ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Απέκλεισαν συμβολικά το νέο νοσοκομείο

Συμβολική κατάληψη του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, από τις 11 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, πραγματοποίησαν χτες οι μαζικοί φορείς της πόλης, απαιτώντας να λειτουργήσει άμεσα το νέο νοσοκομείο και να μπουν στο περιθώριο σενάρια που θέλουν τη μεταφορά σε αυτό κλινικών από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, κάτι που συνεπάγεται την παραπέρα υποβάθμισή του.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν με αυτοκίνητα στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου παρέμειναν για μια ώρα, υλοποιώντας έτσι το πρώτο βήμα της δράσης που συναποφάσισαν σε πρόσφατη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού. Και δήλωσαν αποφασισμένοι - αν η κυβέρνηση δεν αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο - να συνεχίσουν στα επόμενα βήματα. Αυτά όπως αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, αφορούν τη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου, με κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων, καθώς και ολοήμερο κλείσιμο δήμων και της Νομαρχίας. Και αποτελούν την απάντηση στην κυβερνητική υποκρισία, καθώς καθυστερεί τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου - το οποίο είναι έτοιμο εδώ και ενάμιση χρόνο - προφανώς για περάσουν άλλα σχέδια. Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν τη μεταφορά κλινικών από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στο Πανεπιστημιακό. Κάτι που, όπως τονίζουν οι μαζικοί φορείς του νομού, υποβαθμίζει από τη μία το Γενικό και από την άλλη δε διασφαλίζει την επιστημονική έρευνα στο Πανεπιστημιακό.

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Χωρίς δαπάνες διατροφής

Σε δεινή οικονομική κατάσταση το Κέντρο, λόγω των περικοπών

Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί λόγω της καθυστέρησης της αναγκαίας για τη λειτουργία του συμπληρωματικής επιχορήγησης, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), τονίζοντας πως αν τα απαραίτητα χρήματα δεν καταβληθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου, δε θα είναι σε θέση να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσης (διατροφή, υγιεινή κ. ά.) στα θεραπευτικά του προγράμματα και να καταβάλει τη μισθοδοσία στο προσωπικό του.

Το ΚΕΘΕΑ τονίζει πως για την εύρυθμη λειτουργία των θεραπευτικών μονάδων του απαιτείται συμπληρωματική χρηματοδότηση όχι μικρότερη από 650 εκατομμύρια δραχμές. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, το ύψος της επιχορήγησης για το 1999 έφτασε τα 1.550 εκατομμύρια, ποσό κατά 20 εκατομμύρια μικρότερο από την επιχορήγηση του 1998, με αποτέλεσμα να είναι φανερό ήδη από την αρχή του έτους ότι, όχι μόνο είναι αδύνατη κάθε μορφής ανάπτυξη, αλλά ότι επιπλέον το ΚΕΘΕΑ δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανελαστικές του δαπάνες.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το ΚΕΘΕΑ, που αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών που διαθέτει σήμερα η χώρα για τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους, παρά τη μεγάλη αύξηση των υπηρεσιών του και τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει φέρει στον τομέα της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της ανεπαρκούς επιχορήγησής του από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Στο ΚΕΘΕΑ ανήκουν 9 Συμβουλευτικά Κέντρα, 6 Θεραπευτικές Κοινότητες (Ιθάκη, Στροφή, Εξοδος, Παρέμβαση, Διάβαση, Νόστος), 8 Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, 6 Προγράμματα Υποστήριξης Κρατουμένων, 7 Προγράμματα Οικογενειακής Υποστήριξης και υπηρεσίες στους τομείς της μείωσης της βλάβης, της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας πρόληψης, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Ο όγκος των υπηρεσιών αυτών εκτείνεται από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση 800 περίπου χρήστες και 1.500 συγγενείς χρηστών, ενώ στη διάρκεια του έτους προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το ΚΕΘΕΑ για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και την αξιοποίηση εθελοντών, το μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό έχει υποχρεώσει το φορέα να ανακόψει την ανάπτυξή του.

"Η κρίσιμη αυτή κατάσταση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση το φορέα που εδώ και 16 χρόνια προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία, δείχνοντας το δρόμο για τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων, και καθιστά απολύτως αναγκαία την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ.

Προκλητικές φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεργολάβους

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδεικνύει έντονο σκεπτικισμό ακόμη και για το αν θα πρέπει να τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίματα των εκατομμυρίων εργαζόμενων φορολογουμένων, προσφέρει απλόχερα δεκάδες φοροαπαλλαγές στους ξένους μεγαλοεργολάβους και μεγαλοτραπεζίτες που κατασκευάζουν μεγάλα έργα στη χώρα μας - με το αζημίωτο βέβαια - με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης!

Αυτές ακριβώς τις προκλητικές φοροαπαλλαγές περιέχει και η αποικιοκρατική σύμβαση που υπογράφτηκε με τους Γάλλους κατασκευαστές για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, που δεν άρχισε ακόμη να κατασκευάζεται. Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, προφανώς για να μη γίνει κανένα λάθος και φορολογηθούν οι μεγαλοκαρχαρίες αυτοί, με έγγραφό του της 24 Ιούνη 1999 προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, που υπογράφει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τελών και Ειδικών Φορολογιών, παραθέτει τις ρυθμίσεις αυτές της σύμβασης και δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις...

Πιο συγκεκριμένα, δίνονται διευκρινίσεις για:

  • Τις απαλλαγές από φόρο χαρτοσήμου και βάρη, όλων των εισαγωγών από τρίτες χώρες του εξοπλισμού που γίνονται από τους εργολάβους.
  • Την απαλλαγή από το φόρο χαρτοσήμου της κρατικής επιδότησης του εισιτηρίου που παρέχεται προς τους εργολάβους τα χρόνια που αυτοί θα εκμεταλλεύονται το έργο (25 χρόνια).
  • Την απαλλαγή από όλες τις επιβαρύνσεις υπέρ του δημοσίου (τέλη χαρτοσήμου, εισφορές κλπ.) των πιστώσεων και εγγυήσεων που προσφέρουν οι ξένες ιδιωτικές τράπεζες και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Και βέβαια πρέπει να προσθέσουμε ότι οι τρεις αυτές ρυθμίσεις φοροαπαλλαγών, δεν αποτελούν παρά μόνο σταγόνα στον ωκεανό των συνολικών παρόμοιων χαριστικών ρυθμίσεων που περιγράφονται στη σύμβαση. Οι μεγαλοεργολάβοι και οι τραπεζικοί κολοσσοί, βλέπετε, δεν είναι εργαζόμενοι. Δεν είναι καν Ελληνες πολίτες...

Σήμερα η απόφαση για τον Χρ. Λεμπέση

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την αποφυλάκιση του 20χρονου μέλους της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω" Χρήστου Λεμπέση, ο οποίος εξακολουθεί να είναι προφυλακισμένος στις Φυλακές Κορυδαλλού για αδίκημα που διέπραξε πριν τέσσερα χρόνια όταν ήταν χρήστης ναρκωτικών.

Χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εφετών, μέλη της κοινωνικής επανένταξης του "18 Ανω" πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Εφετείου Αθηνών ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του.

Συγκέντρωση αντίστασης στην TVX GOLD

Παλλαϊκή συγκέντρωση αντίστασης και αγώνα ενάντια στην πολυεθνική TVX GOLD και την ελληνική κυβέρνηση που της προσφέρει "γην και ύδωρ" οργανώνουν για αύριο Σάββατο 3 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής στην περιοχή τους.

Μετά και από τις διαπιστώσεις των αρχαιολόγων της 16ης Εφορίας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων για σημαντικές καταστροφές που έχουν υποστεί οι αρχαιότητες στην περιοχή της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής από τις εργασίες διάνοιξης που πραγματοποίησαν τα συνεργεία της TVX, γίνεται πλέον ολοφάνερη η επιδίωξη του μέγιστου κέρδους της πολυεθνικής σε συνάρτηση με την πλήρη αδιαφορία της για τον άνθρωπο, τη φύση, ακόμη και την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας.

Γι' αυτό το λόγο και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι "αρνούμαστε το ξεπούλημα και την καταστροφή του Στρυμονικού, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της η πολυεθνική TVX GOLD και οι ντόπιοι μεσάζοντες". Η ΚΟΘ ενημερώνει πως από τη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει κομβόι για τη συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα από την οδό Λαγκαδά, στο ύψος του δημαρχείου της Σταυρούπολης.

Από εκδήλωση θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ευπαθείς περιοχές

Να συνεδριάσουν άμεσα τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα (ΣΝΟ), ώστε να καθορίσουν τις περιοχές όπου θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, την επικίνδυνη για πυρκαγιές περίοδο, καλεί με απόφασή της τους νομάρχες της χώρας, η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου. Σχετική πρόταση είχε καταθέσει το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο, στις αρχές της βδομάδας και αφορά συγκεκριμένα την απαγόρευση της κυκλοφορίας από... χθες, 1η Ιούλη, σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές, από τις εννέα το βράδυ έως τις έξι το πρωί.

Με άλλη εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Δ. Κατριβάνου, επισημαίνεται ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στον καθαρισμό των χωματερών και τους υπενθυμίζει πως αν δεν τον κάνουν θα έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση, αλήθεια, πώς θα τιμωρηθεί για την αποσπασματικότητα των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, αλλά και την προχειρότητα στην εφαρμογή, έστω κι αυτών;

Οι αστυνομικοί ζητούν αναδρομικά το στεγαστικό επίδομα

Να δοθεί αναδρομικά σε όλο το αστυνομικό προσωπικό το στεγαστικό επίδομα για τα χρόνια 1988 και 1989 ζητά με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τέσσερις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στην καταβολή του επιδόματος αυτού σε 900 αστυνομικούς, που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη το 1990.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να καταβάλει το επίδομα και στους υπόλοιπους αστυνομικούς που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια για να αποφευχτούν στο μέλλον άσκοπες δικαστικές αντιδικίες. Το στεγαστικό επίδομα χορηγήθηκε για πρώτη φορά το 1989 και χωρίς αναδρομική ισχύ, αν και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είχε αρχίσει η χορήγησή του από το 1981.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ