Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Νέμεσις" εναντίον ΝΑΤΟ

"Ωρα G8",είναι ο κεντρικός τίτλος του 7ου τεύχους του περιοδικού "Νέμεσις",δίπλα σε μία φωτογραφία του 1912: Οι Μεγάλες Δυνάμεις... συσκέπτονται στο πεδίο της μάχης. Τι άλλαξε στα Βαλκάνια από τότε ως σήμερα;

Τίποτε δεν άλλαξε.Η Λιάνα Κανέλλη στο εκδοτικό της σημείωμα μεταξύ άλλων σημειώνει: "Το βάθος του χρονικού ορίζοντα της Μεγάλης Αντίστασης στην Παγκοσμιοποιημένη Υβρι, είναι κατ' ελάχιστον δέκα έως και τριάντα χρόνια. Το ΝΑΤΟ έστησε το πρώτο ευρωπαϊκό του προτεκτοράτο στο Κοσσυφοπέδιο, αιχμαλώτισε τη Γιουγκοσλαβία, τρόμαξε τη Ρωσία, αγνόησε την Κίνα και αγόρασε χώρες ικανές να λειτουργήσουν ως πολιτισμικό άλλοθι, όπως η Ελλάς, πολύ - πολύ φθηνά... Οι Ουτσεκάδες θα έχουν πεδίον δόξης λαμπρόν. Θα επιτεθούν ως κατσαπλιάδες στην Ιστορία και θα δικαιώσουν τον ακατάληκτο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που τώρα αρχίζει και πετυχαίνει το στόχο του. Με πρελούδιο τους Βαλκανικούς και υστερόγραφο την επέλαση της νεοταξικής "πρωτοπορίας" που φέρει τον κωδικό G8 στον 21ο αιώνα (...). Μακριά από επαγγελματίες καθησυχαστές αυτό το καλοκαίρι. Αλλωστε, το μυστικό είναι απλό, ωραίο και κοινό: Το παρόν τούς ανήκει - Το μέλλον μάς ανήκει".

Στο ίδιο τεύχος φιλοξενούνται αποσπάσματα από το γαλλικό περιοδικό "Ιλουστρασιόν", ενότητες άρθρων για τη Γιουγκοσλαβία, τις εκλογές και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα οδοιπορικό στη Χίο και στο αρχαίο ναυάγιο των Ιρίων, αφιέρωμα στην παιδική λογοτεχνία και συνεντεύξεις με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Βύρωνα Φιδετζή και βέβαια δε λείπουν τα θέματα του κινηματογράφου, της μουσικής, του αθλητισμού, του βιβλίου και του Ιντερνέτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ