ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μνήμες και πρακτικές του Εμφυλίου!

Με αναφορά που θυμίζει εμφυλιοπολεμική περίοδο, την οποία έστειλαν τέσσερις πολίτες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, διεξάγεται προκαταρκτική ΕΔΕ κατά υπαλλήλου του Ειρηνοδικείου Ευδήλου Ικαρίας γιατί συμπαραστάθηκε στους μαθητές κατά τις κινητοποιήσεις τους στις αρχές του χρόνου

Μνήμες και πρακτικές της περιόδου του Εμφυλίου επαναφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επικροτώντας τουλάχιστον - αν δεν τον υποκινεί, κιόλας - το χαφιεδισμό σε βάρος δημοκρατικών πολιτών που αντιστέκονται στη λαίλαπα της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι, με βάση μια "χαφιέδικου" τύπου αναφορά - καταγγελία τεσσάρων κατοίκων του Ευδήλου Ικαρίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει προκαταρκτική ΕΔΕ σε βάρος του υπαλλήλου (γραμματέας) του υπό ίδρυση Ειρηνοδικείου Ευδήλου Ικαρίας Κλείτσα Αλέξανδρου,επειδή, ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, συμπαραστάθηκε στους μαθητές κατά την περίοδο των καταλήψεων. Στην αχαρακτήριστη επιστολή - αναφορά τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, οι τέσσερις αυτοί πολίτες τον "τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί", αναφέροντας στοιχεία από την προσωπική ζωή και πολιτική δράση του Αλέξανδρου Κλείτσα, μέλους του ΚΚΕ. Αφού τον κατηγορούν ότι ..."λειτουργεί ως ενεργό μέλος του ΚΚΕ με τρόπο τέτοιο λες και είναι μισθωμένος" (...), παρακαλούν "όπως του επιβάλετε όλες τις κυρώσεις και αν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί από την περιοχή μας, διότι ζημιά κάνει σε εσάς και εμάς"!

Με ανακοίνωση - καταγγελία της η ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, απαντώντας σχετικά με την πρωτοφανή, για τα μεταπολιτευτικά χρόνια, αυτή αναφορά και για τη διεξαγωγή με βάση αυτήν προκαταρκτικής ΕΔΕ κατά του κομμουνιστή Αλ. Κλείτσα, τονίζει ότι "πρόκειται για ένα κείμενο που θα ζήλευαν τα πιο νοσηρά μυαλά της περιόδου του εμφύλιου πολέμου, ένα κείμενο που αρκούσε από μόνο του να στείλει τον σύντροφό μας στο εκτελεστικό απόσπασμα". Καταγγέλλεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, που άφησε να προχωρήσει ένα τέτοιο λιβελογράφημα και με βάση αυτό γίνεται προκαταρκτική ΕΔΕ, όπως και η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας, που με την πολιτική τους και στο χώρο της παιδείας έκαναν να παρουσιαστούν φαινόμενα χαφιεδισμού. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται μέσα στο κλίμα των κυβερνητικών προτροπών της περιόδου εκείνης προς τους πολίτες να κινηθούν ενάντια στους μαθητές και τις καταλήψεις στα σχολεία... Τέλος, η ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων ζητά από τον καριώτικο λαό να καταδικάσει και απομονώσει τέτοια φαινόμενα, να καταδικάσει την πολιτική που τα γεννά.

"Λες και είναι μισθωμένος... "

Ο "Ρ" παραθέτει αυτούσια την πρωτοφανή, για τη μεταπολιτευτική περίοδο, "ΑΝΑΦΟΡΑ" των τεσσάρων κατοίκων Ευδήλου Ικαρίας, παραδίδοντάς τη στην κρίση της κοινής γνώμης, ώστε να κριθεί και η ίδια η ενέργεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει, με βάση αυτήν, προκαταρκτική ΕΔΕ κατά του... "αναφερόμενου" για την κομμουνιστική του δράση Α. Κλείτσα.

Γράφουν συγκεκριμένα στην αναφορά τους οι: Ρωμύλιος Θεόφιλος, Μαυρογιώργης Παντελής, Καρναβάς Γεώργιος, Τσαπαλιάρης Κυριάκος:

"ΑΝΑΦΟΡΑ, της 15.2.99, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Μεσογείων 96, Αθήνα:

Κύριε Υπουργέ

Εμείς οι κάτοικοι Ικαρίας (σ. σ. οι υπογράφοντες την αναφορά) και γονείς μαθητών μετά από πολλή περισυλλογή και σκέψη νιώθαμε την ανάγκη να σας αναφέρουμε κάτι που συμβαίνει στην περιοχή μας.

Πρόκειται για τον κ. Κλείτσα Αλέξανδρο υπάλληλο (Γραμματέα) του υπό ίδρυση Ειρηνοδικείου Ευδήλου Ικαρίας. Ο προαναφερόμενος ήρθε στο νησί μας πριν 4 έτη περίπου, ως γραμματέας μετά από μετάταξή του από την ΕΑΣ. Λόγω του ότι δε λειτουργεί το Ειρηνοδικείο στην περιοχή μας πήγε στο Ειρηνοδικείο του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Το τελευταίο έτος μας έχει δώσει την εντύπωση ότι ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δουλιά του. Στις 4, 5 και 9 του Φεβρουαρίου 1999 δεν πήγε για εργασία, ίσως ήταν σε άδεια, δε γνωρίζουμε, αντιθέτως εργάζεται στην καντίνα του λιμανιού Ευδήλου, την οποία έχει ενοικιάσει τα δύο (2) τελευταία χρόνια.

Παράλληλα με αυτό λειτουργεί ως ενεργό μέλος του ΚΚΕ με τρόπο τέτοιο λες και είναι μισθωμένος, προκαλώντας έτσι με τη συμπεριφορά του τους κατοίκους του τόπου. Εδώ σημειώνουμε ότι δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με το εν λόγω κόμμα αφού μερικοί από εμάς το συμπαθούμε ιδιαιτέρως.

Κατά το χρονικό διάστημα που κράτησαν οι μαθητικές καταλήψεις στο Λύκειο Ευδήλου, αυτός ως αρχηγός μαζί με τη σύζυγό του και μερικούς φίλους τους υποκινούσαν συνεχώς τους μαθητές σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Απόδειξη αυτού είναι ότι: α) επισκεπτόταν συχνά το Λύκειο και ειδικά τη νύχτα καθοδηγώντας μερικούς μαθητές και αυτοί με τη σειρά τους ασκούσαν πίεση στην πλειοψηφία των υπολοίπων που ήθελαν να κάνουν μάθημα. β) Κατά τις συγκεντρώσεις των μαθητών στην πλατεία του Ευδήλου κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, τους έδινε τα συνθήματα που αναφέρονταν κατά του Υπουργού Παιδείας και γ) Την 4-2-99 και ώρα 22.00 καταλήφθηκε από τον Ρωμύλιο Θεόφιλο και Παντελή Μαυρογιώργη γονείς μαθητών Λυκείου να εξέρχεται από αίθουσα του Λυκείου όπου είχε πάει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, για να επηρεάσει τους μαθητές στην απόφασή τους για τη λήξη της κατάληψης. Σημειωτέον ότι ο κ. Κλείτσας δεν έχει παιδί στο Λύκειο αλλά στο Γυμνάσιο το οποίο δεν τελούσε υπό κατάληψη.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν να χάσουν τα παιδιά μας δύο (2) μήνες πολύτιμης μάθησης, ικανοποιώντας έτσι τις κομματικές γραμμές του κ. Κλείτσα.

Για το γεγονός αυτό θα ενημερώσουμε και τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

Επειδή κύριε Υπουργέ τέτοιου είδους φαινόμενα προκαλούν το Λαϊκό αίσθημα, υπονομεύουν το έργο της Κυβέρνησης, προσβάλλουν τους θεσμούς και, έτσι, διαταράσσεται η ομαλή συμβίωση των ανθρώπων, παρακαλούμε όπως του επιβάλετε όλες τις κυρώσεις και, αν είναι δυνατόν, να απομακρυνθεί από την περιοχή μας διότι μόνο ζημιά κάνει σε εσάς και εμάς (σ. σ. η υπογράμμιση δική μας).

Τέλος, θέλουμε να σας τονίσουμε ότι μια μικρή έρευνα από πλευράς σας θα αποδείξει το αληθές αυτών που κατηγορούμε και καταγγέλλουμε".

ΝΕ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θα ξαναστηθούν επιτροπές εκτοπίσεων;

Στην ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, που απευθύνεται στον καριώτικο λαό, επισημαίνεται χαρακτηριστικά σχετικά με την πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρόνια αυτή ενέργεια:

"Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Νιώθουμε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε σε σας και να σας καταγγείλουμε ένα πολιτικό γεγονός που έγινε την περίοδο των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρει την καθολική απόρριψη και καταδίκη από τη συντριπτική πλειοψηφία του δημοκρατικού καριώτικου λαού και όχι μόνο.

Για πρώτη φορά στα 25 χρόνια της μεταπολίτευσης ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί σας με ιδιαίτερη λύπη και προβληματισμό, γιατί αυτά που θα αναφέρουμε πιο κάτω προέρχονται από συμπατριώτες μας και προσβάλλουν κατάφωρα τις παραδόσεις του νησιού μας.

Εφτασε στα χέρια μας κείμενο - αναφορά τεσσάρων συμπατριωτών μας (μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι τέσσερις συμπατριώτες μας προέβησαν στην παρακάτω καταγγελία από μόνοι τους) δυστυχώς, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα Σάμου, που αφορά τη δράση του συντρόφου μας Κλείτσα Αλέκου (πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου - Λυκείου Ευδήλου, και μετά το χωρισμό των Συλλόγων, 18-2-99, πρόεδρος στους Γονείς και Κηδεμόνες Γυμνασίου Ευδήλου Ικαρίας) στο μαζικό συνδικαλιστικό χώρο.

Ενα κείμενο που θα ζήλευαν τα πιο νοσηρά μυαλά της περιόδου του εμφυλίου πολέμου, ένα κείμενο που αμφιβάλλουμε αν υπήρξε παρόμοιο και τότε, ένα κείμενο που αρκούσε από μόνο του να στείλει τον σύντροφό μας στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Αδυνατούμε να χαρακτηρίσουμε το αίτημα των τεσσάρων προς τον υπουργό να απομακρύνει τον σύντροφό μας από την περιοχή. Δηλαδή, εν έτει 1999, θα ξαναστήσουμε επιτροπές εκτοπίσεων; Δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι τα μέλη του ΚΚΕ απαγορεύεται να λειτουργούν ως ενεργά άτομα και με συνείδηση που φτάνει στα όρια της επαγγελματικότητας.

Το ΚΚΕ είναι ιδιαίτερα υπερήφανο όταν τα μέλη του λειτουργούν ενεργά και παλεύουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και ο τόπος, με ταξική συνείδηση.

Καταδικάζουμε την ενέργεια των συμπατριωτών μας και μαζί μας πιστεύουμε η πλειοψηφία του καριώτικου λαού με ιδιαίτερη αγανάκτηση και λύπη.

Καταγγέλλουμε τον υπουργό Δικαιοσύνης, υποτίθεται ευαίσθητο, γιατί άφησε να προχωρήσει ένα τέτοιο λιβελογράφημα και με βάση αυτό να έχουμε προκαταρκτική ΕΔΕ σε βάρος του συντρόφου μας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας γιατί με την πολιτική τους και στο χώρο της Παιδείας βοήθησαν να παρουσιαστούν φαινόμενα χαφιεδισμού, δυστυχώς και στην Ικαρία.

Ζητάμε από τον καριώτικο λαό να καταδικάσει και να απομονώσει τέτοια φαινόμενα, να καταδικάσει με κάθε τρόπο και μέσο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της Παιδείας, πολιτική που αποκλείει την πλειοψηφία των νέων από τη μόρφωση και γεννά φαινόμενα χαφιεδισμού.

Εμείς οι κομμουνιστές της Νικαριάς τιμάμε τον σύντροφό μας για τη συνειδητή πάλη για τα προβλήματα της παιδείας και γενικότερα και θα τιμάμε πάντα όλους τους συντρόφους μας, που με ταξική συνείδηση και αυταπάρνηση θα μετέχουν στους αγώνες του λαού μας που έρχονται και το ΚΚΕ θα στέκει αλληλέγγυο και πρωτοπόρο".

Το τσιφλίκι που λέγεται ΕΡΤ

"Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού". Και ο κ. Μπ. Παπαπαναγιώτου, δημοσιογράφος στη ΝΕΤ και στον ΦΛΑΣ, που καθόλου δε συμπεριφέρθηκε (δις) με ευπρέπεια, επιβεβαίωσε τον παραπάνω κανόνα.

Για να γίνει κατανοητή η αναφορά, παραθέτουμε τα γεγονότα, όπως ακριβώς έγιναν.

Ο Μπ. Παπαπαναγιώτου ζήτησε να στείλει το ΚΚΕ εκπρόσωπό του στην εκπομπή "ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ" της Πέμπτης, 17/6/99. Από το ΚΚΕ ορίστηκε ο Στρ. Κόρακας, στον οποίον όμως παρουσιάστηκε στη συνέχεια ανυπέρβλητο κώλυμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρευρεθεί στην εν λόγω εκπομπή. Στη θέση του ορίστηκε ο Βασ. Εφραιμίδης.

Ομως ο Μπ. Παπαπαναγιώτου, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες, δε δέχτηκε να είναι στην εκπομπή ο Β. Εφραιμίδης, ζητώντας να πάει άλλος εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ είπε στον Μπ. Παπαπαναγιώτου ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Τους εκπροσώπους του ΚΚΕ τους καθορίζει το ίδιο το ΚΚΕ, που δεν μπαίνει στη λογική ορισμένων δημοσιογράφων "στείλε μου τον τάδε και όχι τον δείνα". Αυτή τη λογική το ΚΚΕ την απορρίπτει ασυζητητί.

***

Ο Μπ. Παπαπαναγιώτου απάντησε στο Γραφείο Τύπου: "Η αλλάζετε τον Εφραιμίδη ή δε θα πάρετε μέρος στην εκπομπή". Και τότε το Γραφείο Τύπου τού απάντησε ότι δε θα σταλεί κανένας στην εκπομπή. Και δεν εστάλη.

Ομως ο Μπ. Παπαπαναγιώτου δεν περιορίστηκε ως εδώ. Ξεκινώντας την εκπομπή του, ανακοίνωσε στους τηλεθεατές ότι "δεν παρευρίσκεται εκπρόσωπος του ΚΚΕ με ευθύνη του ΚΚΕ"!

Το Γραφείο Τύπου παρενέβη αμέσως και εκπρόσωπός του ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικώς στην εκπομπή, για ένα λεπτό, προκειμένου ν' αποκαταστήσει την αλήθεια, την οποία ο Μπ. Παπαπαναγιώτου διαστρέβλωσε. Δεν του επετράπη, αν και επέμενε έντονα.

***

Ετσι έχουν τα πράγματα. Και αποδείχνεται ότι η νοοτροπία του ιδιοκτήτη τσιφλικιού, την οποία ούτε στα ιδιωτικά κανάλια συναντάς σε τέτοιο βαθμό, ζει και βασιλεύει στην ΕΡΤ. Γεγονός για το οποίο ο πρώτος υπεύθυνος δεν είναι ο Μπ. Παπαπαναγιώτου, αλλά οι αρμόδιοι της ΕΡΤ και το υπουργείο Τύπου.

Οσον αφορά το ΚΚΕ, ας είναι καθαρό στον καθένα, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αξιώσεις επιλογής των στελεχών του από άλλους. Και θα τις αντιμετωπίζει ως εκδηλώσεις θράσους και παρεμβάσεις σε εσωτερικά του θέματα.

Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ