ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ανοιχτοί λογαριασμοί...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Οι λογαριασμοί σε όλη τη γιουγκοσλαβική επικράτεια είναι ανοιχτοί. Το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση, ενώ το Μαυροβούνιο δείχνει να "βράζει". Η φωτιά που έχει ανάψει καιρό τώρα δείχνει να ενισχύεται με όλα τα μέσα, γεγονός που επιτρέπει τον παραγκωνισμό του "μονότονου" Κόσσοβου, καταλαμβάνοντας την κεντρική σκηνή στην επικαιρότητα. Εξάλλου το θέμα της "αντιπολίτευσης" δεν έδειξε ότι μπορεί να κάνει ακόμα πρεμιέρα και παραμένει στα "προσεχώς".

Μάλιστα το θέμα της "ανεξαρτησίας" ήρθε στην επικαιρότητα με πολύ δραματικό τρόπο, αφού ο ίδιος ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου αλλά και κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά στο Πεντάγωνο, δήλωσε ολοκάθαρα ότι οι ενέργειες ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων στο Μαυροβούνιο που διέταξε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,εμπεριέχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες να είναι "τα προπαρασκευαστικά στάδια" για μία επιχείρηση εναντίον της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. Με άλλα λόγια ένα πραξικόπημα. "Εχουμε διαπιστώσει προετοιμασίες εδώ και αρκετές εβδομάδες για απόπειρα εγκαθίδρυσης σε αξιώματα περισσότερων Σέρβων και ατόμων που είναι πιστά στον αντίπαλο του Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς", δήλωσε ο στρατηγός Κλαρκ και πρόσθεσε ότι οι σερβικές δυνάμεις επιχείρησαν να αναλάβουν τον έλεγχο των συνόρων στη χερσόνησο Πρέβλακα.

Πάντως, τον Κλαρκ ανέλαβε να διαψεύσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα,αφού μιλώντας κατά την τελική σύνοδο της Οικονομικής Διάσκεψης των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσε ότι: "Τα στρατεύματα που αποσύρθηκαν από το Κόσσοβο δε βρίσκονται στο Μαυροβούνιο" και "δε βλέπω στρατεύματα να πηγαίνουν στο Μαυροβούνιο". Ενώ ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ σε ένα ανεξάρτητο Μαυροβούνιο, ο Σολάνα εξήγησε ότι δεν πρέπει να "τροποποιηθούν τα σύνορα".

Κινήσεις στρατηγικής

Αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν τη δυτική κοινή γνώμη για να αποδεχτεί τις "εξελίξεις" στο Μαυροβούνιο, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτής της ΟΔΓ, Τζουκάνοβιτς, κινείται με πολύ προσεκτικές κινήσεις ώστε να μπορέσει να έρθει στις αγκάλες της δυτικής κοινότητας με τις καλύτερες προϋποθέσεις που μπορεί να του επιτρέπουν οι περιστάσεις.

Χθες λοιπόν προχώρησε σε μία απόφαση η οποία μάλλον είναι "παράλογη": Ο Τζουκάνοβιτς δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει οποιονδήποτε καταζητείται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Μπλιτς" του Βελιγραδίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος που καταζητείται από το ΔΠΔ και κινδυνεύει να συλληφθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, διατρέχει τώρα τον ίδιο κίνδυνο αν βρεθεί στο Μαυροβούνιο, μια δημοκρατία που θεωρητικά ακόμα αποτελεί μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο Τζουκάνοβιτς, τόνισε ότι η χώρα (;) του που αγωνίζεται να ενταχθεί στο ΔΝΤ ή στην ΠΤ, δεν μπορεί να αγνοήσει τη συνεργασία με το ΔΠΔ!

Παράλληλα, όλα τα πολιτικά κόμματα που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο αποδέχτηκαν και επισήμως χθες, την πρόσκληση - στην αρχή της εβδομάδας - που είχε απευθύνει το κυβερνών "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" του Μαυροβουνίου, ώστε να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τις μελλοντικές σχέσεις του Μαυροβουνίου μέσα στα πλαίσια της Ομοσπονδίας.

Ενώ ο Βουκ Ντράσκοβιτς,ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" - (SPO) - μιλώντας προς τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός του στο Νόβι Σαντ, δήλωσε ότι αρνείται να συμμετάσχει στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση όσο το Βελιγράδι δε συμφιλιώνεται με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, όπως αναφέρουν χθεσινά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου. Ο Ντράσκοβιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από την πρώτη σύνοδο διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Γιουγκοσλάβο πρωθυπουργό Μομίρ Μπουλάτοβιτς και τους εκπροσώπους πολλών κοινοβουλευτικών κομμάτων ενόψει κυβερνητικού ανασχηματισμού, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του, που είναι να σχηματιστούν μεταβατικές κυβερνήσεις, στο επίπεδο της ομοσπονδίας και σ' εκείνο της Σερβίας, οι οποίες θα οργανώσουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, "η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί την εκλογική βούληση των πολιτών του Μαυροβουνίου", δηλαδή να δεχτεί στους κόλπους της το "Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών" - (DPS) - του Τζουκάνοβιτς, υπογράμμισε. Ξεχνώντας ότι μέχρι πρότινος συμμετείχε στην κυβέρνηση που δεν είχε αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα του 1998.

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στα πρόθυρα χρεοκοπίας

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΓΕΝΕΥΗ. -

"Πτώχευση" κοντεύει να κηρύξει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ χθες αξιωματούχοι της έκαναν επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια... αφού έχει τη φροντίδα της επανεγκατάστασης στις εστίες τους ενός εκατομμυρίου προσφύγων στο Κόσσοβο, και δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της, λέγοντας ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Κνουτ Βόλεμπεκ δήλωσε ότι η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες χρειάζεται επειγόντως περισσότερα χρήματα, για να φέρει σε πέρας την αποστολή της στο Κόσσοβο και για το σκοπό αυτό πρέπει οι χώρες να προετοιμαστούν να συνεισφέρουν περισσότερα. Μάλιστα, τόνισε ότι η Υπατη Αρμοστεία "στερείται πόρων", ενώ από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέχρι χτες από το σύνολο των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν ζητήσει για το 1999 για την αποστολή της στο Κόσσοβο, έχει λάβει μόνον 140 εκατομμύρια δολάρια.

Αναλόγως αναφερόμενος στην κατάσταση των προσφύγων, ο ειδικός απεσταλμένος της UNHCR, ο Ντένις ΜακΝαμάρα,επισήμανε ότι τα χρήματα που έχει λάβει η Αρμοστεία υπολείπονται κατά πολύ αυτών που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης επανεγκατάστασης των προσφύγων ως το τέλος του χρόνου. "Δε λαμβάνουμε από τις δωρήτριες χώρες τα αναγκαία μετρητά για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση", τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ανέφερε ακόμα ότι οι Σέρβοι στο Κόσσοβο δέχονται επιθέσεις σε πολλές περιοχές παρά τις προσπάθειες της "ειρηνευτικής δύναμης" να τους προστατεύσει.

Περίπου 524.000 Αλβανοί επέστρεψαν στο Κόσσοβο τις τελευταίες δύο βδομάδες από την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ με δικά τους μέσα, ενώ ακόμα περίπου 233.000 παραμένουν στην περιοχή, για να μεταφερθούν από την Υπατη Αρμοστεία, η οποία μέχρι τώρα οργανώνει περιορισμένες επιστροφές με λεωφορεία.

Ωστόσο, όσοι επιστρέφουν και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι στο Κόσσοβο έχουν ανάγκη από τρόφιμα, φάρμακα και υλικά, για να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους κάτι πρωτάκουστο συμβαίνει: "... ύστερα από μια εξαιρετικά δαπανηρή σύγκρουση στην Ευρώπη και με την UNHCR να είναι η αρμόδια υπηρεσία για τον επαναπατρισμό περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων, να συνεχίζουμε να λέμε ότι δεν έχουμε λάβει καθόλου χρήματα. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δαπανούμε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια τη βδομάδα, κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, για συντονισμό της επιχείρησης αυτής. Τα διαθέσιμα μετρητά είναι περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια, αλλά εάν αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία θα διατεθούν σε υποχρεώσεις που έχουμε ήδη αναλάβει, απομένουν περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τίποτα", πρόσθεσε ο ΜακΝαμάρα.

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Διαρκείς διαφωνίες για την KFOR

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τα προβλήματα και οι διαφωνίες μεταξύ των ΝΑΤΟικών και των Ρώσων αξιωματούχων συνεχίζονται, παρότι δημοσίως από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανακοινώνεται ότι οι διαφωνίες πάνω στη σύνθεση και την ανάπτυξη της "ειρηνευτικής δύναμης" είναι άνευ ουσίας...

Ωστόσο, η πραγματικότητα κατέγραψε χτες την αναχώρηση της ρωσικής αντιπροσωπείας - υπό το ναύαρχο Βαλεντίν Κουζνετσόφ - από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν επιλυθεί οι διαφορές σε διάφορα θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της ρωσικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, επιβεβαιώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις διαρροές που ήθελαν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές σε βασικά ζητήματα. Οπως, τη διεύρυνση του τομέα επιχειρησιακής ευθύνης τους στη βρετανική ζώνη γύρω από το αεροδρόμιο της Πρίστινα και στη ζώνη που ελέγχουν οι Ιταλοί. Η Μόσχα επιπλέον διαφωνεί με το ΝΑΤΟ για το εάν οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να λαμβάνουν εντολές από τους διοικητές της συμμαχικής δύναμης - ένα θέμα που υποτίθεται ότι είχε λυθεί με τη Συμφωνία του Ελσίνκι.

Πάντως, τρία ρωσικά πολεμικά σκάφη που μεταφέρουν στρατιώτες και πολεμικό υλικό στο Κοσσυφοπέδιο επρόκειτο να αποπλεύσουν σήμερα από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, ενώ πρόσθεσε ότι στις 7 Ιούλη αναμένεται να αποπλεύσουν από το λιμάνι του Τουάπσε στη Μαύρη Θάλασσα και άλλα πολεμικά σκάφη, που θα μεταφέρουν στο Κόσσοβο περίπου 300 αλεξιπτωτιστές, όπως δήλωσε ο διοικητής της βάσης, Γκεόργκι Σπακ.

ΕΛΒΕΤΙΑ
"Ούτε δεκάρα" του Μιλόσεβιτς

ΖΥΡΙΧΗ.-

Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, η Ελβετία είχε λάβει μία δραστική απόφαση μετά από σχετικό αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Να παγώσει τις καταθέσεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις ελβετικές τράπεζες, αλλά και να δεσμεύσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία εκτός από του Μιλόσεβιτς και άλλων τεσσάρων Σέρβων αξιωματούχων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία: Του προέδρου της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, του αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαϊνοβιτς, του αρχηγού του γενικού επιτελείου Ντράγκολιουμπ Οζντάνιτς και του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας Βλάικο Στοτζιλίκοβιτς.

Χτες, ο Φόλκο Γκάλι,εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Ελβετίας που διεξάγει την έρευνα, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί ούτε δεκάρα από την πιθανολογούμενη περιουσία του Γιουγκοσλάβου Προέδρου."Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τίποτα", δήλωσε ο Γκάλι, και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν θα βρεθεί ποτέ μία τέτοια περιουσία στην Ελβετία. Εκτός αυτού υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, αλλά και τραπεζίτες εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις την αμφιβολία τους για το αν θα βγουν στην επιφάνεια τα "προσδοκώμενα μεγάλα ποσά από την περιουσία του Μιλόσεβιτς και των άλλων τεσσάρων Σέρβων αξιωματούχων". "Πρώτον, δε γνωρίζω αν ο άνθρωπος έχει δισεκατομμύρια", δήλωσε Ελβετός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. "Δεύτερον, θα περίμενα από αυτόν να είναι αρκετά έξυπνος για να μην τα έχει εδώ πέρα", πρόσθεσε.

Αμερικανός πεζοναύτης περιπολεί σε σερβική συνοικία στην πόλη Γκνιλάνε

Αδελφοποίηση Εργατικών Κέντρων Λάρισας και Βελιγραδίου

Σε αδελφοποίηση προχώρησαν τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Βελιγραδίου, δυναμώνοντας έτσι τόσο την ταξική αλληλεγγύη τους όσο και τον αγώνα τους ενάντια στον πόλεμο, ο οποίος, όπως τονίζουν "δεν τελείωσε".

Η αδελφοποίηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Βελιγράδι. Στην κατεύθυνση αυτή μέλη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας θα φιλοξενήσουν, μέσα στο Καλοκαίρι, παιδιά συναδέλφων τους από το Βελιγράδι, ενώ θα συνεχίσουν τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη πόλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ