ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επικίνδυνο... ενδιαφέρον της "Ομάδας των οχτώ"

Το "ενδιαφέρον" που επιδεικνύει η "Ομάδα των οχτώ" πιο αναπτυγμένων, οικονομικά, κρατών, για το Κυπριακό, προκαλεί ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία, έστω κι αν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση, χαρακτηρίζουν "θετική" τη διακήρυξη που υιοθέτησε η ομάδα των οχτώ ισχυρών κρατών.

Οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς πολλαπλασιάζονται καθώς γίνεται ορατή η διάθεση των ισχυρών να παρακάμψουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία αποτελούσαν το αποδεκτό πλαίσιο για την εξέλιξη της όποιας διπλωματικής προσπάθειας αναζήτησης λύσης. Η υπονόμευση των αποφάσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις ελληνικές ανησυχίες, ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ως νόμιμης οντότητας και τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης στην Κύπρο.

Από την άλλη πλευρά, η νέα τουρκική κυβέρνηση και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς, πολλαπλασιάζουν τις απαιτήσεις τους, υιοθετώντας μιαν άκαμπτη στάση απέναντι στη διακήρυξη των οχτώ. Η αναγνώριση της υπόστασης του ψευδοκράτους, αποτελεί για την τουρκική πλευρά την απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των όποιων συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος.

Συμφωνεί και επαυξάνει ο Υπατος Αρμοστής

"Η διακήρυξη της "Ομάδας των οχτώ" για το Κυπριακό, θα ενισχύσει τα Ηνωμένα Εθνη", δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Εντουαρντ Κλέι.Ο Ε. Κλέι έκανε τη δήλωση, ύστερα από συνάντηση χτες το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο συζήτησε το περιεχόμενο της διακήρυξης των "οχτώ".

Από τη μια, είπε ο Ε. Κλέι, διότι το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την επόμενη βδομάδα, και από την άλλη διότι ενθαρρύνει το Γενικό Γραμματέα να προσπαθήσει να δώσει νέα έμφαση και ώθηση στη διαδικασία αναζήτησης λύσης.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Ντενκτάς στη διακήρυξη των "οχτώ", ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής είπε πως οι "οχτώ" πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, όχι μόνο έχουν δικαίωμα, αλλά και καθήκον, να μεριμνούν για τα προβλήματα που εκκρεμούν σε όλον τον κόσμο.

"Και το Κυπριακό, πρόσθεσε, παραμένει σε εκκρεμότητα για υπερβολικά πολύ καιρό". Σχολιάζοντας την αξίωση Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ε. Κλέι είπε ότι η λύση που αναζητείται στο Κυπριακό είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Δεν τοποθετείται η Λευκωσία

"Η Λευκωσία δε θα τοποθετηθεί επί του παρόντος στο κείμενο που έχουν εγκρίνει οι ηγέτες των οχτώ πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης. Ο εκπρόσωπος είπε πως η τοποθέτηση θα γίνει μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, στο οποίο ο Γενικός Γραμματέας θα καλεί τις δύο πλευρές σε διάλογο. Σημειώνεται πως ήδη από την πλευρά των Οχτώ έχει δηλωθεί πως το κείμενό τους θα περιληφθεί στο ψήφισμα του Γενικού Γραμματέα.

Αναφερόμενος στο σημείο του κειμένου όπου σημειώνεται ότι "όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι", είπε πως αυτό ικανοποιεί τη Λευκωσία. Σε ερώτηση κατά πόσο αυτό περικλείει κινδύνους για συζήτηση και της τουρκικής θέσης για συνομοσπονδία, είπε ότι η συνομοσπονδία δεν περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα. Η κυβέρνηση, είπε, τάσσεται υπέρ της εφ' όλης της ύλης συζήτησης του Κυπριακού.

Ο Κ. Σερέζης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πλευράς της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τα τελευταία 24ωρα μέχρι να εκδοθεί το κείμενο, απέφυγε όμως να επεκταθεί.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς προηγουμένως να επιλυθεί το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος είπε ότι "εμείς περισσότερο από τον Γάλλο Πρόεδρο επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού".

Το... χαβά της η Τουρκία

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, σχολιάζοντας την έκκληση της Ομάδας των "Οχτώ" για την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, υποστήριξε σήμερα ότι "ορισμένοι διεθνείς κύκλοι" έχουν ταραχτεί με την "ηρεμία" που επικρατεί στην Κύπρο μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων το 1974.

Οι οχτώ ισχυρότερες χώρες του κόσμου κάλεσαν χθες με ανακοίνωσή τους τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν να προσκαλέσει τους ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ετσεβίτ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία "σταμάτησε και θα συνεχίσει να αποτρέπει οποιαδήποτε μορφή εθνικών εκκαθαρίσεων" στην Κύπρο.

"Στην Κύπρο εμποδίσαμε γεγονότα σαν κι αυτά που συνέβησαν στη Βοσνία και το Κόσσοβο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον", δήλωσε ο Ετσεβίτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Σε ασφυκτικό κλοιό το Κυπριακό

  • Κατ' αρχήν θετική χαρακτηρίστηκε η απόφαση του "G8"
  • Η απομάκρυνση του θέματος απ' τον ΟΗΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αμερικανο-ΝΑΤΟική"λύση"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Παρά τη "θετική" αντιμετώπιση της παραπομπής του Κυπριακού από το "G7+1" ("G8") στον ΟΗΕ, με διαφορετικές αποχρώσεις υποδέχτηκαν το γεγονός η ελληνική και κυπριακή πλευρά, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) χτες στο Λουξεμβούργο, ενώ τόσο η γερμανική προεδρία όσο και η Κομισιόν επανήλθαν με δηλώσεις τους στο "πολιτικό ζήτημα".

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Γ. Κασουλίδης, έκανε λόγο για "ενθαρρυντικό βήμα",ιδιαίτερα όσον αφορά τη "διαρκή" υποστήριξη του "G8" προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και τόνισε ότι "αν" τελικά συγκληθεί η διαδικασία μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη, η κυβέρνηση της Λευκωσίας θα επιδείξει "εποικοδομητική διάθεση" και θα συνεχίσει να "μη θέτει προϋποθέσεις" στην επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου. Σύμφωνα με τον Κύπριο διαπραγματευτή στην ΕΕ, Γ. Βασιλείου, όλα εξαρτώνται από "το τι έχουν αποφασίσει να κάνουν οι ΗΠΑ".

Από ελληνικής πλευράς ο ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε "θετική" την απόφαση του "G8", ενώ περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κρανιδιώτης, ο οποίος τόνισε ότι "ικανοποιήθηκαν οι δικές μας επιδιώξεις" και, πρόβλεψε, ότι "αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα προτίθεται να άρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι, τον ερχόμενο Δεκέμβρη, τις επιφυλάξεις για την κοινοτική χρηματοδότηση προς την Τουρκία".Πάντως η ελληνο-κυπριακή πλευρά εμφανίζει "συγκρατημένη αισιοδοξία", σε αναμονή της στάσης τόσο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, όσο, κυρίως, της Αγκυρας.

Ομως δεν εκφράζονται αμφιβολίες για τη "σημασία" της απόφασης του "G8" για το "διεθνές ενδιαφέρον" για το Κυπριακό και για το "θετικό και καλό πλαίσιο". Οσον αφορά το "διάλογο χωρίς προϋποθέσεις", ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κρανιδιώτης δεν απέκλεισε "προβλήματα και παγίδες", αλλά ερωτηθείς, δήλωσε ότι "η διαπραγμάτευση δεν ξεκινά από μηδενική βάση" και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ "θα καλέσει σε συνομιλίες σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα αυτή του 1960".

Διακυβερνητική ΕΕ-Κύπρου

Η χτεσινή υπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο μεταξύ της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των πολύχρονων ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν "θετική" για τη Λευκωσία. Από το Μάρτη 1998 που έχουν αρχίσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί δέκα από τα τριάντα ένα "κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου". Σ' αυτή τη φάση παραμένουν εκκρεμή για την Κύπρο τέσσερα ακανθώδη κεφάλαια, που αφορούν την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), το εταιρικό δίκαιο (ναυτιλιακές εταιρίες που δεν καταβάλλουν φόρους στην Κύπρο), τον ανταγωνισμό (καθεστώς συνεργατικών εταιριών) και την αλιεία, ιδιαίτερα ανοιχτής θαλάσσης. Από τις άλλες υποψήφιες χώρες για ένταξη η Πολωνία και η Εσθονία έχουν "κλείσει" επτά κεφάλαια και οι Ουγγαρία, Σλοβενία και Τσεχία οκτώ. Ολες αυτές οι υποψήφιες χώρες είχαν χτες διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις, στο Λουξεμβούργο. Οσον αφορά την Κύπρο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ και προεδρεύων του Συμβουλίου, Γκ. Φερχόιγκεν, έκανε "θετική" αναφορά στο εξάμηνο διαπραγματεύσεων "παρά την ύπαρξη του πολιτικού ζητήματος".Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Χανς βαν ντε Μπρουκ έκανε λόγο για "πολύ καλή πρόοδο", αλλά προειδοποίησε ότι "στα μέσα του 2000 έρχονται τα πιο δύσκολα κεφάλαια προς διαπραγμάτευση" και τόνισε ότι "το πολιτικό δε συμβαδίζει ούτε με τη μισή ταχύτητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων". Η Κομισιόν υποστηρίζει και "ενθαρρύνει" την παραπομπή του Κυπριακού από το "G8" στον ΟΗΕ και "θα ενημερώσει σχετικά και τους Τουρκοκύπριους".

Σε εξέλιξη χιλιάδες προσλήψεις

Χιλιάδες προσλήψεις σε διάφορους φορείς του δημοσίου και υπηρεσίες έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται το επόμενο διάστημα.

Από χθες, 21 Ιούνη, ξεκίνησε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για τον πανελλήνιο διαγωνισμό που αφορά την πρόσληψη 1.450 ατόμων στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η προθεσμία λήγει στις 2 Ιούλη. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τις εργάσιμες ημέρες, από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Οσοι κατοικούν στο Νομό Αττικής θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στις εγκαταστάσεις του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος (οδός Μουρούζη 4).

Από τις 14 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για την πρόσληψη 20 θέσεων για διοικητικό προσωπικό και 23 μη διοικητικό που έχει προκηρύξει η ΟΤΟnet.

Μέχρι και 23 Ιούλη πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στα κατά τόπους στρατολογικά γραφεία, οι ενδιαφερόμενοι για τις 450 θέσεις Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας που έχει προκηρύξει το υπουργείο Αμυνας. Μέχρι και 23 Ιούλη πρέπει να υποβληθούν τα δικαιολογητικά για τις 495 θέσεις δοκίμων λιμενοφυλάκων που προκήρυξε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ μέχρι 30 Ιούνη υποβάλλονται τα δικαιολογητικά για την πρόσληψη 124 δοκίμων υπαξιωματικών του Λιμενικού Σώματος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για την πλήρωση προσωπικού σε μια σειρά δήμους: Στον Αγ. Δημήτριο 47 θέσεις μόνιμου προσωπικού, οι αιτήσεις υποβάλλονται από 21 Ιούνη μέχρι 16 Ιούλη, ο Δήμος Ιλίου 37 θέσεις, αιτήσεις από 12 Ιούλη μέχρι 1 Ιούλη, ο Δήμος Καισαριανής 24 θέσεις, προκηρύξεις από 16 Ιούνη μέχρι 5 Ιούλη, ενώ ο Δήμος Ζωγράφου 61 θέσεις, αιτήσεις από 21 Ιούνη μέχρι 16 Ιούλη.

Μέχρι 29 Ιούνη πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για τις 53 θέσεις ερευνητικού προσωπικού που έχει προκηρύξει το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) του υπουργείου Γεωργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ