Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
"Ρώσικη ρουλέτα" η αγορά τροφίμων

Εντονα ερωτηματικά από την άρνηση της εισαγγελίας να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των εταιρών, που ενέχονται στην πλαστογραφία των συσκευασιών τροφίμων από το Βέλγιο που διακινούσαν στην αγορά

Ποινική δίωξη σε τριανταπέντε εταιρίες που διακινούν "ύποπτα" προϊόντα στην ελληνική αγορά, ασκήθηκε χτες από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, αποκαλύπτοντας το μέγεθος των κινδύνων που μας έχουν περικυκλώσει με τα ακατάλληλα τρόφιμα και παράλληλα, το όργιο της κερδοσκοπίας των μεγαλοεπιχειρηματιών στον κλάδο, οι οποίοι μπροστά στην επιδίωξη απόσπασης κερδών δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί αγανάχτηση και έντονα ερωτηματικά, είναι η άρνηση των εισαγγελικών αρχών να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των εταιριών αυτών και να ενημερώσουν τους καταναλωτές με ακρίβεια για τα επικίνδυνα τρόφιμα, που εξακολουθούν με διάφορες μορφές να διακινούνται στα καταστήματα. Πρόκειται για μια επιλογή, που ανεξάρτητα από τα νομότυπα επιχειρήματα που ενδέχεται κάθε αρμόδιος να προβάλει, αναδεικνύει ουσιαστικά την άρνηση λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την έκθεση σε κίνδυνο εκατομμυρίων καταναλωτών, που ανυποψίαστοι πελαγοδρομούν στα καταστήματα τροφίμων, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μετατρέψουν τα καθημερινά ψώνια τους σε "ρώσικη ρουλέτα".

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν για διάφορες αγορανομικές παραβάσεις εναντίον των 35 εταιριών, οι οποίες διακινούν προϊόντα ζωικής προέλευσης που εισήχθησαν από το Βέλγιο. Οι αγορανομικές παραβάσεις των εταιριών τροφίμων εντοπίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: Πρώτον στο ότι δεν προέβησαν στην καταστροφή των προϊόντων ζωικής προέλευσης που εισήχθησαν από το Βέλγιο. Δεύτερον - και ενδεχόμενα πολύ σοβαρότερο - επειδή διέθεσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά, αφού προηγουμένως φρόντισαν να αλλοιώσουν τη χώρα προέλευσης!

Η δικαστική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον εισαγγελέα αγορανομίας Λεων. Λαζαράκο,μετά από την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας στις αρχές Ιούνη, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις διοξίνες στα κοτόπουλα του Βελγίου.

Παράλληλα, διενεργείται και μια δεύτερη έρευνα μετά από παραγγελία του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελα για τις "παγοκολόνες" που εισάγονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι "παγοκολόνες" στη συνέχεια αποψύχονται και με την προσθήκη διάφορων συστατικών παρασκευάζονται οι χυμοί που διατίθενται στην αγορά, ως φρέσκοι χυμοί.

Η έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας Λ. Λαζαρέτος συνεχίζεται και αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο πρώην υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,ευθύς μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποιεί ταξίδι. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Γεωργίας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι εισάγονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής "παγοκολόνες" για την παρασκευή φρουτοχυμών και γάλα σκόνη από χώρες της Ευρώπης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού.

Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν και οι υπεύθυνοι των εταιριών ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ και 3Ε.

Χτες, στον εισαγγελέα Λ. Λαζαρέτο κατέθεσε και ο νομίατρος Αττικής Γιάν. Τσαντίρης,ο οποίος δήλωσε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πήραν δείγματα από προϊόντα ζωικής προέλευσης που έχουν δεσμευτεί και είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία και Ιρλανδία. Ο νομίατρος Γ. Τσαντίρης παραδέχτηκε ότι τα δείγματα δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί και ότι οι υπηρεσίες... περιμένουν από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας να βρεθούν ειδικά εργαστήρια, προκειμένου να σταλούν τα δείγματα για έλεγχο. Τέλος, για τα ελληνικά προϊόντα είπε ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ