ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
"Ρώσικη ρουλέτα" η αγορά τροφίμων

Εντονα ερωτηματικά από την άρνηση της εισαγγελίας να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των εταιρών, που ενέχονται στην πλαστογραφία των συσκευασιών τροφίμων από το Βέλγιο που διακινούσαν στην αγορά

Ποινική δίωξη σε τριανταπέντε εταιρίες που διακινούν "ύποπτα" προϊόντα στην ελληνική αγορά, ασκήθηκε χτες από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, αποκαλύπτοντας το μέγεθος των κινδύνων που μας έχουν περικυκλώσει με τα ακατάλληλα τρόφιμα και παράλληλα, το όργιο της κερδοσκοπίας των μεγαλοεπιχειρηματιών στον κλάδο, οι οποίοι μπροστά στην επιδίωξη απόσπασης κερδών δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί αγανάχτηση και έντονα ερωτηματικά, είναι η άρνηση των εισαγγελικών αρχών να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των εταιριών αυτών και να ενημερώσουν τους καταναλωτές με ακρίβεια για τα επικίνδυνα τρόφιμα, που εξακολουθούν με διάφορες μορφές να διακινούνται στα καταστήματα. Πρόκειται για μια επιλογή, που ανεξάρτητα από τα νομότυπα επιχειρήματα που ενδέχεται κάθε αρμόδιος να προβάλει, αναδεικνύει ουσιαστικά την άρνηση λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την έκθεση σε κίνδυνο εκατομμυρίων καταναλωτών, που ανυποψίαστοι πελαγοδρομούν στα καταστήματα τροφίμων, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μετατρέψουν τα καθημερινά ψώνια τους σε "ρώσικη ρουλέτα".

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν για διάφορες αγορανομικές παραβάσεις εναντίον των 35 εταιριών, οι οποίες διακινούν προϊόντα ζωικής προέλευσης που εισήχθησαν από το Βέλγιο. Οι αγορανομικές παραβάσεις των εταιριών τροφίμων εντοπίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: Πρώτον στο ότι δεν προέβησαν στην καταστροφή των προϊόντων ζωικής προέλευσης που εισήχθησαν από το Βέλγιο. Δεύτερον - και ενδεχόμενα πολύ σοβαρότερο - επειδή διέθεσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά, αφού προηγουμένως φρόντισαν να αλλοιώσουν τη χώρα προέλευσης!

Η δικαστική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον εισαγγελέα αγορανομίας Λεων. Λαζαράκο,μετά από την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας στις αρχές Ιούνη, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις διοξίνες στα κοτόπουλα του Βελγίου.

Παράλληλα, διενεργείται και μια δεύτερη έρευνα μετά από παραγγελία του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελα για τις "παγοκολόνες" που εισάγονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι "παγοκολόνες" στη συνέχεια αποψύχονται και με την προσθήκη διάφορων συστατικών παρασκευάζονται οι χυμοί που διατίθενται στην αγορά, ως φρέσκοι χυμοί.

Η έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας Λ. Λαζαρέτος συνεχίζεται και αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο πρώην υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,ευθύς μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποιεί ταξίδι. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Γεωργίας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι εισάγονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής "παγοκολόνες" για την παρασκευή φρουτοχυμών και γάλα σκόνη από χώρες της Ευρώπης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού.

Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν και οι υπεύθυνοι των εταιριών ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ και 3Ε.

Χτες, στον εισαγγελέα Λ. Λαζαρέτο κατέθεσε και ο νομίατρος Αττικής Γιάν. Τσαντίρης,ο οποίος δήλωσε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πήραν δείγματα από προϊόντα ζωικής προέλευσης που έχουν δεσμευτεί και είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία και Ιρλανδία. Ο νομίατρος Γ. Τσαντίρης παραδέχτηκε ότι τα δείγματα δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί και ότι οι υπηρεσίες... περιμένουν από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας να βρεθούν ειδικά εργαστήρια, προκειμένου να σταλούν τα δείγματα για έλεγχο. Τέλος, για τα ελληνικά προϊόντα είπε ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

"Ελευθέρας" στις διοξίνες

Ενα μήνα μετά το σάλο που ξέσπασε με τις διοξίνες, η κυβέρνηση ψέλλισε κάτι χτες για έναρξη ελέγχων σε... κάποια προϊόντα, για να διερευνηθεί αν υπάρχει εμπορικό κλοφέν (PCB) και παρεμπιπτόντως και τίποτα διοξίνες.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, μετά από σύσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός Γεωργίας, συνεχίζοντας την πολιτική κοροϊδίας των καταναλωτών για το θέμα των διοξινών και της ανυπαρξίας των ελέγχων, άφησε να εννοηθεί ότι ξεκινούν έλεγχοι, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει ποσότητες, ημερομηνίες και τόπο. Παράλληλα, επιχείρησε να "κουκουλώσει" την πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης στις "διοξινωμένες" εντολές των επιτελείων των Βρυξελλών, λέγοντας ότι υπάρχει διχογνωμία στην απόφαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ, για το αν θα καταστραφούν στη χώρα μας τα δεσμευμένα βέλγικα προϊόντα (κατεψυγμένα και μεταποιημένα), ή αν θα επιστραφούν πίσω στο Βέλγιο. Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε ακόμα ότι τα βέλγικα προϊόντα που φέρουν ημερομηνία μετά τη 1η Ιούνη και θα έχουν τα πιστοποιητικά υγείας των βέλγικων κρατικών αρχών που έχει σχεδιάσει η Κομισιόν, θα κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα. Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι τα δεσμευμένα βέλγικα προϊόντα θα γυρίσουν πίσω, για να ξανάρθουν πάλι - (μπορεί βέβαια και να μην φύγουν καθόλου από την Ελλάδα και να βγουν στην κατανάλωση, αφού έρθουν εδώ τα βέλγικα πιστοποιητικά) και πως χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος οι Ελληνες καταναλωτές να συνεχίσουν να τρώνε "διοξινωμένα" τρόφιμα βελγίου και ενδεχομένως και άλλων χωρών της ΕΕ.

Και η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγ. Βενιζέλος, έβγαλε χτες μια ανακοίνωση για να πληροφορήσει τους Ελληνες καταναλωτές ότι η Κομισιόν μαζί με τη βέλγικη κυβέρνηση "μάλωσε" την ελληνική κυβέρνηση για την υπερβολικά αυστηρή στάση στο θέμα των διοξινών. Αυτό φαίνεται ότι βόλεψε τον υπουργό Ανάπτυξης και την κυβέρνηση, γιατί ενώ κάνουν την "κότα" στις "διοξινωμένες" απαιτήσεις των Βρυξελλών, επιχειρούν, για λόγους εντυπώσεων, να βρουν "άλλοθι" για την ανυπαρξία ελέγχων στη χώρα μας. Εκτός αυτών ο υπουργός Ανάπτυξης φαίνεται ότι απέκρυψε σκόπιμα στην ανακοίνωσή του και κάποια άλλα πράγματα που έθεσαν, για τους δικούς τους λόγους, η Κομισιόν και η βέλγικη κυβέρνηση: Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τέθηκε και θέμα πλήρης απουσίας ελέγχων στη χώρα μας και υπήρξαν απειλές για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεών της δεν έχει εφαρμόσει, ούτε αυτά τα ελάχιστα μέτρα ελέγχου που επιτρέπουν τα μονοπώλια της ΕΕ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Να στηρίξουν οι έμποροι το Συνδυασμό του αγώνα

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εμπόρους της πόλης, να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, απευθύνει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων των Ιωαννίνων εν όψει των εκλογών στον εμπορικό σύλλογο της πόλης, την Τετάρτη 30 Ιούνη. Με διακήρυξή της, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εμπόρους να πάρουν την υπόθεση της επιβίωσή τους στα δικά τους χέρια, αναπτύσσοντας δράση μέσα από το Σύλλογο και την Ομοσπονδία, να συμπορευτούν με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και όλους όσοι πλήττονται από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, ώστε να ανοίξει ο δρόμος που θα δίνει λύσεις στα προβλήματά τους και θα βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Αγωνιστική Συνεργασία υπογραμμίζει ότι οι εκλογές αυτές στις οποίες οι έμποροι καλούνται να εκλέξουν νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου τους και αντιπροσώπους για τις ομοσπονδίες πραγματοποιούνται κάτω από τη σκιά των "ειρηνευτικών δυνάμεων" των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης. Ολων αυτών που δολοφονούν τους λαούς, που είναι οι ίδιοι ακριβώς που σαρώνουν με την πολιτική τους τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών, με μοναδικό σκοπό την αύξηση των κερδών τους και την εδραίωση της εξουσίας τους.

Βαριές είναι ήδη για την πλειοψηφία του λαού και στη χώρα μας οι συνέπειες από την κυριαρχία των δυνάμεων του κεφαλαίου, τονίζει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων. Η χωρίς ημερομηνία λήξης εισοδηματική πολιτική λιτότητας, η βίαιη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των μεγαλοεπιχειρήσεων και των πολυεθνικών και μια σειρά άλλα οδηγούν στο κλείσιμο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και τους εμπόρους με τις οικογένειές τους στην αβεβαιότητα και την απόγνωση. "Αυτά τα προβλήματα", καταγγέλλει η παράταξη, "δεν είναι βίτσιο της σημερινής ή της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι εφαρμογή μιας πολιτικής που παλιά λεγόταν "ένταξη στην ΕΟΚ", αργότερα "ευρωπαϊκή σύγκλιση" και σήμερα "πορεία προς την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ". Είναι η πολιτική της "οικονομίας της αγοράς" που σημαίνει ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, σε λίγες πολυεθνικές και φτώχεια για τους πολλούς".

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η πλειοψηφία του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συναινεί και ευθυγραμμίζεται με τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, τοποθετείται γενικά, λέγοντας συνειδητά ψέματα ότι "όλοι οι έμποροι έχουμε τα ίδια προβλήματα", υποβαθμίζει το συνδικαλιστικό κίνημα από το διεκδικητικό και αγωνιστικό του ρόλο, συμμετέχει στον "κοινωνικό διάλογο απάτη" για τη νομιμοποίηση ειλημμένων αποφάσεων, συνεργάζεται αρμονικά με ΣΕΣΜΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΒ, μ' αυτούς που καθημερινά βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά και αντιμετωπίζει εχθρικά κάθε συνεργασία με άλλες κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίζονται έναντι στην ασκούμενη πολιτική.

Από την άλλη η απερχόμενη πλειοψηφία του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, κάτω από την πίεση των προβλημάτων και την αγωνιστική στάση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί θετικά σε μια σειρά προβλήματα. Ομως οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν έγιναν αντικείμενο ουσιαστικής ενημέρωσης και δραστηριοποίησης των εμπόρων. Δε συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, των εργαζόμενων, αποσιωπούσε τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, προχώρησε στη συγκρότηση μονοπαραταξιακού προεδρείου στο ΔΣ, επέβαλε την υπέρογκη αύξηση κατά 110% στις συνδρομές των μελών.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων όλο αυτό το διάστημα στάθηκε δίπλα στον μικρό έμπορο, πρόβαλε ολοκληρωμένες θέσεις για όλα τα καίρια προβλήματά του, στήριξε θετικά τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και μια σειρά αιτήματα των εμπόρων.

Για όλα τα παραπάνω η Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εμπόρους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της, όπου συμμετέχουν έμποροι ανεξαρτήτων ιδεολογικών και πολιτικών προσανατολισμών που τους ενώνουν όμως κοινοί στόχοι και επιδιώξεις. Τέτοιοι στόχοι είναι η αλλαγή της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την ενίσχυση της αγωνιστικής διεξόδου σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και η υπεράσπιση των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της από το "μονόδρομο της ΟΝΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ