Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ψάχνοντας σανίδα σωτηρίας...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Στην παλιά και δοκιμασμένη συνταγή του Αμερικανού διαπραγματευτή, του πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ,κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, προκειμένου να σπάσει ο "πάγος" που έχει δημιουργηθεί από το μποϊκοτάρισμα των μετριοπαθών "Ενωτικών Προτεσταντών" στην πρώτη πολυκομματική κυβέρνηση του Ολστερ, αλλά και για το ξεπέρασμα του τέλματος που έχει επέλθει συνολικά στην ειρηνευτική διαδικασία μετά τη συμφωνία της "Μεγάλης Παρασκευής".

Χθες, ο Μίτσελ επρόκειτο να συναντηθεί με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρνι Αχερν,όπου θα συζητούσαν και θα κατέληγαν στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν για το γεφύρωμα των διαφορών και το ξεπέρασμα των αρνήσεων των "Ενωτικών Προτεσταντών" να δεχτούν να συγκυβερνήσουν με το Σιν Φέιν, εξαιτίας της σχέσης που έχουν με τον ΙΡΑ. Μάλιστα η χτεσινή αυτή συνάντηση, στη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία, στην οδό Ντάουνινγκ Στριτ, δεν επιλέχτηκε τυχαία, αφού συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειο από την ημέρα που ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) κήρυξε μονομερώς εκεχειρία και πέντε μέρες μετά την απόρριψη εκ μέρους των "Ενωτικών Προτεσταντών" να δεχτούν το ειρηνευτικό σχέδιο του Μπλερ για το σχηματισμό της πρώτης πολυκομματικής κυβέρνησης. Ωστόσο ο Μπλερ ελπίζει ότι το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Πάντως, μέχρι στιγμής η κατάσταση μάλλον θα πρέπει να περιγραφεί "σκοτεινή", καθώς από τη μια ο ηγέτης των "Ενωτικών Προτεσταντών" και προσωρινός πρωθυπουργός του Ολστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ,δείχνει ότι είναι ανυποχώρητος στην απόφασή του να μη δεχτεί στην κυβέρνηση το Σιν Φέιν πριν αρχίσει ο αφοπλισμός του ΙΡΑ και κατηγορεί τον Μπλερ και τη βρετανική κυβέρνηση για ενδοτισμό προς τους Ιρλανδούς καθολικούς. Από την άλλη πλευρά, ο ΙΡΑ που κρατά στάση αναμονής για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας σε συνάρτηση με τη δράση του ή τον αφοπλισμό του, μάλλον είναι απίθανο να συναινέσει στο μονομερή αφοπλισμό του ειδικά υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό το γεγονός επισήμανε αργά τη Δευτέρα και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς,τονίζοντας ότι η άρνηση των Προτεσταντών να δεχτούν ακόμα και τους υποστηρικτές του ΙΡΑ κάνει τον αφοπλισμό του ΙΡΑ "ουσιαστικά αδύνατο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ