Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
"... τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι"

Ενδίδοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ακόμη παραπέρα τη συνεργασία της με τους Αμερικανούς στην αντιμετώπιση ό,τι η Νέα Τάξη Πραγμάτων θεωρεί τρομοκρατία

Χαρακτήρα απτής απόδειξης ότι η ελληνική κυβέρνηση λαβαίνει πολύ σοβαρά τις αιτιάσεις των ΗΠΑ περί ελληνικής υπόθαλψης της δράσης του ΡΚΚ και περί γενικότερης αδυναμίας της να αντιμετωπίσει ό,τι η αμερικάνικη διπλωματία εννοεί τρομοκρατία και ότι είναι έτοιμη να ενεργήσει "εποικοδομητικά" για να ξεπεράσει αυτή την "αδυναμία" παίρνει από τα πράγματα η χτεσινή σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εχει γίνει "ηλίου φαεινότερον" ότι οι ΗΠΑ υποθάλπουν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υιοθετώντας τις τουρκικές αιτιάσεις περί ελληνικής υπόθαλψης της δράσης του ΡΚΚ. Με τον τρόπο αυτό, η αμερικανική διπλωματία, κλιμακώνει την πίεση προς την Αθήνα, προκειμένου να πετύχει αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όχι μόνον.

Οπως επισημαίνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει γύρω από τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, κρύβει σκοπιμότητες. Πρώτα απ' όλα, στόχος είναι η ρυμούλκηση της Αθήνας σε μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση. Ταυτόχρονα, η αμερικανική διπλωματία, σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει στην Αθήνα ότι δεν αξιολογεί ως επαρκές το πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έμμεσα ζητά την τροποποίησή του.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να αναζητά περιθώρια ελιγμών. Στην ουσία δίνει εξετάσεις στην ηγεσία της Νέας Τάξης Πραγμάτων για την πρόθεσή της να κάνει γρήγορα τα "αναγκαία βήματα". Στη χτεσινή σύσκεψη, λοιπόν, που σημειωτέον έγινε μια μέρα πριν την επανάληψη της δίκης Οτσαλάν, γεγονός που αντικειμενικά οδηγεί σε σκέψεις και συνειρμούς ανάλογους, παραβρέθηκαν οι υπουργοί των Εξωτερικών, της Δημόσιας Τάξης και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων. Μετά τη σύσκεψη που κράτησε δύο ώρες, απλώς εκδόθηκε μια ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι "συζητήθηκαν τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας". Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στη σύσκεψη αποφασίστηκε η "γραμμή πλεύσης" της Αθήνας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις. Σε γενικές γραμμές, όπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις αμερικανικές "ανησυχίες", προωθώντας ακόμη περισσότερο την ήδη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Φαίνεται, πάντως, πως τουλάχιστον για την ώρα δε σκοπεύει να προχωρήσει σε μια διμερή ελληνοτουρκική συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα και θα επιμείνει στην πρότασή της για μια πολυμερή αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

Ο Υπουργός Τύπου, όταν ρωτήθηκε για ποιους λόγους κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, δημιουργήθηκε ο θόρυβος γύρω από το θέμα είπε "ότι οι ισχυρισμοί αυτοί που διατυπώνονται για το θέμα της τρομοκρατίας και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό, αλλού αποσκοπούν και όχι σ αυτήν καθαυτή την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι "η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Οι προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι ικανοποιητικές. Δε γνωρίζω άλλες χώρες να έχουν επιτύχει τόσο αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στον τομέα αυτό, ώστε να μπορούν με ύφος τιμητή να κατηγορούν την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται να γίνουν παραδεκτές τέτοιες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, οι οποίες είναι παντελώς αστήρικτες, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και αλλού αποσκοπούν. Η συνεργασία του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών, που έχουν τα στελέχη της κυβέρνησης, για διάφορα θέματα. Αυτό το θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά, αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ