ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρισδιάστατα μουσικοποιητικά "Τέρατα"

Ενα πρωτοποριακό πολυθέαμα - αμάλγαμα τεχνών - το έργο "Τέρατα Χάριτος",με την υπογραφή του συνθέτη Φίλιπ Γκλας και του σκηνοθέτη Μπομπ Ουίλσον θα παρουσιαστεί (21, 22,23/7) στην "Πειραιώς" (δίπλα στο εργοστάσιο "ΙΟΝ", Πειραιώς 58), στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Αθηνών". Οι παραστάσεις αυτές ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του "μινιμαλιστή" συνθέτη στην Αθήνα με τους δημοσιογράφους. Ο Γκλας αναφέρθηκε στον "καρπό" της συνεργασίας του με τον Μπ. Ουίλσον και σε ευρύτερα θέματα του πολιτισμού. "Ο 20ός αιώνας είναι γεμάτος προβλήματα", είπε ο Φ. Γκλας, υπογραμμίζοντας το "σημαντικό ρόλο της κουλτούρας", αλλά και της "τεχνολογίας, που έχει πολλά να προσφέρει καθώς βαδίζουμε προς νέες περιοχές θεάματος". Για τη νέα τους δημιουργία οι δύο καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν την πιο προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, προσφέροντας μια ταινία - όπερα τριών διαστάσεων, διάρκειας 70 λεπτών.Η ταινία διερευνά τις απεριόριστες δυνατότητες του φωτός, του ήχου και των αντικειμένων, δημιουργώντας ένα ακόμα καθοριστικό στο ύφος του θεατρικό γεγονός για το τέλος της χιλιετίας.

"Πριν πέντε χρόνια, είπε ο Φ. Γκλας, είχαμε την ιδέα για ένα θέαμα που να ταξιδέψει στον κόσμο, ένα έργο χωρίς ήρωες και χαρακτήρες. Καταλήξαμε στην ταινία, γιατί είναι εύκολη η μεταφορά της". Το λιμπρέτο, που αποτελεί σύνθεση στίχων του Πέρση μύστη και ποιητή του 13ου αιώνα Τζελαλουντίν Ελ Ρούμι,είναι του Ουίλσον κι επενδύθηκε μουσικά από τον Γκλας, ενώ στο τρισδιάστατο θέαμα προστίθεται και ζωντανή μουσική, από τους μουσικούς και τις φωνές του συγκροτήματος "Φ. Γκλας", προσφέροντας μια "επιπλέον, τέταρτη διάσταση". Τα "Τέρατα Χάριτος" ή "Τέρατα εξ ουρανού", είπε ο Φ. Γκλας, αναφέρονται "στον καθημερινό τρόπο ζωής μας, ανάμεσα σε τέρατα".

Θέατρο σ' όλη την επικράτεια

Με το ελάχιστα παιγμένο σαιξπηρικό "Χειμωνιάτικο παραμύθι",ξεκινά σήμερα με παραστάσεις στη Λάρισα, τη θερινή περιοδεία του το ΔΗΠΕΘΕ "Θεσσαλικό Θέατρο",σε πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαϊδη,τα σκηνικά του Αγγελου Αγγελή,τα κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη,οι χορογραφίες της Εφης Καρακώστα,το συγκρότημα παραδοσιακών οργάνων του Γιώργη Δεληγιάννη,το οποίο ερμηνεύει τραγούδια και μουσικά θέματα από τις πρώτες παραστάσεις του έργου στην ελισαβετιανή Αγγλία. Παίζουν: Αγης Εμμανουήλ, Γιάννης Ζαβραδινός, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Γιώργος Ζιόβας, Γιώργος Ζωγράφος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Κρανάς, Στέλλα Κωνσταντάτου, Τζένη Μιχαηλίδου, Περικλής Μοσχολιδάκης, Περικλής Μουστάκης, Κώστας Μπάσης, Σεραφείμ Ντίνας, Δημήτρης Σταμούλης, Δημήτρης Συμεωνίδης, Χριστίνα Φίλου και ο μικρός Θωμάς Γεωργάκης.

Το "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ" θα δώσει μεταξύ άλλων τις εξής παραστάσεις; 22/7 "Θέατρο Βράχων" - Φεστιβάλ Δήμου Υμηττού. 28/7 Ρέθυμνο. 29/7 Χανιά. 30/7 Ηράκλειο. 11/8 Μονοδέντρι (Ζαγοροχώρια). 12/8 Γιάννινα, 23/8 Τρίκαλα. 24/8 Βέροια. 26,27/8 Θεσσαλονίκη (Θέατρο Κήπου). 1,2/9 θέατρο Λυκαβηττού. 3/9 Βριλήσια. 4/9 "Βεάκειο". 7/9 Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. 9/9 Παπάγου.

  • Με τον αριστουργηματικό "Υπηρέτη δυο αφεντάδων" του Γκολντόνι αρχίζει(3,4,5/7) τις καλοκαιρινές παραστάσεις του στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών,το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.Η παράσταση που θα παιχτεί και στο θέατρο Λυκαβηττού (8,9/7) ανεβαίνει σε μετάφραση Θέμη Μουμουλίδη - Παναγιώτας Πανταζή,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,σκηνικά Αναστασίας Αρσένη,κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου,χορογραφία - κίνηση Αλίκης Καζούρη,μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.Παίζουν: Ντίνος Καρύδης, Χρήστος Θάνος, Μάκης Ρευματάς, Δάφνη Λαμπρογιάννη, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρήστος Μωραϊτης, Γεράσιμος Γεννατάς, Βίκυ Βολιώτη, Λεωνίδας Κακούρης, Θοδωρής Μπουζινάκος, Σοφία Σωτηρίου, Γιώργος Βουζουλίδης.

Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών θα δώσει και τις παρακάτω παραστάσεις: 11/7 Καβάλ, 14 Σέρρες, 15 - 18/7 Θεσσαλονίκη (θέατρο Κήπου), 20,21/7 Βόλος, 23 - 28/7 νομός Σερρών, 31/7 Ηράκλειο. 4,5/8 Ρέθυμνο, 26,27/8 Πάτρα, 30/8 Συκιές, 31/8 Βέροια. 3/9 Τρίκαλα, 5/9 Λάρισα.

  • Μετά την επιτυχία του στο Ηρώδειο, το "Παιδικό Στέκι" του Εθνικού Θεάτρου, αρχίζει περιοδεία ανά την Ελλάδα, με το έργο "Η αγάπη και τα τρία πορτοκάλια",που ανεβάστηκε σε διασκευή Βασιλικής Σαλούρου - Τροβά,σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη,σκηνικά Φίλιππου Παπαγεωργίου,κοστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα,μουσική του Ροσίνι,μουσική διασκευή - σύνθεση Γιάννη Μακρίδη,στίχους τραγουδιών Ανδρέα Κουλουμπή,χορογραφία Πέτρου Γάλλια,μουσική διδασκαλία Ολυμπίας Κυριακάκη.

Το "Παιδικό Στέκι" θα δώσει τις εξής παραστάσεις: 5/7 Κιλκίς, 7/7 Βόλος, 18/7 Χανιά, 21/7 Σητεία, 24/7 Ρέθυμνο, 26/7 Ηράκλειο. 7/8 Ζάκυνθος, 20/8 Νάξος, 23/8 Σύρος, 29/8 Βριλήσια. 8/9 Πετρούπολη, 10/9 Ηλιούπολη, 12/9 Αιγάλεω, 17/8 Θεσσαλονίκη, 22,23/8 Πάτρα, 26/8 Γιάννενα.

Ολυμπία των τεχνών

Τα πρώτα του βήματα κάνει το "Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας",που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 28/8, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο.Οι πύλες του Φεστιβάλ ανοίγουν σήμερα με διήμερη Διεθνή Συνάντηση Διανοητών με θέμα: "Τα νέα Μέσα Επικοινωνίας, η Γραφή και το Βιβλίο στον 21ο αιώνα", που συντονίζει ο Βασίλης Βασιλικός και τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο. Σήμερα, επίσης, στο αίθριο του νέου μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ της υψιφώνου Βάσως Παπαντωνίου,ενώ αύριο το 70μελές Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας της Γενεύης θα χορέψει την "Μπαγιαντέρα" του Μίνκους. Την παράσταση, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσουν διάσημοι προσκεκλημένοι, όπως οι Ρ. Ντεμπρέ, Αντ. Ταμπούκι, Λ. Βερτμίλερ κ.ά.

Ακολουθούν: συναυλία του πιανίστα Δημήτρη Σγούρο (9/7), βραδιάΜίκη Θεοδωράκη (12/7), συναυλία με μελοποιημένη ποίηση του Λόρκα (14/7), συναυλία του διάσημου Ινδού μουσικού Ραβί Σανκάρ και το συγκρότημά του (17/7), συναυλία των Μάριου Φραγκούλη - Ντέμπορα Μάγιερς (23/7), συναυλία της φημισμένης ορχήστρας Δωματίου "Σολίστι Βένετι" (31/7) κ.ά.

Από το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ σημειώνουμε, επίσης, τις τρεις βραδιές λόγου και μουσικής με τίτλο "Από τον Πίνδαρο στον Ελύτη" (3,4,5/8), την παρουσίαση της λαϊκής όπερας του Μίκη Θεοδωράκη "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού" (6,7/8), σε σκηνοθεσία του Θ. Παπαγεωργίου, μουσική διεύθυνση Τ. Καρακατσάνη και ερμηνευτές τους Δημήτρη Μητροπάνο και Μαρία Δημητριάδη.Επίσης, τις παραστάσεις: "Κοριολανός" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (2/8), "Πέρσες" του Εθνικού Θεάτρου (21/8), "Φοίνισσες" του ΚΘΒΕ(25/8), "Ανδρομάχη" του "Θεάτρου Ανοιξης" και ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (28/8).

Χώρος ελληνισμού στο Σχίνο

Το "Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού" εγκαινιάζει αύριο (8μμ) στο Σχίνο Λουτρακίου "Χώρο Ελληνισμού".Σκοπός του Κέντρου η προώθηση του απόδημου ελληνισμού με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η οργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων με θεματικούς άξονες τον απόδημο ελληνισμό, τα ελληνικά ήθη και έθιμα και την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου. Η συγγραφή - μετάφραση - έκδοση επιστημονικών εργασιών που συμβάλλουν στους σκοπούς του ιδρύματος. Οργάνωση και λειτουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου (Ακτή Μιαούλη 93, Πειραιάς, τηλ. 4290.620-5). Η βιβλιοθήκη, συνδεδεμένη με ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, θα διαθέτει πλούσια συλλογή cd - rom με θέματα του ελληνισμού. Εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θέματα για το παρελθόν, παρόν και μέλλον του ελληνισμού. Συμπαράσταση στην ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων της περιοχής του Σχίνου. Παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου σε εκδηλώσεις τοπικών φορέων.

Το Κέντρο διαθέτει κήπους 40 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν λεμονοδάσος, ελαιώνα, αμπελώνα, σπάνιες και ενδημικές καλλιέργειες, μεγάλο κλωβό με ωδικά πουλιά, τεχνητή λίμνη που θα λειτουργεί ως μικρός βιότοπος, μελισσώνα, περιστεριώνα και έναν ιστορικό ροδόκηπο, ο οποίος αφορά στα κυριότερα είδη τριανταφυλλιάς.

"Νέμεσις" εναντίον ΝΑΤΟ

"Ωρα G8",είναι ο κεντρικός τίτλος του 7ου τεύχους του περιοδικού "Νέμεσις",δίπλα σε μία φωτογραφία του 1912: Οι Μεγάλες Δυνάμεις... συσκέπτονται στο πεδίο της μάχης. Τι άλλαξε στα Βαλκάνια από τότε ως σήμερα;

Τίποτε δεν άλλαξε.Η Λιάνα Κανέλλη στο εκδοτικό της σημείωμα μεταξύ άλλων σημειώνει: "Το βάθος του χρονικού ορίζοντα της Μεγάλης Αντίστασης στην Παγκοσμιοποιημένη Υβρι, είναι κατ' ελάχιστον δέκα έως και τριάντα χρόνια. Το ΝΑΤΟ έστησε το πρώτο ευρωπαϊκό του προτεκτοράτο στο Κοσσυφοπέδιο, αιχμαλώτισε τη Γιουγκοσλαβία, τρόμαξε τη Ρωσία, αγνόησε την Κίνα και αγόρασε χώρες ικανές να λειτουργήσουν ως πολιτισμικό άλλοθι, όπως η Ελλάς, πολύ - πολύ φθηνά... Οι Ουτσεκάδες θα έχουν πεδίον δόξης λαμπρόν. Θα επιτεθούν ως κατσαπλιάδες στην Ιστορία και θα δικαιώσουν τον ακατάληκτο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που τώρα αρχίζει και πετυχαίνει το στόχο του. Με πρελούδιο τους Βαλκανικούς και υστερόγραφο την επέλαση της νεοταξικής "πρωτοπορίας" που φέρει τον κωδικό G8 στον 21ο αιώνα (...). Μακριά από επαγγελματίες καθησυχαστές αυτό το καλοκαίρι. Αλλωστε, το μυστικό είναι απλό, ωραίο και κοινό: Το παρόν τούς ανήκει - Το μέλλον μάς ανήκει".

Στο ίδιο τεύχος φιλοξενούνται αποσπάσματα από το γαλλικό περιοδικό "Ιλουστρασιόν", ενότητες άρθρων για τη Γιουγκοσλαβία, τις εκλογές και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα οδοιπορικό στη Χίο και στο αρχαίο ναυάγιο των Ιρίων, αφιέρωμα στην παιδική λογοτεχνία και συνεντεύξεις με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Βύρωνα Φιδετζή και βέβαια δε λείπουν τα θέματα του κινηματογράφου, της μουσικής, του αθλητισμού, του βιβλίου και του Ιντερνέτ.

Οι Μπ. Ουίλσον και Φ. Γκλας

Το έργο του Γκολντόνι "Υπηρέτης δύο αφεντάδων" από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Από το "Θεσσαλικό Θέατρο" το έργο του Σαίξπηρ "Χειμωνιάτικο παραμύθι"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ