Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η στενοχώρια των αστών ιδεολόγων

Ο Κ. Ζώρας (Κ.Ζ.) σε άρθρο του στο "Βήμα" (18/6/99), βλέπει μια "δυτικόστροφη τάση του εκλογικού σώματος" στις πρόσφατες εκλογές και δίνει συμβουλές στα κόμματα του "Ευρωπαϊκού και γενικότερα δυτικού προσανατολισμού" (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ και Φιλελεύθεροι).

Οι συμβουλές βέβαια είναι θέμα δικό του και δε μας αφορούν. Εκείνο που μας αφορά όμως, είναι πού βρήκε τη δυτικόστροφη τάση, όταν αυξάνει σε ψήφους και σε ποσοστό - μικρή αύξηση, αλλά αύξηση - η δύναμη του ΚΚΕ. Δεν υπάρχει λοιπόν δυτικόστροφη τάση.

Ο Κ.Ζ. κατηγορεί το ΚΚΕ γιατί στο πρόγραμμά του διατηρεί τη θέση για δικτατορία του προλεταριάτου. Τι θέλει λοιπόν ο Κ.Ζ.; Να πάρει το ΚΚΕ την εξουσία και να χρησιμοποιήσει τον αστικό κρατικό μηχανισμό; Σοσιαλισμός όμως, με αστικό κρατικό μηχανισμό δεν οικοδομείται. Χρειάζεται να συντριβεί ο αστικός κρατικός μηχανισμός και να οικοδομηθεί ένας καινούριος που να στηρίζεται στην εργατική τάξη και στους συμμάχους της.

***

Ο Κ.Ζ. γράφει για "κατάρρευση" του σοβιετικού συστήματος, για "αυταρχισμό" και "δυστυχία". Δε μας λέει τίποτα όμως για τις πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχτηκαν οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού από τον ιμπεριαλισμό με απαρχή την ένοπλη επέμβαση στη Σοβιετική Ρωσία το 1918, με τη συμμετοχή και ελληνικού εκστρατευτικού σώματος. Δε μας λέει τίποτα για την περικύκλωση της Σοβιετικής Ενωσης με 2.300 περίπου στρατιωτικές βάσεις. Δε μας λέει τίποτα για την πίεση της Σοβιετικής Ενωσης στον στρατιωτικό τομέα με αποτέλεσμα οποιαδήποτε συσσώρευση να διατίθεται κύρια για οπλικά συστήματα, τα πυρηνικά και το διάστημα και να περιορίζονται έτσι ασφυκτικά οι δυνατότητες για επενδύσεις στην παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων. Επίσης ο Κ.Ζ. δεν παίρνει θέση στο γεγονός ότι όσο υπήρχαν οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν τολμούσαν οι ιμπεριαλιστές να πνίγουν τους λαούς στο αίμα, όπως συνέβη μετά το 1991 στο Ιράκ, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο Κόσσοβο για την ώρα.

***

Τέλος ο Κ. Ζ. γράφει ότι "είναι κρίμα για τη χώρα να αυξάνεται έστω και συγκυριακά η δύναμη των κομμάτων όπως είναι το ΚΚΕ...". Ο λαός δεν καταλαβαίνει γιατί είναι κρίμα. Εμείς καταλαβαίνουμε βέβαια τη στενοχώρια των αστών ιδεολόγων γιατί το ΚΚΕ αύξησε τη δύναμή του. Τέλος, καταλαβαίνουμε τι θα... πάθουν οι αστοί ιδεολόγοι όταν το ΚΚΕ διεκδικήσει την εξουσία.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ