ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ο Μπερνς "μοιράζει χαρτιά" για τη μεγάλη μάσα

Η αμερικάνικη πρεσβεία διοργάνωσε χτες ειδικό Φόρουμ, όπου εκπρόσωποι αμερικανικών εταιριών "ενημερώθηκαν" για τα έργα και είχαν διμερείς "επαφές" με Ελληνες επιχειρηματίες...

Σε ρόλο πλασιέ ελληνικών ακτών, δασών, ορεινών όγκων και υποδομών της χώρας, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και ο δήμαρχος Αθήνας, καλωσόρισαν χτες, δεκάδες εκπροσώπους αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών που ήρθαν για να μπουν στο παιχνίδι της μοιρασιάς της πίτας των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το γενικό πρόσταγμα του Φόρουμ, που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είχε ο, ανεπιθύμητος σε πολλές περιοχές της χώρας, "ανθύπατος" Ν. Μπερνς.Επίσημοι διοργανωτές ήταν το Εμπορικό Τμήμα της αμερικάνικης πρεσβείας, το Ελληνο - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας - ΗΠΑ.

Ο Ν. Μπερνς και το επιτελείο του, κάλεσαν την υπουργό Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη,στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και το Δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο,προκειμένου να "ξεναγήσουν" τους εκπροσώπους των πολυεθνικών στον μαγικό κόσμο της "Ολυμπιακής μάσας"...

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών αμερικάνικων πολυεθνικών όπως η Bank of America (από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ), η Brown & Root και η Bechtel (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης για διάφορα έργα), η γνωστή General Electric,η Motorola (τηλεπικοινωνίες), η Raytheon (πολεμική βιομηχανία - κατασκευάζει τους πυραύλους "Πάτριοτ"), η Delta Air Lines και πολλές άλλες. Συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι πολλών ελληνικών (Κόκκαλης, Τράπεζα Πίστεως Αγγελόπουλος, Δοξιάδης, ΑΛΤΕ, ΔΙΕΚΑΤ, ΕΡΓΟΚΑΤ, Σαραντόπουλος, κ. ά.)

Εκτός από τους χαιρετισμούς και τις "ευχές για άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών στο πεδίο των Ολυμπιακών Αγώνων", στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Αγώνες παρουσίασαν το "προϊόν" στους Αμερικανούς "πελάτες". Το ίδιο δηλαδή που είχαν κάνει πριν από δύο περίπου μήνες στη Γαλλία, αλλά εκείνη τη φορά απευθυνόμενοι προς τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες. Μίλησαν ακόμα για το κόστος διεξαγωγής των αγώνων, που σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις θα φτάσει τα 1,6 δισ. δολάρια και που μέχρι το 2004 θα έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί, όπως έγινε και με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, πριν δύο χρόνια στην Αθήνα. Παράλληλα, παρουσίασαν τις "επενδυτικές ευκαιρίες" για τις πολυεθνικές που θα θελήσουν να αναλάβουν την κατασκευή των ολυμπιακών έργων...

Οι διοργανωτές του Φόρουμ φρόντισαν λοιπόν να διαλαλήσουν την πραμάτεια των Ολυμπιακών Εργων, ετοιμάζοντας ένα τεύχος στο οποίο καταχωρήθηκαν αναλυτικά οι ενδιαφερόμενες πολυεθνικές, (κατασκευαστικές, τηλεπικοινωνιών, τράπεζες, αεροναυπηγικής, αθλητικών ειδών, ασφαλειών ζωής, ηλεκτρονικών υπολογιστών, νέων τεχνολογιών και πολλές άλλες), καθώς και ο τομέας που δραστηριοποιούνται. Είναι ενδεικτική η αναφορά που κάνουν στον πρόλογο, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που οι αμερικάνικες εταιρίες δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι οι συμμετέχοντες που εκπροσωπούν ορισμένες από τις κορυφαίες αμερικάνικες εταιρίες, έχουν να προσφέρουν...". Ακόμα, παρουσιάστηκαν προϊόντα αμερικανικών εταιριών, καθώς και υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν οι εταιρίες.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, χτες το απόγευμα έγιναν διμερείς συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών εταιριών και μελών της αμερικανικής επιχειρηματικής αποστολής. Στις συναντήσεις αυτές συζήτησαν και το πραγματικό ζητούμενο: Το πώς δηλαδή θα αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνει η κυβέρνηση (σ. σ. τους παραχωρεί "γην και ύδωρ") για να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα πεδίο επιχειρηματικής ασυδοσίας, στο όνομα της Ολυμπιάδας.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί προφανώς συνέχεια εκείνης του περσινού Απρίλη στη Ζάκυνθο, όπου οι αμερικανικές εταιρίες - στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων αυτή τη φορά - διαφήμισαν τα προϊόντα τους. Να θυμίσουμε ότι τότε, ο Ν. Μπερνς δεν είχε επισκεφτεί το νησί, ύστερα από τον ξεσηκωμό των κατοίκων που του διεμήνυσαν έγκαιρα ότι είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο για τη Ζάκυνθο...

ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νέο μεγάλο δάνειο, για να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα"

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή συνεχίζει τις σπατάλες με πομπώδεις εκδηλώσεις, αλλά αυξάνει την εισφορά που πληρώνουν οι γέροντες στα ΚΑΠΗ και την τιμή του καφέ που πίνουν...

Βιάζεται να πάρει το νέο δάνειο η δημοτική αρχή της Αθήνας, προκειμένου να μεταθέσει χρονικά το "κανόνι" του Δήμου. Ομως συνεχίζει να φορτώνει βάρη στα λαϊκά στρώματα. Τελευταίο δείγμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, η απόφασή της - σε συνεργασία με το "γνήσιο ΠΑΣΟΚ" του Δ. Μπέη - για "οικονομική στήριξη" των "Λεσχών Φιλίας" του Δήμου (ΚΑΠΗ) από τους συνταξιούχους επισκέπτες τους.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι παρατάξεις Αβραμόπουλου και Μπέη αποφάσισαν τη λήψη νέου δανείου 19 δισ. δραχμών, για την κάλυψη τρεχόντων αναγκών. Οι όροι αυτού του δανείου θα συζητηθούν στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο.

Να σημειωθεί πως, από την προηγούμενη τετραετία, ο Δήμος έχει πάρει δάνεια συνολικά πάνω από 30 δισ. δραχμές. Το μεγαλύτερο ήταν 25 δισ. από την Εθνική, για το οποίο ο Δήμος, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασής του, ζήτησε και πήρε παράταση για την έναρξη αποπληρωμής. Οι δύο δόσεις συνολικού ύψους 4,5 δισ. που έπρεπε να έχουν πληρωθεί, μετατέθηκαν για το 2003. Εκτός αυτού, η δημοτική αρχή έχει εισπράξει ήδη από πέρυσι το 60% της φετινής κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή τα 8 από τα 13,5 δισ. δραχμές που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για το 1999.

Και ενώ η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι δραματική, η δημοτική αρχή συνεχίζει τις σπατάλες για εκδηλώσεις με πομπώδεις τίτλους και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Στις αρχές Ιούλη, θα συγκαλέσει στην Αθήνα "έκτακτη σύνοδο των δημάρχων των πρωτευουσών της Νοτιανατολικής Ευρώπης", προκειμένου (σσ: αντιγράφουμε από τα δημοτικά έγγραφα) "να συζητηθεί η συμβολή, η συνεργασία και ο συντονισμός των Πρωτευουσών της ΝΑ Ευρώπης στη διασφάλιση της ειρηνικής διαδικασίας μετά το τέρμα των εχθροπραξιών στη Γιουγκοσλαβία και η αντιμετώπιση των ειδικότερων προβλημάτων (πρόσφυγες, ανθρωπιστική βοήθεια, ανοικοδόμηση)". Δηλαδή για να συζητήσουν πώς θα προωθήσουν το πλιάτσικο στη Γιουγκοσλαβία και πώς θα εδραιωθεί η ιμπεριαλιστική παρουσία στα Βαλκάνια. Η δαπάνη γι' αυτήν την "έκτακτη σύνοδο" φτάνει τα 10 εκατ. δραχμές και "θα περιλαμβάνει έξοδα οργάνωσης της φιλοξενίας (διαμονή, μετακινήσεις, γεύματα - δείπνα, εκτυπωτικά κλπ").

Από την άλλη πλευρά, χρήματα δε δίνονται για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Τελευταίο δείγμα αυτής της πολιτικής είναι το γεγονός ότι στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα, οι διαμερισματικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Αβραμόπουλου και Μπέη, αποφάσισαν σε συνεδρίαση του διαμερισματικού συμβουλίου να αυξηθεί η εξαμηνιαία εισφορά των μελών των "Λεσχών Φιλίας" από 500 σε 1.000 δραχμές και η τιμή του καφέ από 70 σε 100 δραχμές.

Οπως καταγγέλλει στο "Ρ" ο Δ. Αρμένης,διαμερισματικός σύμβουλος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα",η δικαιολογία που προέβαλαν οι συγκεκριμένοι διαμερισματικοί σύμβουλοι ήταν ότι οι "Λέσχες Φιλίας" δεν έχουν χρήματα ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες και πως τα κονδύλια που θα προκύψουν από τις αυξήσεις θα λειτουργήσουν ανταποδοτικά. Δηλαδή, σε καιρούς μακρόχρονης και μονόπλευρης λιτότητας, οι συνταξιούχοι καλούνται να στηρίξουν με το πενιχρό υστέρημά τους, ακόμα και τη λειτουργία των ΚΑΠΗ.

ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Θέλουν διπλάσιο μισθό!

Το ρόλο του διαχειριστή της οικονομικής μιζέριας του θεσμού - που εφάρμοσε και η προηγούμενη διοίκηση της ΕΝΑΕ - θα συνεχίσουν οι αιρετοί νομάρχες καθώς δε διεκδίκησαν δραχμή παραπάνω από το πενιχρό ποσό επιχορήγησης των νομαρχιών

Σε άξιους διαχειριστές της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή προωθείται και στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), αναδείχτηκαν οι νομάρχες της χώρας, στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), παρουσία της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου.

Οι προσκείμενοι σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ αιρετοί συμφώνησαν να συνεχίσουν το ρόλο του διαχειριστή της οικονομικής μιζέριας του θεσμού - που εφάρμοσε και η προηγούμενη διοίκηση της ΕΝΑΕ - καθώς δε διεκδίκησαν δραχμή παραπάνω από το πενιχρό ποσό επιχορήγησης των νομαρχιών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αναλώθηκαν σε ένα "παζάρεμα" με την υπουργό για το πότε θα τους δοθούν τα 113,5 δισ. δραχμές, που είχαν συμφωνηθεί. Ποσό που, όπως έχουν δηλώσει ακόμα και φιλοκυβερνητικοί νομάρχες, δεν αρκεί για να καλύψουν καν τις λειτουργικές δαπάνες των νομαρχιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν μειωθεί οι πιστώσεις προς τις νομαρχίες για τη σχολική στέγη κατά 60 δισ., με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμα σχολικά κτίρια που έχουν προβλεφτεί. Πάντως, μια εικόνα του πώς σκέφτονται οι νομάρχες να αντεπεξέλθουν των οικονομικών δυσχερειών, έδωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος,λέγοντας πως οι νομαρχίες μπορούν να έχουν ίδιους πόρους, επιβάλλοντας ανταποδοτικά τέλη.

Η έλλειψη βούλησης των νομαρχών να διεκδικήσουν πόρους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, πόσο μάλλον να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο, αντιστράφηκε όταν η συζήτηση έφτασε στη μισθοδοσία τους... Οι αιρετοί ζήτησαν εξομοίωση του μισθού τους (600.000 δραχμές) με αυτόν των γενικών γραμματέων Περιφερειών (1.200.000). Ζήτησαν, επίσης, να τους δοθεί εκλογικό επίδομα, το οποίο "δικαιούνται" ως... υπάλληλοι, όπως χαρακτήρισε εαυτόν ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος.

Από την πλευρά της, η Β. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική. Στις διαμαρτυρίες των νομαρχών για "καπέλωμα" του θεσμού από τις Περιφέρειες, έκανε σαφές πως αυτές θα εξακολουθούν να επιτελούν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί, δηλαδή, τον έλεγχο τόσο της ΝΑ όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να προωθούνται οι αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές. Για το θέμα αυτό, η μόνη ανησυχία των μελών του ΔΣ ήταν το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Νομαρχιών και Περιφερειών - προσπερνώντας τη χειραγώγησή τους από τον, διορισμένο από την κυβέρνηση, γενικό γραμματέα Περιφέρειας. Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσει η αναμόρφωση του νόμου περί δημοκρατικού προγράμματος, που καθορίζει τις αρμοδιότητες των επιπέδων διοίκησης.

Κατά τα άλλα, η υπουργός είπε πως στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις - κατατίθεται την άλλη βδομάδα στη Βουλή - θα υπάρχει ρύθμιση για μετάταξη υπαλλήλων στις νομαρχίες. Αυτοί θα διατηρούν το μισθό και τα επιδόματα που ήδη παίρνουν.

Τέλος, η Β. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα (ΣΝΟ), λέγοντας ότι έχουν σημαντικό ρόλο και απείλησε με κυρώσεις τους δήμους, αν δεν προχωρήσουν στον καθαρισμό των περιαστικών δασών, στη συντήρηση του οδικού δικτύου και δεν πάρουν μέτρα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Ομως - όπως είχε αναδειχτεί στο πρόσφατο ΣΝΟ της Νομαρχίας Αθήνας - η κυβέρνηση απλά πετά το μπαλάκι, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι και ο εξοπλισμός.

"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Σύμβολο υποταγής ο ανδριάντας του Τρούμαν

Να μεταφερθεί εκτός δημόσιου χώρου και στη θέση του να ανεγερθεί το Μνημείο του Ελληνα Μετανάστη στην Αμερική, ζητά ο Λεων. Αυδής

Να μεταφερθεί εκτός δημοσίου χώρου ο ανδριάντας του Χ. Τρούμαν,ζητά οΛεων. Αυδής,επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα".Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αθηναίων, σημειώνει πως το άγαλμα του διαβόητου Αμερικανού Προέδρου λειτούργησε και λειτουργεί ως σύμβολο υποταγής και ταπείνωσης των Ελλήνων μπροστά στις "προστάτιδες δυνάμεις". Και ζητά στον ίδιο χώρο να ανεγερθεί μνημείο για τον Ελληνα Μετανάστη στην Αμερική.

Στην επιστολή του προς τον Δ. Αβραμόπουλο,ο επικεφαλής σημειώνει πως ο ανδριάντας του Τρούμαν αποτελεί σύμβολο της εξάρτησης της χώρας μας από την πολιτική των ΗΠΑ και γι' αυτό υπήρξε επανειλημμένα στόχος αντιδράσεων. Σημειώνει πως "δεν είναι ευπρεπές να κοσμείται η πόλη με ανδριάντες των πολιτικών ανδρών των "προστάτιδων δυνάμεων", παρ' όλο που ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή οι λεγόμενοι Γραικύλοι είχαν εγκαινιάσει σχετική συνήθεια". Συμπληρώνει πως "ο συγκεκριμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ βαρύνεται προσωπικά με την απόφαση για τη χρήση ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και για τη θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, χωρίς καν η χρήση των πυρηνικών όπλων να είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή του πολέμου, ο οποίος ήδη είχε κριθεί".

Ο Λεων. Αυδής σημειώνει ότι μπορεί ο ανδριάντας να αποτελεί προσφορά οργάνωσης Ελληνοαμερικανών, κατά τους ισχυρισμούς της οποίας θα συμβόλιζε την ελληνοαμερικανική φιλία, αλλά ουδέποτε λειτούργησε έτσι. Αντίθετα- υπογραμμίζει - "αποτελεί για τους Ελληνες σύμβολο υποταγής και ταπείνωσης"."Η "Συμπαράταξη" πιστεύει βαθιά στη φιλία των λαών και επομένως και στην ελληνοαμερικανική φιλία, πολύ περισσότερο επειδή στις ΗΠΑ έχουν μεταναστεύσει χιλιάδες συμπατριώτες μας, για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, που η Ελλάδα της υποταγής δεν μπορούσε να τους προσφέρει", σημειώνει ο Λεων. Αυδής και προσθέτει: "Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μνημείο της φιλίας των λαών των ΗΠΑ και της Ελλάδας και δε βλέπουμε καλύτερο συμβολισμό από το άγαλμα του Ελληνα μετανάστη".

Και ο Λεων. Αυδής καταλήγει, ζητώντας ο ανδριάντας του Τρούμαν να μεταφερθεί εκτός δημοσίου χώρου (π. χ. στον κήπο της αμερικανικής πρεσβείας ή σε κάποιο μουσειακό χώρο) και στη θέση του να ανεγερθεί το μνημείο του Ελληνα Μετανάστη στην Αμερική.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του δημάρχου Γλυφάδας Στ. Λανδράκη,που αρνείται επί τέσσερις μήνες να συναντηθεί μαζί τους για να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, φάνηκαν οι εργαζόμενοι του δήμου, μετά και τη χθεσινή επιτυχημένη τρίωρη στάση εργασίας που έκαναν από τις 9 π.μ. μέχρι και τις 12 μ.

Το ποσοστό συμμετοχής στη στάση εργασίας ήταν πολύ μεγάλο παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησε να δημιουργήσει τις προηγούμενες μέρες, ο δήμαρχος. Να σημειωθεί ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι του Δήμου έκαναν ενέργειες για να συναντηθούν με το δήμαρχο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η πολυπόθητη συνάντηση αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και ο δήμος είναι πολύ σοβαρά. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζητούν την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών του δήμου, την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας, καθώς και την κάλυψη των κενών θέσεων στο δήμο με μόνιμο προσωπικό και όχι με έκτακτους και προσωρινούς υπάλληλους, όπως επιμένει να κάνει ο δήμαρχος μέχρι σήμερα. Το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που έγινε χτες, να καλέσει τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τους εργαζόμενους των όμορων Δήμων προκειμένου να προχωρήσουν σε μαζική παράσταση στον δήμαρχο.

Γουδί και Φαληρικός όρμος, δύο από τις περιοχές που αναμένεται να ασκήσουν την επιχειρηματική τους ασυδοσία οι πολυεθνικές, στο όνομα της Ολυμπιάδας 2004

Οι συνταξιούχοι καλούνται να στηρίξουν, με το πενιχρό υστέρημά τους, ακόμα και τη λειτουργία των ΚΑΠΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ