Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
Στόχος ένα μετάλλιο

Με νέο τεχνικό τιμ η αγαπημένη όλων των Ελλήνων πάει με αξιώσεις για το βάθρο στη Γαλλία

Στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος βρίσκεται από αύριο η "αγαπημένη" όλων των Ελλήνων Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών, η οποία ρίχνεται στη μάχη του 31ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ που θα διεξαχθεί στη Γαλλία.

Στόχος της η διάκριση του ελληνικού μπάσκετ για μια ακόμη φορά. Οπου διάκριση δηλαδή, συνεπάγεται μετάλλιο. Ναι, κανείς στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δεν κρύβει τον πόθο του για αυτό το Ευρωμπάσκετ, που είναι μια θέση στο βάθρο.

Η αισιοδοξία είναι διάχυτη στο στρατόπεδο των διεθνών μας, που παρά την κόπωση που μπορεί να έχουν από τους αγώνες του πρωταθλήματος, δείχνουν μεγάλη όρεξη για δουλιά και δίψα για διάκριση. Αλλωστε, η φετινή διοργάνωση θεωρείται η καλύτερη των τελευταίων ετών, με τις ομάδες να παρουσιάζονται ισοδύναμες, αφού ακόμα και τα μεγάλα φαβορί στερούνται των υπηρεσιών πρωτοκλασάτων στελεχών τους, είτε για λόγους τραυματισμού είτε για λόγους που μόνο αυτοί ξέρουν.

Καινούρια ομάδα, νέα πλάνα

Νέο λουκ θα μπορούσε να πει κανείς ότι παρουσιάζει η Εθνική μας ομάδα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, αφού από τους παλιούς δε συμμετέχει κανένας και με δεδομένη και την απουσία του Οικονόμου, τότε μιλάμε για ένα εντελώς καινούριο πρόσωπο. Και όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα, τα μηνύματα που άφησαν οι Ελληνες διεθνείς στην προετοιμασία που πραγματοποίησαν είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα. Η παρουσία των Τσακαλίδη και Γιαννούλη κάτω από τα καλάθια δίνει στην ομάδα το... μπόι και τον τσαγανό που της χρειάζεται για τέτοιου είδους αγώνες. Οι Παπανικολάου και Καράγκουτης με την εκπληκτική άμυνα που παίζουν μπορούν να σβήσουν οποιονδήποτε αντίπαλο, ενώ στην περιφέρεια οι Σιγάλας και Μπουντούρης μπορούν να... εκτελέσουν από κάθε απόσταση. Πολύτιμη είναι και η προσφορά του Αγγελου Κορωνιού που καλείται να παίξει το ρόλο του μαέστρου. Ο διεθνής πλέι μέικερ μπορεί να πραγματοποίησε μια μέτρια χρονιά στο πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, εντούτοις στους αγώνες με την Εθνική δείχνει ανανεωμένος. Οι απουσίες του Ευθύμη Ρεντζιά και του Παναγιώτη Λιαδέλη σίγουρα αποτελούν σημαντικά πλήγματα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αλλά όπως ελπίζει η τεχνική ηγεσία οι απουσίες τους θα καλυφθούν επάξια.

Η άμυνα το μεγάλο όπλο

Οπως φάνηκε και από την προετοιμασία η άμυνα αποτελεί το βασικό όπλο της Εθνικής μας στη μάχη της διάκρισης που θα δώσει στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας. Στο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις" δέχτηκε κατά μέσο όρο 62,3 πόντους, μια πολύ καλή στατιστική αν λάβει κανείς υπόψη τη δυναμικότητα των αντιπάλων (Ρωσία - Ιταλία - Αυστραλία). Πολύ καλή είναι η στατιστική και στα ριμπάουντ, αφού σε όλα τα φιλικά που έδωσε η ομάδα οι Ελληνες παίκτες αποτέλεσαν του κυρίαρχους των αιθέρων, έστω και εάν είχαν να αντιμετωπίσουν ψηλότερους παίκτες.

Το πρόβλημα που έχει η ομάδα εστιάζεται κυρίως στις επιθέσεις απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, όπου φαίνεται να κολλάει λίγο. Μετά τον τραυματισμό του Παναγιώτη Λιαδέλη σημαίνει ότι οι πιθανότητες να παίξει τον αιφνιδισμό η Εθνική μας μειώνονται αισθητά, καθώς έχασε έναν παίκτη που η ταχύτητά του είναι πολύτιμη. Στο συγκεκριμένο τομέα επικέντρωσε τις τελευταίες διορθώσεις το τεχνικό τιμ της ομάδας Πετρόπουλος - Ιωαννίδης, αφού υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για διόρθωση. Αλλωστε ο πλουραλισμός στην επίθεση που είχε η ομάδα στα φιλικά προετοιμασίας, δίνει πρόσφορο έδαφος για οργανωμένες επιθέσεις, αρκεί να πρυτανεύσει η λογική στα κρίσιμα σημεία ώστε να μειωθούν οι περιπτώσεις των λανθασμένων επιλογών.

Το τεχνικό τιμ

Για πολλούς η πρόσληψη του Κώστα Πετρόπουλου, ως πρώτου προπονητή και του Γιάννη Ιωαννίδη, ως τεχνικού συμβούλου, ήταν οι καλύτερες "μεταγραφές" που έκανε η Ομοσπονδία στην Εθνική ομάδα. Μετά από 18 χρόνια δυο από τους καλύτερους Ελληνες τεχνικούς ξαναβρίσκονται στους κόλπους της Εθνικής, αφού η πρώτη φορά ήταν το 1981 όταν προπονητής ήταν ο "ξανθός" και ο "Νουρέγιεφ" ως παίκτης στον πάγκο. Μετά από δύο δεκαετίες οι δυο άνδρες ξανανταμώνουν στην Εθνική φέρνοντας μια καινοτομία, αφού το σύστημα αυτό με τον τεχνικό σύμβουλο για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας. Αλλωστε, γιατί να μην εφαρμοστεί αφού τόσο από τη μεριά του Πετρόπουλου όσο και από αυτή του Ιωαννίδη δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Οι δυο τεχνικοί θα προσπαθήσουν να δώσουν μια διαφορετική φιλοσοφία στην ομάδα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. "Δε φοβούμαστε το ρίσκο παρά το γεγονός ότι έχουμε νεανική ομάδα. Αλλωστε και η ζωή η ίδια δεν είναι ένα ρίσκο;", δήλωσε ο Κώστας Πετρόπουλος όταν ανέλαβε το τιμόνι της Εθνικής ομάδας, σκιαγραφώντας με αυτόν τον τρόπο την προσωπικότητα που τον διακρίνει.

Αλλωστε, δίπλα του είναι ο κορυφαίος Ελληνας προπονητής, κατά γενική ομολογία, ο Γιάννης Ιωαννίδης. Καλή τύχη παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ