν τους υποστηρίζει στρατιωτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ