ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Περικόπτονται κοινοτικές δαπάνες αν...

Τη δαμόκλειο σπάθη των οριστικών περικοπών δαπανών κραδαίνει το διευθυντήριο των Βρυξελλών, αν διαπιστωθούν καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων και σε περίπτωση ατασθαλιών...

Τη δαμόκλειο σπάθη των περικοπών συγχρηματοδοτούμενων επενδύσεων, σε έργα χαμηλής απορροφητικότητας, καθώς και στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν ατασθαλίες, κραδαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις αλλαγές που προώθησε στη λειτουργία των διαρθρωτικών ταμείων στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου τον προηγούμενο Μάρτη. Με βάση τις αλλαγές αυτές, το "δε χάνονται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση" δεν ισχύει πλέον. Με την έννοια αυτή, οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τις αυξημένες χρηματοδοτήσεις επενδύσεων της περιόδου 2000 - 2006, βρίσκονται στον αέρα. Το πόσα χρήματα τελικά θα πάρουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία, θα το γνωρίζουμε στο τέλος, όταν γίνει και ο λογαριασμός...

Για το θέμα των αλλαγών στη λειτουργία των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ), το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα, παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου.

Οι συσταλτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις οποίες τα κράτη - λήπτες απειλούνται με περικοπές δαπανών, περνάνε μέσα από τους μηχανισμούς της δημοσιονομικής διαχείρισης των κοινοτικών δαπανών και του δημοσιονομικού ελέγχου.

Στο δε κεφάλαιο του δημοσιονομικού ελέγχου προβλέπεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραλείψεις από τα κράτη - μέλη ή υπάρχουν δημοσιονομικές παρατυπίες (κοινώς ατασθαλίες) η Ευρωπαϊκής Επιτροπή παρεμβαίνει και:

- Ζητά από το εν λόγω κράτος να υποβάλει τις παρατηρήσεις του

- Εάν δεν υπάρξει διόρθωση και δεν υπάρξει συνάντηση συμβιβασμού, μειώνεται ή ακυρώνεται ολόκληρη ή μέρος της κοινοτικής συμμετοχής για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στο κεφαλαίο δημοσιονομική διαχείριση προβλέπεται ότι "οι αναλήψεις υποχρεώσεων πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση το αργότερο στις 30 Απριλίου. Το τμήμα της ανάληψης υποχρεώσεων, το οποίο δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο πληρωμής στο τέλος του δεύτερου έτους, μετά το έτος της ανάληψης της υποχρέωσης, θα αποδεσμεύεται αυτεπαγγέλτως από την Επιτροπή ". Με λίγα δηλαδή λόγια, δεσμεύσεις χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία δεν έχουν πληρωθεί δύο χρόνια μετά την έγκρισή τους θα δεσμεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φυσικά θα χάνονται οριστικά. Αυτό είναι το πρώτο καμπανάκι για την Ελλάδα, η οποία την περίοδο 1994 - 1999 είχε παρουσιάσει χαμηλή απορροφητικότητα κοινοτικών δαπανών.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με το νέο σύστημα πληρωμών από την πλευρά της κοινοτικής γραφειοκρατίας. Ενώ μέχρι σήμερα το κράτος - λήπτης έπαιρνε δυο μεγάλες προκαταβολές (η πρώτη ανερχόταν στο 50% και η δεύτερη στο 30% της αντίστοιχης ανάληψης της υποχρέωσης), για την υλοποίηση κάποιου προγράμματος, το νέο σύστημα είναι δυσμενέστερο. Από τούδε και στο εξής το κράτος - μέλος θα λαμβάνει μια αρχική προκαταβολή ίση με το 7% (κατ' ανώτατο μάλιστα όριο) επί του συνόλου της δαπάνης που αναλογεί στα διαρθρωτικά ταμεία.Στη συνέχεια θα πρέπει να καλύπτει την επένδυση με δικά του κεφάλαια, τα οποία θα επιστρέφονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέρος που της αναλογούν, αφού πρώτα διαπιστωθεί ότι όντως έχουν πράγματι καταβληθεί και πιστοποιηθεί από το κράτος - μέλος.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 40 δισ. δραχμές

Αυξημένα κέρδη επέφερε και στη Γενική Τράπεζα η "χρυσοφόρα" για τον τραπεζικό τομέα αντιλαϊκή οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε το περασμένο έτος. Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε χτες, κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Γενικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γ. Δασκαλάκης,ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας εντός του 1999, περίπου κατά 40 δισ. δρχ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στόχος της Γενικής Τράπεζας είναι ο υπερδιπλασιασμός των ιδίων κεφαλαίων με απώτερο στόχο στην επόμενη πενταετία τα κεφάλαια της Τράπεζας να κινούνται στα 120 - 130 δισ. δρχ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της Γενικής Τράπεζας το 1998 ο Γ. Δασκαλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 4,1 δισ. δρχ. έναντι 1,3 δισ. δρχ. το 1997, σημειώνοντας αύξηση κατά 215,4%. Για το 1999 ο Γ. Δασκαλάκης προέβλεψε κέρδη της τάξης των 10 δισ. δρχ.
  • Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 268,3 δισ. δρχ. έναντι 184,9 δισ. δρχ. το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 83,4 δισ. δρχ. ή 45,1%.
  • Οι καταθέσεις μαζί με τα repos ανήλθαν σε 433,4 δισ. δρχ. έναντι 336,2 δισ. δρχ. το 1997, σημειώνοντας αύξηση κατά 97,2 δισ. δρχ. ή 29,9%.
  • Τα ίδια κεφάλαια, μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, από 14,5 δισ. δρχ. το 1997 ανήλθαν στο ποσό των 38,5 δισ. δρχ. το 1998, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 165,52%.

Τέλος, ο Γ. Δασκαλάκης αναφερόμενος στο θέμα της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εντός του 1999 και με αφορμή φήμες που κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη ανταλλαγή πακέτου μετοχών της Γενικής με μεγάλο ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο, διαβεβαίωσε τη Γενική Συνέλευση πως σε ό,τι αφορά τον ίδιο, προκαταρκτικές συζητήσεις για το ζήτημα της αύξησης έχει κάνει αποκλειστικά με τους σημερινούς μετόχους. "Ουδεμία άλλη επαφή με τρίτους τυχόν ενδιαφερόμενους έχει πραγματοποιηθεί από μένα προσωπικά" υπογράμμισε, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο τέτοιου είδους κινήσεις να πραγματοποιήθηκαν από άλλον μεγάλο μέτοχο της Γενικής Τράπεζας (όπως είναι για παράδειγμα η "Interamerican"...).

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Προσδοκούν κέρδη από την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ

Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της "Αγροτικής Ασφαλιστικής"

Την αύξηση των κερδών τους από ασφάλιστρα επιδιώκουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από την ιδιωτικοποίηση των αγροτικών ασφαλίσεων και τη σταδιακή απαξίωση του ΕΛΓΑ. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της "Αγροτικής Ασφαλιστικής" Τρ. Λυσιμάχου,δίνοντας στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας κατά το πρώτο πεντάμηνο του 1999. Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας οι ασφαλιστικές εταιρίες αναμένουν αύξηση της πίτας των ασφαλίσεων κατά 5%-10%, από το οποίο το 80% αναμένεται σε πρώτη φάση να καρπωθεί η "Αγροτική", με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας - που σύμφωνα με τον ίδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού - με το οποίο προβλέπεται η επιδότηση των ασφαλίσεων φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα της "Αγροτικής Ασφαλιστικής" για το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου, ο Τρ. Λυσιμάχου είπε ότι τα έσοδα από ασφάλιστρα έφτασαν σε 9,7 δισ. δρχ. έναντι 7,4 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 1998, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 31,5%. Τα έσοδα ανήλθαν σε 4,4 δισ. έναντι 2,6 το πρώτο πεντάμηνο του 1998, σημειώνοντας αύξηση κατά 22%. Τα κέρδη της εταιρίας το πρώτο τρίμηνο του χρόνου έφτασαν σε 904 εκατ. δρχ. αυξημένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 1998 κατά 20%. Η αύξηση αυτή οφείλεται σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας στην αύξηση της παραγωγής και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της "Αγροτικής Ασφαλιστικής" για επέκταση στη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, καθώς και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η ίδρυση κοινής εταιρίας πληροφορικής με την Intrasoft, στην οποία θα συμμετέχει και η Αγροτική Τράπεζα. Στην ουσία δηλαδή, ο Τρ. Λυσιμάχου, γνωστοποίησε την εισβολή του Σωκράτη Κόκκαλη και στο χώρο της "Αγροτικής Ασφαλιστικής".

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Απορρόφησε 300 δισ. με επιτόκιο 12%

Στα τριακόσια δισ. δραχμές ανήλθε το ποσό που απορρόφησε η Τράπεζα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της χτεσινής δημοπρασίας αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών σταθερού επιτοκίου 12%. Για τα 300 δισ. δραχμές που κατέθεσαν για 14 μέρες στην Τράπεζα της Ελλάδος οι εμπορικές τράπεζες, θα εισπράξουν τόκους συνολικού ύψους 1,38 δισ. δραχμών! Είναι κι αυτό ένα δείγμα του πόσο ακριβά στοιχίζει στην Τράπεζα της Ελλάδος η - κατά τακτά διαστήματα - παρέμβαση που κάνει για τον περιορισμό της ρευστότητας στην αγορά.

Οι εμπορικές τράπεζες, ιδιωτικές και κρατικές, γνωρίζοντας το ιδιαίτερα "ελκυστικό" επιτόκιο που τους παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, προσέφεραν για κατάθεση ποσό συνολικού ύψους 4.201 δισ. δρχ., με αποτέλεσμα οι επιμέρους προσφορές τους να ικανοποιηθούν αναλογικά σε ποσοστό 7,14%!.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ