ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
"Ξήλωσαν" τις σημαίες της ΕΕ

Δυσαρεστήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ

Στις 26 Ιούνη στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε η 37η Σύνοδος της Αντιπροσωπείας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Εκείνο που άφησε έκπληκτους πολλούς αντιπροσώπους ήταν η παρουσία πολλών σημαιών της "Ευρωπαϊκής Ενωσης" τόσο στο πάνελ του προεδρείου της Συνόδου, όσο και στην πρώτη σειρά των τραπεζιών της αίθουσας. Εύλογα αναρωτήθηκαν. Πρόκειται για πρωτοβουλία των υπευθύνων του ξενοδοχείου λόγω κεκτημένης ταχύτητας, από τις πολλές γνωστές πολυδάπανες εκδηλώσεις που γίνονται προς διαφήμιση των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Η μήπως ήταν μια άλλη επίδειξη "ευρωλιγουριάς" και μάλιστα χοντροκομμένης από την ηγεσία του Επιμελητηρίου(ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ κλπ.).

Ανεξάρτητα πάντως από την αιτία αυτού του σημαιοστολισμού, λίγο μετά την έναρξη των εργασιών, ο Γενικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Επιμελητηρίου, Αντ. Ντρέκος, αποφάσισε (και σωστά) να βάλει τέλος στην πρόκληση, αδειάζοντας το χώρο από όλες τις σημαίες της ΕΕ και αφήνοντας τη μία (και μοναδική υπάρχουσα... ) ελληνική.

Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το σύνολο σχεδόν των δεκάδων παρισταμένων αντιπροσώπων. Με αφορμή, άλλωστε, την αθλιότητα που συντελέστηκε (και συντελείται) στην περιοχή μας, οι συνειρμοί που προκαλούνται, με την εμφάνιση σημαιών όπως του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι προφανείς...

Μοναδική παραφωνία αποτέλεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στην αίθουσα, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε εν εξάλλω καταστάσει και με το εξής... "αφοπλιστικό" επιχείρημα: "οι συντριπτικά περισσότεροι από τους αντιπροσώπους έχουμε επιλέξει να αγωνιζόμαστε μέσα στο γήπεδο και δεν ανεχόμαστε τέτοιες προσβολές από ελάχιστους που έχουν επιλέξει να φωνασκούν στην εξέδρα".

Η απάντηση βέβαια από τον Αντ. Ντρέκο ήρθε αμέσως μετά και μάλιστα πληρωμένη, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε στον εκπρόσωπο του ΣΥΝ: "Κάποιοι από σας δεν αρκείστε στο να συμμετέχετε σε ένα στημένο παιχνίδι... Ανακηρύσσετε σε άρχοντά του τον κ. ΚΕΠΠΑ, τον κ. Σολάνα, δείχνοντας από πάνω και ότι το απολαμβάνετε. Η σημερινή αντίδρασή σας ίσως να οφείλεται και στη διακηρυγμένη αγωνία σας να τελειώσετε το παιχνίδι με την ανάδειξη και άλλων συναρχόντων, όπως του κ. Μπλερ, του κ. Κλαρκ κ. ά. Δικαίωμά σας. Είναι όμως και δικό μας δικαίωμα να επιφυλάσσουμε σε όλους αυτούς το ξεφωνητό της... "εξέδρας""!...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσανατολίζεται σε νέα μέτρα περιορισμού δανείων

Πονοκέφαλος για τους τραπεζίτες ο πληθωρισμός, που εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς πάνω από 2%

Στη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για τον περιορισμό των χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες (καταναλωτικών, στεγαστικών κλπ.) προσανατολίζεται η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου, όπως λένε οι αρμόδιοι να εξασφαλιστεί η μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% τους επόμενους μήνες και εκτιμώντας ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί πριν δυόμισι μήνες δεν απέδωσαν στο βαθμό που θα έπρεπε. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος,μετά από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών.

Οπως δήλωσε συγκεκριμένα ο Λ. Παπαδήμος, "στη συνάντηση αξιολογήθηκαν η πορεία του πληθωρισμού και οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις. Ο πληθωρισμός βαίνει ικανοποιητικά και τον Ιούνιο αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,1% έως και 2,2%, ωστόσο χρειάζεται προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κάτω του 2%". Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών, δήλωσε ότι "τα τραπεζικά επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα αποκλιμακωθούν". Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που είχε λάβει στα μέσα του περασμένου Απρίλη η Τράπεζα της Ελλάδας για τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης, ο Λ. Παπαδήμος επισήμανε ότι "με τα μέτρα που ελήφθησαν υπήρξε μια συγκράτηση των καταναλωτικών δανείων τον Απρίλη και το Μάιο, όχι όμως στην έκταση στην οποία επιδιώκαμε". Σ' αυτά τα πλαίσια, όταν ρωτήθηκε σχετικά, τόνισε ότι "αν χρειαστεί" θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της καταναλωτικής πίστης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποια θα είναι.

Οι παραπάνω δηλώσεις πάντως, απομακρύνουν το όνειρο απόκτησης στέγης ή λήψης καταναλωτικού δανείου με χαμηλά επιτόκια από τους καταναλωτές, οι οποίοι έτρεφαν τέτοιες ελπίδες βασιζόμενοι στις κυβερνητικές υποσχέσεις για νέα άμεση αποκλιμάκωση των τραπεζικών επιτοκίων. Αντί γι' αυτό η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ευθυγραμμισμένη στην κυβερνητική λογική επίτευξης του "εθνικού στόχου" ένταξης στην ΟΝΕ, κινείται όλο και πιο έντονα στην κατεύθυνση του περιορισμού χορήγησης δανείων.

Από την πλευρά τους οι εμπορικές τράπεζες (παρόλο που οι μικρότερες από αυτές δεν αντιμετωπίζουν με εύνοια τα μέτρα της ΤτΕ) τυγχάνουν ιδιαίτερα ευνοϊκής μεταχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία τους προσφέρει ελκυστικά επιτόκια (της τάξης του 12%) στα ποσά που καταθέτουν για διάστημα 14 ημερών.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα μέτρα που είχε λάβει τον περασμένο Απρίλη η ΤτΕ και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, προέβλεπαν ότι αν ο ρυθμός αύξησης των χορηγούμενων δανείων καταναλωτικής πίστης καθώς και των δανείων που αφορούν το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο, υπερβεί το 12% σε ετήσια βάση, επιβάλλονται δεσμεύσεις ίσες με το ποσό της υπέρβασης. Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να κατατεθούν άτοκα και για διάστημα έξι μηνών στην Τράπεζα της Ελλάδας.

ΔΕΗ
Δυσφορία για το ασφαλιστικό

Αναβλήθηκε για να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής που εξετάζει και προωθεί την "επίλυση" - διάλυση του ασφαλιστικού της ΔΕΗ, αφού η ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, ζήτησε περιθώριο χρόνου προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της πάνω στο θέμα. Ωστόσο όμως έντονη είναι η δυσφορία ακόμα και στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για τα αποτελέσματα της μελέτης της P. W. COOPERS. Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αφού πρώτα έκανε... "κοινωνικό διάλογο" και στήριξε την επιλογή της κυβέρνησης να διαλύσει το ασφαλιστικό της ΔΕΗ, τώρα με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι η P. W. COOPERS ενεργεί κατ' εντολή της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει πως "για να εξυπηρετήσουν τη μετοχοποίηση και τον ανταγωνισμό - ιδιωτικοποίηση μεθοδεύουν την πλήρη "απαλλαγή" της επιχείρησης από το "βάρος" των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύουν σοβαρές αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, κατάργηση κάθε κοινωνικής πολιτικής που εκπορευόταν από τη ΔΕΗ. Αυτή η προοπτική - συνεχίζεται στην ανακοίνωση - δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, παρά μόνο τα μονοπώλια. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι την Παρασκευή 25/6/99 ανακοινώθηκαν η μελέτη της P. W. COOPERS και οι αποφάσεις της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι μπήκαν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους για ιδιωτικοποίηση και χτύπημα του ασφαλιστικού που από καιρό τώρα μελετούσαν και επισημαίνει σε γενικές γραμμές σε τι στοχεύουν.

1) Στην κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος (Ασφάλιση στον εργοδότη).2) Δημιουργία δύο ταμείων με υποθηκευμένο μέλλον και μείωση συντάξεων στο επίπεδο του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ δηλαδή στο 60% των σημερινών συντάξεων.

3) Χωρίζουν το προσωπικό πάλι σε κατηγορίες με διαφορετικές ασφαλιστικές προσφορές και προσδοκίες.

4) Κλέβουν τα κεφαλαιοποιημένα αποθεματικά που έχει καταγράψει η αναλογιστική μελέτη - ξεκινώντας από μηδενική βάση.

"Η κυβέρνηση - συνεχίζει η Αγωνιστική Συνεργασία - δικαιολογεί αυτά τα μέτρα, επικαλούμενη την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον της "ελεύθερης" αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας. Προωθεί τα σχέδιά της για μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προφασιζόμενη τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας.

Η Αγωνιστική Συνεργασία είχε προειδοποιήσει ότι:

"Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ο βασικός παράγοντας υπονόμευσης του ασφαλιστικού μας. Από το 1991 όλες οι κυβερνήσεις στόχευαν στην ταμειοποίηση του ασφαλιστικού μας συστήματος, η ταμειοποίηση τους χρειάζεται εκτός των άλλων, για να ξεκαθαρίσουν την περιουσία της ΔΕΗ από τις κεφαλαιοποιημένες εισφορές μας, για να διευκολύνουν τη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση".

Δε φτάσαμε τυχαία ως εδώ. Είναι αποτέλεσμα μιας πορείας που χάραξε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ) μαζί με τους συμβούλους του πρωθυπουργού (Τήνιο - Σπράο) μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" και τη συμμετοχή τους στην επιτροπή. Οι ίδιοι προωθούσαν την αντίληψη ότι η μετοχοποίηση θα διευκολύνει τη λύση του ασφαλιστικού. Υπέταξαν την τύχη του ασφαλιστικού μας στην έκβαση του ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν αποδέχτηκαν στην πράξη την κατεύθυνση της ΕΕ και τα σχέδια της κυβέρνησης για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Αρνήθηκαν να προγραμματίσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση ενάντια σ' αυτή την πολιτική, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας".

Επίσης σημειώνει ότι "ορισμένοι μάλιστα από την πλειοψηφία, παρά τις τεράστιες ευθύνες που έχουν, βγαίνουν με περισσό θράσος (ανακοίνωση ΔΑΚΕ) και μιλούν για "ιερό αγώνα υπέρ βωμών και εστιών" καταγγέλλοντας, τον για δύο χρόνια "συνεργάτη" τους, Τήνιο. Δεν κάνουν αυτοκριτική για τη στάση τους όλο αυτό τον καιρό, προσπαθούν να "θολώσουν" τα νερά. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους".

Τέλος η Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τον αγώνα τους να σταματήσουν τη διάλυση του ασφαλιστικού και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Φέξε μου και...

Αυξήσεις πάνω από το 2,5% που "θα προβλέπει" η τροπολογία για τα δίδακτρα ,που "θα" κατατεθεί μαζί με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, διαπιστώνει το υπουργείο από τους τιμοκαταλόγους που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα στις κατά τόπους Νομαρχίες οι σχολάρχες.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι αυξήσεις αυτές γενικά δεν ξεπερνούν το 5% και άρα κινούνται σε... αντιμετωπίσιμα επίπεδα. Βέβαια, οι γονείς που έχουν ήδη κληθεί να καταβάλουν την πρώτη δόση για τα δίδακτρα του επόμενου χρόνου στα σχολεία ή τα φροντιστήρια των παιδιών τους, διαπιστώνουν ότι οι ανατιμήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και από το 2,5% και από το 5%.

Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους, εκφράζει τη... βεβαιότητά του ότι οι όποιες αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες από το 2,5%, θα συμψηφιστούν - λέει - μετά την ψήφιση της τροπολογίας του χρόνου και... φέξε μου και γλίστρησα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ