Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Επίθεση ενόπλων σε στρατόπεδο προσφύγων!

ΚΟΥΚΕΣ.-

Επίθεση κατά στρατοπέδου προσφύγων κοντά στην πόλη Κούκες στη Βόρεια Αλβανία, επιχείρησαν δισάκις μάλιστα, περίπου 20 πάνοπλοι Αλβανοί. Στόχος αυτών των επιθέσεων η λεηλασία ακόμα και αυτών των ελάχιστων υπαρχόντων των προσφύγων.

Την καταγγελία έκανε χθες η Ανίτα Κβοκ,εκπρόσωπος της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα". Σύμφωνα με την Κβοκ, οι οπλισμένοι Αλβανοί δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, προσπάθησαν να επιτεθούν στο στρατόπεδο και οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου προσέτρεξαν και ζήτησαν τη βοήθεια της αλβανικής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σύγκρουση και να τραυματιστεί ένας Αλβανός φρουρός. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, οι δράστες, 16 από τους οποίους συνελήφθησαν, τραυμάτισαν τον φρουρό του στρατοπέδου ενώ για δεύτερη φορά το απόγευμα της Πέμπτης έκαναν ακόμα μία απόπειρα λεηλασίας του στρατοπέδου. "Εχουμε αρχίσει να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες σε άλλο στρατόπεδο, όπου μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους", τόνισε η Κβοκ, βλέποντας τις εξελίξεις και τη δική τους ανικανότητα να προφυλάξουν τους πρόσφυγες από ληστρικές επιθέσεις. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο - ένα από τα δεκάδες που βρίσκονται κοντά στα γιουγκοσλαβοαλβανικά σύνορα - φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 1.500 σκοπεύουν να επιστρέψουν στο Κόσσοβο.

Πάντως, τα βίαια αυτά περιστατικά που έχουν στόχο τους πρόσφυγες είναι μάλλον σύνηθες φαινόμενο στην Αλβανία, αν και οι πληροφορίες, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί, ελάχιστες φορές βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εντούτοις, από την έναρξη των βομβαρδισμών και τη συρροή των προσφύγων πολλές φορές, τόσο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσο και ξένοι δημοσιογράφοι, έχουν καταγγείλει ότι ο νόμος της ζούγκλας βασιλεύει κυρίως στη Βόρεια Αλβανία, όπου έχουν συρρεύσει εκτός από τους πρόσφυγες και χιλιάδες Αλβανοί ληστές που στοχεύουν κατευθείαν στο ξένο συνάλλαγμα που μπορεί να έχουν μαζί τους οι Κοσσοβάροι. Επίσης, πληθώρα καταγγελιών έφεραν την αλβανική μαφία να δρα ανεξέλεγκτα και να έχει γίνει το βασίλειο της πορνείας, και του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών σε βάρος ακόμα και της ζωής των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ