ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Εκκληση για εθελοντές πυροσβέστες

Η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της

Πέρσι στις 4 του Ιούλη μια μεγάλη φωτιά λίγο έλειψε να καταστρέψει ολοσχερώς όχι μόνο το Πέραμα, αλλά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που γλίτωσε από τύχη, όταν την τελευταία στιγμή και ενώ οι φλόγες ήδη έγλειφαν τη μάντρα των εταιριών πετρελαίου και τα γνωστά καζάνια, άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου. Δε γλίτωσαν όμως δεκατέσσερα σπίτια από την ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ πολλά άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχαν δρόμοι, ή αν δεν κοβόταν το νερό. Αμέσως μετά την καταστροφή όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες της πολιτείας πήγαν στο Πέραμα και έδωσαν υποσχέσεις για αποζημίωση των παθόντων και λήψη μέτρων κατασκευής δρόμων. Από όλα αυτά ένα χρόνο μετά τίποτα σχεδόν δεν έχει γίνει, ενώ η περίοδος των πυρκαγιών είναι επί θύραις.

Φέτος ο κίνδυνος μιας καταστροφικότερης φωτιάς στο Πέραμα είναι ακόμα μεγαλύτερος, δεδομένου ότι σε όλο το βουνό υπάρχει ξερό χόρτο, όπως ήδη επισημαίνει ο δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος,ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση καλώντας τους δημότες σε ετοιμότητα, αφού η πολιτεία δεν κάνει τίποτα. Σε κάλεσμά του προς τους κατοίκους του Περάματος σημειώνει:

"Ο Δήμος Περάματος αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία των αρμοδίων κρατικών φορέων, προσπαθεί ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που χτύπησε την πόλη μας τον Ιούλιο του 1998 να πάρει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας για τους δημότες του.

Ζητάμε:

  • Να γίνονται από την πυροσβεστική υπηρεσία περιπολίες.
  • Να κατασκευαστεί η 3η δεξαμενή ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ και να κατασκευαστεί δίκτυο πυρόσβεσης στο Ανω Πέραμα και τη Χωράφα.
  • Να καθαριστεί το δάσος από την εύφλεκτη βιομάζα.
  • Να δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών κονδύλια για να οργανώσουμε τη δασοπροστασία για το δήμο μας.
  • Να χρηματοδοτηθεί το βασικό δίκτυο του Ανω Περάματος, ώστε να εξασφαλιστεί άνετη πρόσβαση προς τη δασική περιοχή.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής έχει ικανοποιηθεί μόνο το αίτημά μας για περιπολίες. Ομως δεν αρκούν αυτά. Χρειάζεται και η δική σου συμμετοχή.

  • Καθάρισε την αυλή σου και τη γύρω περιοχή από χόρτα και σκουπίδια.
  • Φρόντισε να υπάρχει λάστιχο συνδεδεμένο στη βρύση για περίπτωση φωτιάς.

Με σκοπό τη φύλαξη του δάσους της Χωράφας που γλίτωσε από την πυρκαγιά, ο δήμος σκοπεύει να οργανώσει εθελοντική εξόρμηση καθαρισμού των εύφλεκτων υλικών του δάσους (πευκοβελόνες, ξερά κλαδιά κλπ. ), καθώς και σώμα εθελοντών που θα περιπολεί και θα προστατεύει το δάσος εφόσον υπάρξει αντίστοιχη ανταπόκριση".

Να σημειωθεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεχόμενο σχετική πρόταση του δημάρχου θα τοποθετήσει μια ακόμα σκοπιά στην κορυφή του βουνού.

Οσοι δημότες επιθυμούν να ενταχθούν στο σώμα των εθελοντών για την πυροπροστασία του Περάματος μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 402202".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμία ανησυχία, βεβαιώνουν οι σεισμολόγοι

"Δεν εμπνέουν καμία ανησυχία οι ασθενείς σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη", δήλωσε χτες το πρωί στο "Ρ" η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστασία Κυρατζή, σχολιάζοντας τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους. Επισήμανε μάλιστα, μιλώντας για το επίκεντρο της σεισμικής διέγερσης του Σαββατοκύριακου, πως η περιοχή δεν έχει κακό παρελθόν. Ακόμη πιο καθησυχαστική ανέφερε: "Ανήκουμε στη σερβομακεδονική ζώνη στην οποία τέτοιου είδους σεισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο και οφείλονται κυρίως στην τοπική διέγερση. Συνήθως όμως δε γίνονται αισθητοί γιατί έχουν επίκεντρο θαλάσσιες περιοχές".

Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα 24ωρο, στην ευρύτερη περιοχή του Ασβεστοχωρίου και του Πανοράματος σημειώθηκαν 7 ασθενείς σεισμικές δονήσεις. Η μία το βράδυ του Σαββάτου και οι υπόλοιπες την Κυριακή. Γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Ξύπνησαν μνήμες του 1978, όταν από τους σεισμούς προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές στην πόλη.

Αναλυτικά, οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν από τον Κεντρικό Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο πάντα την ίδια περιοχή, ήταν: το Σάββατο στις 21.35μμ σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Την Κυριακή στις 10.36πμ μεγέθους 3,1 βαθμών, στις 12.58μμ μεγέθους 3,1 βαθμών, στις 14.00 μεγέθους 3,0 βαθμών, στις 14.35 μεγέθους 3,6, στις 14.58 μεγέθους 3,6 και στις 15.33 μεγέθους 2,6 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (ΠΣΕΑ) της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τακίρης, δήλωσε στο "Ρ" πως δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση ή προειδοποίηση για τις σεισμικές δονήσεις ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης". Το τμήμα όμως είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσει το σχέδιο "Ξενοκράτης", στο οποίο και είναι καταγραμμένες οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η κάθε υπηρεσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν συγκροτημένα συνεργεία μηχανικών, γιατρών κ.ά. τα οποία είναι έτοιμα να επέμβουν στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Οδηγίες για ταξιδιώτες

Κατάλογο με τίτλο "τα δικαιώματα του ταξιδιώτη", στον οποίο περιέχονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περίοδο των αδειών - και όχι μόνο - έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Πληροφορίες και δικαιώματα που καλό είναι να έχουμε όλοι υπόψη, αν και πολλές φορές η απαίτηση της πλήρους εφαρμογής τους ταυτίζεται με μία πολυπλόκαμη και δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία στο βαθμό που έχουν να κάνουμε με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του ΙΝΚΑ στα πλαίσια των μετακινήσεων με αεροπλάνο ισχύει:

  • Αν η εταιρία αρνηθεί την επιβίβαση λόγω υπεράριθμων κρατήσεων ο πελάτης δικαιούται αποζημίωση 50.000 δρχ. για αποστάσεις μέχρι 3.500 χιλιόμετρα και 90.000 - 100.000 δρχ. για μεγαλύτερες αποστάσεις. Επίσης, κάλυψη των εξόδων διαμονής και διατροφής όταν υπάρχουν καθυστερήσεις πολλών ωρών. Εάν η εταιρία αντικαταστήσει με άλλη πτήση τη μεταφορά του ταξιδιώτη η αποζημίωση μπορεί να μειωθεί μέχρι και 50%.
  • Εάν χαθούν ή καταστραφούν οι αποσκευές η αποζημίωση ορίζεται στις 12.500 δρχ. και 4.000 δρχ. ανά κιλό για ταξίδι εξωτερικού και εσωτερικού αντίστοιχα.

Στα ταξίδια με πλοίο εάν καθυστερήσει υπερβολικά να αναχωρήσει δικαιούσθε κάλυψη εξόδων διατροφής και διαμονής ή να ακυρώσετε το εισιτήριο και να πάρετε πίσω τα χρήματά σας.

Επίσης:

  • Αν το αυτοκίνητο υποστεί ζημιά στο γκαράζ από υπαιτιότητα του πλοιάρχου δικαιούσθε αποζημίωση από την εταιρία.
  • Εάν, ο μη γένοιτο, επιβιβαζόμενοι στο πλοίο διαπιστώσετε ότι η καμπίνα που έχετε κλείσει εκ των προτέρων είναι κατειλημμένη, μπορείτε να υποβάλλετε μήνυση στην πλησιέστερη λιμενική αρχή. Για τις διπλοκρατήσεις το πρόστιμο είναι μέχρι 5.000.000 δραχμές.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, εάν το ταξίδι δεν πραγματοποιήθηκε ή δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη του Οργανισμού, ο επιβάτης μπορεί είτε να ταξιδέψει με άλλη αμαξοστοιχία είτε να αναβάλει το ταξίδι του για άλλη ημερομηνία με το ίδιο εισιτήριο είτε, εάν το ταξίδι διακοπεί στη μέση της διαδρομής, να επιστρέψει στο σταθμό αφετηρίας με την πρώτη κατάλληλη αμαξοστοιχία χωρίς να πληρώσει εισιτήριο. Επιπλέον, μπορεί να ζητήσει πίσω το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Στο ταξί υπάρχει ειδική ταρίφα 300 δρχ. επιπλέον για μεταφορά από αεροδρόμιο και 150 δρχ. από λιμάνια, σταθμούς τρένου ή υπεραστικών λεωφορείων.

Εάν έχετε κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο και φτάνοντας εκεί το δωμάτιο δεν είναι διαθέσιμο, ο ξενοδόχος οφείλει να σας μεταφέρει σε άλλο ξενοδοχείο ίδιας κατηγορίας, στην ίδια πόλη, διαφορετικά δικαιούσθε αποζημίωση. Επίσης, το ξενοδοχείο μπορεί να ζητήσει προκαταβολή μέχρι και το 25% της συνολικής τιμής. Η προκαταβολή επιστρέφεται εάν ειδοποιήσει ο πελάτης 21 μέρες νωρίτερα ότι ακυρώνει την κράτηση.

Τέλος, τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να εκδίδουν τιμοκαταλόγους, ενώ απαγορεύεται η ελάχιστη κατανάλωση κατ' άτομο και επιβάλλεται η έκδοση θεωρημένων αποδείξεων. Σε κέντρα που χαρακτηρίζονται τουριστικά επιτρέπεται η προσαύξηση των τιμών κατά 5% και είναι υποχρεωτική η έκδοση θεωρημένων αποδείξεων.

Παράνομο Προεδρικό Διάταγμα για τα Πολιτικά Ευβοίας

Δεν επιτρέπεται κατ' εξαίρεση οικοδόμηση των 300 και 500 τετραγωνικών μέτρων στην παραλία Πολιτικών Ευβοίας, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΧΩΔΕ κατέθεσε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, με το οποίο καθορίζονταν οι όροι δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή (ελάχιστο εμβαδό 700 τετραγωνικά μέτρα και ελάχιστο πρόσωπο 12 μέτρα). Στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα προβλεπόταν και η κατ' εξαίρεση οικοδόμηση οικοπέδων που κατά την ημέρα δημοσίευσης του από 24-4-1985 Προεδρικού Διατάγματος είχαν ελάχιστο εμβαδό 300 και 500 τετραγωνικά μέτρα. Το ΣτΕ έκρινε παράνομο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, επισημαίνοντας ότι εξαιρέσεις από τους γενικούς όρους δόμησης που σχετίζονται με "το τυχαίο γεγονός του χρόνου απόκτησης της ιδιοκτησίας δεν είναι ανεκτές από το Σύνταγμα" και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ

Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 29.6.99 και ώρα 5.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του κοιμητηρίου Βύρωνα.

Η σύζυγος: Ελένη.

Οι αδελφοί: Δέσποινα και Κυριάκος.

Οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο

ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΓΓ. ΘΕΟΤΟΚΑΤΟ

Δικηγόρο

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 29.6.99 και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πλατείας Χαλανδρίου.

Η σύζυγος: Νώτα Θεοτοκάτου - Δαλάτση.

Τα αδέλφια: Γεώργιος και Μαρία Δαλάτση.

Τα ανίψια: Αννα και Στέλιος Σταματόπουλος, Ασπασία Δαλάτση.

Οι λοιποί συγγενείς. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες.

ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Πήρε αναβολή η "Εστρέλια"

Αναβλήθηκε για τις 6 του Σεπτέμβρη η συνεδρίαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Πειραιά, η οποία επρόκειτο να εξετάσει την υπόθεση αποχαρακτηρισμού του δάσους των Αστεριών Γλυφάδας, για την οποία έχουν προσφύγει οικολογικοί και άλλοι φορείς περιοχών της παραλίας. Η αναβολή έγινε επειδή η εταιρία "Εστρέλια", στην οποία έχει παραχωρηθεί το τμήμα αυτό της παραλίας για να κατασκευάσει μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, επικαλέστηκε ως επιχείρημα ότι δεν είχε κληθεί ο ιδιοκτήτης της έκτασης, δηλαδή ο ΕΟΤ!

Η αναβολή βέβαια αυτή δίνει το δικαίωμα στους ιδιώτες κατασκευαστές να συνεχίσουν το έργο της καταστροφής του πευκοδάσους και γι' αυτό οι οικολογικοί φορείς, αμέσως μετά έκαναν αίτηση προς το Δασονομείο Πειραιά να πραγματοποιεί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτοψίες για την προστασία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ