Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ελπίδες ειρήνευσης, εν μέσω πυρών

ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΟΥΣΚΟ.-

Τέσσερις ημέρες μετά τη σιγή πυρός στα Ιμαλάια, ρουκέτες και βαρύ πυροβολικό πήραν και πάλι το λόγο. Οι ινδικές δυνάμεις έπληξαν, όπως είχαν προειδοποιήσει, ισλαμιστές μαχητές οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν οχυρές θέσεις στην ινδική πλευρά του Κασμίρ.

Οι στρατιωτικές ηγεσίες Ινδίας και Πακιστάν βρίσκονταν σε "διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας στο Νέο Δελχί, το περιεχόμενο των συνομιλιών τους όμως δε διευκρινίστηκε.

"Η απομάκρυνση των πακιστανικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σε όλους τους τομείς, εκτός από τρεις περιοχές, στις οποίες τα πακιστανικά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη μέσα στην επικράτειά μας σε απόσταση που κυμαίνεται μεταξύ 500 και 800 μέτρων από τη Γραμμή Ελέγχου", ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι τρεις θύλακες εισβολέων που έχουν εναπομείνει μετά τη μαζική απομάκρυνση των υπολοίπων, την περασμένη εβδομάδα, βρίσκονται στην κοιλάδα Μούσκο και στις περιοχές Ντρας και Μπαταλίκ.

"Υπάρχουν σχέδια για την εκδίωξη του εχθρού τα οποία θα εκτελεστούν εάν παραστεί ανάγκη", προσέθεσε η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει αν υπήρξαν θύματα χθες.

Ινδία: "έτοιμη" για συνομιλίες

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Γιασουάντ Σινχ, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, αλλά η πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών θα εξαρτηθεί από το Πακιστάν.

Πρόσθεσε ότι η Ινδία είναι έτοιμη να δώσει συνέχεια στις ιστορικές συνομιλίες καλής θέλησης μεταξύ των δύο αντιπάλων γειτονικών χωρών, στη Λαχώρη (Φλεβάρης), αλλά ζήτησε από το Πακιστάν να σταματήσει να υποστηρίζει τη δεκαετή εξέγερση στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ.

"Θα θέλαμε να επαναληφθεί η διαδικασία και θα θέλαμε το Πακιστάν να διευκολύνει αυτή την επανάληψη, επαναβεβαιώνοντας το απαραβίαστο της Γραμμής Ελέγχου. Δεν υπάρχουν προκαταρκτικοί όροι για διάλογο. Είμαστε αυτοί που είχαμε την πρωτοβουλία του διαλόγου αυτού και η δέσμευσή μας είναι μόνιμη και σταθερή", κατέληξε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ