ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
"... τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι"

Ενδίδοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ακόμη παραπέρα τη συνεργασία της με τους Αμερικανούς στην αντιμετώπιση ό,τι η Νέα Τάξη Πραγμάτων θεωρεί τρομοκρατία

Χαρακτήρα απτής απόδειξης ότι η ελληνική κυβέρνηση λαβαίνει πολύ σοβαρά τις αιτιάσεις των ΗΠΑ περί ελληνικής υπόθαλψης της δράσης του ΡΚΚ και περί γενικότερης αδυναμίας της να αντιμετωπίσει ό,τι η αμερικάνικη διπλωματία εννοεί τρομοκρατία και ότι είναι έτοιμη να ενεργήσει "εποικοδομητικά" για να ξεπεράσει αυτή την "αδυναμία" παίρνει από τα πράγματα η χτεσινή σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εχει γίνει "ηλίου φαεινότερον" ότι οι ΗΠΑ υποθάλπουν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υιοθετώντας τις τουρκικές αιτιάσεις περί ελληνικής υπόθαλψης της δράσης του ΡΚΚ. Με τον τρόπο αυτό, η αμερικανική διπλωματία, κλιμακώνει την πίεση προς την Αθήνα, προκειμένου να πετύχει αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όχι μόνον.

Οπως επισημαίνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει γύρω από τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, κρύβει σκοπιμότητες. Πρώτα απ' όλα, στόχος είναι η ρυμούλκηση της Αθήνας σε μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση. Ταυτόχρονα, η αμερικανική διπλωματία, σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει στην Αθήνα ότι δεν αξιολογεί ως επαρκές το πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έμμεσα ζητά την τροποποίησή του.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να αναζητά περιθώρια ελιγμών. Στην ουσία δίνει εξετάσεις στην ηγεσία της Νέας Τάξης Πραγμάτων για την πρόθεσή της να κάνει γρήγορα τα "αναγκαία βήματα". Στη χτεσινή σύσκεψη, λοιπόν, που σημειωτέον έγινε μια μέρα πριν την επανάληψη της δίκης Οτσαλάν, γεγονός που αντικειμενικά οδηγεί σε σκέψεις και συνειρμούς ανάλογους, παραβρέθηκαν οι υπουργοί των Εξωτερικών, της Δημόσιας Τάξης και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων. Μετά τη σύσκεψη που κράτησε δύο ώρες, απλώς εκδόθηκε μια ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι "συζητήθηκαν τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας". Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στη σύσκεψη αποφασίστηκε η "γραμμή πλεύσης" της Αθήνας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις. Σε γενικές γραμμές, όπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις αμερικανικές "ανησυχίες", προωθώντας ακόμη περισσότερο την ήδη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Φαίνεται, πάντως, πως τουλάχιστον για την ώρα δε σκοπεύει να προχωρήσει σε μια διμερή ελληνοτουρκική συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα και θα επιμείνει στην πρότασή της για μια πολυμερή αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

Ο Υπουργός Τύπου, όταν ρωτήθηκε για ποιους λόγους κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, δημιουργήθηκε ο θόρυβος γύρω από το θέμα είπε "ότι οι ισχυρισμοί αυτοί που διατυπώνονται για το θέμα της τρομοκρατίας και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό, αλλού αποσκοπούν και όχι σ αυτήν καθαυτή την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι "η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Οι προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι ικανοποιητικές. Δε γνωρίζω άλλες χώρες να έχουν επιτύχει τόσο αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στον τομέα αυτό, ώστε να μπορούν με ύφος τιμητή να κατηγορούν την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται να γίνουν παραδεκτές τέτοιες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, οι οποίες είναι παντελώς αστήρικτες, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και αλλού αποσκοπούν. Η συνεργασία του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών, που έχουν τα στελέχη της κυβέρνησης, για διάφορα θέματα. Αυτό το θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά, αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας".

Υποταγή στις ΗΠΑ συνιστά ο Μητσοτάκης

Την πλήρη αποδοχή των εντολών και κατευθύνσεων των αρχιτρομοκρατών του κόσμου, των ΗΠΑ, εισηγείται στην κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης, στο όνομα του "καλοπιάσματος" των "ισχυρών προστατών".

Σε γραπτή δήλωσή του, λίγο πριν αρχίσει στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη με το ίδιο θέμα.., ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ζητά από τη μια την επαναφορά της "αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας" που είχε ψηφιστεί επί της κυβέρνησής του, γνωστή ως τρομονόμος, αλλά και τη συνεργασία με την Τουρκία με τη σύναψη αντιτρομοκρατικής συμφωνίας, όπως ακριβώς υποδεικνύουν οι ΗΠΑ. Δικαιολογώντας την πρότασή του για συμφωνία με την Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να αρνείται την τουρκική πρόταση γιατί στο παρελθόν, επί κυβέρνησής του, είχε υπάρξει στην πράξη συνεργασία με την Τουρκία και γι' αυτό το θέμα. Επιπλέον, όπως αναφέρει, "η άρνηση συνεργασίας, για λόγους προφανώς εντυπώσεων, δημιουργεί χωρίς λόγο υπόνοιες στην άλλη πλευρά, ενώ οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι απόλυτα απαράδεκτοι"! Ο βασικός λόγος που ο Κ. Μητσοτάκης έκανε τις παραπάνω προτάσεις βρίσκεται στο τέλος της δήλωσής του, όπου αναφέρει ότι "το θέμα της τρομοκρατίας επηρεάζει δυσμενώς τις σχέσεις μας με τη Δύση και ειδικότερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, το πρόβλημα βρίσκεται στο "να λυτρωθεί η αστυνομία από τα κομματικά δεσμά και να λειτουργήσει σωστά", ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι τα δεσμά από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι η κυριότερη αιτία για τη "μη αντιμετώπιση" της τρομοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη είπε ότι "τα θέματα συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, σε όλους τους τομείς, είναι θέματα τα οποία μπορεί να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες, εφόσον και οι δύο χώρες επιδείξουν στην πράξη ένα πνεύμα καλής γειτονίας. Η Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία έχει ανταποκριθεί σ' αυτή την ανάγκη. Η Τουρκία, αντιθέτως, δεν έχει ανταποκριθεί. Και γι' αυτό, ακριβώς, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ένα θέμα συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, σε κάποιο τομέα. Νομίζω, λοιπόν, ότι και στην περίπτωση αυτή η Τουρκία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, προκειμένου με τη στάση της να αποδείξει ότι επιθυμεί μια άλλη σχέση με την Ελλάδα, άρα και την ανάπτυξη της συνεργασίας με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς".

"Ευχαριστώ" ΣΕΒ για το 2.424%!

Σας ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα κάνατε για μας. Και πρέπει να πούμε δημόσια ένα μεγάλο μπράβο, για όλα αυτά που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα οποία αποτυπώνονται στο ποσοστό αύξησης κατά 2.424% των κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων, στο διάστημα από το 1991 μέχρι και το 1997! Αυτό είναι - σε ελεύθερη μετάφραση - το πρώτο σκέλος του μηνύματος, που έστειλαν προχτές οι βιομήχανοι, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου τους (ΣΕΒ), στην κυβέρνηση (παραβρέθηκε σύσσωμη με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ), την αξιωματική αντιπολίτευση (που εκπροσωπήθηκε από μια σειρά κορυφαία στελέχη της, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ απουσίαζε στο Παρίσι) και όλους τους θιασώτες του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.

Το δεύτερο σκέλος του μηνύματος των βιομηχάνων, αναφερόταν στο "τι πρέπει να γίνει ακόμη", προκειμένου να εκπληρωθεί ο "εθνικός στόχος" που είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Αφού, λοιπόν, δήλωσαν "ικανοποιημένοι", που την επομένη των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωνε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, γιατί αυτό επιτάσσει η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, και άκουσαν τον πρόεδρο της ΝΔ να κάνει όρκους πίστης στην ΟΝΕ, ήρθαν στο "ψητό".

Μιλώντας, από θέση ισχύος και θεωρώντας τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κόμματων, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, σαν υποτελείς και υπαλλήλους της ολιγαρχίας του τόπου, οι δύο πρόεδροι του ΣΕΒ πρόβαλαν κατάλογο νέων αξιώσεων, με το επιχείρημα πως η λήψη και εφαρμογή νέων μέτρων, είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Ξεκαθάρισαν δηλαδή, ότι το καθεστώς ασυδοσίας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζοντας την τρελή κούρσα ανόδου των κερδών, με τη βίαιη μεταφορά εισοδημάτων από τις τσέπες των εργαζομένων στα θησαυροφυλάκια των μεγαλοεπιχειρηματιών, δεν αρκούν. Επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία που λέει ότι "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη", η ηγεσία του ΣΕΒ απαίτησε μεγαλύτερη τόλμη από τους κυβερνώντες και τους θιασώτες της ΟΝΕ, ώστε να επιβληθεί μια ώρα νωρίτερα το "λιγότερο κράτος", με την ταχύτερη εκποίηση των κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών, το ξήλωμα κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων κλπ.

Καθώς μάλιστα φοβούνται "χαλάρωση" της λιτότητας ενόψει των εθνικών εκλογών, που θα γίνουν το νωρίτερο την άνοιξη και το αργότερο το Σεπτέμβρη του 2000, απαίτησαν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του να μην υποκύψει σε προεκλογικές παροχές. Την ώρα μάλιστα που δήλωναν "ΟΧΙ στο κράτος παροχών" για το λαό, την ίδια ώρα, απαιτούσαν από την κυβέρνηση να ενισχύσει και να διευρύνει τις παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο, με μέτρα όπως η αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων, η ενίσχυση των φοροαπαλλαγών για τις μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις και άλλα "αναπτυξιακά" κίνητρα!

Βέβαια οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία της ΝΔ υλοποιούν, στηρίζουν και υποστηρίζουν "με χέρια και με πόδια" την πολιτική της ΟΝΕ, η οποία παράγει κέρδη και υπερκέρδη για τους λίγους και φτώχεια για τους πολλούς. Ενάντια σε αυτές τις πολιτικές απαιτείται ένταση του αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, που υποβαθμίζουν το βιοτικό τους επίπεδο και ενισχύουν την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ