ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
2ος ΟΜΙΛΟΣ

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Η Ρωσία αποτελεί το μεγάλο όνομα του ομίλου, που λογικά είναι και το φαβορί για την πρώτη θέση, παρά τα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Από κει και πέρα υπάρχει η Ισπανία, που μάλλον θα είναι η δεύτερη, ενώ Σλοβενία και Ουγγαρία θα παλέψουν για μια θέση στον... ήλιο.

ΡΩΣΙΑ: Ψάχνει για το χρυσό και... ψηλούς

Κάποτε ΕΣΣΔ και Ευρωμπάσκετ ήταν έννοιες ταυτόσημες, με τους Σοβιετικούς τις περισσότερες φορές να "κλείνουν" την πρώτη θέση του βάθρου από την αρχή των αγώνων. Σήμερα, η Ρωσία ψάχνει ακόμα το ένδοξο παρελθόν, αφού το μόνο που έχει χορτάσει από τη στιγμή που άλλαξαν τα πράγματα είναι η δεύτερη θέση. Την τελευταία χρόνια αποτελείται πάντως από ένα ισχυρό και σταθερό σύνολο, με τροφοδότη την ΤΣΣΚΑ. Με γρήγορο μπάσκετ, που στηρίζεται κυρίως στο "όπλο" του αιφνιδιασμού και πολύ καλή περιφέρεια οι Ρώσοι έχουν βάλει υψηλούς στόχους για αυτή τη διοργάνωση. Η δίψα για διάκριση δίνει στους παίκτες της ομάδας ένα περίσσιο πάθος, που θα φανεί στο γήπεδο. Πάντως τα προβλήματα δε λείπουν από την ομάδα του Σεργκέι Μπέλοφ, που λίγο πριν την έναρξη των αγώνων... έμεινε από ψηλούς. Ο τραυματισμός του Μιχαϊλοφ αποδείχτηκε πιο σοβαρός απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και ο παίκτης θα μείνει δυο μήνες εκτός δράσης. Ηρθε και η διαφωνία Μπέλοφ - Φετίσοφ (που δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά ανέκαθεν), καθώς και η απόφαση του Μοργκάνοφ να φύγει ξανά για το καμπ των Πόρτλαντ και... έδεσε το πράγμα! Οι Νόσοφ, Κουράσοφ, Μπασμίνοφ θα αναγκαστούν να "βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά".

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Βασίλη Καράσεφ είναι το βαρύ πυροβολικό της ομάδας και διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός πλέι μέικερ. Γρήγορος, οξυδερκής, καλός σουτέρ και φυσικά άριστος πασέρ. Μέσα από την πορεία του στην ΤΣΣΚΑ φέτος δηλώνει πιο ώριμος από ποτέ και με βάση την έλλειψη ψηλών, τότε μάλλον θα έχει πολύ δουλιά στη Γαλλία.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Στόχος η εξάδα

Η Ισπανία τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται πάντα στις μεγάλες δυνάμεις του χώρου, χωρίς όμως ποτέ να θεωρηθεί μεγαθήριο ή να φροντίσει να επιβεβαιώσει έστω και ελάχιστα το χαρακτηρισμό της. Παρ' όλα αυτά παραμένει μια επικίνδυνη ομάδα, ικανή να κάνει τη ζημιά εκεί που δεν την περιμένεις... Φέτος, πρωταρχικός στόχος είναι η είσοδος στην εξάδα που οδηγεί αυτομάτως στην ολυμπιάδα του Σίδνεϊ. Από κει και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει. Επειδή όμως ποτέ δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη... οι "ταυρομάχοι" θα πρέπει να προσέξουν από την αρχή, αφού προβλήματα μπορεί να συναντήσουν και στους αγώνες του ομίλου με αντιπάλους τους Σλοβένους ή και τους Ούγγρους. Αλλωστε, δε θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν θύματα εκπλήξεων... Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας αποτελούν νέοι παίκτες, τα πάντα μπορούν να γίνουν. Ακόμα και τα δυσάρεστα. Προπονητής είναι ο Λόλο Σάινθ.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Αλμπέρτο Ερέρος θεωρείται άξιος συνεχιστής της παράδοσης που έχουν Ισπανοί, να βγάζουν δεινούς σουτέρ. Ο γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι από κείνους που όταν βρεθούν στη μέρα τους μπορούν να κάνουν πράγματα και θαύματα. Μειονέκτημά του αποτελεί η επιπολαιότητά του, που όμως όσο περνάει σε μεγαλύτερη ηλικία, την αφήνει.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Υπολογίσιμη αντίπαλος

Ετοιμοι να καταπλήξουν τα πλήθη δηλώνουν οι Σλοβένοι στη Γαλλία. Και πραγματικά από όσο έχουν δείξει (ρωτήστε και την Εθνική μας) μπορούν να κάνουν τη ζημιά σε οποιονδήποτε αντίπαλο, χωρίς να επηρεαστούν από το μεγάλο όνομα που μπορεί να έχει. Σε αυτή τη διοργάνωση μπορεί να έχουν στόχο να δείξουν ότι έχουν κάνει βήματα ανόδου, κρυφός πόθος όμως όμως είναι η είσοδος στην εξάδα και η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του χρόνου. Η μαχητικότητα που παρουσιάζουν οι παίκτες της είναι το μεγάλο πλεονέκτημά της. Η παρέα του γερο - Ζντοβτς θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα απ' όλους. Προπονητής είναι ο Μπορίς Ζρίνσκι.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Ραντοσλάβ Νεστέροβιτς είναι ήδη γνωστός στους Ελληνες φιλάθλους. Οχι μόνο για την πολύ καλή καριέρα που έκανε στην Κίντερ, αλλά για το όνομα με το οποίο αγωνιζόταν το "Μακρής". Πέρα όμως από τα διαδικαστικά κανείς, δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ψηλούς.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Για τουρισμό και για την αξιοπρέπεια

Μετά από 25 χρόνια το ουγγρικό μπάσκετ δίνει το "παρών" σε μια μεγάλη διοργάνωση. Παρ' ολα αυτά η επιστροφή του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν κάτι το ιδιαίτερο, αφού ομολογουμένως οι "Μαγιάροι" αποτελούν το φτωχό συγγενή του φετινού Ευρωμπάσκετ, με τον στόχο τους να τον έχουν πετύχει και με το παραπάνω. Από κει και πέρα θα προσπαθήσουν να κρατήσουν σε κάποιο επίπεδο το προφίλ τους, έστω και εάν κάνουν τρεις ήττες. Προπονητής είναι ο Λάγιος Μέσαρος.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο εξ ΝΒΑ φερμένος Ντέιβιντ Κόρνελ είναι το αστέρι της Ουγγαρίας και ο καλύτερος παίκτης μακράν του δεύτερου θα λέγαμε. Ο διεθνής παίκτης αγωνίστηκε με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς σε όλα τα παιχνίδια της σεζόν, έξι από τα οποία ήταν και βασικός. Βέβαια, μπορεί οι φετινοί "ταύροι" να μην έχουν καμιά σχέση με την ομάδα του παρελθόντος, αλλά αυτό βέβαια δε μειώνει καθόλου την αξία του Κόρνελ.

3ος ΟΜΙΛΟΣ

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Δύσκολα τα προγνωστικά για την τελική κατάταξη του τρίτου ομίλου, αφού Ιταλία και Κροατία θα παλέψουν μέχρις εσχάτων για την πρώτη θέση. Από κει και πέρα η Βοσνία θέλει τη μια νίκη που θα της δώσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση, ενώ η Τουρκία θα παλέψει για το καλύτερο.

ΙΤΑΛΙΑ: Με το βλέμμα στο... 97

Στην προηγούμενη διοργάνωση οι Ιταλοί κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τον τελικό, παίρνοντας τη δεύτερη θέση. Φέτος λογικά θα έπρεπε να έχουν σαν στόχο ένα βήμα παραπάνω (βλ. χρυσό). Παρ' όλα αυτά όμως, έτσι όπως είναι τα πράγματα, το πρώτο μέλημα των Ιταλών είναι η τετράδα και από κει και πέρα ό,τι έρθει, ευπρόσδεκτο. Αλλωστε τα πράγματα στη Γαλλία είναι πολύ πιο δύσκολα και όλοι στη Σκουάντρα Ατζούρα ξέρουν ότι η επιτυχία της Βαρκελώνης θέλει πολύ κόπο για να επαναληφθεί. Τη βάση της ομάδας αποτελούν νεαροί παίκτες, που σίγουρα έχουν πιο πολλές εμπειρίες από ό,τι στην προηγούμενη διοργάνωση. Μειονέκτημα αποτελεί η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων, αφού οι πολλές απουσίες που υπάρχουν (Φροζίνι, Ρουσκόνι, Αμπιο) δημιουργούν πρόβλημα πάγκου. Προπονητής είναι Μπογκντάν Τανίεβιτς.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Οταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία ο Κάρλτον Μάγερς πολλοί στη γειτονική χώρα μίλησαν για τον "Τζόρνταν της Ευρώπης". Παρ' όλα αυτά μπορεί τα πράγματα να μην ήταν ακριβώς έτσι, το σίγουρο όμως είναι ότι ο Μάγερς αποτελεί από τους κορυφαίους σουτέρ της Γηραιάς ηπείρου αυτή τη στιγμή. Εστω και εάν εσνωματώθηκε καθυστερημένα στην αποστολή της εθνικής, εντούτοις με το τρελό και ανέμελο στιλ παιχνιδιού του μπορεί να "καταστρέψει" οποιαδήποτε άμυνα.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Τα παιδία... παίζει

Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι η Κροατία αποτελεί μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη. Κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοεί επίσης ότι όσο ταλέντο υπάρχει, άλλο τόσο κυριαρχεί και η έλλειψη σοβαρότητας. Ο Τόνι Κούκοτς και η παρέα του είναι ικανοί για το καλύτερο ή το χειρότερο. Ιδιαίτερα μάλιστα φέτος, που οι Κροάτες θα στερηθούν των υπηρεσιών βασικών παικτών (Κόμαζετς, Ράντζα, Βράνκοβιτς, Τάμπακ, Περάσοβιτς) και θα στηριχτούν σε νέους παίκτες, το πάθος και η δίψα για διάκριση θα υπάρχει σε περίσσευμα στην ομάδα. Οπως βέβαια και οι νεανικές τρέλες... Πάντως, η έλευση του Τόνι Κούκοτς όπως έδειξε και στο τουρνουά που έγινε στη μνήμη του αδικοχαμένου Ντράζεν Πέτροβιτς, συμμαζεύει κάπως τα πράγματα. Προπονητής είναι ο Μπόσκο Μπόζιτς.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο 30άρης πια Τόνι Κούκοτς επέστρεψε στα παλιά του λημέρια. Με τρία τρόπαια ΝΒΑ στην κατοχή του ο Κούκοτς γνωρίζει πολύ καλά ότι με δεδομένο τις απουσίες βασικών παικτών θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην προσπάθεια της Κροατίας για διάκριση. Φέτος παρουσιάζεται ιδιαίτερα ορεξάτος, αφού πραγματοποίησε μια πολύ καλή χρόνια στο ΝΒΑ.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Διαφορετικοί στόχοι

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το τουρκικό μπάσκετ, σε επίπεδο συλλόγων, να έχει ανέβει αγωνιστικά, όμως τα πράγματα όσον αφορά την εθνική ομάδα της χώρας παραμένουν στάσιμα. Αιτία, το πρόβλημα που υπάρχει στους διεθνείς, που όταν αγωνίζονται με την εθνική τους έχουν στραμμένα τα μάτια στους μάνατζερ και το μυαλό στην ομάδα που μπορεί να αγωνίζονται του χρόνου, εκτός Τουρκίας φυσικά. Επομένως και οι φιλοδοξίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Μια νίκη επί της Βοσνίας, που θα τους δώσει την πρόκριση στην επόμενη φάση, μάλλον θα έχει ολοκληρώσει τους στόχους της τουρκικής ομάδας γι' αυτό το Ευρωμπάσκετ. Προπονητής είναι ο Ερμαν Κουντέρ.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Μια ανάσα πριν γίνει ο πρώτος Τούρκος παίκτης που θα πέρναγε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έφθασε ο Μιρσάντ Τουρκσάν. Παρέμεινε όμως απλά ντραφτ των Νιου Γιορκ Νικς, αφού ο τραυματισμός του στο πόδι δεν του επέτρεψε ποτέ να αγωνιστεί. Μεγάλο ταλέντο, μπορεί να αγωνιστεί το ίδιο άνετα στις θέσεις από 2 έως 4 προσφέροντας πολύτιμες λύσεις στον προπονητή του.

ΒΟΣΝΙΑ: Το μεγάλο ερωτηματικό

Με μισή προετοιμασία, αφού λόγω οικονομικών προβλημάτων αλλά και του πολέμου στο Κόσσοβο, δεν μπόρεσε να δώσει φιλικά παιχνίδια, η Βοσνία έχει ως στόχο να προκριθεί στη δεύτερη φάση. Στα γήπεδα της Γαλλίας οι Βόσνιοι θέλουν να ξεφύγουν από τη μετριότητα και εάν καταφέρουν να προκριθούν στη Β φάση, τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν. Κάτι που είναι εφικτό, αρκεί να παρουσιάσουν την κατάλληλη εικόνα στον κρίσιμο αγώνα με την Τουρκία. Προπονητής είναι ο Σαμπίτ Χάτζιτς.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Νενάντ Μάρκοβιτς, που αγωνίζεται στη Λιμόζ, είναι ο ηγέτης της Βοσνίας σε αυτή τη διοργάνωση. Με πολύ καλή καριέρα στη Γαλλία και από τους καλύτερους σκόρερ στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή ο Μάρκοβιτς αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο βάρος των βοσνιακών επιθέσεων.

4ος ΟΜΙΛΟΣ

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Η Λιθουανία του Αρβιντας Σαμπόνις, που διψάει για χρυσό μετάλλιο, είναι το μεγάλο όνομα του ομίλου που συμμετέχει η Εθνική μας. Από κει και πέρα υπάρχει η Γερμανία, που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ τον όμιλο συμπληρώνει η Τσεχία.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Δίψα για χρυσό

Για τους Λιθουανούς μόνο μια θέση υπάρχει σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Η πρώτη και μόνο αυτή. Βλέπετε οι λόγοι που θέλουν το χρυσό είναι πολλοί. Καταρχήν η κατάκτηση από τη Ζαλγκίρις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος άνοιξε την όρεξη στους Λιθουανούς που θέλουν και το χρυσό σε επίπεδο χωρών. Επειτα, η ήττα τους στον τελικό της προηγούμενης διοργάνωσης από τη Γιουγκοσλαβία θεωρείται από τους Λιθουανούς άδικη ακόμα και σήμερα και θέλουν το... αίμα τους πίσω. Οπως και να έχουν λοιπόν τα πράγματα, το "μάτι των Λιθουανών γυαλίζει" ή για να ακριβολογήσουμε "χρυσίζει" από την έναρξη των αγώνων. Στηριζόμενοι στον πυρήνα της Ζαλγκίρις και με την προσθήκη των λεγεωνάριων όπως ο Σαμπόνις, ο Καρνισόβας και ο Πρασκεβίτσιους οι Λιθουανοί παρουσιάζουν ένα ισχυρό σύνολο. Προπονητής είναι ο Γιόνας Καζλάουσκας.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Η είδηση ότι ο Αρβιντας Σαμπόνις θα ενισχύσει την εθνική της χώρας του ήταν το καλύτερο που άκουσαν οι Λιθουανοί στο παραπέντε, πριν την έναρξη των αγώνων. Το "θαύμα της φύσης" λοιπόν θα δώσει το "παρών" στα γήπεδα της Γαλλίας για να ολοκληρώσει ό,τι δεν μπόρεσε στον τελικό του 1995 στην Αθήνα. Ο κορυφαίος σέντερ της Ευρώπης με την εμπειρία του θα αποτελέσει τον ηγέτη της χώρας του και μαζί με το νεανικό πάθος των υπολοίπων παικτών, ετοιμάζονται να οδηγήσουν στην πρώτη θέση του βάθρου την ομάδα τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ουδείς ασχολείται

Αν ρωτήσει κανείς τους Γερμανούς αυτή τη στιγμή, πολύ λίγοι έως ελάχιστοι θα γνωρίζουν ότι η εθνική τους ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στο Ευρωμπάσκετ. Αλλωστε πολλοί λίγοι θα θυμούνται ότι πριν από έξι χρόνια η εθνική τους είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ετσι, λοιπόν, όπως έχουν τα πράγματα οι στόχοι της εθνικής Γερμανίας δεν μπορεί να είναι και υψηλοί. Η πρόκριση στη Β φάση των αγώνων θα ισοδυναμεί με επιτυχία. Από κει και πέρα μάλλον οι δυνατότητες για κάτι καλύτερο μειώνονται, αφού ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ομάδα αποτελείται από νεαρούς παίκτες που ακόμα ψήνονται. Προπονητής είναι ο Χέντρικ Ντέτμαν.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Ντίρικ Νοβίτσικ αποτελεί το μεγάλο όνομα του γερμανικού μπάσκετ αυτή τη στιγμή. Μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να κάνει αλματώδη βήματα. Καταρχήν εξέπληξε τους πάντες με την απόδοσή του στο Ευρωμπάσκετ των ελπίδων πέρσι στην Ιταλία και λίγο καιρό μετά πέρασε στο ΝΒΑ όπου αγωνίστηκε με τους Ντάλας Μάβερικς. Μια εγχείρηση όμως στη μύτη τον καθυστέρησε στην ενσωμάτωσή του στην εθνική, αλλά από τη στιγμή που πήγε τότε τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για τους υπόλοιπους παίκτες.

ΤΣΕΧΙΑ: Δύσκολη εγκυμοσύνη... δυσκολίες για τους Τσέχους

Μια εγκυμοσύνη άλλαξε άρδην τα πλάνα (και κατά συνέπεια) τους στόχους που είχαν οι Τσέχοι στην παρθενική τους εμφάνιση σε Ευρωμπάσκετ. Η επιπλοκές που είχε στην εγκυμοσύνη της η γυναίκα του Γίρι Ζιντέκ ανάγκασαν το διεθνή παίκτη να απέχει από τους αγώνες της εθνικής στη Γαλλία και συνεπώς η ομάδα αποδυναμώνεται κατά πολύ. Σε συνδυασμό και με το πρόβλημα στον ώμο που αντιμετωπίζει ο Οκατς, τότε ο προπονητής της ομάδας Ζντένεκ Χιούμελ δε θα πρέπει να είναι και ιδιαίτερα χαρούμενος. Πάντως ο στόχος παραμένει ο ίδιος, που είναι το πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα, έστω και αν, πλέον, φαντάζει πολύ δύσκολος.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Αφού ο Ζιντέκ είναι απών τότε τη θέση του παίκτη - ηγέτη θα πρέπει να πάρει κάποιος άλλος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιάρι Οκατς που αν και 36 χρονών δίνει τις δικές του μάχες κάτω από τα αντίπαλα καλάθια. Αν δεν είχε και το πρόβλημα τραυματισμού, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα για τους Τσέχους.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Η καρδιά του μπάσκετ χτυπά στη Γαλλία

Στη Γαλλία χτυπά από σήμερα και μέχρι τις 2 Ιούλη η καρδία του μπάσκετ, όπου θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 16 ομάδων μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (λεπτομέρειες σε άλλη σελίδα). Ας δούμε μια "ακτινογραφία" των 4 ομίλων με ανάλυση για κάθε χώρα ξεχωριστά.

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Ο καθένας με τον πόνο του ή για να ακριβολογούμε ο καθένας με την αποστολή του, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σλόγκαν που χαρακτηρίζει τον Α όμιλο. Γιουγκοσλαβία και Γαλλία είναι με το ένα πόδι στο Β γύρο και απλά θα δώσουν τη μάχη για την πρώτη θέση, ενώ από κει και πέρα ΠΓΔΜ και Ισραήλ... ζούνε για το μεταξύ τους παιχνίδι, όπου θα κρίνει τον τρίτο προνομιούχο του ομίλου.

ΓΑΛΛΙΑ: Με τη σκέψη στο περσινό... Μουντιάλ

Στα ίχνη της ποδοσφαιρικής ομάδας που πέρσι κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου θέλουν να βαδίσουν οι διοργανωτές του Ευρωμπάσκετ, Γάλλοι, που θέλουν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που τους δίνει η έδρα προκειμένου να βγουν από την αφάνεια των τελευταίων ετών. Μετάλλιο έχουν να δουν από το 1959, όπου στην Κωνσταντινούπολη κατέλαβαν την τρίτη θέση (το ένα από τα τρία χάλκινα που έχουν στη συλλογή τους), ενώ από την τέταρτη θέση του 1991 και μετέπειτα ούτε στην εξάδα δε συμμετείχαν. Δύναμη της αποτελεί η περιφέρεια, όπου οι δυο καλύτεροι παίκτες των "τρικολόρ" Ριγκοντό και Ουάχαντ συγκροτούν ένα από τα πιο δεινά εκτελεστικά δίδυμα σε αυτή τη διοργάνωση. Προπονητής είναι ο Ζαν Πιερ Βιντένστσι.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Αντουάν Ριγκοντό αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τη γαλλική ομάδα. Το φετινό Ευρωμπάσκετ αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για τον παίκτη της ιταλικής Κίντερ να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τους πολλούς τραυματισμούς που υπέστη και τον άφησαν πίσω στην καριέρα του.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Στόχος το χρυσό, για πολλούς λόγους

Η Γιουγκοσλαβία αποτελεί το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, όπως και ένα χρόνο πριν στο Μουντομπάσκετ της Γαλλίας. Οι "Πλάβι" που φέτος παρουσιάζονται πιο πλήρεις από ποτέ, μετά τα όσα συνέβησαν με την κρίση στο Κόσσοβο έχουν επιπλέον κίνητρα να φθάσουν τη χώρα τους ψηλά. Εχουν να χάσουν την πρωτιά σε Ευρωμπάσκετ από τη διοργάνωση της Αθήνας το 1987 (το 1993 δε συμμετείχαν λόγω του γνωστού εμπάργκο). Φέτος η ομάδα δεν έχει καμιά σχέση με αυτή του Μουντομπάσκετ από πλευράς πληρότητας. Με τους παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ (Ντίβατς, Στογιάκοβιτς) να δίνουν κανονικά το "παρών" αλλά και αυτούς της Ευρώπης (Μποντίρογκα, Ντανίλοβιτς, Τάρλατς, Τζόρτζεβιτς, Γιάριτς), όπως και τους εγχώριους (Τομάσεβιτς, Τόπιτς, Σκεπάνοβιτς", οι Γιουγκοσλάβοι συνθέτουν ένα ισχυρό σύνολο "φόβητρο" για τους αντιπάλους. Προπονητής είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Αναμφίβολα το μεγάλο όνομα της μεγάλης των Πλάβι σχολής αποτελεί ο Βλάντε Ντίβατς, που φέτος προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά με τους Σακραμέντο Κινγκς, παίρνοντας τη ρεβάνς για τις άσχημες χρονιές στους Σάρλοτ Χόρνετς. Μπορεί σίγουρα από φυσική κατάσταση να μην είναι και στα φόρτε του, αλλά το πείσμα για διάκριση αντισταθμίζει την κατάσταση.

ΠΓΔΜ: Μια νίκη ο στόχος

Τα πάντα για τους Σκοπιανούς αρχίζουν και τελειώνουν σε ένα παιχνίδι. Αυτό με το Ισραήλ. Και αυτό γιατί αν καταφέρουν να πάρουν την πολυπόθητη νίκη, τότε θα έχουν καταλάβει την τρίτη θέση που οδηγεί στην επόμενη φάση. Με νέα παιδιά στη σύνθεσή της, η ομάδα της ΠΓΔΜ πραγματοποίησε εκπληκτική πορεία στα προκριματικά, όπου ηττήθηκε μόνο δυο φορές από τη Ρωσία. Η πρόκριση και μόνο στη Γαλλία σημαίνει πολλά για αυτούς. Προπονητής είναι ο Γιάρε Μαρκόφσκι.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Πέταρ Ναουμόφσκι αποτελεί το μεγάλο όνομα της ομάδας. Ηγέτης της τουρκικής Εφες Πίλσεν είναι ο πιο γνωστός παίκτης της γειτονικής χώρας και θα επωμιστεί το βάρος των περισσότερων προσπαθειών.

ΙΣΡΑΗΛ: Δύναμη η περιφέρεια

Με ορόσημο το 1979 όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του είδε το βάθρο και όπλο την πολύ καλή περιφέρεια το Ισραήλ ταξιδεύει στη Γαλλία έχοντας σαν αρχικό στόχο την πρόκριση στο Β γύρο. Τα ονόματα των Κάτας, Σέφερ, Γκούντες και Χένεφελντ δεσπόζουν στη δύναμη πυρός, αλλά από κει και πέρα το χάος. Στους ψηλούς δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο, αφού η μετριότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα πράγματα κάτω από τη ρακέτα για τους Ισραηλινούς. Προπονητής ο Μούλι Κατζουρίν.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Το μεγάλο άλμα ψάχνει ο Οντετ Κάτας που πέρσι έχασε το ΝΒΑ και τους Νιου Γιορκ Νικς εξαιτίας του λοκ άουτ. Στη Γαλλία ο καλύτερος παίκτης του Ισραήλ αυτή τη χρονιά θέλει να αποδείξει την αξία του, ώστε να μπορέσει να κάνει καριέρα εκτός συνόρων.

Φαβορί για μια ακόμη φορά η Γιουγκοσλαβία του Ντανίλοβιτς και η Λιθουα

Φαβορί για μια ακόμη φορά η Γιουγκοσλαβία του Ντανίλοβιτς και η Λιθουανία του Σαμπόνις

Οι "στρατηγοί" των Σέρβων, Σάκοτα, Ιβκοβιτς και Ομπράντοβιτς

Ο Τόνι Κούκοτς είναι πλέον ο ηγέτης της Κροατίας

Κείμενα:

Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Επιμέλεια:

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ