Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΗ
Σχεδιάζουν τη διάλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων

Το ξεπούλημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ επεξεργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού ενόψει της απελευθέρωσης - διάλυσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μελετάει να "κλείσει" το ασφαλιστικό με σαφή συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή σύσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας άλλος ασφαλιστικός φορέας όπου θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, στον οποίο θα ισχύει εντελώς διαφορετικό σύστημα από το σημερινό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου, "διαμορφώθηκε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η θέση της κυβέρνησης για την οριστική λύση του ασφαλιστικού ζητήματος". Σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνέλευσης των ΕΛΠΕ, σημείωσε ότι η "λύση θα είναι προς όφελος των εργαζομένων, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, αφού είναι προεκλογική περίοδος".

Ωστόσο, ακόμα και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και η ΠΟΣ - ΔΕΗ, φαίνεται να αντιδρούν με την εξέλιξη των πραγμάτων, αφού με ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι "η γνωμοδότηση της μελετητικής εταιρίας PWC δεν ακολούθησε το προσάρτημα της διακήρυξης για την εκπόνηση της μελέτης, που θα αποτελούσε την οριστική λύση του ασφαλιστικού προβλήματος, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η αφετηρία σκέψεων, με προσπάθεια να μειωθεί η διαπραγματευτική ικανότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων". Επίσης σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη εταιρία ενεργεί κατ' εντολήν της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ και αγνοεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Με δήλωσή του ο Ηλ. Σταμέλος,μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, σημειώνει: "Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Είναι το πρώτο βήμα μιας πορείας που έχει στόχο το χτύπημα του ασφαλιστικού συστήματος της ΔΕΗ και το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τη γενικότερη αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική, που είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και των Βρυξελλών. Χρειάζεται έστω και τώρα απόκρουση αυτής της πολιτικής. Πρέπει τώρα η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, που εδώ και δύο περίπου χρόνια ακολουθούσαν μια συμβιβαστική πολιτική, βοηθώντας ουσιαστικά το πέρασμα των κυβερνητικών θέσεων, να αντιδράσει έμπρακτα. Δε φτάνει κανείς να διαμαρτύρεται με μια ανακοίνωση. Χρειάζεται αλλαγή τακτικής, να σταματήσει ο "κοινωνικός διάλογος", χρειάζεται ανάπτυξη αγώνων για την απόκρουση αυτής της πολιτικής. Τέτοιες προτάσεις εμείς ως ΕΣΚ είχαμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, όμως είχαν απορριφθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ