Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Η καρδιά του μπάσκετ χτυπά στη Γαλλία

Στη Γαλλία χτυπά από σήμερα και μέχρι τις 2 Ιούλη η καρδία του μπάσκετ, όπου θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 16 ομάδων μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (λεπτομέρειες σε άλλη σελίδα). Ας δούμε μια "ακτινογραφία" των 4 ομίλων με ανάλυση για κάθε χώρα ξεχωριστά.

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Ο καθένας με τον πόνο του ή για να ακριβολογούμε ο καθένας με την αποστολή του, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σλόγκαν που χαρακτηρίζει τον Α όμιλο. Γιουγκοσλαβία και Γαλλία είναι με το ένα πόδι στο Β γύρο και απλά θα δώσουν τη μάχη για την πρώτη θέση, ενώ από κει και πέρα ΠΓΔΜ και Ισραήλ... ζούνε για το μεταξύ τους παιχνίδι, όπου θα κρίνει τον τρίτο προνομιούχο του ομίλου.

ΓΑΛΛΙΑ: Με τη σκέψη στο περσινό... Μουντιάλ

Στα ίχνη της ποδοσφαιρικής ομάδας που πέρσι κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου θέλουν να βαδίσουν οι διοργανωτές του Ευρωμπάσκετ, Γάλλοι, που θέλουν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που τους δίνει η έδρα προκειμένου να βγουν από την αφάνεια των τελευταίων ετών. Μετάλλιο έχουν να δουν από το 1959, όπου στην Κωνσταντινούπολη κατέλαβαν την τρίτη θέση (το ένα από τα τρία χάλκινα που έχουν στη συλλογή τους), ενώ από την τέταρτη θέση του 1991 και μετέπειτα ούτε στην εξάδα δε συμμετείχαν. Δύναμη της αποτελεί η περιφέρεια, όπου οι δυο καλύτεροι παίκτες των "τρικολόρ" Ριγκοντό και Ουάχαντ συγκροτούν ένα από τα πιο δεινά εκτελεστικά δίδυμα σε αυτή τη διοργάνωση. Προπονητής είναι ο Ζαν Πιερ Βιντένστσι.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Αντουάν Ριγκοντό αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τη γαλλική ομάδα. Το φετινό Ευρωμπάσκετ αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για τον παίκτη της ιταλικής Κίντερ να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τους πολλούς τραυματισμούς που υπέστη και τον άφησαν πίσω στην καριέρα του.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Στόχος το χρυσό, για πολλούς λόγους

Η Γιουγκοσλαβία αποτελεί το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, όπως και ένα χρόνο πριν στο Μουντομπάσκετ της Γαλλίας. Οι "Πλάβι" που φέτος παρουσιάζονται πιο πλήρεις από ποτέ, μετά τα όσα συνέβησαν με την κρίση στο Κόσσοβο έχουν επιπλέον κίνητρα να φθάσουν τη χώρα τους ψηλά. Εχουν να χάσουν την πρωτιά σε Ευρωμπάσκετ από τη διοργάνωση της Αθήνας το 1987 (το 1993 δε συμμετείχαν λόγω του γνωστού εμπάργκο). Φέτος η ομάδα δεν έχει καμιά σχέση με αυτή του Μουντομπάσκετ από πλευράς πληρότητας. Με τους παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ (Ντίβατς, Στογιάκοβιτς) να δίνουν κανονικά το "παρών" αλλά και αυτούς της Ευρώπης (Μποντίρογκα, Ντανίλοβιτς, Τάρλατς, Τζόρτζεβιτς, Γιάριτς), όπως και τους εγχώριους (Τομάσεβιτς, Τόπιτς, Σκεπάνοβιτς", οι Γιουγκοσλάβοι συνθέτουν ένα ισχυρό σύνολο "φόβητρο" για τους αντιπάλους. Προπονητής είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Αναμφίβολα το μεγάλο όνομα της μεγάλης των Πλάβι σχολής αποτελεί ο Βλάντε Ντίβατς, που φέτος προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά με τους Σακραμέντο Κινγκς, παίρνοντας τη ρεβάνς για τις άσχημες χρονιές στους Σάρλοτ Χόρνετς. Μπορεί σίγουρα από φυσική κατάσταση να μην είναι και στα φόρτε του, αλλά το πείσμα για διάκριση αντισταθμίζει την κατάσταση.

ΠΓΔΜ: Μια νίκη ο στόχος

Τα πάντα για τους Σκοπιανούς αρχίζουν και τελειώνουν σε ένα παιχνίδι. Αυτό με το Ισραήλ. Και αυτό γιατί αν καταφέρουν να πάρουν την πολυπόθητη νίκη, τότε θα έχουν καταλάβει την τρίτη θέση που οδηγεί στην επόμενη φάση. Με νέα παιδιά στη σύνθεσή της, η ομάδα της ΠΓΔΜ πραγματοποίησε εκπληκτική πορεία στα προκριματικά, όπου ηττήθηκε μόνο δυο φορές από τη Ρωσία. Η πρόκριση και μόνο στη Γαλλία σημαίνει πολλά για αυτούς. Προπονητής είναι ο Γιάρε Μαρκόφσκι.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Πέταρ Ναουμόφσκι αποτελεί το μεγάλο όνομα της ομάδας. Ηγέτης της τουρκικής Εφες Πίλσεν είναι ο πιο γνωστός παίκτης της γειτονικής χώρας και θα επωμιστεί το βάρος των περισσότερων προσπαθειών.

ΙΣΡΑΗΛ: Δύναμη η περιφέρεια

Με ορόσημο το 1979 όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του είδε το βάθρο και όπλο την πολύ καλή περιφέρεια το Ισραήλ ταξιδεύει στη Γαλλία έχοντας σαν αρχικό στόχο την πρόκριση στο Β γύρο. Τα ονόματα των Κάτας, Σέφερ, Γκούντες και Χένεφελντ δεσπόζουν στη δύναμη πυρός, αλλά από κει και πέρα το χάος. Στους ψηλούς δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο, αφού η μετριότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα πράγματα κάτω από τη ρακέτα για τους Ισραηλινούς. Προπονητής ο Μούλι Κατζουρίν.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Το μεγάλο άλμα ψάχνει ο Οντετ Κάτας που πέρσι έχασε το ΝΒΑ και τους Νιου Γιορκ Νικς εξαιτίας του λοκ άουτ. Στη Γαλλία ο καλύτερος παίκτης του Ισραήλ αυτή τη χρονιά θέλει να αποδείξει την αξία του, ώστε να μπορέσει να κάνει καριέρα εκτός συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ