ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο κρούσμα αυταρχισμού σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών
  • Δικαστήριο της Λάρισας καταδίκασε χτες πέντε αγρότες, παρά το νόμο 2721/99, που παραγράφει τα "αδικήματα" παρακώλυσης συγκοινωνιών
  • ΝΕ Λάρισας ΚΚΕ: Προμήνυμα γενίκευσης της τρομοκρατίας εν όψει των νέων αγώνων που θα ξεσπάσουν. Οι πολιτικοί και μαζικοί αγώνες του λαού δεν είναι υπόθεση των δικαστών, για να κρίνουν εάν είναι νόμιμοι ή παράνομοι

"Μπλόκο" στην ισχύ του νόμου 2721/99, που ψηφίστηκε προεκλογικά στις 3 Ιούνη και προβλέπει την παραγραφή του αξιόποινου και παύει την ποινική δίωξη για "αδικήματα", που αφορούν την "παρακώλυση των συγκοινωνιών" - σύμφωνα με τα άρθρα 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα - και διαπράχτηκαν στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, άρχισαν να "στήνουν" δικαστές. ΤοΤριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας καταδίκασε προχτές πέντε αγρότες του νομού σε 8μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή,βγάζοντας το "φιρμάνι" - όπως δείχνει η δικαιολόγηση της καταδικαστικής απόφασής του - πως ο νόμος του κράτους δεν ισχύει!

Αυτή η απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου της Λάρισας - ας σημειωθεί ότι άλλης σύνθεσης δικαστήρια, εκδικάζονταν ίδιες υποθέσεις στο αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαν προχωρήσει στην αθώωση των κατηγορουμένων αγροτών- ήρθε την ίδια μέρα, κατά την οποία γινόταν γνωστό ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά την άσκηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων δικαστηρίων, τα οποία αθώωναν κατηγορούμενους αγρότες, στη βάση εφαρμογής του άρθρου 25 του νόμου 2721/99. Είχε, βεβαίως, προηγηθεί, ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλου,η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία, με μεγάλη πλειοψηφία, είχε γνωμοδοτήσει ότι η διάταξη αυτή του νόμου είναι αντισυνταγματική.

Αν υλοποιηθεί η άσκηση αναίρεσης, στην οποία προτίθεται να καταφύγει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αυτό θα σημάνει ότι θα ξαναστηθούν τα χιλιάδες"αγροτοδικεία" σ' όλη τη χώρα, για να ξαναδικάσουν τους κατηγορούμενους και αθωωμένους αγρότες, που συνολικά υπολογίζονται σε πάνω από 10.000!

Φυσικά, οι ευθύνες γι' αυτή την εξέλιξη βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία ψήφισε το νόμο και τώρα βλέπει με απάθεια, αν όχι με συνενοχή, αυτός να καταργείται από τους δικαστές.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Στις ευθύνες αυτές της κυβέρνησης αναφέρεται, σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ,στην οποία, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Λάρισας, επισημαίνει: "Η καταδίκη των πέντε αγροτών σε 8μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, τη Δευτέρα 28 Ιούλη, παρά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή, που έγινε προεκλογικά στις 3 Ιούνη 1999, για παύση των διώξεων, συνιστά σοβαρότατο ολίσθημα στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, ενάντια στον εχθρό - λαό. Οι πολιτικοί και μαζικοί αγώνες του λαού δεν είναι υπόθεση των δικαστών, για να κρίνουν εάν είναι νόμιμοι ή παράνομοι. Αυτό το δικαίωμα του λαού κατακτήθηκε στους δρόμους, μέσα από σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να το θέσει υπό αμφισβήτηση. Κυρίαρχος είναι ο λαός να αποφασίζει αυτός τους τρόπους και τις μορφές πάλης, που διεκδικεί το δίκιο του.

Γι' αυτό, η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Λάρισας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, γιατί, ενώ ξεσήκωσε το πανελλήνιο με την πολιτική χρεοκοπίας και ξεκληρίσματος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, έθεσε ταυτόχρονα σε λειτουργία την κρατική τρομοκρατία με όλα τα μέσα, ενάντια σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες που βγήκαν στους δρόμους. Πέρα από τις ανοιχτές δολιοφθορές στα τρακτέρ, τα πάνοπλα ΜΑΤ, τις προληπτικές συλλήψεις και τόσα άλλα, παράλληλα εξαπέλυσε ένα προγκρόμ μηνύσεων και δικαστικών διώξεων εναντίον πάνω από 10 χιλιάδων αγροτικών οικογενειών, με στόχο τη βίαιη συντριβή τους και τον παραδειγματισμό όσων θα ήθελαν να διεκδικήσουν το δίκιο τους με αγώνες.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την ποινικοποίηση των αγώνων και τα αγροτοδικεία ως μέρος της συνολικότερης στροφής της κυβέρνησης στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία ενάντια στο λαό που αγωνίζεται. Το νέο κρούσμα αυταρχισμού αποτελεί προμήνυμα για γενίκευση της τρομοκρατίας, εν όψει των νέων αγώνων που θα ξεσπάσουν, όχι μόνο στους αγρότες, αλλά συνολικότερα στους εργαζόμενους, εξαιτίας της χειροτέρευσης της αντιλαϊκής πολιτικής σ' όλους τους τομείς. Φαίνεται καθαρά πως η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει με τη βία και την καταστολή τα σχέδια και τις επιταγές της πλουτοκρατίας, τόσο της ΕΕ, όσο και της χώρας μας, προκειμένου να θέσει το λαό, χειροπόδαρα δεμένο, στην ΟΝΕ και στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες ν' απαντήσουν στην κλιμάκωση της τρομοκρατίας της κυβέρνησης με το δυνάμωμα της αγωνιστικής ενότητας και ετοιμότητας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την καταδίκη όσων την ασπάζονται και την εφαρμόζουν. Καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν το νέο βήμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας της κυβέρνησης.

Τέλος, η ΝΕ θα πάρει πρωτοβουλίες και θ' αναπτύξει τη δράση της στην κατεύθυνση κατάργησης του νομοθετικού και πολιτικού πλαισίου τρομοκρατίας της κυβέρνησης".

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ μεγάλες είναι οι αντιδράσεις στους αγρότες της Θεσσαλίας για τη συνέχιση των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς από τα δικαστήρια και την επιχείρηση της κυβέρνησης να εντείνει την τρομοκράτηση του αγροτικού κόσμου, ώστε να μην προχωρήσουν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται. Στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου η αγανάκτηση και ο θυμός συνδυάζονται με την αποφασιστικότητα ν' απαντήσουν στην κυβερνητική πρόκληση, με την ένταση των αγώνων για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της.

Οπως δηλώνει στο "Ρ", ο Γ. Πατάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, "η τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, όπως δεν απόδωσε τους καρπούς που περίμεναν οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής συνεργάτες τους, στα προηγούμενα χρόνια, έτσι δε θ' αποδώσει και τώρα". Και ο γνωστός συνδικαλιστής τονίζει ότι "τώρα φαίνεται πόσο ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα η δήθεν πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παύση των διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει τους αγρότες να μην εμπιστεύονται προεκλογικές υποσχέσεις και μέτρα αυτής της κυβέρνησης". Και καταλήγει λέγοντας: "Οι αγρότες της Λάρισας, της Θεσσαλίας κι όλης της χώρας δεν έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο αυτόν της πάλης για ν' αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει ακόμα περισσότερο φέτος η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Κι αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο θα τραβήξουν ξανά, παρακάμπτοντας όσα τρομοκρατικά ή άλλα εμπόδια βάζει η κυβέρνηση".

Ελεγχοι τροφίμων για τα μάτια του κόσμου...

Τη δημιουργία του υποτιθέμενου Ενιαίου Φορέα Τροφίμων (ΕΦΕΤ), "ξαναδιαφημίζει" η κυβέρνηση, επιχειρώντας κατόπιν εορτής να δείξει στους καταναλωτές ότι στο μέλλον θα γίνονται αποτελεσματικοί ...έλεγχοι.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης δήλωσε χτες ότι το θέμα του ΕΦΕΤ να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μεθαύριο Παρασκευή και πως μέχρι το Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο. Ερωτηθείς για το τι θα περιλαμβάνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού, ο υπουργός Γεωργίας περιορίστηκε να πει πως οι διατάξεις θα είναι τέτοιες, που να μη δημιουργούν κραδασμούς και ανέφερε γενικώς ότι υπάρχει μια γκρίζα ζώνη στο θέμα των ελέγχων ...στις βιομηχανίες.

Και η ουσία του θέματος είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες μικροτροποποιήσεις στο αρχικό προσχέδιο νόμου για τον ΕΦΕΤ, χωρίς να αλλάξει όμως τη βασική του φιλοσοφία. Δηλαδή, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα που επιβάλλουν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών τροφίμων της ΕΕ και των ΗΠΑ και σε βάρος της προστασίας των καταναλωτών.

Στον εισαγγελέα για τους φρουτοχυμούς

Οι εκπρόσωποι των εταιριών ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΕΒΓΑ και "3 Εψιλον" κατέθεσαν χτες στον εισαγγελέα Αγορανομίας Λ. Λαζαράκο,ο οποίος διενεργεί την έρευνα για τον τρόπο παρασκευής φυσικών χυμών φρούτων και γάλακτος σε σκόνη.

Η προκαταρκτική εξέταση διατάχτηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελα,μετά από δηλώσεις του πρώην υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, ότι στην Ελλάδα γίνεται εισαγωγή χυμών - "παγοκολονών" που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φρέσκων χυμών. Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να κληθεί για κατάθεση και ο πρώην υπουργός Στ. Τζουμάκας, αμέσως μόλις επιστρέψει από το ταξίδι που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λ. Λαζαράκος έχει διενεργήσει και την προκαταρκτική έρευνα που αφορά τις εισαγωγές "ύποπτων" προϊόντων ζωικής προέλευσης από το Βέλγιο.

Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Σε απόγνωση 120 υλοτόμοι

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρά προβλήματα στη διάθεση της εγχώριας παραγωγής ξυλείας (στρογγυλής και καυσόξυλων) λόγω αθρόων εισαγωγών από τις γειτονικές χώρες, που αντιμετωπίζουν οι πάνω από 120 υλοτόμοι των δασικών συνεταιρισμών Ορεινής και Ξηροτόπου Ν. Σερρών, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ τονίζεται ότι ενώ για την εισαγωγή ξυλείας διατίθεται πολύτιμο συνάλλαγμα, ανεκμετάλλευτες μένουν δασικές περιοχές που υποδεικνύονται από το Δασαρχείο. Ακόμα, για τη μείωση του κόστους παραγωγής χρειάζεται η χαλικόστρωση των δασικών δρόμων και η διάνοιξη νέων. Λόγω, εξάλλου, της μη χαλικόστρωσής τους, κυρίως των κεντρικών δρόμων που βουλιάζουν, αναγκάζονται να υποβάλλονται σε πρόσθετα έξοδα, να πληρώνουν γερανούς και ανατρεπόμενα φορτηγά προκειμένου να μεταφέρουν τα δασικά προϊόντα που υλοτομούν (στύλους της ΔΕΗ, στρογγυλή ξυλεία κλπ.) σε σημεία που να μπορούν να φορτωθούν και μετά τις 10 του Οκτώβρη. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μελών δύο παραμεθόριων δασικών συνεταιρισμών είναι νέοι με μέσο όρο ηλικίας 30 - 35 χρονών και πολύτεκνοι και η υλοτομία αποτελεί την κύρια πηγή απασχόλησής τους και εξασφάλισης εισοδήματος των οικογενειών τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για το τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή ξυλείας, καθώς και για τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων τόσο για την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου της περιοχής όσο και τη στήριξη του εισοδήματος των υλοτόμων στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ