Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ"
Προσφέρουν τα υπερκέρδη του στο μεγάλο κεφάλαιο

Και άλλο πακέτο μετοχών αναμένεται να "σπρώξει" στο Χρηματιστήριο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μοιράζοντας τα υπερκέρδη του ομίλου στα χέρια των αετονύχηδων

Αδιαπραγμάτευτη είναι η πολιτική της κυβέρνησης να μοιράσει τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη του ομίλου "Ελληνικά Πετρέλαια" (πρώην ΔΕΠ) στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, αφού, παρά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα - ράπισμα για την εφαρμοζόμενη πολιτική, εμμένει δογματικά να ρίξει στο Χρηματιστήριο νέο πακέτο μετοχών της εταιρίας. Αυτά προκύπτουν από τη χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ευάγγελου Βενιζέλου, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων των "Ελληνικών Πετρελαίων" (ΕΛΠΕ), ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η εισαγωγή και νέου πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο θα γίνει το συντομότερο δυνατό και από τα επίσημα στοιχεία για την κερδοφορία της εταιρίας.

Το μέγεθος του δεύτερου πακέτου που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, γνωρίζουμε όμως, πάντα σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι στόχος της είναι να πιαστεί η "οροφή" του 49%!

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, Ελευθέριου Τζέλλα, ο όμιλος εμφανίζει μια άνευ προηγουμένου κερδοφορία, αυξημένη κατά 266% σε σχέση με τα κέρδη του '97. Σε αριθμούς, πέρσι τα κέρδη έφτασαν τα 40,2 δισ. δρχ., έναντι 15,7 δισ. το 1997. Αν συνεχίσουν την ίδια πορεία, θα παρουσιάζουν τους υψηλότερους μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία διεθνών επενδυτικών τραπεζών, τα ΕΛΠΕ ήταν το 1998 στη δεύτερη θέση διεθνώς, όσον αφορά το δείκτη απόδοσης στα απασχολούμενα κεφάλαια.

Ειδικότερα για τα επόμενα χρόνια προγραμματίζονται επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 250 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ υπολογίζεται να διπλασιαστεί ο τζίρος μέσα στην επόμενη πενταετία, δηλαδή από τα 750 δισεκατομμύρια που είναι αυτή τη στιγμή, να φτάσει τα 1,5 τρισ. δρχ. Σ' αυτά τα πλαίσια η φιλοδοξία των ΕΛΠΕ είναι να μετατραπούν σε μια πλήρη ενεργειακή επιχείρηση και με δραστηριότητα στην ηλεκτροπαραγωγή και στο φυσικό αέριο, αφού μάλιστα εντός των ημερών αναμένεται να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς του 20% της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα το ποσοστό τους να φτάσει στο 35%.

Εξάλλου μεγάλο άνοιγμα αναμένεται να γίνει και στη βαλκανική αγορά, αλλά και να αυξήσει τη συμμετοχή σε διεθνείς κοινοπραξίες για παραγωγή βεβαιωμένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, κυρίως σε χώρες με τις οποίες ο όμιλος έχει σημαντικές εμπορικές συναλλαγές και όπου το κόστος εξόρυξης είναι χαμηλό.

Αυξημένα κατά 60% είναι και τα κέρδη του πρώτου πεντάμηνου του '99, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα τα προ φόρων κέρδη των ΕΛΠΕ το πρώτο πεντάμηνο φέτος είναι 17,6 δισ. δραχμές, έναντι 11 δισ. του περσινού διαστήματος. Αντίστοιχα ο όμιλος εμφανίζει προ φόρων κέρδη 21,2 δισ. δρχ., έναντι 14,1 δισ. δρχ. της αντίστοιχης περιόδου του '98, παρουσιάζοντας αύξηση 50%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ