Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στα πρόθυρα χρεοκοπίας

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΓΕΝΕΥΗ. -

"Πτώχευση" κοντεύει να κηρύξει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ χθες αξιωματούχοι της έκαναν επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια... αφού έχει τη φροντίδα της επανεγκατάστασης στις εστίες τους ενός εκατομμυρίου προσφύγων στο Κόσσοβο, και δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της, λέγοντας ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Κνουτ Βόλεμπεκ δήλωσε ότι η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες χρειάζεται επειγόντως περισσότερα χρήματα, για να φέρει σε πέρας την αποστολή της στο Κόσσοβο και για το σκοπό αυτό πρέπει οι χώρες να προετοιμαστούν να συνεισφέρουν περισσότερα. Μάλιστα, τόνισε ότι η Υπατη Αρμοστεία "στερείται πόρων", ενώ από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέχρι χτες από το σύνολο των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν ζητήσει για το 1999 για την αποστολή της στο Κόσσοβο, έχει λάβει μόνον 140 εκατομμύρια δολάρια.

Αναλόγως αναφερόμενος στην κατάσταση των προσφύγων, ο ειδικός απεσταλμένος της UNHCR, ο Ντένις ΜακΝαμάρα,επισήμανε ότι τα χρήματα που έχει λάβει η Αρμοστεία υπολείπονται κατά πολύ αυτών που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης επανεγκατάστασης των προσφύγων ως το τέλος του χρόνου. "Δε λαμβάνουμε από τις δωρήτριες χώρες τα αναγκαία μετρητά για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση", τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ανέφερε ακόμα ότι οι Σέρβοι στο Κόσσοβο δέχονται επιθέσεις σε πολλές περιοχές παρά τις προσπάθειες της "ειρηνευτικής δύναμης" να τους προστατεύσει.

Περίπου 524.000 Αλβανοί επέστρεψαν στο Κόσσοβο τις τελευταίες δύο βδομάδες από την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ με δικά τους μέσα, ενώ ακόμα περίπου 233.000 παραμένουν στην περιοχή, για να μεταφερθούν από την Υπατη Αρμοστεία, η οποία μέχρι τώρα οργανώνει περιορισμένες επιστροφές με λεωφορεία.

Ωστόσο, όσοι επιστρέφουν και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι στο Κόσσοβο έχουν ανάγκη από τρόφιμα, φάρμακα και υλικά, για να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους κάτι πρωτάκουστο συμβαίνει: "... ύστερα από μια εξαιρετικά δαπανηρή σύγκρουση στην Ευρώπη και με την UNHCR να είναι η αρμόδια υπηρεσία για τον επαναπατρισμό περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων, να συνεχίζουμε να λέμε ότι δεν έχουμε λάβει καθόλου χρήματα. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δαπανούμε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια τη βδομάδα, κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, για συντονισμό της επιχείρησης αυτής. Τα διαθέσιμα μετρητά είναι περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια, αλλά εάν αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία θα διατεθούν σε υποχρεώσεις που έχουμε ήδη αναλάβει, απομένουν περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τίποτα", πρόσθεσε ο ΜακΝαμάρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βοήθεια και κέρδη (2008-02-15 00:00:00.0)
Προσωρινή αναστολή της αποστολής στην Κόσσοβσκα Μιτρόβιτσα (2000-06-24 00:00:00.0)
"Ενισχυμένα" όπλα του "UCK" στις επιθέσεις κατά Σέρβων... (1999-08-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-08-12 00:00:00.0)
"Προκλητική" επίσκεψη της Ογκάτα (1999-07-07 00:00:00.0)
Νέα εισροή προσφύγων (1999-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ