Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μνήμες και πρακτικές του Εμφυλίου!

Με αναφορά που θυμίζει εμφυλιοπολεμική περίοδο, την οποία έστειλαν τέσσερις πολίτες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, διεξάγεται προκαταρκτική ΕΔΕ κατά υπαλλήλου του Ειρηνοδικείου Ευδήλου Ικαρίας γιατί συμπαραστάθηκε στους μαθητές κατά τις κινητοποιήσεις τους στις αρχές του χρόνου

Μνήμες και πρακτικές της περιόδου του Εμφυλίου επαναφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επικροτώντας τουλάχιστον - αν δεν τον υποκινεί, κιόλας - το χαφιεδισμό σε βάρος δημοκρατικών πολιτών που αντιστέκονται στη λαίλαπα της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι, με βάση μια "χαφιέδικου" τύπου αναφορά - καταγγελία τεσσάρων κατοίκων του Ευδήλου Ικαρίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει προκαταρκτική ΕΔΕ σε βάρος του υπαλλήλου (γραμματέας) του υπό ίδρυση Ειρηνοδικείου Ευδήλου Ικαρίας Κλείτσα Αλέξανδρου,επειδή, ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, συμπαραστάθηκε στους μαθητές κατά την περίοδο των καταλήψεων. Στην αχαρακτήριστη επιστολή - αναφορά τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, οι τέσσερις αυτοί πολίτες τον "τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί", αναφέροντας στοιχεία από την προσωπική ζωή και πολιτική δράση του Αλέξανδρου Κλείτσα, μέλους του ΚΚΕ. Αφού τον κατηγορούν ότι ..."λειτουργεί ως ενεργό μέλος του ΚΚΕ με τρόπο τέτοιο λες και είναι μισθωμένος" (...), παρακαλούν "όπως του επιβάλετε όλες τις κυρώσεις και αν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί από την περιοχή μας, διότι ζημιά κάνει σε εσάς και εμάς"!

Με ανακοίνωση - καταγγελία της η ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, απαντώντας σχετικά με την πρωτοφανή, για τα μεταπολιτευτικά χρόνια, αυτή αναφορά και για τη διεξαγωγή με βάση αυτήν προκαταρκτικής ΕΔΕ κατά του κομμουνιστή Αλ. Κλείτσα, τονίζει ότι "πρόκειται για ένα κείμενο που θα ζήλευαν τα πιο νοσηρά μυαλά της περιόδου του εμφύλιου πολέμου, ένα κείμενο που αρκούσε από μόνο του να στείλει τον σύντροφό μας στο εκτελεστικό απόσπασμα". Καταγγέλλεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, που άφησε να προχωρήσει ένα τέτοιο λιβελογράφημα και με βάση αυτό γίνεται προκαταρκτική ΕΔΕ, όπως και η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας, που με την πολιτική τους και στο χώρο της παιδείας έκαναν να παρουσιαστούν φαινόμενα χαφιεδισμού. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται μέσα στο κλίμα των κυβερνητικών προτροπών της περιόδου εκείνης προς τους πολίτες να κινηθούν ενάντια στους μαθητές και τις καταλήψεις στα σχολεία... Τέλος, η ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων ζητά από τον καριώτικο λαό να καταδικάσει και απομονώσει τέτοια φαινόμενα, να καταδικάσει την πολιτική που τα γεννά.

"Λες και είναι μισθωμένος... "

Ο "Ρ" παραθέτει αυτούσια την πρωτοφανή, για τη μεταπολιτευτική περίοδο, "ΑΝΑΦΟΡΑ" των τεσσάρων κατοίκων Ευδήλου Ικαρίας, παραδίδοντάς τη στην κρίση της κοινής γνώμης, ώστε να κριθεί και η ίδια η ενέργεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει, με βάση αυτήν, προκαταρκτική ΕΔΕ κατά του... "αναφερόμενου" για την κομμουνιστική του δράση Α. Κλείτσα.

Γράφουν συγκεκριμένα στην αναφορά τους οι: Ρωμύλιος Θεόφιλος, Μαυρογιώργης Παντελής, Καρναβάς Γεώργιος, Τσαπαλιάρης Κυριάκος:

"ΑΝΑΦΟΡΑ, της 15.2.99, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Μεσογείων 96, Αθήνα:

Κύριε Υπουργέ

Εμείς οι κάτοικοι Ικαρίας (σ. σ. οι υπογράφοντες την αναφορά) και γονείς μαθητών μετά από πολλή περισυλλογή και σκέψη νιώθαμε την ανάγκη να σας αναφέρουμε κάτι που συμβαίνει στην περιοχή μας.

Πρόκειται για τον κ. Κλείτσα Αλέξανδρο υπάλληλο (Γραμματέα) του υπό ίδρυση Ειρηνοδικείου Ευδήλου Ικαρίας. Ο προαναφερόμενος ήρθε στο νησί μας πριν 4 έτη περίπου, ως γραμματέας μετά από μετάταξή του από την ΕΑΣ. Λόγω του ότι δε λειτουργεί το Ειρηνοδικείο στην περιοχή μας πήγε στο Ειρηνοδικείο του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Το τελευταίο έτος μας έχει δώσει την εντύπωση ότι ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δουλιά του. Στις 4, 5 και 9 του Φεβρουαρίου 1999 δεν πήγε για εργασία, ίσως ήταν σε άδεια, δε γνωρίζουμε, αντιθέτως εργάζεται στην καντίνα του λιμανιού Ευδήλου, την οποία έχει ενοικιάσει τα δύο (2) τελευταία χρόνια.

Παράλληλα με αυτό λειτουργεί ως ενεργό μέλος του ΚΚΕ με τρόπο τέτοιο λες και είναι μισθωμένος, προκαλώντας έτσι με τη συμπεριφορά του τους κατοίκους του τόπου. Εδώ σημειώνουμε ότι δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με το εν λόγω κόμμα αφού μερικοί από εμάς το συμπαθούμε ιδιαιτέρως.

Κατά το χρονικό διάστημα που κράτησαν οι μαθητικές καταλήψεις στο Λύκειο Ευδήλου, αυτός ως αρχηγός μαζί με τη σύζυγό του και μερικούς φίλους τους υποκινούσαν συνεχώς τους μαθητές σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Απόδειξη αυτού είναι ότι: α) επισκεπτόταν συχνά το Λύκειο και ειδικά τη νύχτα καθοδηγώντας μερικούς μαθητές και αυτοί με τη σειρά τους ασκούσαν πίεση στην πλειοψηφία των υπολοίπων που ήθελαν να κάνουν μάθημα. β) Κατά τις συγκεντρώσεις των μαθητών στην πλατεία του Ευδήλου κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, τους έδινε τα συνθήματα που αναφέρονταν κατά του Υπουργού Παιδείας και γ) Την 4-2-99 και ώρα 22.00 καταλήφθηκε από τον Ρωμύλιο Θεόφιλο και Παντελή Μαυρογιώργη γονείς μαθητών Λυκείου να εξέρχεται από αίθουσα του Λυκείου όπου είχε πάει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, για να επηρεάσει τους μαθητές στην απόφασή τους για τη λήξη της κατάληψης. Σημειωτέον ότι ο κ. Κλείτσας δεν έχει παιδί στο Λύκειο αλλά στο Γυμνάσιο το οποίο δεν τελούσε υπό κατάληψη.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν να χάσουν τα παιδιά μας δύο (2) μήνες πολύτιμης μάθησης, ικανοποιώντας έτσι τις κομματικές γραμμές του κ. Κλείτσα.

Για το γεγονός αυτό θα ενημερώσουμε και τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

Επειδή κύριε Υπουργέ τέτοιου είδους φαινόμενα προκαλούν το Λαϊκό αίσθημα, υπονομεύουν το έργο της Κυβέρνησης, προσβάλλουν τους θεσμούς και, έτσι, διαταράσσεται η ομαλή συμβίωση των ανθρώπων, παρακαλούμε όπως του επιβάλετε όλες τις κυρώσεις και, αν είναι δυνατόν, να απομακρυνθεί από την περιοχή μας διότι μόνο ζημιά κάνει σε εσάς και εμάς (σ. σ. η υπογράμμιση δική μας).

Τέλος, θέλουμε να σας τονίσουμε ότι μια μικρή έρευνα από πλευράς σας θα αποδείξει το αληθές αυτών που κατηγορούμε και καταγγέλλουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ