ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΜΠΑΣΚΕΤ
Επιστροφή με σκυμμένα κεφάλια

Κατήφεια, σκυμμένα κεφάλια, απογοήτευση αλλά και σκεπτικισμός για το μέλλον είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της Εθνικής ομάδας μπάσκετ μετά τον αποκλεισμό της από το Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας.

Μέσα σε τρεις μέρες τελείωσαν όλα. Τα όνειρα μετατράπηκαν σε εφιάλτη, οι ελπίδες για διάκριση πήγαν περίπατο, η συμμετοχή σε Ολυμπιάδα αναβάλλεται για το 2004 και επιστροφή στο παρελθόν, αφού η 16η θέση που κατέλαβε η ομάδα είναι η δεύτερη χειρότερη μετά την 17η του 1971 (Βελιγράδι).

Αποτυχία πλήρης λοιπόν και σίγουρα το κλίμα δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό όσο και εάν οι απουσίες βασικών παικτών αποτελούν βάλσαμο για τις πληγές. Ομως αυτό δεν αρκεί...

"Ηταν μια κακιά στιγμή" δήλωσε κατά την άφιξη της ομάδας στην Ελλάδα χθες το απόγευμα ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πετρόπουλος, που από την πρώτη στιγμή πήρε τις ευθύνες της αποτυχία επάνω του.

"Αισθάνομαι ότι πρόδωσα την προσδοκία των φιλάθλων για διάκριση. Σε τέτοιες στιγμές ο κόουτς πάντα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη και αυτό δεν το αρνούμαι", είχε δηλώσει ο Ελληνας τεχνικός μετά το παιχνίδι με τη Λιθουανία. Χθες, παρά το βαρύ κλίμα, άφησε να φανεί μια νότα αισιοδοξίας. "Είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό μπάσκετ θα αντεπιτεθεί. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα τα πάμε καλύτερα αφού έχουμε όλες τις προϋποθέσεις". Πάντως ο Κώστας Πετρόπουλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του συναδέλφου του ομοσπονδιακού τεχνικού της Τσεχίας που Μιχαήλ Γέζντικ, που κριτίκαρε το σύστημα της εθνικής μας με τον ομοσπονδιακό τεχνικό και τον τεχνικό σύμβουλο. "Ας ρωτήσει πρώτα ο Ζίντεκ ποιος είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης και μετά να κάνει κριτική για το ρόλο του τεχνικού συμβούλου. Εγώ δεν είχα απολύτως κανένα πρόβλημα με τον Γιάννη Ιωαννίδη και η συνεργασία μας ήταν άψογη", τόνισε ο Κώστας Πετρόπουλος.

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ
Αήττητοι οι Γιουγκοσλάβοι

Πριν την έναρξη του φετινού Ευρωμπάσκετ πολλοί έλεγαν ότι θα είναι το πιο αμφίρροπο των τελευταίων ετών αφού όλες οι ομάδες είναι ισοδύναμες ή σχεδόν ίσες. Στην πρώτη φάση των αγώνων τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν όλους αυτούς αφού οι εκπλήξεις είχαν την τιμητική τους.

Η πρώτη θέση της Τουρκίας στον Γ όμιλο, οι προκρίσεις της Κροατίας και της Λιθουανίας ως τρίτες ομάδες με τη δεύτερη να παίρνει την πρόκριση στο παραπέντε, ο πρόωρος αποκλεισμός της χώρα μας, ήταν τα κυριότερα γεγονότα που χαρακτήρισαν την πρώτη φάση των αγώνων. Μόνο στον Α όμιλο τα πάντα κύλησαν "ομαλά", αφού οι Γιουγκοσλάβοι δε φάνηκαν διατεθειμένοι να περιπλέξουν την κατάσταση και καθάρισαν νωρίς την πρώτη θέση παραμένοντας η μόνη αήττητη ομάδα μέχρις στιγμής.

Από δω και πέρα οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε δυο ομίλους, τα παιχνίδια των οποίων θα γίνουν στην Πο (Ε Ομιλος) και στο Λε Μαν (ΣΤ Ομιλος) και οι αγώνες θα διεξαχθούν από της 26 έως της 28 Ιούνη.

Στο Ε όμιλο θα μετέχουν η Ισπανία, η Γαλλία, η Σλοβενία και η Γιουγκοσλαβία και στον άλλο όμιλο οι ομάδες της Γερμανίας της Ιταλίας της Λιθουανίας της Τσεχίας και της Κροατίας.

"Μεσσίας" ο Τσίριτς για την ΑΕΚ

Στην αρχαιότητα γκρέμιζαν τις πύλες της πόλης - κράτους για να περάσουν οι Ολυμπιονίκες. Αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πόλεις - κράτη, ούτε διεξάγονται Ολυμπιακοί. Από γκρέμισμα πάντως πάμε καλά. Χθες κατά την άφιξη του Ντράγκαν Τσίριτς μια από τις πύλες του αεροδρομίου έγινε... καλοκαιρινή. Περίπου 1.000 ΑΕΚτσήδες περίμεναν το Σέρβο παίχτη και αρκετές φορές προσπάθησαν να εισχωρήσουν στην αίθουσα.

Η αστυνομία τους απέτρεπε ώσπου, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιος αστυνομικός, χρησιμοποίησε απωθητικό σπρέι. Αυτό λειτούργησε ως... προσάναμμα. Οι εξαγριωμένοι οπαδοί, βρήκαν αφορμή να εκτονωθούν. Παίρνοντας ό,τι βρήκαν μπροστά τους δεν άφησαν τζάμι για τζάμι και πέταξαν καπνογόνα μέσα στην αίθουσα. Στην αναταραχή, που φυσικά δημιουργήθηκε, μόνο από τύχη δεν έγινε κανένας σοβαρός τραυματισμός. Αρκεί ν' αναφέρουμε πως μαζί με την πτήση του ποδοσφαιριστή υπήρχαν άλλες πέντε αφίξεις...

Τα παραπάνω αμαύρωσαν τη γιορταστική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι "κιτρινόμαυροι" για την υποδοχή του Τσίριτς. Η εικόνα του "μεσσία" ή του "υπερποδοσφαιριστή" που κάποιοι έχουν φτιάξει, οδήγησε σε ακρότητες και παραλογισμούς. Πάντως το σίριαλ της μετεγγραφής τελείωσε προχθές και χθες ο ποδοσφαιριστής ήρθε για να υπογράψει το τριετές συμβόλαιό του. Φανερά κουρασμένος αρκέστηκε να δηλώσει:

"Είμαι χαρούμενος. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Ηρθα για να μείνω στην ΑΕΚ και να καθιερωθώ. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να πάρουμε τίτλους. Γνωρίζω πολλά για τη νέα μου ομάδα, αλλά δεν είναι ώρα να πούμε περισσότερα". Αφού ξεκουράστηκε, ο Τσίριτς πήγε στα γραφεία της ΠΑΕ για συζητήσεις με τον προπονητή και τα διοικητικά στελέχη της ΑΕΚ.

  • Τον 17χρονο τερματοφύλακα Λευτέρη Πετκάρη απέκτησε χθες η ΑΕΚ. Ο νεαρός αγωνιζόταν στη Νεάπολη και είναι μέλος της Εθνικής παίδων.
  • Σε αθηναϊκό ξενοδοχείο παρουσιάζεται σήμερα ο Τουμπάκοβιτς.
"Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν"

"

Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν", δήλωνε ο Χαρίλαος Τρικούπης στα 1891 και τώρα, 108 χρόνια μετά, τα λόγια του τότε πρωθυπουργού είναι το ίδιο επίκαιρα για την "αγαπημένη" όλων των Ελλήνων, που μας... πότισε μπόλικο φαρμάκι στο Ευρωμπάσκετ. Μετά από μια 15ετία ανοδικής πορείας με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Αθήνας, αυτή η "κακομαθημένη" ομάδα έπιασε... πάτο στη Γηραιά Ηπειρο.

Ξεκινήσαμε ως ένα από τα φαβορί, όμως στη διάρκεια "τα λόγια τα μεγάλα" ήταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ψεύτικα. Τρεις ήττες με συνοπτικές διαδικασίες από Γερμανία, Τσεχία και Λιθουανία έστειλαν νωρίς νωρίς τους πολυδιαφημισμένους παίκτες μας για διακοπές στη... Μύκονο. Το αγαπημένο νησί των VIPS αθλητών. Εντάξει, ας μην τους... προσβάλλουμε αφού έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο Ακαπούλκο, στη Χαβάη, στο Μονακό, όπου τραβάει η ψυχή τους και το... παραφουσκωμένο πορτοφόλι τους.

Από εκεί ξεκινάει η παρακμή του επικίνδυνου επαγγελματισμού του μπάσκετ. Οταν 20 χρόνων παλικάρια έχουν "καβάτζα" τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δραχμές στον τραπεζικό τους λογαριασμό, γιατί να "πεθάνουν" για τη δύσμοιρη εθνική ομάδα; Πού να βρουν την ψυχική δύναμη να αφοσιωθούν σε αυτή; Το μόνο τους μέλημα είναι οι ομάδες τους και οι παχυλές απολαβές που δίνουν οι παράγοντες. Αλόγιστα ποσά από τους κ. κ. Κόκκαλη, Γιαννακόπουλο, Φιλίππου, Αλεξόπουλο σε εφήβους που νομίζουν ότι από τώρα είναι... Γκάληδες. Ολοι αυτοί οι ισχυροί, που ενδεχομένως έχουν με μισθούς... πείνας τους υπαλλήλους τους, τα... σπρώχνουν διά μέσου του μπάσκετ για να εισπράξουν ένα μεγάλο "μπράβο" από τους υποτακτικούς πλέον οπαδούς. Μίλησε κανείς για φιλάθλους; Ορισμένοι έβαλαν σαν ασπίδα για το στραπάτσο τις πολλές ατυχίες. Δε θα διαφωνήσουμε ότι οι απουσίες των Οικονόμου, Ρεντζιά, Αλβέρτη, Λιαδέλη ήταν σημαντικότατες. Αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για κανέναν. Προς τιμήν του ο Κώστας Πετρόπουλος ζήτησε "συγνώμη" γιατί "πρόδωσε τις προσδοκίες τόσων ανθρώπων". Ομως την ίδια "συγνώμη" οφείλει και ο Γιάννης Ιωαννίδης, που προτίμησε τη σιωπή μετά την ήττα από τους Λιθουανούς.

Αυτή που πραγματικά εθελοτυφλεί είναι η Ομοσπονδία (ΕΟΚ). Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, πεπειραμένος παράγοντας, έπεσε σε λάθη. "Αδειασε" τον Παναγιώτη Γιαννάκη, διάλεξε πραγματικά άξιους κόουτς (Πετρόπουλο - Ιωαννίδη), όμως υπερπροστάτευσε τα... κακά παιδιά της Εθνικής που το μυαλό τους το είχαν περισσότερο σε διαφημίσεις παρά σε... δράση. Ας φάνε λοιπόν "πατατάκια" και ας πιουν "γάλα" μήπως και βρουν την αθλητική τους ταυτότητα...

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Μπονίγια, τέλος

Μπονίγια, τέλος! Ο Κολομβιανός επιθετικός, που ήταν ο πρώτος στόχος του Ολυμπιακού στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, υπέγραψε στην ισπανική ομάδα Ρεάλ Σοσιεσάδ, όπως αναφέρουν και οι εφημερίδες της Λατινικής Αμερικής. Πάντως, ο Τάκης Περσίας που βρέθηκε στην Αργεντινή είχε την ευκαιρία να δει αρκετούς παίκτες και όπως δήλωσε θα παραδώσει τις βιντεοκασέτες στον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Ντούσκο δεν αποκλείεται να μεταβεί στο Βελιγράδι το ερχόμενο Σάββατο για να παρακολουθήσει τον τελικό του Κυπέλλου Γιουγκοσλαβίας ανάμεσα στην Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα, προκειμένου να δει τυχόν μεταγραφικούς στόχους.

Δυο ακόμη φιλικά επισημοποιήθηκαν από την ΠΑΕ. Στις 18 Αυγούστου ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στο ΟΑΚΑ τη βελγική Αντβέρπ και την 1η Σεπτέμβρη στο ίδιο γήπεδο την ολλανδική Τβέντε.

ΒΑΛΚΑΝΙΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ
Με στόχο τη διάκριση

Με την ελπίδα να επιστρέψουν στη χώρα μας έχοντας κατακτήσει τις κορυφαίες θέσεις στα αγωνίσματά τους, αναχωρούν σήμερα οι Ελληνες διεθνείς, οι οποίοι αύριο και μεθαύριο θα λάβουν μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη. Οι αθλητές και οι αθλήτριες που απαρτίζουν την ελληνική αποστολή είναι οι εξής: ΑΝΔΡΕΣ: Παυλακάκης, Βογιατζάκης (100μ.), Σαρρής (200μ.), Δημότσιος (400μ.), Στρουμπάκος, Φαρρούγγιας (800μ.), Παπαθανασίου (1.500μ.), Παπαντώνης (5.000μ.), Χαραμής (10.000μ.), Μάγος (110μ. εμπόδια), Ριχάνης (400μ. εμπόδια), Παπούλιας, Κομπογιάννης (3.000μ. στιπλ), Τομαράς (ύψος), Τσίτουρας (επί κοντώ), Νούσιος (μήκος), Ντοφέν (τριπλούν), Λεωνίδας (σφαιροβολία), Πανάβογλου (δισκοβολία), Πολυμέρου (ακόντιο), Παπαδημητρίου (σφυροβολία), Παπαδόπουλος (δέκαθλο, έπταθλο), Καστάνης (20.000μ. βάδην), ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Πανάγου (200μ., 400μ.), Κωστοπούλου (800μ.), Πρωτόπαππα (1.500μ.), Ιακώβου (5.000μ.), Σούμα (10.000μ.), Ταμπάκη, Ρεντούμη (110μ. εμπόδια), Γκουντενούδη (400μ. εμπόδια), Συροπούλου (ύψος), Ιακωβίδου, Τσιλιγκίρη (επί κοντώ), Αθανασίου (μήκος), Μαρτινοπούλου (τριπλούν), Βόγγολη (δισκοβολία), Τσιολακούδη, Κουσουλού (ακόντιο), Τσαμόγλου (σφυροβολία), Κανταζίδου (δέκαθλο, έπταθλο), Κοκκότου (20.000μ. βάδην).

ΠΑΟ

"Σιδερένιος" αποδείχτηκε το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού Γκαγιέτο, που εξετάστηκε χτες από τον γιατρό Αργύρη Μήτσου. Ετσι ο Αργεντίνος μεσοαμυντικός θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με την ομάδα του "τριφυλλιού". Μετά τον Πφλίπσεν και τον Ηπειρώτη η ΠΑΕ βάζει πλώρη για έναν επιθετικό. Ετσι ο Γιάννης Κυράστας θα μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τη μεταγραφικό "οργασμό" στον ΠΑΟ.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Στην κορυφή Μυλωνά - Κούρκουλου

Το δρόμο προς την κορυφή, ακολούθησαν οι ελληνίδες ιστιοπλόοι του ΝΟΑ, Δήμητρα Μυλωνά και Αλίκη Κούρκουλου, που στους διεθνείς αγώνες της κλάσης "420" που πραγματοποιήθηκαν στο Κίελο, κατέκτησαν την 1η θέση στις γυναίκες και τη 2η στη γενική βαθμολογία. Ετσι, οι δύο αθλήτριες σκοπεύουν πλέον να αξιοποιήσουν στο καλύτερο δυνατό την εξαιρετική τους φόρμα και να διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοϊας που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στο Φάληρο.

Η απουσία Οικονόμου, Αλβέρτη, Ρεντζιά ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική για την Εθνική μας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ