Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Διαρκείς επιθέσεις του ινδικού στρατού

NEO ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΤΡΑΣ.-

Εντείνονται οι προσπάθειες του ινδικού στρατού να απωθήσει ολοκληρωτικά από το έδαφος του Β. Κασμίρ τους ισλαμιστές εισβολείς. Οι μάχες στις χιονισμένες πλαγιές των Ιμαλαϊων μαίνονται με ιδιαίτερη σκληρότητα, ενώ ινδικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και το πυροβολικό σφυροκοπούν αδιάκοπα θέσεις των εισβολέων. Σε ανακοίνωσή του το Ισλαμαμπάντ προειδοποιεί ότι "θα υπερασπίσει εαυτόν με κάθε μέσο σε περίπτωση που η Ινδία προχωρήσει σε κάποια επιθετική ενέργεια". Από την πλευρά του, το Νέο Δελχί εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι οι συγκρούσεις δεν πρόκειται να πάρουν έκταση, καθώς εκτίμησε ότι οι εισβολείς ωθούνται, αργά αλλά σταθερά, εκτός του ινδικού εδάφους.

Πολύνεκρες και αιματηρές μάχες σημειώνονται στα χιονισμένα Ιμαλάια, υπό τη σκέπη των ακατάπαυστων βομβαρδισμών των ινδικών μαχητικών και τα συνεχόμενα πυρά του πυροβολικού. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού, στρατηγός Μπίκραμ Σινγκ, οι εισβολείς έχουν υποχωρήσει στο 1,5 χιλιόμετρο από τη Γραμμή Ελέγχου, ενώ παράλληλα τα ινδικά στρατεύματα κατάφεραν να αποκλείσουν τις περισσότερες γραμμές ανεφοδιασμού τους. Σύμφωνα με ανώτερους Ινδούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τα ινδικά στρατεύματα έχουν, ήδη, ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο μιας, ευρείας κλίμακας, επίθεσης, που, πιθανότατα, θα αρχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα στοχεύει στην κατάκτηση της κομβικής κορυφής της Τίγρης, ύψους 16.500 ποδιών.

Μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, χθες το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, η Επιτροπή Αμυνας του Πακιστάν εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί για μεγάλες συνέπειες σε περίπτωση που η Ινδία επιλέξει να διευρύνει τη σύγκρουση. Στην ανακοίνωση, όπου δε γίνεται λόγος για το ρόλο των πακιστανικών στρατευμάτων, ούτε αναφέρεται η σύνδεσή τους με τους εισβολείς, υπογραμμίζεται ότι το Ισλαμαμπάντ τάσσεται, πάντα, υπέρ της διευθέτησης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων και δεν επιθυμεί τον πόλεμο, "αλλά έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί και θα το πράξει, κάθε σπιθαμή του εδάφους του".

"Δεν τίθεται θέμα διεύρυνσης των συγκρούσεων", τόνισε σε όλους τους δυνατούς τόνους, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίντερ Σινγκ Τζασάλ. Ο Ινδός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν, ακόμη, ενδείξεις υποχώρησης των εισβολέων, όμως, εκτίμησε ότι σύντομα θα έχουν πλήρως απωθηθεί πέραν της Γραμμής Ελέγχου και οι συγκρούσεις θα έχουν τερματιστεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες συγκρούσεις στο Κασμίρ (2003-08-23 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι πιέσεις (2002-06-07 00:00:00.0)
Ελπίδες ειρήνευσης, εν μέσω πυρών (1999-07-21 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων και έντασης πριν τις συνομιλίες (1999-06-12 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των συγκρούσεων και των αλληλοκατηγοριών (1999-06-08 00:00:00.0)
Ριψοκίνδυνα παιχνίδια (1999-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ